Садок, клумби і грядки з городиною не врятував від грейдера навіть  встановлений мешканцями хрест

Через брак вільних ділянок на Прикарпатті все частіше спалахують локальні земельні війни. Цього разу - мова про конфлікт у Коломиї. Люди, які роками намагалися законно отримати земельні ділянки, переконалися, що без грошей і зв'язків сподіватися можна не справедливості й захисту, а хіба... грейдера.

Хрест не врятував

«Яблуком розбрату» став шматок землі у самому центрі міста Коломия. Мешканців будинку по вулиці Міцкевича, 4 о 6 год. ранку у Світлий Четвер, 1 квітня, розбудив грейдер, який заїхав у двір розрівнювати грядки, що їх люди обробляли вже понад 30 років. «Росли вишні, яблуні, були різні декоративні кущі - все зрізали, - бідкається одна із жительок будинку Ірина Козова. - На клумбах ми посадили більше 500 тюльпанів, нарциси, гіацинти, первоцвіт, ромашки, а також цибулю, часник, моркву». Все це було обгороджене залізним парканом. Та він не став перешкодою. Паркан знесли, всі насадження знищили, клумби розрівняли і засипали гравієм. Не зупинив зловмисників і хрест, на місці якого жителі будинку збиралися згодом спорудити капличку, - він також зник під грейдером.

Коли люди вийшли з будинку, з'ясувалося, що таким чином підприємець Мирослав Михайлюк розширює свою територію.

Конфлікт між бізнесменом і коломиянами триває вже понад два роки. Наприкінці 2008 року Михайлюк біля будинку Міцкевича, 4 та міського РАГСу на місці колишнього кафе «Прут» спорудив торговий центр «555» по вулиці І.Вільде, 1. Як розповідає Ірина Козова, проблеми виникли, ще коли починався будуватися супермаркет: «Він бив палі, наш будинок тріснув. Як виявилося, починав будувати без документів. У нас навіть є рішення виконкому, яке зобов'язує його припинити будівництво, оскільки нема документів».

Та, очевидно, проблема з відсутністю документів якось вирішилася. А згодом підприємцю стало замало території під торговим центром. «Він ще тоді казав: я вас відріжу попри самі сходи», - каже жителька будинку.

Мораторій не для всіх

Будинок по вулиці Міцкевича, 4 споруджений ще за Габсбурзької монархії, йому понад 100 років. Як розповідають мешканці, збудував його священик, який правив службу у храмі в центрі міста. Досі навіть зберігся підземний хід від будинку до церкви.

Люди, які живуть там більше 30 років, створили кооператив жильців, облаштували прибудинкову територію, засадили сад, викопали клумби і грядки, а на початку 90-х років звели на подвір'ї два гаражі. Ще до того, як місцеві бізнесмени кинули око на прибудинкову територію, мешканці неодноразово зверталися до міської влади із заявами орендувати чи приватизувати ділянки, які роками були в їхньому користуванні. Проте влада заяви навіть не розглядала, мотивуючи відмову тим, що з 1996 року в Коломиї діє мораторій, який забороняє орендувати чи приватизовувати землю в центрі міста. «Міська влада безпідставно відмовляла, - вважає Ірина Козова. - Недавно сказали, що готуються документи на продаж з аукціону ділянки площею 185 квадратних метрів. Аукціон мав би бути влітку».

А коли у двір без попередження заїхав грейдер, бізнесмен Михайлюк заявив жителям, що має документи на оренду навіть під їхніми гаражами. «То як йому дали в оренду цю землю з нашими гаражами?», - дивуються жителі будинку. Правда, зізнаються, що до того підприємець намагався домовитися про знесення гаражів: то просив, то погрожував. Мабуть, вже ніякого аукціону й не буде, а мораторії в Коломиї поширюються не на всіх.

Хто з ким має домовлятися?

Міський голова Коломиї Юрій Овчаренко каже, що в його компетенцію не входить перевіряти, законно чи не законно Михайлюк увірвався на клумби. «Люди принесли заяву і сказали, що не згідні з тим, що він захопив частину земельної ділянки, яка не є в його користуванні, тобто не в оренді. Ми цей лист отримали і маємо направити у відповідні органи, тобто в Держкомзем, - розповідає Овчаренко. - А відповідні органи Держкомзему мають прийти і міряти, чи є захоплення земельної ділянки».

Щодо мораторію на заборону оренди землі в центрі міста, мер Коломиї каже, що підприємцю вдалося обійти мораторій через суд. За його словами, саме через судовий процес міська влада не розглядала ніяких заяв щодо землі на Міцкевича, 4. Попри те, що міський голова не знає, яку площу орендує Михайлюк, каже: «Якщо він ті ділянки розрівняв навіть і на своїй території, то думаю, що треба було вести перемовини з жителями будинку і включати людський фактор».

Розмови про мирні переговори і «людський фактор» бізнесмена обурюють. «Про що я маю з ними по-людськи домовлятися? Зі мною мають домовлятися! Я плачу в місяць 5 250 гривень орендної плати. Нормально чи ні?», - каже Мирослав Михайлюк. І пояснює, що земельну ділянку, яку грейдер у Світлий Четвер засипав гравієм, він орендує з 1995 року, а тепер через суд продовжив договір оренди. «Є рішення Коломийського суду, апеляційне рішення і рішення Верховного суду. Тому я вам не раджу в це лізти», - не дуже толерантно пояснює підприємець.

Бізнесмен не надто переймається й грядками та людськими гаражами: «Ці люди зверталися в міську раду з приводу гаражів, їм відмовили, бо не можуть одну землю два рази давати. Я з ними два роки цими питаннями займався. А зараз звертаюся до суду про знесення цих гаражів».

Проте гаражі і земля - це не все, за що переживають коломияни. «Він погрожував, що ні ми, ні наші діти тут жити не будуть, а будуть карточки в лікарнях перебирати, - скаржиться Ірина Козова. - Я боюся, бо він це сказав і запросто може зробити».

Галицький кореспондент

 

16 Квітня 2010, 14:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47