У Підмихайлівському НВК І-ІІІ ст. відбувся міжрегіональний науково-практичний семінар “Перспективи реалізації ідей мережевої взаємодії в організації профільного навчання у контексті освітніх реформ” за результатами дослідження теми “Педагогічні умови організації профільного навчання в освітньому окрузі сільської місцевості” (науковий керівник— Віра Мелешко, кандидат педагогічних наук, доцент). 
Учасники семінару мали можливість не лише збагатитися теоретичними знаннями, але й перейняти досвід плідної співпраці загальноосвітнього навчального закладу з церквою, школою мистецтв, громадськими організаціями й органами місцевої влади. Своїми напрацюваннями на науково-практичному семінарі ділилися кандидат педагогічних наук, доцент, провідний науковий співробітник відділу економіки та управління загальною середньою освітою Інституту педагогіки НАПН України, науковий керівник експериментального дослідження Віра Мелешко, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій ОІППО Людмила Келембет, директори шкіл, які входять чи мають намір увійти до Підмихайлівського освітнього округу (Бережницької, Завійської, Грабівської ЗОШ), а також керівники шкіл України, в яких у практичну площину впроваджується теорія мережевої взаємодії. Це — директори шкіл з Обухівського району Київської області, Путивльського та Білопільського районів Сумської області, а також з Коломийського, Городенківського, Богородчанського районів Прикарпаття.
Як впроваджується експеримент з мережевої взаємодії в організації профільного навчання у Підмихайлі,  Віра Мелешко знає не зі звітів і розповідей, а з реальних справ. Як зазначила Віра Василівна, її тішить те, що вона може прислужитися своєю працею рідній альма-матер.
Ніхто, хто хоча б раз побував у Підмихайлі, не може заперечити, що тут особливі стосунки школи, церкви, школи мистецтв у справі виховання підростаючого покоління, вони взаємно доповнюють одне одного. Це відзначили й учасники семінару — представники з інших областей, зізналися, що їм вдалося відчути могутню духовну ауру у Підмихайлі під час молитви у місцевому храмі св. Архистратига Михаїла, благословення о. Богдана Челядина, духовних піснеспівів церковних хорів.
На кожному кроці на учасників семінару у Підмихайлі чекали приклади реальних результатів мережевої взаємодії. Лиш вони переступили шкільний поріг — і побачили й почули те, що досягнули юні підмихайляни у результаті співпраці НВК (директор — Ганна Прокопів) і місцевої школи мистецтв (директор — Лідія Сивка): вітальну програму, в якій органічно були поєднані виступи маленьких декламаторів, танці хореографічного ансамблю “Школярочка”, масове виконання гімну школи. Урочисту атмосферу створював духовий оркестр дитячої школи мистецтв.
Те, що освіта у районі є пріоритетною галуззю, засвідчили виступи голови райдержадміністрації Наталі Бабій, сільського голови Богдана Мазура, начальника відділу освіти Оксани Савчук. Гості з інших областей були вражені рівнем уваги до освіти на Калущині як районної, так і сільської влади.
У тему перспективи освітніх округів та мережевої взаємодії в організації профільного навчання учасники семінару мали можливість заглибитися під час проведення науково-методичного модуля. Насамперед начальник відділу освіти Калуської районної державної адміністрації Оксана Савчук охарактеризувала стан, проблеми та перспективи освітянської галузі на Калущині, поділилася досвідом співпраці навчальних закладів з іншими структурами, організаціями у справі виховання і навчання школярів, розповіла про створення опорної школи у Войнилові, про масштабні освітянські районні проекти до свята Миколая, Останнього дзвоника та Лігу сміху, в якій торік взяло участь 11 команд, а вже цього року — аж 23. Начальник відділу освіти зазначила, що у 2017 році чи не найголовнішим завданням вбачає розвиток дошкільної освіти у районі, участь у різних проектах, зокрема у всеукраїнських і міжнародних. 
Директор Підмихайлівського навчально-виховного комплексу Ганна Прокопів ознайомила з навчальним  закладом, який очолює, та освітнім простором, куди входить місцевий НВК, школа мистецтв, про співпрацю з іншими установами, організаціями, які докладають зусиль, щоб діти пізнавали світ знань, добра, творчості. Із цікавістю гості сприйняли презентацію “Школа саморозвитку” — творча лабораторія Підмихайлівського освітнього округу”, яку представила директор НВК, та виступ заступника директора з навчально-виховної роботи Наталії Іваницької, яка, використовуючи ілюстративний матеріал, розповіла про досвід апробації моделі мережевої організації профільного навчання в Підмихайлівському освітньому окрузі. До слова, Підмихайлівський НВК щорічно має понад 20 призерів олімпіад і конкурсів, кожного року є перемоги і на обласному рівні. У творчих конкурсах підмихайляни є традиційно найкращими не лише в районі, але й в області, і часто в Україні. У Підмихайлі, як наголошує заступник директора НВК Наталія Іваницька, прагнуть створити школу радості для дітей, творчості — для вчителів, спокою — для батьків. 
Результати дослідження з профілізації освіти, діагностики, яку проводили з метою вивчення запитів, потреб учнів Підмихайлівського НВК, заслуговують великої уваги, зазначила Віра Мелешко. Тут уже мова йде не просто про профільне навчання, а про профільну освіту. У Підмихайлі створили систему взаємодії наскільки злагоджено, що не залишили поза увагою жодного суб’єкта, який би міг бути задіяний в освітньому процесі. Від такої взаємодії мають результат всі зокрема, а спільний — інвестиції у майбутнє — дітей. На думку Віри Мелешко, нині змінилися діти, вимоги до їх знань, тому вже не варто школі замикатися в класно-урочній системі Каменського. Освіта вже виходить за межі школи. І Підмихайлівський освітній округ на правах експерименту прокладає шлях впровадженню концепції “Нова школа”. Її суть, як зазначає Віра Мелешко, полягає у створенні ситуації успіху і викладено у формулі: новий зміст освіти — педагогіка партнерства — умотивований вчитель — орієнтація на потреби учня — наскрізний процес виховання — децентралізація та ефективне управління процесом. А кінцева мета “Нової школи” — виховання успішних людей. Такими словами підсумувала науково-методичний модуль семінару Віра Мелешко.
Практичний модуль семінару дав можливість відвідати гостям з різних куточків України кілька заходів, зокрема майстер-клас “Чарівний світ макової голівки”. Керівник гуртка Войнилівського ЦДЮТ Надія Пулькас разом зі своїми вихованцями розповіли і показали, як працювати у техніці “Холодний батик”. А члени гуртка декоративно-прикладного мистецтва разом зі своїм керівником Марією Микитин навчали учасників семінару миттєво створювати красу — робити з новітнього матеріалу “фоаміран” штучні квіти, якими можна прикрашати плаття, блузки, сумочки.
Як ведеться профорієнтаційна робота у Підмихайлівському НВК, учасники семінару мали можливість ознайомитися під час факультативного заняття “Настав час вибору” (тема “Кроки до самопізнання”, керівник —  практичний психолог НВК Наталія Фіцак). Десятикласники аналізували свої бажання, нахили, здібності, вміння, знання, що потрібні у професії, про яку мріють (психолог, біоінженер, артист, програміст, кухар, лікар тощо), розмірковували про мотиваційну складову майбутнього фаху та писали експрес-твір про сенс життя.
А далі гостей запросили до шкільної зали на творчу програму за участю учнів та вчителів “Село моє — частинка серця й України”, яку організували заступник директора НВК з виховної роботи Руслана Вальнюк та педагог-організатор Олександра Кубрак. Для наукового керівника семінару Віри Мелешко був творчий сюрприз, і не один: виступи її племінниць — керівника ансамблю скрипалів школи мистецтв Людмили Олевич та учениці НВК, вокалістки Христини Лукач, яка нещодавно повернулася зі Словенії з перемогою у міжнародному конкурсі. Мистецьку палітру села гостям представили також ансамбль “Червона калина”, танцювальний колектив школярок, дует у складі Лілії Петрів та Христини Семаньків, родинний дует (вчитель музичного мистецтва Бережницької школи Марія Коско та її мама Ганна Штогрин), юний музикант-віртуоз Богдан Пробоїв. Авторську поезію читала вчитель Підмихайлівського НВК Ірина Антонів, вірші про українські обереги декламували учениці НВК Соломія Луканюк, Христина Прокопів. Учасники семінару познайомилися з традиціями села, дізналися про видатних людей — вихідців з Підмихайля: науковців, лікарів, артистів, краєзнавців.
Під завершення семінару відбувся круглий стіл: обговорено перспективи мережевої взаємодії в контексті Концепції нової школи та визначено основні завдання експериментальної діяльності на найближчий час. 
Коли прийшов час прощатися, учасники семінару отримали подарунки від господарів: календар на 2017 рік з фотоколажем про участь в експериментальній роботі за 2014-2016 рр., світлини (у режимі сьогодні на сьогодні) з семінару у Підмихайлі, чай “Підмихайлівське чар-зілля” та солодкі подарунки від спонсора ТОВ “Леосіті інвест” (генеральний директор Малишевський О.Р.).
15 Грудня 2016, 14:28
Теги:

http://visti-kalush.com.ua/articles/category/educa
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47