Фото Олекси Бутчака

Після п'ятирічної перерви на посаду голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації повернувся Михайло Вишиванюк

Інтрига довкола призначення нового губернатора Прикарпаття протягом останніх кількох тижнів ледь не довела до параної місцевий політикум і чиновництво. Невже Гдичинський? Кажуть, погодився Палиця? Француз? Залишиться Палійчук? Вишиванюк? Балооога!!! А може, таки Чуднов? Ці та й інші прізвища кандидатів на крісло голови ОДА жваво обговорювалися в кабінетах, курилках, кав'ярнях, аналізувалися переваги й недоліки претендентів, робилися ставки й навіть укладалися парі...

У п'ятницю, 26 березня, інтригу вичерпав Президент України Віктор Янукович, підписавши укази про звільнення Миколи Палійчука і призначення на посаду голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, який вже працював на цій посаді з 1997 по 2005 рік. Представлення нового-старого намісника за участю віце-прем'єра Володимира Сівковича відбулося у суботу. Незважаючи на вихідний, у сесійній залі яблуку не було де впасти. Стати свідками тріумфального повернення Михайла Вишиванюка на головне владне крісло в області виявилося стільки охочих, що не вистачило ані місць у залі, ні крісел з сусідніх кабінетів.

Двічі в одну річку

Проводжаючи з посади Миколу Палійчука й вітаючи Михайла Вишиванюка, учасники 22-хвилинної церемонії п'ять разів шанобливо піднімалися з крісел і геть не шкодували долонь для бурхливих овацій.

Голова обласної ради Ігор Олійник у вітальній промові порадів, що Михайлові Вишиванюку «вдалося вступити в одну річку двічі». За словами Ігоря Олійника, таке призначення свідчить, що «українці є господарями на своїй землі».

Коротка «інавгураційна» промова новопризначеного губернатора, яку раз по раз переривали бурхливі оплески, містила кілька важливих сигналів для місцевого політикуму і чиновництва. «Передовсім я дякую Президентові Віктору Януковичу і прем'єр-міністрові Миколі Азарову за виявлені до мене честь і довіру працювати на прикарпатську громаду, на розвиток краю, - почав Михайло Вишиванюк. - Дякую попередникам, які за час моєї відсутності...» Тут губернатор витримав паузу, зірвавши оплески, і, коли затих схвальний сміх у залі продовжив: «...не опустили позиції області, а примножували і розвивали наші здобутки». Двох своїх попередників - Романа Ткача і Миколу Палійчука - новопризначений губернатор запросив до участі у Раді розвитку регіону, яка вже найближчим часом запрацює при облдержадміністрації.

Тих, хто боїться, що «нова мітла по-новому мете», Михайло Вишиванюк поспішив заспокоїти, роз'яснивши принципи своєї кадрової політики: «Доручення керівникам РДА і управлінь: ніяких кадрових перестановок без відома голови адміністрації. Ніяких! Нема наших і не наших... Ви знаєте, що для мене ніколи партійна приналежність на першому плані не стояла. Важливо, що людина може зробити для області, її ділові якості. Вимога Президента і, отже, моя - стопроцентне виконання доручень. Тільки так буде оцінюватися відповідність займаній посаді». Губернатор також попросив не товпитися в понеділок у приймальній, мовляв, сам усіх, кого потрібно, знайде. І знову оплески.

Владу чекає «праця, праця і ще раз праця, без вихідних і прохідних», попередив Михайло Вишиванюк. «Ми повинні побудувати кожен в своєму селі, місті, області і в цілому в державі процвітаючу європейську Україну. І ми її зробимо», - запевнив губернатор.

Лаконічно, але більш ніж дохідливо губернатор пояснив чиновникам, яким має бути ставлення до Президента. «Хочу припинити всілякі спекуляціїї про здачу і продаж України. Я вам не брехав ніколи і сьогодні з усією відповідальністю заявляю, що в Україні маємо українського Президента, який всі свої сили, здоров'я і життя покладе на розвиток держави. Я був у нього в кабінеті і бачив великий образ, біля якого лампадка. Якщо людина починає роботу з молитви, значить, вона налаштована тільки на добрі справи».

А насамкінець доручив гідно підготуватися до Великодня. «Щоб взяти до рук віник і тачку, бюджету великого не потрібно, потрібно мати совість», - закінчив губернатор.

Чисток не буде

Можна було й не сумніватися, що формувати свою команду Михайло Вишиванюк заходиться негайно після представлення. А якщо точніше - навіть до цього. За інформацією «ГК», вже в суботу губернатор прийняв перше кадрове рішення - заступником, керівником апарату ОДА став Роман Струтинський, який вже працював на цій посаді під час першої каденції Михайла Вишиванюка.

Роман Струтинський - фігура непублічна, хоча досвід політичної партійної діяльності в нього був: він навіть пробував балотуватися до Верховної Ради від ДемПУ. Вважається фаховим кадровиком і організатором. А ще говорять про його міцні зв'язки у нинішній Адміністрації Президента, яку очолює Сергій Льовочкін. Очевидно, процедурні питання зі створення нової владної команди губернатор доручив саме Роману Струтинському.

До речі, чиновники не зуміли перебороти професійний інстинкт прогинати хребет і в понеділок у приймальні Михайла Вишиванюка було дуже людно. Але губернатор зосередився на перших нарадах із заступниками і начальниками управлінь.

За інформацією «ГК», розмова з заступниками голови ОДА, яких призначив ще Микола Палійчук, тривала приблизно годину. Після цього всі заступники, окрім одного, розійшлися по своїх кабінетах.

Тим часом голову ОДА вже чекали начальники управлінь. Губернатор вирішив не слухати звіти за тиждень і не давати вказівок на найближчі дні. Натомість заспокоїв присутніх фразою "писати заяви на звільнення нікому не треба... поки що." За його словами, на посадах залишаться ті, хто впроваджуватиме політику Президента, а не балакатиме про здачу національних інтересів. Зрештою, зауважив губернатор, з 80% присутніх він уже працював і знає їх професійні якості. А ще, як і на представленні, запросив засукати рукави і братися до роботи. Її не бракуватиме. Михайло Вишиванюк нагадав про руїну, яку залишив по собі попередній уряд в економіці, про дефіцит бюджету і рекордний державний борг. Наостанок наради був офіційно представлений новий-старий керівник апарату ОДА Роман Струтинський. Попереднику Струтинського на цій посаді Олегу Коржаку вручили букет троянд, подякували за працю і побажали успіхів у подальшій кар'єрі.

Протягом понеділка губернатор встиг прийняти делегацію від Партії регіонів, включно з народними депутатами-вихідцями з Прикарпаття, а також усіх голів райдержадміністрацій області. Їх зібрали на годинну нараду, після якої деякі вийшли дуже зажуреними. Очікувати кадрових змін у районах слід з наступного тижня. Надвечір Михайло Вишиванюк вирушив до Києва, де пробуде до кінця тижня.

В адміністрації тим часом жваво обговорюють кандидатури на посади заступників. Називають прізвища Богдана Томенчука, який міг би курувати гуманітарний напрямок, Ігоря Зварича сватають на посаду заступника з економічних питань. За інформацією «ГК», заступником із промислової політики і капітального будівництва може стати депутат Івано-Франківської міської ради, голова міської організації Єдиного Центру Руслан Гусак. Втім, без офіційних наказів усі ці розмови залишаються на рівні чуток і здогадів.

Що Михайло Вишиванюк налаштований створити команду швидко, на власний розсуд і без зайвих дискусій, вже зрозуміло. Як і те, що йому це вдасться. Очевидно також, що повторення 2005 року, коли його попередник Роман Ткач на першій же нараді запропонував усім начальникам управлінь і відділів написати заяви на звільнення «за власним бажанням», не станеться. Тотальної зачистки не буде, що, без сумніву, лише посилить авторитет і повагу до губернатора, який не вражений реваншистськими амбіціями. Втім, не врахувати інтереси певних політичних сил йому також не вдасться. Йдеться передовсім про Партію регіонів, яка не має фракції в обласній раді, але претендуватиме на крісла у владних кабінетах як партія Президента. Сам Михайло Вишиванюк, нагадаємо, є представником Блоку Литвина і отримав посаду за його квотою. Слід також припустити, що губернатор і не прагне повернути до влади свою стару команду в повному складі, а радше спробує створити її модернізований варіант, змішавши «зубрів» з молодими політиками на зразок того ж Руслана Гусака.

Навряд чи слід сподіватися прикрих несподіванок Михайлові Вишиванюку з боку обласної ради, депутатом якої він є у фракції «Відродження Прикарпаття». Радикальної опозиції не передбачається навіть з боку БЮТу. Стосовно «Нашої України», яка має більшість у 61 голос, її керівники так щиро раділи на представленні, що сумніватися в готовності домовлятися не доводиться.

Ближче до народу

У перший же день Михайло Вишиванюк встиг не тільки провести необхідні наради, а й створити яскравий інформаційний привід, який негайно підхопили електронні ЗМІ. Він розпорядився знести пропускну карткову систему (турнікети), встановлені його попередником для контролю за дисципліною службовців адміністрації. За ці турнікети преса неодноразово дорікала Миколі Палійчуку, який, мовляв, в такий спосіб відгородився від народу.

Відсутність турнікетів працівників адміністрації втішила. «Галю, виходь, турнікетів вже немає, після обіду теж можна спізнитись», - такі фрази лунали у фойє ОДА того дня.

Ще одне розпорядження Михайла Вишиванюка, правда, усне - відремонтувати підлогу в кабінеті до його повернення з Києва.

Експертиза

Оцінити переваги й ризики призначення на посаду губернатора Михайла Вишиванюка «ГК» запросив представників прикарпатського політикуму і бізнесу

Андрій Романчук, депутат Івано-Франківської обласної ради (фракція «Наша Україна»), керуючий партнер юридичної компанії «Moris Group»:

Найбільше в області остерігалися непрогнозованих призначень, невідомих і сторонніх людей. А Михайло Вишиванюк - це людина, яка тут живе, жила і, очевидно, буде жити і нікуди не виїде. А тому він знає і розуміє регіон.

На сьогодні більшого і ефективнішого лобіста регіону, ніж Михайло Вишиванюк, немає. За президентства Януковича його призначення є оптимальним для області. По-перше, воно не викликає суперечок і політичних збурень. По-друге, тепер очевидно, що влада в області зосередиться на економічній проблематиці. На другий план відійдуть політичні й ідеологічні питання. Вони будуть, але не пріоритетними. І це на сьогодні правильно. Бо економіка - на межі фолу. Мова вже йде про виживання і бізнесу, і звичайних громадян.

Відтак Михайло Вишиванюк утверджуватиме свій звичний імідж ґазди.

Загалом, призначення Вишиванюка я сприймаю з оптимізмом, але, на жаль, важко з оптимізмом сприймати ситуацію загалом в країні.

При цьому зауважу, що губернатору буде непросто. Найважче йому буде відшукати баланс між загостреним відчуттям національного патріотизму в Галичині, де Янукович, відповідно, не користується широкою підтримкою, і відсутністю такого відчуття в центрі.

Для нової центральної влади національні і духовні цінності не є пріоритетом. А для галичан - це органічні, фундаментальні речі. І для Вишиванюка - також. Тому для нас це добре призначення, але для самого губернатора відстоювати позицію буде непросто. З іншого боку, сумнівно, чи хтось, крім Вишиванюка, з цим взагалі впорається.

Цікаво, як складуться в губернатора стосунки з обласною радою і головою обласного центру. Йому слід опертися на надійну більшість в обласній раді. «Наша Україна» до діалогу готова, зрештою, про радикальну опозицію не говорить навіть БЮТ. Але в раді, думаю, неминуче переформатування, буде творитися нова більшість, і на її появу впливатиме кадрова політика губернатора.

Щодо стосунків з мером Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом, меру слід серйозно задуматися над налагодженням співпраці з ОДА. Бо місто - в жахливому стані, а в бюджеті коштів немає і навряд чи з'являться. Треба домовлятися про підтримку обласної влади, спільно вибивати гроші на місто в Києві до формування державного бюджету. Тут кожен мільйон, кожна копійка знадобиться. Та для цього треба відкинути політичні амбіції. Скажімо, не варто Віктору Анушкевичусу сподіватися на підтримку губернатора на виборах міського голови. Більше того, не слід навіть згадувати про це в розмовах. Заради міста треба вибудувати ефективні ділові стосунки між керівництвом обласного центру і обласної адміністрації.

Дуже цікава й перспективна ідея Вишиванюка створити Раду розвитку області, до якої він вже запросив попередніх губернаторів. Якщо цю ідею наповнити реальним змістом, зібрати в Раді людей, здатних справді щось зробити корисне для регіону, така структура може бути дуже ефективною.

Богдан Федьків, депутат Івано-Франківської міської ради (фракція Партії регіонів), заступник начальника обласного виборчого штабу Віктора Януковича:

Михайло Вишиванюк - людина відома і досвідчена. Він понад 7 років працював головою ОДА за часів Президента Леоніда Кучми, показав себе добрим господарником і управлінцем. Ставлення до нього в області неоднозначне: є люди, які ним захоплюються, є й ті, які не підтримують і критикують. Але загалом, Вишиванюк - більш-менш компромісна постать. Втім, як представник Партії регіонів, як заступник начальника виборчого обласного штабу Віктора Януковича, можу сказати, що це призначення було несподіваним для нас. Я вважаю, що область мав очолити Василь Чуднов, голова партії на Прикарпатті. Це було б і логічно, і справедливо. Він також людина досвідчена, поміркована, інтелігентна і компромісна. Але Президент надав перевагу Вишиванюку, і ми приймаємо це призначення, бо довірили Президенту державу, агітували і голосували за нього.

Як працюватиме Вишиванюк - побачимо. У попередню каденцію в нього не все виходило вдало. Багато хто не сприймав його стиль управління, можливо, дещо різкуватий, дехто вважав його навіть тиранічним. Можливо, цього разу Михайло Васильович перегляне свої підходи.

Ми як Партія регіонів, лідер якої став Президентом, будемо робити все для того, щоб допомагати новому керівнику, підтримувати його, та, звичайно, якщо новий-старий губернатор робитиме помилки, ми готові і критикувати.

Протягом року ПР в області стала найбільш структурованою політичною силою. У нас вже в кожному населеному пункті є легалізована організація. Сьогодні в області членів партії - 16 тис осіб. Такий бойовий загін проігнорувати не може жоден політик чи керівник в області, і передовсім - голова ОДА. Якщо він збирається ігнорувати інтереси партії, думаю, довго на посаді він не затримається. Усе краще, що партія йому здатна запропонувати, він може використати, я маю на увазі - програми, проекти, кадри.

Свого часу Вишиванюк робив певні перекоси: наприклад, щемив «своїх» на догоду опонентам, яких намагався задобрити. 2004 рік показав, що ця політика себе не виправдала, бо цей рік усе те перекреслив. Не випадково в 2006 році його партія «Відродження» не отримала серйозної підтримки в області на виборах до ВРУ.

Ми ж будемо пропонувати йому свою програму, яка складатиметься в основному з положень програми Президента, і сподіватимемося на співпрацю.

Юрій Друк, директор обласної філії «Укрексімбанку»:

Переконаний, що в Михайла Васильовича вистачить і досвіду, і здібностей, і компетенції, щоб консолідувати увесь наявний в регіоні ресурс, аби максимально ефективно розвивати область. Основна загроза для нього в тому, що цей ресурс, на жаль, буде скорочуватися в цьому році і, швидше за все, в наступному також. Я маю на увазі і фінанси, бюджет. За номінальними показниками бюджет може навіть рости, але реальні збори будуть падати. Ми отримаємо катастрофічні показники, наприклад, по зборах комунальних платежів. Досвіду «розрулювання» таких проблем в регіоні, окрім Вишиванюка, не має ніхто. Він подібні проблеми вирішував у 1999 році. Цей досвід дуже знадобиться, його спосіб управління, дещо командно-адміністративний, в доброму значенні цього терміна, в таких умовах корисніший, ніж демократично-ринковий.

Попередні два губернатори працювали в умовах, коли надходження до бюджету росли, економіка росла, кредитування росло, борги із зарплати зменшувалися. Тепер ці показники стануть негативними. Новій команді доведеться працювати в новій економічній дійсності, наскільки ефективно - можна буде прогнозувати, побачивши її склад. Бо яким би не був сам губернатор, сам він багато не зробить.

Загалом, Вишиванюк - це найоптимальніша в цих умовах кандидатура.

Юрій Романюк, голова фракції БЮТ Івано-Франківської обласної ради:

БЮТ до нової влади - в опозиції, і в цілому в державі, і в регіоні зокрема. І думаю, це не зміниться. Але щодо призначення нового губернатора, то Михайло Вишиванюк - це, на відміну від двох попередніх нездар, єдиний ґазда, який справді може багато зробити для розвитку Франківщини, як він це вже показав на початку 2000-их. Сподіваємося, його конструктивна праця в цьому напрямі буде продовжена. І в цьому плані, думаю, не тільки БЮТ в обласній раді, а й увесь політичний спектр Прикарпаття буде підтримувати його діяльність.

Що стосується політичної складової цього призначення, ми чітко усвідомлюємо, що Вишиванюк - на сто відсотків людина Президента Януковича і він буде беззастережно виконувати його накази, в тім числі і політичні. І в цьому ми розходимося. Безумовно, на місцевих виборах ми будемо жорстко конкурувати. Ми будемо пропонувати свої цінності - за розбудову незалежної демократичної проєвропейської України, без усяких ЄЕПів, митних союзів і здачі національних стратегічних надбань.

Думаю, новопризначена влада Прикарпаття мала б націлити всю свою енергію виключно на розбудову Прикарпаття, на економічний і соціально-культурний розвиток, а не на політичні цілі. Тоді вони здобудуть підтримку. А якщо ж вони будуть намагатися довести, що земля має форму чемодана, то ми не зрозуміємо один одного.

Галицький кореспондент


01 Квітня 2010, 14:27
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30