Тиждень напередодні Великодня став першим для М. Вишиванюка після його повернення  на посаду голови Івано-Франківської ОДА.  Варто зазначити, що початок діяльності нового-старого губернатора характеризувався значною символічністю. Так, прийняття рішення про демонтаж турнікетів при вході в адмінприміщення мало знаменувати відкритість нової влади, її налаштованість й готовність до ведення діалогу, співпраці та вирішення проблем громадськості. Водночас, ще під час свого представлення М. Вишиванюк зазначив, що кардинальних кадрових перетурбацій очікувати не слід, як і не слід з першого дня створювати черги у його приймальні. Фактично, губернатор дав зрозуміти, що «свататися» до нього не потрібно, адже й так прекрасно володіє інформацією про переважну більшість чиновників. 

Наразі  Михайло Васильович зайнятий формуванням  власної команди. Судячи із перших призначень, можна зробити висновок, що губернатор в першу чергу розраховує на перевірені кадри й до керівництва областю  поступово повертаються люди, з якими М. Вишиванюку доводилося працювати в минулому.

Так, на зміну О. Коржака керівником апарату  ОДА було призначено Р. Струтинського, а за стан справ в економіці  відповідатиме регіонал І. Зварич, який при М. Вишиванюку вже обіймав цю посаду протягом семи років. Натомість очікується, що агропромисловий комплекс й надалі очолюватиме В. Брус.

Скоріш  за все найближчими днями можна  очікувати на призначення й інших  заступників, адже Ю. Бодоряку, Т. Парфану  та В. Гладію слід не надто сподіватися на продовження діяльності. Гуманітарну сферу цілком ймовірно може отримати О. Пилип'юк. Можна очікувати й того, що певні керівні посади отримають й нові особи. Зокрема, найбільш очікуваним є призначення Р. Гусака, якому скоріш за все доведеться займатися питаннями регіонального розвитку та капітального будівництва, хоча не виключеною є й інша посада. М. Вишиванюк, таким чином, намагається продемонструвати плинність кадрів та влади загалом.

Ще  один висновок, який можна зробити, полягає в тому, що новий губернатор взяв курс на формування команди шляхом кооптації представників різних політичних сил. Це може свідчити про наміри уникнути можливої критики у майбутньому й водночас у певній мірі йти всупереч сподіванням регіоналів, які не маючи фракції у обласній раді, сподіваються на якомога більшу кількість призначень для своїх людей.

Колишній  ж губернатор М. Палійчук, натхненний вочевидь словами М. Вишиванюка про  працю, працю і ще раз працю, поділився  враженнями над тим, чим буде займатися  у майбутньому. Його громадська організація «Спільна праця», назва якої дещо перегукується із сродною працею Г. Сковороди, планує взяти активну участь у місцевих виборах. Однак, наразі невідомо за рахунок кого, окрім самого Миколи Васильовича, «Спільна праця» планує завойовувати електорат, адже рейтингу самого М. Палійчука може не вистачити. Прикладом цього є остання президентська компанія в Україні.

По  справжньому чорним видався 13-ий тиждень  нового року для мера Івано-Франківська  В. Анушкевичуса. В ролі мера-господарника, турботливого, але водночас й суворого, Віктор Андрюсович і всезагальну толоку організовував, і заборгованість по заробітній платі обіцяв повністю ліквідувати. І все було б прекрасно, якщо б не чергова сесія міської ради, яка напередодні 1 квітня зіграла злий жарт із мером. Намагаючись проштовхнути рішення про ремонт міських доріг шляхом укладання багатомільйонної угоди, В. Анушкевичус наштовхнувся на різку критику своїх вічних опонентів й звинувачення у намірах забезпечити собі безхмарне майбутнє за рахунок міської громади. Таким чином, якщо б дане рішення було ухвалене й ремонтні роботи розпочались, меру б вдалося доволі серйозно покращити свої претензії на другий термін. А так, внаслідок суспільного розголосу, особистий рейтинг міського голови ризикує отримати нищівного удару. Втім, час у мера ще є, а, врегулювавши бюджетні питання, можна отримати доволі серйозний ресурс.

    Головним  критиком В. Анушкевичуса традиційно виступає БЮТ. Роль опозиційної політичної сили в нових українських реаліях інших методів діяльності не передбачає. БЮТ працює, незважаючи на те, що депутати тікають, причому навіть на місцевому рівні (мова йде про депутата обласної ради Д. Гдичинського, який став заступником міністра юстиції України). Втім, Д. Шлемко переконаний, що очищення від зрадників піде лише на користь. Водночас, перебіжництво представників будь-яких політичних партій змушує вкотре акцентувати увагу на проблемі формування виборчих списків й недосконалості пропорційної системи за закритими списками. Необхідно сказати й те, що бютівці чи не єдині, хто офіційно й у категоричній формі виступили проти неоднозначних заяв віце-прем'єра з гуманітарних питань В. Семиноженка. Очікувати негайного звільнення з посади Семиноженка не доводиться, однак В. Янукович доволі різко відреагував на заяви, які в багатьох аспектах були діаметрально протилежними заявам самого Президента. Тому, якщо в майбутньому не буде зроблено належних висновків, В. Янукович цілком ймовірно таки дасть «зелене світло» на звільнення.

Ще один аспект, на якому б хотілося зосередити увагу, полягає в тому, що характерною рисою політичного життя обласного центру стає все більша політизація свідомості молодого покоління. Так, нещодавно відбулися вибори студентського мера, на черзі – вибори мера учнівського. Чи не є це зайвим і чи можлива політична боротьба без втягнення наймолодших та зомбування їх батьків? А що чекає далі? Давайте будем вибирати мера в кожній сфері діяльності і серед різних категорій населення. Може тоді кількість й переросте в якість?!!
 
Ігор  ДЕБЕНКО, політолог   
03 Квітня 2010, 19:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 06 Квітня 2010, 9:40
Відповісти

Автор: , 06 Квітня 2010, 15:34
Відповісти

Автор: , 09 Квітня 2010, 10:37
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39