Свою першу колегію облдержадміністрації новий чільник виконавчої влади в регіоні провів саме на свято Благовіщення у с. Джурові Снятинського району, як в одному з найкращих сіл області за роботою місцевого самоврядування. І то був розширений варіант засідання, в якому взяли участь не лише члени колегії, а й голови РДА, міських, селищних і сільських рад, депутати Верховної, обласної  і місцевих рад, керівники різних служб. На розгляд зібрання виносили питання про реалізацію передвиборчих програм Президента Віктора Януковича «Почую кожного» й «Україна для всіх», про виконання указу глави держави про додаткові заходи на відзначення 65-х роковин Перемоги у Другій світовій війні, про підсумки підготовки території області до Великодніх свят і про двомісячник з її впорядкування, про хід розрахунків за енергоносії.

Правда, все відбувалось аж ніяк не за складеним наперед сценарієм. Не обійшлося без звичних для М. Вишиванюка експромтів. Приміром, спочатку оголосили, що колегія відбудеться у Стецеві. Але за п’ять хвилин до її початку «місце зустрічі» змінили. І кавалькада легковиків та автобусів з доброю півтисячею учасників дійства, які вже було з’їхалися до того села, передислокувалася за кільканадцять кілометрів – до Джурова. Пізніше голова ОДА пояснив той марш-кидок потребою показати всім, як підготувалися на Покутті до Великодніх свят, очистивши територію району від сміття. Проте «екскурсанти», які не працювали в органах влади і самоврядування під час першої каденції М. Вишиванюка, водночас із цим відчули, що новий керівник області – непередбачуваний, з нестандартними мисленням та підходами.

Рада працюватиме як «бюро обкому»

Спершу М. Вишиванюк представив ущерть наповненій залі членів недавно створеної ради економічно-соціального розвитку регіону і протидії корупції та організованій злочинності, співголовами якої є він сам і голова обласної ради Ігор Олійник, а відповідальним секретарем – заступник голови ОДА Роман Струтинський. Головуючий підкреслив, що члени ради «автоматично» входять і до колегії при голові ОДА, і заявив, що в ній – представники всіх сфер життєдіяльності регіону, всіх фракцій депутатського корпусу обласної ради. Цей колегіальний орган, що вироблятиме стратегічні плани розвитку, працюватиме вельми ефективно і прозоро. За дієвістю його можна буде прирівняти, запевнив М. Вишиванюк, до колишнього бюро обкому партії, натякаючи, очевидно, на той шок, який відчував у часи панування Компартії кожен керівник, котрого викликали на те бюро.

Боржникам «перекриватимуть кисень»

Як доповів заступник голови ОДА Василь Брус, згідно з рішеннями недавніх нарад під головуванням першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва та в НАК «Нафтогаз України», до 1 червня розрахунки за спожитий природний газ мають сягнути 80 відсотків заборгованого обсягу, а до початку жовтня борги за використане блакитне паливо має бути погашено. Тим часом на 6 квітня Прикарпаття заборгувало за спожитий газ понад 106,8 млн. грн., причому половина цієї суми виросла лише за перший квартал 2010-го.  Найбільший боржник – ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» (89,9 млн. грн., або 78 відсотків загального боргу області). На другому місці – Калуське комунальне підприємство «Водотеплосервіс»
(6,5 млн.). Правда, цьому підприємству, визнав В. Брус, держава теж винна 19 млн. грн. дотації на так звану різницю тарифів. За його словами, незабаром з’явиться урядова постанова з цього питання, що діятиме до 1 червня. Тож керівникам названого й інших підприємств, де аналогічна ситуація, потрібно до тієї дати «попрацювати з боргами» на рівні столичних відомств, інакше та повинність держави так і зостанеться на папері. Словом, усім цього року буде непросто, зазначив В. Брус, коштів з Держбюджету на погашення боргів не буде, доведеться мобілізувати власні зусилля з розрахунків за енергоносії. інакше боржників відключатимуть від їхніх джерел, додав М. Вишиванюк.

«Заяву на звільнення! і – до побачення!»

Важку руку разди М. Вишиванюк продемонстрував під час розгляду питання про передвеликоднє прибирання території сіл, міст і районів. Доповідав начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Роман Семків. Але він розпочав чомусь здалеку – з торішніх конкурсів на найчистішу територію. і це спровокувало прецедент. Головуючий тричі уточнював, що хоче почути від нього, як у районах виконали перше доручення голови ОДА, котре він дав, коли його представляли як новопризначеного. «Запитую про це, – підкреслив М. Вишиванок, – оскільки за моєю інформацією, – а я побував у всіх районах – десь підготувалися до свят, як годиться, а подекуди все ще прибирають територію і, судячи з темпів тієї роботи, збираються відзначати Великдень аж у червні». Та діставши ухильну відповідь, прямо запитав, як спрацювали на Калущині. А коли почув, що, мовляв, недостатньо, як і в більшості районів, то скипів. «Треба знати, що казати членам колегії, а не вводити їх в оману, називаючи серед гірших той район, де насправді спрацювали найкраще, – відчеканив
М. Вишиванюк. – Ви не володієте ситуацією у сфері, за яку відповідаєте. Сідайте! Заяву на звільнення! і – до побачення!». А далі запросив до слова голів Снятинської і Калуської РДА – Романа Білика й Василя іванишина, які поділилися з присутніми досвідом того, як наводити лад на своїх територіях.

Націю оцінюють за могилами її батьків

Виступаючи на колегії, голова обласної ради ігор Олійник зазначив, що закінчується період чинності місцевих рад і подякував з цієї нагоди за працю їхнім головам, на долю яких випали і повінь, і епідемія грипу, і президентські вибори. Він закликав попрацювати з прийняттям Держбюджету-2010 над розвитком своїх підвідомчих територій, надто ж над дохідною базою сіл, міст, районів. А також застеріг від прийняття непрозорих рішень, на що часто скаржаться до обласної ради. Стосовно ж двомісячника з впорядкування територій, то голова обласної ради нагадав про доконечну потребу запустити на теренах області хоч кілька сміттєпереробних заводів, щоб не возити побутові відходи туди-сюди, як робимо нині, а відразу утилізувати їх. Він також повідомив, що кожен із чинних 11 тисяч сільських, міських та обласних депутатів ще має посадити цієї весни хоч одне дерево. і. Олійник закликав подбати про кладовища, привести їх до належного стану-вигляду. «Нація пізнає себе за могилами своїх предків», – заявив він.

«Обніміться ж, брати мої...»

На виконання передвиборчих програм глави держави на сайті ОДА створено розділ, у якому кожен житель області може подавати свої пропозиції щодо поліпшення діяльності органів влади. «Цінні ідеї розглянемо на раді з розвитку регіону. Таким чином почуємо кожного», – запевнив М. Вишиванюк. А щоб не виникало жодних інсинуацій стосовно Президента, голова ОДА запропонував присутнім усвідомити, що в особі Віктора Януковича Україна отримала такого державного діяча, яким був Черчілль, котрого повернули на посаду прем’єра Великобританії в 1940-му, коли в Європі палахкотіла Друга світова війна... «В нас війни немає, – провів аналогію М. Вишиванюк, – але стан української економіки катастрофічний: 26 млрд. грн. неповернутого ПДВ, скарбниця порожня, золотовалютний запас держави зменшився наполовину... Ситуація непроста, але й не безнадійна з огляду на те, яку надзвичайно потужну владну команду формує В. Янукович у центрі й регіонах. Як в Україні, сформуємо чітку вертикаль влади і в області. Її стрижнем стане результативна робота, на яку й хочу налаштувати присутніх. А головне завдання – праця на благо людей. Закликаю голів рад і РДА не ділити владу, а діяти
пліч-о-пліч. Ми дамо раду кожній сільраді, на яку немає ради. Знайдемо раду на все й на кожного».

Голова ОДА зазначив, що в області буде створено потужні органи для боротьби з корупцією й організованою злочинністю. Він високо відізвався про голову обласного управління СБУ Михайла Курника як про доброго спеціаліста з таких питань. І наголосив, що «хабарництво ліквідовуватимемо розпеченим залізом», навівши приклад Китаю, де щороку привселюдно страчують до десяти тисяч хабарників. «Та найдужче борони вас Боже красти бюджетні кошти», – застеріг М. Вишиванюк.

Насамкінець голова ОДА загострив увагу присутніх на підготовці до святкування Дня Перемоги. «В нашій області по-різному підходять до оцінки такої дати, – заявив він. – Але якщо не було би цього дня, то не було б і незалежної України, не було б і нас на світі». Керівник області закликав гідно вшанувати ветеранів-фронтовиків, не забуваючи при цьому про учасників визвольних змагань. І додав, процитувавши відомі слова Кобзаря, що час і одним, і другим борцям за волю України примиритися між собою, так само як уже примирилися народи, котрі протистояли одні одним у тій війні...

Михайло Вишиванюк також виклав своє бачення розвитку малого і середнього бізнесу, агропромислового комплексу, вирішення земельних питань тощо. Та головне –  він не лише показав властиві йому жорсткість і прямолінійність, а й додав тим керівникам органів державної влади і самоврядування, які хочуть працювати, оптимізму й віри у власні сили. 

12 Квітня 2010, 8:48
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30