парадокс стосунків

Роман ІВАСІВ

Адвокат фронтовиків і активістів ДУК «Правий сектор», які проходять у «мукачівській справі», Роман Бухтояров, відомий дисидент, правозахисник і громадський діяч Євген Захаров і командир 4-ї резервної сотні ДУК ПС «Прикарпаття» Віктор Тихенький розмірковують про складні стосунки між державою і добровольцями, які пішли воювати з російським агресором. У ширшому сенсі ці відносини між державою і громадянським суспільством часто мають складний і взаємозаперечливий характер.

- Триває війна українського народу проти путінської агресії. За даними ООН, на ній загинуло 10 тис. військових, добровольців і цивільних , 20 тис. поранено, 4 тисячі пропали безвісти, з’явилося кілька мільйонів внутрішніх переселенців. Третій рік українські добровольці доблесно й самовіддано воюють проти кремлівського окупанта на найважчих ділянках фронту. На тлі лавини кримінальних справ щодо учасників добробатів (добровольчі батальйони), які резонансні кримінальні справи української влади проти кремлівських найманців, місцевих колабораціоністів, сепаратистів й російських терористів вам відомі?
Роман Бухтояров:
— Політичні репресії, переслідування за патріотичні переконання та свавілля правоохоронної системи в Україні набули загрозливих масштабів. Це стосується фронтовиків і громадських активістів «Правого сектора», «Карпатської січі», «Айдару», волонтерів і добровольців, які жертвують своїм життям заради майбутнього України. Найбільш кричущими прикладами є «мукачівська справа», «справа Медведька та Поліщука», «справа Юрія Хорта», «справа «Драгобрат» та сотні  інших, які засвідчують існування й поширення практики замовних кримінальних справ і адміністративного тиску президентської вертикалі на суди, прокуратуру, Службу безпеки, новоутворену поліцію та Нацгвардію. Влада використовує прокурорів і суддів як інструмент розправи з опонентами, свідомо затягуючи проведення судової реформи та реформи прокуратури. На очах суспільства прокурори фальсифікують документи, медичні висновки та експертизи, тим самим знищуючи основи правосуддя та довіру людей до держави. Чинна влада на словах засуджує російського агресора в політичних репресіях, а на ділі цинічно розгортає небачені репресії всередині своєї країни проти тих, хто на фронті захищав і захищає Українську державу. Суди ухвалюють безпрецедентні рішення. і все це відбувається в той час, коли жодного відомого корупціонера не засуджено, вбивці Небесної Сотні на свободі, а правоохоронні органи так і не змогли повернути вкрадені в українського народу мільярди доларів. Натомість президентський режим відпускає Садовника (командир «Беркута», що керував розстрілом Небесної Сотні), Кернеса та інших. Більше того: влада відпускає кожного другого сепаратиста на волю, але при цьому саджає за ррати патріотів, волонтерів, добровольців. Очевидно, що в такий спосіб, вона хоче залякати та знищити громадських активістів, учасників добровольчих батальйонів і волонтерів.
- Чому держава розглядає добровольців як розбійників і бандитів, при цьому зовсім «забувши» про справжніх злочинців, які нищили цвіт нашого народу на Майдані і які продовжують систематично знищувати й обкрадати державу в особливо великих розмірах? Це було з Мельником, з«діамантовими» прокурорами Генпрокуратури, з Клюєвим — список можна довго продовжувати...
Роман Бухтояров:
— Олігархічна влада боїться старого і нового Майдану, боїться волонтерів, добровольців, сильної української армії. Але найбільше вони бояться одне одного. Патологічна недовіра, підозра одне до одного на тлі загального презирства до українського суспільства і нездатності до професійно-реформаторської діяльності. Український режим боїться українських добровольців не менше, а то й більше, ніж сепаратистів та Путіна, разом узятих.

Добровольчі батальйони — логічне продовження Майдану. Добровольці не раз заявляли, що після встановлення миру на Донбасі підуть на Київ, щоб завершити Революцію гідності й очистити владу від корупціонерів. Патріоти-добровольці ніколи не погодяться жити в країні, де працюють старі схеми і кадри Януковича. Натомість олігархам-мільярдерам жодні революційні «чистки» не потрібні. Не потрібні вони й представникам недолюстрованого генералітету. Тим більше, що в бійців накопичилось більш ніж достатньо запитань і до генералів, і до керівництва силових відомств загалом щодо ефективності ведення бойових дій та численних фактів корупції в армії. Владі не подобається незалежність добровольчих батальйонів. Адже саме ця незалежність заважає їй залагоджувати свої каламутні справи з сепаратистами та російськими терористами. Достатньо згадати історію про те, як генерал СБУ ігор Воронченко вночі приїздив до бійців батальйону «Айдар», щоб визволити з полону сепаратиста Сергія Кравченка. При цьому погрожував добровольцям штурмом спецназу СБУ «Альфа». і головне, добровольчі батальйони — реальний бар’єр, який здатний перешкодити українським олігархам домовитися з Путіним на вигідних для Кремля умовах. Добробати — головна перешкода на шляху здачі країниѕ Очевидно, саме тому влада, використовуючи правоохоронні органи, прокуратуру та суди, фактично оголосила війну добровольцям. З цих же причин намагаються з добровольців «ліпити» в судах злочинців, а з українських патріотичних організацій — «бандформування». 
- З приводу роковин подій у Мукачеві «Правий сектор» зробив заяву, в якій ідеться, що  «11 липня 2015 р. відбулася сумнозвісна засідка на групу «Правого сектора» в Мукачеві, яку організував депутат і місцевий кримінальний авторитет Михайло Ланьо на прізвисько «Блюк», соратник олігарха Медведчука. Як відомо, Ланьо контролює контрабандні потоки, що йдуть через закарпатський регіон. Місцевий осередок «ПС» виступав проти злочинних схем і шкодив стабільним доходам контрабандистів...». Підписанти заяви зазначають: Ланьо — в парламенті, натомість вже рік триває слідство над чотирма «правосекторівцями». і далі підсумовують: «Попри те, що наші фронтовики добровільно здалися, вони потерпають від регулярного інформаційного цькування і, головне, неволі. Суд звинувачує їх у тероризмі (!), організації банди і прив’язав абсурдні «майданівські» статті. Судді погрожують хлопцям довічним ув’язненням...». Нагадаємо, що п’ятеро інших учасників групи мукачівських подій вже полягли в боях з російським агресором. Один із них — правосекторівець «Док» — нещодавно загинув на передовій в районі Авдіївки на шахті «Бутівка» разом з трьома іншими бійцями ДУК «Правий сектор». Ваші коментарі з цього приводу як адвоката.
Роман Бухтояров:
— Я переглядав відеозаписи справи дуже багато разів. У мене не виникає жодних сумнівів, що відбулася спланована засідка на групу «Правого сектора» у м. Мукачеві, яку організував місцевий кримінальний авторитет Михайло Ланьо. Це була помста Ланя місцевому осередку «Правого сектора», який виступав і виступає проти злочинних корупційних схем і тим самим заважає стабільним доходам контрабандистів. На відеозаписі чітко видно, що Ланьо використовує державних силовиків та власних бійців, які приїхали на місце події через кілька хвилин у повній бойовій готовності. Силовики та «йовбаки» першими відкрили вогонь на ураження. Цей факт ніхто не спростував та спростувати не може. За рік досудового розслідування жодного доказу провини «правосекторівців» не здобуто. Генеральна прокуратура за цей час навіть не спромоглася належним чином сформулювати обвинувальний акт, який не було вручено ні підозрюваним, ні їх захисникам. Окрім цього, омбудсмен зробив висновок, що одного з підозрюваних в умовах ізоляції катували. Йому не надавали медичної допомоги. 9 липня на судовому засіданні колегія суддів зробила все, що просив прокурор Голінченко. Суд надав хлопцям захисників за рахунок держави, це при тому, що в них були свої захисники. Суд познущався з «правосекторівців», надавши їм 30 хвилин на спілкування з адвокатами. Знущання тривало годину, ув’язнення продовжили до 6 вересня. Зазначу, що Голінченко навіть не  заявив клопотання про продовження терміну ув’язнення хлопців.
Але вже на наступному засіданні, як не намагався прокурор  схилити суддів на свою користь, суд повернув йому обвинувальний акт. Зауважу також, що жодного доказу сторони захисту прокурор Голінченко не спростував: з 10 клопотань захисту суд задовольнив лише одне — повернув обвинувальний акт.
9 вересня відбулося продовження суду, який знову перенесли на 21 вересня. Нагадаю: у двох бійців були вогнепальні поранення, ще один — Бурча майже рік носив апарат Єлізарова. Є висновок омбудсмена, що до нього в сізо застосовували тортури, є висновки медиків про те, що хлопцеві необхідна меддопомога і його не можна утримувати в сізо. Але, заслухавши клопотання про зміну запобіжного заходу (а це утримування в сізо, яке одним із останніх рішень суду продовжено до листопада), судді залишили залу суду...
 - Сьогодні говорять про сотні як військовослужбовців, так і учасників добровольчих батальйонів, що захищали й продовжують захищати Вітчизну, які сидять у тюрмах, проти яких відкрито кримінальні справи і яким висунуто звинувачення. Тобто йде мова про системний характер. Таких добровольців лише з «Правого сектора» вже понад 100 осіб. Дійшло до того, що починають відкривати кримінальні справи проти тих громадян, які відстоюють добровольців, як у «маріупольській справі», коли судять гамузом 11 осіб...
Євген Захаров:
— Є міжнародний стандарт, є резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи від 3 жовтня 2012 р., де прописано визначення поняття «політв’язень», є досвід дисидентського руху, є багато такого, чим у правозахисті займались доволі давно в різні часи і в різних країнах. Все-таки переслідують меншість добровольчих батальйонів. Ось ви кажете: з «Правого сектора» — сто осіб. Щоразу потрібно дивитись, за що саме переслідують і в чому причина. Тут ситуація не проста. Потрібно вивчати конкретно кожну окрему справу. і за справами, які вивчав, можу сказати, що справді є такі, де обвинувачення не обррунтоване: переслідують людей за те, за що не можна переслідувати. Це свідчить про певну таку кампанію з боку влади, насамперед — Адміністрації Президента, яка має на меті створити охолоджувальний ефект. Щоб добробати почали боятися й лякатися, щоб вони затихли і принишкли, бо їх побоюються. Є такі справи, де зовсім не враховують обставин 2014 р., коли не було ніякої влади, а був план «русская вєсна», яку фактично «празєвалі», наступ російських бойовиків; тоді добровольчі батальйони фактично закривали собою замість армії всі дірки на фронті, зупинивши наступ гібридної російської армії та їх найманців-бойовиків. Ми всі це знаємо. і не можна добробатівців сьогодні судити за мірками мирного життя. Крім цього, правоохоронні органи й суди скоріше будуть проти добровольців і проукраїнських активістів. Якщо є якийсь кримінальний злочин, дуже просто звалюють вину на добровольця, хоч він там цілковито ні при чому...
Про «ретельність» нашого правосуддя щодо добровольців свідчить і справа про так званий «чистий четвер», про що нам розповів командир 4-ї резервної сотні ДУК ПС «Прикарпаття» Віктор Тихенький:
— Я, Роман Масевич, Федір Туз проходимо по статті 296-й, частина друга (а це — від 3-х до 6-ти років позбавлення волі. — Прим. ред.), Василь Абрамів, розслідування щодо якого виділили в окрему справу — в нього 296 ст., частина III або IV. Бо він, мовляв, відрізав голову Сталіну (пам’ятнику тобто. — Прим. ред.), спалив офіс «регіоналів» і запихав до сміттєвого бака Кавацюка. Хоча коли 16 липня на Прикарпаття приїжджав Генпрокурор Ю. Луценко на представлення нового прокурора області, то він сам зауважив, що стосовно Кавацюка не бачить криміналу, а адмінпорушення. Особливо трагікомічна ситуація з Федором Тузом, який тоді стояв у камуфляжі з біркою «преса» і фотографував те, як народ випихав сміттєвий контейнер. Так-от, Федір уперся в нього зі всієї сили, щоб цим баком його самого не приперли до машини. і за цією фотографією правохоронці зробили висновок, що він — один з головних організаторів люстраційного заходу «чистий четвер»ѕ Що цікаво, в заході брало участь понад 500 осіб, але в поле зору правоохоронців потрапили тільки «правосекторівці». Міліція сказала, що не змогла ідентифікувати більше нікогоѕ
Тепер про суддівську «коломийку». Засідань суду, які переносили, відправляли на дорозслідування, а Тернопільська прокуратура передавала назад до Івано-Франківська, відбулося загалом чотири. А 4 серпня прийшла мені повістка про виклик до суду у кримінальному провадженні як обвинуваченому у справі щодо Мартинова В. Є., Масевича Р. М., Дзьоби Ю. В., Туза Ф. М. за ст. 296, ч. 2 КК України (від 4-х до 7-ми років) від дорогого судді Н. і. Деркача на 14 год. 25 серпня
ц. р. Напевно, хотів у такий спосіб привітати мене з Днем незалежностіѕ
Нагадаємо, що 19 серпня командира 4-ї резервної сотні ДУК ПС «Прикарпаття» Віктора Тихенького нагородили відзнакою «За честь і звитягу».

P. S. 21 жовтня колегія суддів Апеляційного суду Закарпатської області задовольнила клопотання прокуратури щодо скасування ухвали Мукачівського міськрайонного суду про повернення обвинувального акта прокурорам. Відтак розгляд кримінальної справи щодо стрілянини в Мукачеві, яка сталася 11 липня 2015 року, продовжить Мукачівський міськрайонний суд, керуючись обвинувальним актом, що залишили у силі. Повний текст судової ухвали суд мав оприлюднити вчора, 24 жовтня. Ані сторона захисту, ані самі обвинувачені досі не були ознайомлені з документом, як того вимагає закон, і навіть не бачили жодної сторінки із 38 томів матеріалів справи.
25 Жовтня 2016, 20:31
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/dob
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47