Заради повернення вкладених на депозит заощаджень клієнти івано-франківських "проблемних" банків змушені приносити до фінансової установи довідки про хворобу, добувати документи на підтвердження важкого матеріального становища або ж у відчаї звертатися з позовом до суду.

Кризовий збій в роботі банківської системи, який окремі українські банки не можуть подолати уже понад рік, призвів до зростання соціального напруження серед клієнтів банків. Для тих, хто на хвилі споживчого буму та розвитку підприємництва наважився скористатися кредитними коштами, тепер через різке падіння гривні та втрату колись стабільних прибутків стало проблемою вчасно виконувати свої кредиторські зобов'язання. Вони нарікають на несправедливість валютного курсу, вимагають відтермінувати свої виплати та мають до справи з колекторськими, "антиборжниковими" фірмами. Інші ж клієнти натомість, поклавши кошти на спокусливий депозит, тепер ніяк не можуть повернути свої гроші із заморожених рахунків. Їм доводиться носити до банку медичні довідки чи направлення на госпіталізацію, офіційні папери про матеріальні труднощі або писати позовні заяви до суду.

Впродовж минулого року вкладники та кредитори так званих "проблемних" банків уважно стежили за тим, як уряд та Нацбанк своїми рішеннями та постановами намагаються виправити катастрофічну ситуацію. За останньою інформацією, поширеною в понеділок, 29 березня, Національний банк України оголосив про початок ліквідації "Іпобанку", "Київського універсального банку" та банку "Княжий". У них припинено повноваження тимчасових адміністраторів і спостережної ради та призначено ліквідаторів.

Загалом у стані ліквідації перебувають вже 19 українських банків. Вклади клієнтів повертає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Ця установа призначає банки-агенти, через які провадять виплати. На руки видають до 150 тисяч гривень.

"Укргазбанк", "Родовід Банк" та банк "Київ" уникнули ліквідації, дещо раніше їх було, так би мовити, націоналізовано. Наразі в НБУ розглядають можливість об'єднати ці три банки в один державний банк. Компанію об'єднаним екс-комерційним фінансовим установам може скласти також багатостраждальний "Надра Банк", ситуація з яким досі остаточно не прояснилася.

Як розповіли репортерові "ГК" словоохочі вкладники франківської філії "Надра Банку", донедавна для повернення вкладів у них існував відлагоджений механізм, який межував з житейськими хитрощами. Дехто, скажімо, влаштовував таку собі "карусель", розшукуючи знайомих, які брали кредит в "Надра Банку", просили боржника повернути частину грошей, приводили його до каси і мали можливість натомість зняти частину своїх коштів із депозиту. Хтось шукав співчутливих лікарів, які видавали довідки про ускладнення якоїсь хронічної недуги (кажуть, часом медиків для цього задобрювали 50 гривнями). Комусь "таланило" роздобути офіційний папір про погіршення матеріального стану через пожежу, повінь чи, припустимо, землетрус.

"Строковий банківський вклад "Моє майбутнє" мені довелося повертати замість одного року, як передбачено договором, майже півтора роки, - розповідав репортерові "ГК" пенсіонер Степан Б. - Відсотки з депозиту давали лише по 100 гривень на день, а сам депозит ділили на декілька частин по 1,5-2 тисячі гривень на місяць. Та й то отримати свої гроші вдавалося тільки тим, хто приносив медичні довідки. Заради цього мені довелося самому два рази брати в лікаря направлення на госпіталізацію".

Тепер, нарікає пенсіонер, у нього ще залишилися проблеми з поверненням вкладу із депозиту "Від тисячі до мільйону - один крок". Каже, спокусився на рекламну кампанію, яка обіцяла виграші та подарунки, тож, коли донька привезла трохи зароблених в Італії грошей, поклав їх в той же банк на інший рахунок. Термін дії договору закінчився ще 21 січня, але повернути свої гроші чоловік не може.

"Нам пропонують продовжити вклади ще на шість місяців, але на невигідних умовах, - розповідав Степан Б. - Договір слід укласти з березня, але тоді втрачаються відсотки за попередні два місяці. Виходить так, що банк користувався моїми грішми задарма. Мені довелося звернутися за допомогою до юристів, щоб підготувати позов до суду".

Коментар

"ГК" звернувся до керівництва франківської філії "Надра Банку" із запитаннями, щоб прояснити ситуацію з поверненням вкладів фізичних осіб і дізнатися, на що варто сподіватися клієнтам банку в найближчому часі.

- Скільки клієнтів франківської філії банку «Надра» досі (станом на 25.03.2010) не можуть повернути свої вклади і відсотки за депозитами? Яку суму повинен повернути банк?

На сьогодні 2500 клієнтів філії із загальної кількості 4300 вже підключені до комплексної програми виплати депозитів на суму 58 млн. грн. Наразі депозитів, термін дії яких не закінчився, близько 500. За час роботи тимчасової адміністрації вкладникам було виплачено депозитів на суму 43 млн. грн. За період з 17 лютого 2010 року по сьогоднішній день вкладниками банку переоформлено депозитів на суму 14,8 млн. грн.

- Які умови повернення вкладів? Кому повертають насамперед?

Згідно з розробленим і узгодженим з Національним банком України планом фінансового оздоровлення "Надра Банку" і з урахуванням поточного стану справ банку прийнято рішення про те, що в 2010 році банк буде виконувати зобов'язання перед клієнтами в рамках спеціальних програм. Зокрема, з 17 лютого 2010 року банк пропонує наступні депозитні програми:

  • клієнти, які раніше приєдналися до Комплексної програми виплати депозитів, будуть продовжувати отримувати 20% або 50% вкладу (залежно від його суми) кожні 4 місяці на поточний рахунок, після чого користуватися цими коштами в межах встановлених банком лімітів. На залишок депозиту при цьому банк нараховуватиме відсотки. З 22 березня "Надра Банк" надає можливість клієнтам-фізичним особам, учасникам комплексної програми виплати депозитів, отримувати ринкові процентні ставки за депозитами. Для цього необхідно приєднатися до нової програми виплати за поточними, картковими і депозитними рахунками, яка працює в банку з 17 лютого 2010 року. Сума усіх раніше нарахованих відсотків у рамках комплексної програми зберігається;

  • клієнтам, які мають депозит на суму до 150 тис. гривень, банк пропонує пролонгувати депозит на привабливих умовах, скористатися бонусом +2% (у випадку конвертації валютного депозиту (долар США, євро, банківські метали) у гривневий) і бонусом 1% (у випадку оформлення депозиту на привабливих умовах терміном від 12 місяців), отримувати відсотки за ним щомісяця або наприкінці терміну;

  • власники коштів на будь-яку суму понад 150 тис. грн. можуть пролонгувати вклад, скористатися бонусом +2% (у випадку конвертації валютного депозиту в гривневий) та отримувати відсотки щомісяця або наприкінці терміну.

Крім того, у рамках спеціальних пропозицій з 17 лютого "Надра Банк" пропонує всім клієнтам-фізичним особам, які мають кошти на поточному рахунку (незалежно від суми і валюти вкладу), скористатися можливістю продовження депозитного договору та розміщення своїх коштів під ринкові відсоткові ставки (до 19,5% у гривні, до 9,5% - у доларах США й до 8,5% - у євро).

"Надра Банк" надає всім категоріям вкладників доступ без будь-яких обмежень до депозитів у сумі до 1000 гривень (або їх еквівалент в іноземній валюті за курсом НБУ на дату виконання операції), термін яких закінчився.

У 2010 році "Надра Банк" продовжує виплачувати кошти з поточних і депозитних рахунків, згідно з усіма рішеннями Комітету з розгляду скарг клієнтів, у наступних випадках: народження дитини, смерть близьких, необхідність медичного лікування, вкладникам віком понад 70 років, а також для оплати навчання.

- Чи є визначена дата, до якої мають буди повернуті всі проблемні вклади за депозитами, термін дії яких закінчився?

Основним пріоритетом у діяльності тимчасової адміністрації "Надра Банку", як і раніше, є поетапне виконання всіх зобов'язань перед клієнтами, в першу чергу, перед вкладниками банку. Упродовж 2010 року банк планує повернути вклади основному сегменту клієнтів - 99% вкладників, депозити яких не перевищують 150 тис. грн. (за умовами Комплексної програми виплати депозитів).

- Чи з'явилися цього року в банку нові клієнти (фізичні особи), які відкрили депозитні рахунки?

Наразі "Надра Банк" із березня пропонує клієнтам-фізичним особам відкрити новий картковий поточний рахунок з повним доступом до внесених грошових коштів. Картковий рахунок можна відкрити у гривні, доларах США і євро та отримати платіжну картку Maestro/Visa Electron для зарахування безготівкових та готівкових платежів через касу банку. Перевагою даної пропозиції є можливість безкоштовного поповнення та зняття готівки з рахунку у відділеннях Банку. Також платіжною карткою Maestro/Visa Electron можна буде розрахуватися у торгово-сервісній мережі на будь-яку доступну суму. Крім того, термін дії картки збільшено до двох років. Нові депозитні кошти наразі не залучаються.

02 Квітня 2010, 11:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46