http://nashemisto.if.ua/images/stories/OblRada.jpgДвадцять вісім івано-франківських підприємців ризикують втратити місце роботи через бюрократичну тяганину чиновників міськвиконкому.

У четвер, 15 квітня, на сесії Івано-Франківської міської ради депутати мають розглянути питання про визнання права київської фірми "Євротек" на складання проекту землеустрою на земельній ділянці площею 0,25 гектара між вулицями Тролейбусна та Галицька. Якщо своїм голосуванням франківські депутати підтримають проект такого рішення, в мікрорайоні Пасічна може зникнути один із останніх у місті соціальних продуктових ринків, а двадцять вісім місцевих підприємців, об'єднаних у ТзОВ "Скіфія", позбудуться свого місця роботи. На величезній території, яка включає в себе і теперішній базарчик, кияни планують розгорнути будівництво чергового гіпермаркету.

"У нас на всіх рівнях державної влади багато балакають про необхідність підтримати малий бізнес, а все робиться навпаки, - скаржився у розмові з репортером "ГК" директор ринку "Скіфія" Василь Гарасимко. - Вся моя сім'я, хто оформився приватним підприємцем, платить разом дві тисячі гривень податку до міського бюджету, з якого, зокрема, утримуються всі ці міські чиновники. А вони замість того, щоб працювати в інтересах мешканців міста, насправді сприяють лише тим, хто має велике "бабло". Нас же вони водять за ніс, як малих дітей".

Перетягування ділянки

Підприємці ринку "Скіфія" ось уже четвертий рік намагаються узаконити оренду земельної ділянки, на якій дехто з них торгує понад десять років. Нагадаємо, що ще у липні 2006 року міськвиконком надав дозвіл ТзОВ "Скіфія" на тимчасове розміщення торгових місць для організації ринку на земельній ділянці на вулиці Тролейбусній. На початку грудня того ж року міськрада дозволила складання проекту землеустрою. Впродовж року базарники з великим скрипом збирали всі необхідні для цього дозволи і висновки у чиновників. Один із підприємців пояснив: "У нас якщо не підмажеш, то тихіше їдеш. А ми хабарів нікому не платили".

Коли для оформлення договору оренди франківським підприємцям залишалося зробити лише один маленький крок - внести інформацію про розмір земельної ділянки в електронну базу даних, виявилася несподівана накладка із сусідньою ділянкою. Чотири сотки землі, відповідно до іншої землевпорядної документації, належали до прибудинкової території приватного будинку, викупленого київським ЗАТ "Євротек" - ця столична фірма для будівництва гіпермаркету придбала суміжні одноповерхові будиночки на вулиці Федьковича й оформила акт державної власності на майже півгектара землі.

"У цій накладці не було нашої вини, ми звернулися до суду та прокуратури, щоб відстояти свої права", - розповів репортерові "ГК" Василь Гарасимко. Однак через брак юридичних знань базарним підприємцям не вдалося переконати суди у своїй правоті: усі процеси закінчувалися винесенням рішень не на їхню користь. А звернення до прокуратури взагалі зіграло з базарниками злий жарт. Підприємці двічі адресували свої заяви про порушення їхніх прав до прокурора міста Володимира Янка. Прокуратура зреагувала несподівано - звернулася з позовом до суду на ТзОВ "Скіфія" і в червні 2008 року домоглася винесення рішення, яке зобов'язало підприємців звільнити ділянку і передати її міській раді.

Стосовно останньої вимоги судового рішення, підприємці не могли б її виконати, навіть якби дуже сильно захотіли, оскільки ділянка, яку суд вимагає звільнити, фактично їм ще не належить. А щодо судового припису знести "самочинно" встановлені торгові точки, то директор базару Василь Гарасимко ставить риторичне питання: "Куди ми маємо забратися? Цей ринок був спершу організований як муніципальний, влада сама визначила це місце для торгівлі, були рішення виконкому і сесії міськради, які дозволяли нам розпочати процес отримання ділянки в оренду. Але самі ж чиновники міськвиконкому гальмують цей процес, вдаючись до затягування часу і відвертого лобіювання інтересів київської структури".

Хто не встиг, той запізнився

Як стало відомо, міська влада у цій конфліктній ситуації створювала видимість бурхливої діяльності: скликалися наради, створювалися робочі групи. Підприємці ТзОВ "Скіфія" уже погодилися на те, щоб орендувати для організації роботи ринку тільки 0,09 гектара землі - половину від раніше планованої ділянки. Для остаточного погодження документів залишився останній крок - погодження головного архітектора міста Ігоря Гаркота.

Цілий минулий рік директор ринку та окремі підприємці ходили до пана Гаркота з проханням погодити землевпорядну документацію. Але головний архітектор знаходив причину, щоб не ставити свій автограф. Зокрема, попросив зробити ескізний проект облаштування торгових рядів базару. Коли й ці вимоги були виконані, 25 грудня 2009 року Ігор Гаркот надіслав "Скіфії" письмову відмову у погодженні землевпорядної документації, посилаючись на рішення міськвиконкому від... 25 травня 2007 року, яким "компанії "Євротек" надано дозвіл на проектно-пошукові роботи під будівництво торгового центру та транспортної розв'язки на вул. Галицька-Тролейбусна". "Визначені межі земельної ділянки охопили як присадибні земельні ділянки на вул.Федьковича, так і ділянку, яка пропонувалася Вашому підприємству на вул. Тролейбусній", - констатував головний архітектор міста. Мовляв, ще три роки тому вашу землю, шановні базарники, "охопили", і вже нічого тут не зробиш.

"Гаркот спеціально протягнув цілий рік. Ми все, що він нас залежить, робили, але у вас є такий Гаркот. Що нам з ним робити? Ми ходили до нього по чотири рази. Мені вже противно дивитися на нього, а йому, напевно, на мене. Він ніби спеціально тягне. Що він хоче з нас?", - емоційно запитував під час минулотижневої наради у першого заступника міського голови Зіновія Фітеля директор ринку Василь Гарасимко. Відповідь на ці волання міг би, мабуть, дати сам головний архітектор, який побував у кабінеті першого заступника мера саме перед тим, як туди допустили підприємців зі "Скіфії". Але затриматися і долучитися до участі в нараді його чомусь не запросили.

Натомість учасником наради стала представниця юридичного відділу міськвиконкому, яка трохи ошелешила підприємців зі "Скіфії", повідомивши, що вони... втратили своє право на оренду земельної ділянки і тепер їм знову доведеться звертатися до сесії міської ради за відповідним дозволом. "Перехідні положення Земельного кодексу діяли тільки рік, тобто оформити документацію потрібно було до кінця 2009 року", - заявила юрист міськвиконкому. Після такої заяви мотиви головного архітектора тягнути із відповіддю "Скіфії" ледь не до Новорічних свят нарешті стали очевидними.

"Євротек" сьогодні хоче оцю земельну ділянку, щоб ми долучили, на сьогодні ми вважаємо, що це вільна земельна ділянка", - розмірковував вголос на нараді Зіновій Фітель, а тоді підбадьорив базарних підприємців: "Якщо на сесії питання по "Євротеку" не проголосують, то ви зможете звернутися знову до сесії".

"ГК" продовжує стежити за тим, чи віддасть міська влада землю київській комерційній структурі, чи залишить ділянку для оренди місцевими підприємцями.

Галицький кореспондент

 

16 Квітня 2010, 13:26
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47