«Весь склад обкому партії представлений». І хоча дані слова, сказані з відвертою  іронією під час першого засідання  Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією  та злочинністю, стосуються представників саме цього органу, їх в певній мірі можна спроектувати й на кадровий склад ОДА…

    Протягом  тижня М. Вишиванюк здійсним чергові  кадрові назначення – було оприлюднено імена нових заступників, пліч-о-пліч з якими губернатор збиратиметься розбудовувати область в найближчому майбутньому. Певна інтрига зберігається лише навколо особи, на яку буде покладено відповідальність за гуманітарний блок. Невідомими залищаються наразі й імена нових голів районних державних адміністрацій та ще кілька чиновницьких місць. Однак, це лише питання часу… Сумнівів в тому, що у Михайла Васильовича й досі немає чіткого бачення власної команди практично немає, а чинні затримки пов'язані скоріш у зв'язку з технічною складністю та перебуванням на погодженні у вищестоячих інстанціях, аніж із веденням гострих торгів навколо посад.

    Звичайно, що Партії Регіонів, як політичній силі, яка на сьогоднішній день практично окупувала владний олімп у державі, хотілося б якомога більшої кількості посад для своїх представників і в області. Втім, маємо те, що маємо – політична ситуація в області унеможливлює  беззаперечне домінування регіоналів на місцевому рівні.

    І. Зварич – наразі єдиний представник Партії Регіонів у команді М. Вишиванюка. Заслужений економіст України І. Зварич очолюватиме соціально-економічний блок, завідувати яким йому вже доводилося протягом 1998-2005 років. Слід також зазначити, що Ігор Теодорович є кандидатом в народні депутати за списком Партії Регіонів, а через велику кількість нових призначень, цей список стрімко несеться в сторону все нових та нових депутатів. Не виключено, що скоро й Ігорю Теодоровичу треба буде приймати відповідне рішення.

    Керівник  апарату ОДА Р. Струтинський є  депутатом обласної ради від Українського народного блоку Костенка і Плюща, що тим не менше не завадило йому під час останніх президентських виборів активно підтримати Ю. Тимошенко. Бюрократ-пенсіонар, який відсудив в держави понад 10 000 грн. пенсії, не новачок на державній службі – протягом 1997-2005 років він вже очолював апарат ОДА, згодом був заступником голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. «Хороші» зв’язки в Києві, а також чималий досвід роботи з регіональними кадрами напевно і стали наслідком (а може й причиною) його призначення.

    Депутатом обласної ради, щоправда вже від самого БЮТ, є й В. Брус. Василь Хомич на найвищих посадах в області перебуває вже протягом більш ніж десяти років. Він є чи не найбільш затребуваним чиновником при будь-якій владі. Так, В. Брус у 1999-2002 роках був першим заступником голови ОДА, протягом 2002-2006 років очолював обласну раду, а з 2007 року перебував на посаді заступника спочатку у Р. Ткача, а згодом і в М. Палійчука, відповідаючи при цьому за агропромисловий комплекс, яким опікуватиметься й тепер. Він наразі є єдиним кому вдалося втриматися на посаді заступника голови ОДА. Щось в цьому є… 

    Новим обличчям  у команді М. Вишиванюка став Руслан Гусак. Він є депутатом  Івано-Франківської міської ради від  фракції «Наша Україна» й очолює Івано-Франківвську міську організацію  Єдиного Центру. В адміністрації Р. Гусак має відати питаннями промисловості, транспорту, комунального господарства та капітального будівництва. Сфера будівництва не є новою для чиновника – протягом 2005-2007 років він очолював ТзОВ «Івано-Франківськміськбуд». Дана посада для Р. Гусака є наразі першою державницькою посадою в його професійній кар'єрі, якщо не брати до уваги попередній досвід депутацтва. У зв'язку з цим можна сподіватися, що серед чинних заступників досягти успіху найбільше прагнутиме саме він. У цьому йому обіцяють посприяти як відносна молодість та амбіції, так й доволі значний та успішний досвід ведення власного бізнесу.

    Найбільша інтрига навколо заступника із гуманітарних питань. На сайті ОДА на цій посаді продовжує залишатися В. Гладій. Незважаючи на те, що з кожним днем дану посаду все більше віддають С. Дерев'янку, до кінця відкидати кандидатури Б. Томенчука та О. Пилип'юка в силу українських політичних реалій також не слід.

    Контроль  за діяльністю адміністрації було покладено  на силовика – генерала В. Плавлюка, який у 2003-2005 роках очолював управління УМВС в Івано-Франківській області. Він став першим заступником голови ОДА. Дана посада є повністю новою для В. Плавлюка, однак із дорученим йому контролем за правоохоронними органами він мав би справитися на відмінно.

    Нові  радники М. Вишиванюка письменник С. Пушик та журналіст О. Бабій протягом президентської кампанії активно підтримували чинного на той час Президента України В. Ющенка. Оскільки надзвичайно сильне бажання Ольги Михайлівни стати народним депутатом так і не реалізувалося, а ТБ «Галичина» є каналом обласним, то дружити потрібно з будь-якою владою, тим паче новою й тим паче тепер...

    Ще  одним цікавим призначення, правда дещо нижчого рангу, може стати повернення на посаду керівника організаційного відділу апарату ОДА Євгена Мельничука. п.Мельничук вже працював на цій посаді, під керівництвом Струтинського і запам’ятався як чіткий виконавець волі керівництва. Чого варті тільки розмови про заборону використання помаранчевої символіки працівникам апарату ОДА в 2004 році.

    Таким чином, можна дійти висновку, що кадрові  призначення М. Вишиванюка яскравим чином підтверджують неписане правило  – «від влади до опозиції і навпаки  – один крок», а все, як відомо, тече і все змінюється...

    Команда М. Вишиванюка – це в основному  бійці «старої гвардії», так середній вік заступників адміністрації  на чолі з губернатором складає 53,1 (!) років. Хоча це звичайно і має свої негативи, однак політичної ваги, зв’язків та досвіду в них не забереш. При цьому найстаршим є керівник апарату Р. Струтинський (61 рік), а наймолодшим – Р. Гусак (37 років).

    До  адміністрації увійшли переважно  особи, які працювали під керівництвом М. Вишиванюка, коли той вже очолював область у 1997-2005 роках.  Безумовним позитивом є те, що переважна більшість заступників мають досвід роботи у підзвітних їм сферах, що сприятиме їх швидкому включенню в роботу, розуміння її специфіки та загального справу справ. Разом з тим найшлося місце для нових людей. Такими діями М. Вишиванюк намагається продемонструвати плинність кадрів та влади загалом.

    Прагнення поєднати в одній команді представників  різних, а часто й несумісних одна з одною політичних сил свідчить про бажання М. Вишиванюка стати певним інтеграційним центром, уникнути несприйняття й опозиції до нової влади, легітимізувати її. Це в свою чергу мало б сприяти відносно спокійному управлінню й убезпечити від жорсткої критики у майбутньому.

    Схожу роль має відігравати й Рада з  питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю, до якої увійшли практично всі найвпливовіші в області особи. Втім, значна чисельність даного органу, наявність в ньому осіб із своїми партикулярними особистісними інтересами й різносторонніми політичними орієнтаціями створює підстави для прогнозування відносно незначної її ефективності. Рада може з легкістю перетворитися на черговий гучний дискусійний клуб, в якому з найбільш ключових питань буде доволі важко знайти спільну позицію.

    Відсутній в складі Ради народний депутат України З. Шкутяк. Принаймні поки що. Зміна влади може завдати відчутного удару по позиціях та впливу З. Шкутяка в області. Підтверженням цього й стали перші звільнення близьких до Шкутяка осіб. Це, схоже, розуміє й сам нардеп, що демонструє свою готовність йти на політичний контакт. Так, Зіновій Васильович був присутнім на зустрічі М. Вишиванюка з народними депутатами, вихідцями з Івано-Франківщини. Свого часу Шкутяку та Вишиванюку вже доводилося співіснувати, співпрацювати та вести політичний діалог, коли один очолював область, а інший – обласний центр.

    На  вище зазначеній зустрічі губернатор зауважив, що необхідно спільно працювати над розбудовою краю, адже на цій землі житимуть наші діти та онуки й ніхто не збирається виїжджати з цього краю. Для З. Шкутяка зараз надзвичайно важливо в першу чергу зберегти свого сина на посаді голови Долинської РДА. Багато хто пов'язував з цим й його голосування у Верховній Раді щодо ЄЕП. Цілком ймовірно, що Зіновій Васильович таки втримає Долинську РДА. Однак, можна прогнозувати його поступове зменшення впливу на перебіг політичного життя області, як і поступки в інших, важливих для себе та свого найближчого оточення, питаннях. Багато що залежатиме й від особистого бачення З. Шкутяком свого політичного майбутнього, адже мандат народного депутата не є одвічним, а син разом із зятем, хоч і мають великі великі амбіції, та все ж поки що не набрали достатньої державницької ваги, чи значних впливів в області.

    М. Вишиванюк не лише призначає, але  й не забуває звільняти посадовців, які на його думку є не надто сумлінними при виконанні своїх професійних обов'язків. Так на останній колегії дісталося Р. Семківу, начальнику обласного УЖКГ. Таким чином, Михайло Васильович в черговий раз нагадав про свою «жорстку, але справедливу руку» й продемонстрував те, що така доля спіткатиме без зайвих балачок всіх, хто недобросовісно виконує свої обов'язки.

    Можливо, за допомогою таких кардинальних кроків у місцевих чиновників й сформується  почуття дисципліни та відповідальності?
 
Ігор  ДЕБЕНКО, політолог  
11 Квітня 2010, 14:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 12 Квітня 2010, 9:02
Відповісти

Автор: , 12 Квітня 2010, 13:22
Відповісти

Автор: , 12 Квітня 2010, 13:24
Відповісти

Автор: , 14 Квітня 2010, 0:19
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39