Як управління Держархбудінспекції поставило підніжку заболотівським підприємцям

Микола ПЕТРИЧУК

Подружжя Олександри і Ігоря Гербів започаткувало у Заболотові невеликий сімейний бізнес — кінно-спортивний клуб. Справа у молодих працьовитих людей пішла успішно, і вони, звісно, загорілися ідеєю його розширити. Але їхній ентузіазм обернувся для сім’ї великими проблемами, які стали темою докладного розгляду на черговому засіданні ради обласного громадського об’єднання підприємців і промисловців «Ділові люди Прикарпаття».

Щоразу інші пояснення
— Спільно з дружиною ми започаткували невеликий приватний бізнес у Заболотові. Створили 8 робочих місць. Вчасно сплачуємо податки. З наміром розширити справу і створити ще 15 робочих місць вирішили на власній земельній ділянці — 18 соток — збудувати приміщення, в яких планували розмістити виробництво з пошиття верхнього одягу за сучасними технологіями і торговий заклад з продажу промислових товарів, — розповів член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття», голова громадської організації «Спортивний клуб «Покутські яструби» Ігор ГЕРБА. — Отримавши у Снятині містобудівні умови та обмеження, звернулися до архітектурної фірми «Параплан» у Коломиї та замовили їй виготовлення проектно-технічної документації.
Підприємець зауважив, що вони з дружиною подалися до фірми, яка має відповідну ліцензію та віддавна працює на ринку проектних послуг.
— За цей час я взяв позику на будівництво, бо власних коштів бракувало, і паралельно розпочав будівництво, бо вже підтискали терміни, а ви знаєте, як нині непросто замовити майстрів, техніку, — продовжив розповідь і. Герба. — Тому що, як розумію і як мені пояснювали, декларація — це документ, в реєстрації якого представники Держархбудінспекції не вправі відмовити. Адже фактично я сам цілковито відповідаю за дані, які подаю у ній.
Проте в управлінні Держархбудінспекції в області Олександрі Гербі відмовили у реєстрації декларації про початок будівельних робіт. Тричі — пояснюючи це щоразу різними причинами, а коли вона звернулася вчетверте, то взагалі не надали письмової відповіді. В установі не зважили навіть на висновок селищного голови Заболотова Івана ТАНЮКА, який  письмово підтвердив, що селищна рада підтримує підприємця Олександру Гербу, яка «є однією з тих, які фінансово підтримують громаду та створюють нові робочі місця», й окремо підкреслив, що її ініціатива збудувати на власній земельній ділянці приміщення і відкрити швейне виробництво та торговий заклад узгоджується з планом соціально-економічного розвитку Заболотова на 2016 рік, що був затверджений сесією селищної ради.
— Нині представники управління Держархбудінспекції в області мотивують це тим, що у мене, мовляв, земельна ділянка не призначена для комерційного будівництва. Але коли розробляли проектно-технічну документацію, я десять разів перепитував у керівника фірми «Пароплан» пана Дячука, чи потрібно перевести її в категорію комерційної. Говорив йому: якщо потрібно, то готуємо документи, — зазначив І. Герба. — Але мене запевнили, що все добре. Мовляв, якщо є містобудівні умови та обмеження, а земля розташована в межах населеного пункту, то на ній можна будувати і комерційні об’єкти. Я займаюся своїм бізнесом, не все можу знати, тому звернувся до компетентної фірми, яка представляла мої інтереси.
На переконання і. Герби, якщо нині в області розпочати перевіряти і піднімати папери, то у 60 відсотках випадків можна знайти ті самі відхилення, які закидають йому і дружині, проте там декларації управління Держархбудінспекції в області зареєструвало і будівельні роботи розпочато, а то й давно завершено. «Це просто потрібно мати бажання і волю провести таку перевірку», — підкреслив І. Герба.

За зачиненою хвірткою
з «рудзиком» дзвінка
— З цього приводу ми звернулися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, — розповів на засіданні голова ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» Василь ГРОДЮК. — і за його дорученням отримали відповідь з Державної служби регуляторної політики України. Дуже чітку, де зазначено зокрема таке: «Законом України «Про дозвільну систему в системі господарської діяльності» визначено, що відмова у реєстрації декларації не допускається». Цей документ має декларативний характер: подала людина документ — його зобов’язані зареєструвати. Таке роз’яснення дала Державна регуляторна служба.
Член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» Геннадій ГОВОРКОВ, який доповідав з цього питання, розпочав свій виступ з того, що його неабияк вразило.
— Виявилося, що вхід до державної установи — управління Держархбудінспекції в області — перепиняє зачинена на замок хвіртка з «гудзиком» дзвінка — потрібно натиснути і через домофон домовлятися, аби до вас хтось вийшов. Такого ніде нема! — наголосив Г. Говорков. — Після того, як до ради звернулася О. Герба, ми просто вирішили вивчити це питання. Звернулися із запитами до управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в області, а коли в установлені законом терміни відповіді не отримали, то написали запит до ЦНАП івано-Франківського міськвиконкому. До честі міського голови івано-Франківська Руслана Марцінківа, його реакція була миттєвою і буквально через 5 днів ми отримали інформацію, з якої випливає, що у 50 відсотках випадків людям, які подають декларації про початок будівництва, відмовляють у їх реєстрації. По три-чотири рази.
— Що стосується звернення О. Герби, то, ознайомлюючись з документами, мене найбільше насторожила фаховість працівників управління Держархбудінспекції в області, — наголосив Г. Говорков. — Відмови зареєструвати декларації написані наче під копірку. Але найголовніше — що немає посилань на нормативно-розпорядчі документи, що врегульовують ці питання і звернувшись до яких можна було б впевнитися, що ці рішення справді є обррунтованими. Ми, звичайно, будемо звертатися до суду.
— Офіційна позиція Державної регуляторної служби полягає в тому, що цей документ не є дозвільного характеру. Це просто декларація, — наголосив, виступаючи на засіданні ради представник Державної регуляторної служби в області Андрій СОБОЛЕВСЬКИЙ. — Друге питання. Ми сьогодні зібралися обговорити цю проблему з громадськістю, оскільки я так розумію, що в суспільстві немає довіри до правоохоронних органів. Бо це є суто кримінальний злочин, який мав би належати до компетенції спеціальних органів — поліції, СБУ, прокуратури. Як я розумію, цей фактор не працює. Тому мусимо піднімати інформаційну хвилю у ЗМі, піднімати громадськість, щоб привернути увагу всіх до проблеми, яка є в суспільстві. Це проблема не лише нашої області, а всієї держави. Так побудована схема роботи цієї інспекції. Тому спільно думаймо, що з цим робити. На мою думку, можна було би виступити з ініціативою про створення при обласній раді — найвищому представницькому органі влади краю — відповідної тимчасової депутатської комісії, яка вивчила би це питання і щось запропонувала.


Події закрутилися
Після того, як рада ГО «Ділові люди Прикарпаття», намагаючись з’ясувати обставини справи, почала звертатися із запитами до глави уряду та до управління Держархбудінспекції в області,  події довкола новобудови Гербів, образно кажучи, закрутилися, приносячи подружжю один за другим неприємні сюрпризи. Спочатку з’явився штраф у розмірі понад 150 тис. грн. Його виписали Олександрі Гербі, як стверджують посадові особи інспекції, за те, що вона з чоловіком без дозволу почала будівництво. Далі з’явилося офіційне звернення до керівництва ГУ Нацполіції України в області, яке підписав заступник начальника управління Держархбудінспекції в області К. іванюк, з проханням розшукати О. Гербу і забезпечити її присутність у інспекції, аби підприємець підписала протокол, складений фахівцями установи про той самий 150-тисячний штраф. Насамкінець, у жовтні планова, як наголосив К. іванюк, перевірка фахівців управління Держархбудінспекції в області «накрила» відділ архітектури і містобудування Снятинської РДА, за підсумками якої видані раніше О. Гербі містобудівні умови та обмеження було взагалі відкликано й анульовано.
Начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в області і. Мусіловський взяти участь у засіданні ради не зміг, бо перебував у відрядженні. Але на запрошення громадської організації прийшли його заступник К. іванюк із двома колегами.
— За самовільне будівництво без дозвільних документів передбачено адміністративну відповідальність. і для підприємців, на жаль, справді сума штрафу визначена досить пристойна, — розповів на засіданні ради заступник начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в області Кирило ІВАНЮК. — Пані Олександра Герба — приватний підприємець. Скажу більше. Вони вперше звернулися до нас, цілком можливо, ще у квітні ц. р. Але я веду до того, що вже у грудні 2015 року це будівництво було розпочато. Відповідно пряма наша функція — притягнути цю людину до адміністративної відповідальності. Я особисто був на об’єкті, на жаль, пані Герба ухиляється від зустрічі з нами для того, щоб ми склали адмінпротокол і зафіксували адміністративне порушення. Тому, відповідно, ми справді звернулися до поліції, але, наголошую, з проханням забезпечити нам її присутність.
Коментуючи цей момент, голова ГО «Ділові люди Прикарпаття» В. Гродюк зауважив, що, по-перше, містобудівні умови й обмеження були видані О. Гербі не як підприємцю, а як приватній особі, а по-друге, — клопотання до поліції, копія якого є в розпорядженні громадської організації, складено насправді у дещо іншій, жорсткішій формі.
— Що стосується самого будівництва, то фахівці фірми «Пароплан», яка вже тривалий час працює на ринку проектних послуг, безперечно ж, знали, що будівництво ведеться в охоронній зоні іншого підприємства, що цільове призначення земельної ділянки абсолютно не відповідає намірам забудови, — продовжив пояснювати К. іванюк. — Попри це вони розробляють проектну документацію, замовник її затверджує і подає до нас в управління. Основний документ — містобудівні умови й обмеження, якими керуються і замовник, і проектант, були видані з надзвичайно грубими, взагалі неприпустимими для цього об’єкта порушеннями. За результатами планової перевірки відділу містобудування та архітектури Снятинської РДА низку містобудівних умов, зокрема і виданих О. Гербі, було скасовано. Відповідно, нині вона вже не може подавати навіть декларацію, оскільки вихідний документ анульований, і не має права здійснювати будівництво.
К. Іванюк визнав, що й справді є випадки відмов у реєстрації декларацій.
— Декларація має понад 20 пунктів. і пункти відверто складні, від забудовника вимагається достовірно й якісно заповнити її, — пояснив К. іванюк. — Зазвичай, даючи відмову, ми робимо забудовнику свого роду послугу. Бо якщо декларація заповнена неякісно, то після завершення будівництва людина, звернувшись у реєстраційну службу чи до нотаріуса, отримає від них відмову в реєстрації права власності на будівлю.
На переконання В. Гродюка, коли кількість відмов дотягує до 60 відсотків від кількості поданих декларацій, то говорити про поодинокі випадки, м’яко кажучи, некоректно. Р. Соболевський слова К. іванюка про те, що, мовляв, вони роблять послугу забудовникам, прокоментував жорсткіше: мовляв, не треба дбати про людей такими методами.
І. Герба у виступі на засіданні ради виклав своє бачення причин того, чому, зокрема, їм чотири рази відмовляли в реєстрації декларації. Але цю частину наданої ним інформації редакція спеціально поки що не оприлюднює, сподіваючись на те, що її ретельно перевірять правоохоронні органи. Зауважимо лишень, що підприємець порадив колегам ще заглянути на форум в інтернеті й почитати відгуки користувачів мережі про управління Держархбудінспекції в області, зокрема про голосну музику в службових кабінетах держустанови.
— У мене просте і, можливо, навіть дилетантське запитання: чому ви не дозволили їм будуватися? Там вулкан, ріка чи газопровід? — запитала представників управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в області член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» Ганна СТЕП’ЮК. — Можливо, одна я наївна, але я слухаю настанови Президента і Прем’єр-міністра, котрі зобов’язують державні органи допомагати і сприяти підприємцям. Тому що як підприємців не буде, то нікому буде вам платити заробітну плату. Ми знаємо, що лише невелика кількість людей може бути підприємцями. і тим, хто має відвагу позичити гроші і, доклавши власні кошти, щось будувати, створювати, вже за це їм треба сказати спасибі. Я знаю, де те будівництво, і знаю, коли воно почалося. Молодий чоловік вперше будується, тож ви мали б прийняти його і запропонувати допомогти заповнити оті 20 пунктів декларації. Так, як це роблять представники банку, які нині прийшли до нас на засідання ради. Сказати підприємцеві: ось це добре заповнено, а ось це потрібно переробити. А не дивитися, де людина помилилася, щоб її за те покарати, оштрафувати і не дати дозволу.
Таке запитання, до речі, виникало не лише у Г. Степ’юк, а й членів ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» Валентина ВАЛЕНТІЄВА, Василя КОВАЛЯ, Михайла ЛАЗАРОВИЧА, Ігоря МЕЛЬНИЧУКА.
— Але відповіді від К. Іванюка і його колег на це запитання представники громадського об’єднання так і не почули.
— Найбільша біда державних структур, контрольних органів і тих, що і не визначені контрольними, але які просто наділені окремими функціями, — це невиконання статей Конституції, — підкреслив, підсумовуючи обговорення цього питання і коментуючи ситуацію, заступник директора департаменту — начальник управління економічного розвитку департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Володимир ПОПОВИЧ. — Конституція визначає для всіх державних органів найголовнішим їхнім завданням захист інтересів, прав і свобод громадян України. З чого починається оця вся передісторія? Ми сьогодні наочно подивилися, як уперто відстоює відомчі інтереси територіальний підрозділ державної служби — Держархбудконтролю, який готовий битися з народом, ставити хвірткиѕ Навіть коли запитали про те, що доцільно було б скасувати таку адміністративну послугу, як декларація, то нам відповідають, що такого не може бути. Відомчі інтереси і нерозуміння ситуації — це найбільші біда і ганьба, які нині існують в Україні, незалежно, про який орган влади йдеться. Посадові особи не усвідомлюють того, що вони працюють для людей, а не люди — підприємці і просто приватні особи — існують для них. У кожного із нас, на будь-якому виробництві, нині можна знайти якісь порушення. Але якщо вони не становлять загрози для населення, для екології, то їх і розглядати потрібно відповідно.
За підсумками обговорення члени ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» ухвалили низку рішень. Зокрема, повторно звернутися до Кабінету Міністрів, цього разу з приводу необррунтованої відповіді Міністерства житлово-комунального господарства, яке всупереч дорученню секретаріату Кабінету Міністрів не проаналізувало діяльності управління Держархбудінспекції в області і її керівника. А також звернутися до облдержадміністрації з пропозицією створити комісію із залученням депутатів обласної ради — членів постійної комісії з прав людини та громадських організацій для проведення перевірки правомірності видання дозвільних документів в інспекції.
Члени ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» обговорили також низку інших питань, які стосуються дерегуляції бізнесу, змін до Податкового кодексу.
Насамкінець презентацію найновіших банківських продуктів для підприємств та підприємців зробили представники «ідеяБанку» Надія ОРЛіВ, Софія ДУБ і Богдана ІВАНЮК.

21 Грудня 2016, 20:58
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/economics/z
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47