23 березня ц. р. «Галичина» розповіла читачам про те, що з ініціативи депутата обласної ради професора І. Ткачук та за підтримки облдержадміністрації, зокрема головного управління економіки, на Косівщині впроваджено кластерну модель розвитку ліжникарства. А також про те, що ця робота принесла визнання не лише Ірині Григорівні, а й краю на загальнодержавному рівні. Наприкінці січня вона стала предметом окремого обговорення на засіданні уряду, за підсумками якого Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про впровадження кластерної моделі народних художніх промислів», де першим пунктом зазначено: «Визнати Івано-Франківську область, на території якої створено кластер народних художніх промислів «Сузір’я», базовою для впровадження кластерної моделі розвитку таких промислів з наступним поширенням досвіду створення кластерів в інших регіонах України». Публікуючи статтю «Сузір’я» професора Ірини Ткачук», ми пообіцяли невдовзі розповісти і про її новий проект. Не менш, а можливо, й навіть більш значимий для краян. Він сьогодні у неї — один із головних пріоритетів у робочих планах.

... Лише ті, хто принаймні хоча б трохи знає Ірину Григорівну, безперечно зрозуміють її зізнання. «Сузір’я» для неї — надзвичайно важливий проект. Але все ж таки це експеримент. Бо для неї, одного з найавторитетніших фахівців у галузі фінансово-економічних проблем регіону, важливе не визнання, а реальна користь, яку вона може принести області. Отож «Сузір’я» нині вона бачить лише трампліном для створення на Івано-Франківщині кластера з виробництва продуктів дитячого харчування. Вона вже живе цією ідеєю, бачить її конкретні обриси й результати.Чому саме цей проект привернув увагу професора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника? Якщо взяти історію цього питання, то воно внесене було на порядок денний ще у 80-х роках минулого століття. Тоді, за радянських часів, його намагалися вирішити адміністративним шляхом, зобов’язавши всіх керівників підприємств харчової і переробної промисловості створити окремі цехи чи принаймні дільниці, які б випускали продукти дитячого харчування.

Попри те, що за останні декілька десятиліть багато що змінилося, і то докорінно, у цій сфері все залишилося незмінним. І сьогодні картина виглядає вже геть парадоксально: харчова промисловість Івано-Франківщини динамічно розвивається, і навіть торік, у пік кризи, вона залишилася єдиною галуззю, яка не лише не знизила темпів виробництва, а й продемонструвала їх зростання. Також порівняно з уже згадуваними 80-ми роками минулого століття колективи підприємств до невпізнання розширили й асортимент товарів. Але добре заробляючи, їх власники і керівники водночас, схоже, не надто переймаються потребами особливих категорій споживачів — новонароджених, дошкільнят, а також людей із хронічними захворюваннями та просто літніх людей. Зокрема, область і досі не має власних потужностей для випуску продуктів для малечі. Молодим матерям залишається покластися хіба що на імпортовані суміші — порошки, котрі навряд чи можуть бути повноцінними замінниками натурального коров’ячого молока для дітей від трьох-шести місяців і до року.

Тож наступний кластер, яким уже подумки живе професор І. Ткачук, — це сучасний міні-завод із виробництва екологічно чистих молочних продуктів для дітей.


— Ми вже обрали зону для кластера, — це селище Букачівці й прилеглі до нього 15 сіл Рогатинщини, — відхиляє завісу майбутнього проекту ірина Григорівна. — Це екологічно чиста територія. Нині опрацьовуємо сировинну базу. Згодом проведемо відповідні техніко-економічні розрахунки. Як депутат обласної ради я виступила з такою ініціативою на сесії й обласна рада мене підтримала.

Свій новий проект і. Ткачук розглядає дуже серйозно. «Йдеться про те, що при виробництві продуктів дитячого харчування мають застосовуватися дуже жорсткі стандарти безпеки, — наголошує вона. — По-перше, це практична відсутність, як за європейськими вимогами, доступу людей до молока, яке використовуватиметься для виготовлення продуктів дитячого харчування. По-друге, здавати  молоко на переробку зможуть лише ті господарі або фермери, котрі утримують щонайменше 15 корів. Але дотримання цих жорстких умов є принципово необхідним для випуску екологічно чистих дитячих продуктів».

Ірина Григорівна зазначає, що в неї вже є попередні домовленості зі спеціалізованими науковими закладами та дуже авторитетними експертами, готовими взяти участь у роботі над усіма етапами реалізації проекту, зокрема перевірці екологічної чистоти території, визначенні потреб у сировині, вивченні потенційних ринків збуту продукції та потреби ринку в екологічно чистому коров’ячому молоці для дітей від трьох-шести місяців і до року. Словом, у всіх тих дослідженнях, які необхідні, щоб зробити науково-технічне обррунтування і визначити, якої потужності міні-завод слід будувати. Окрім того, що Букачівці розташовані у місцевості, віддаленій від промислових виробництв, що забруднюють довкілля, важливою перевагою селища є наявність і автомобільного, і залізничного сполучення. А І. Ткачук  сподівається на те, що, реалізувавши цей проект, Івано-Франківщина зможе не лише забезпечити коров’ячим молоком власну малечу, а й постачати його в інші області України і навіть експортувати.

І насамкінець зупинимося на цілком очевидному. За умови успіху нового кластера з виробництва екологічно чистих продуктів дитячого харчування селяни Рогатинщини отримають нові робочі місця та постійного і надійного покупця молока. І те, і те для місцевих жителів, як то кажуть, на вагу золота. Втім, сама І. Ткачук сподівається навіть на більше. На те, що кластер дасть ще й імпульс для розвитку соціальної інфраструктури Букачівців і навколишніх сіл. А для Рогатинщини, де люди працездатного віку масово покидають батьківські оселі, переїжджаючи хто до Львова чи Івано-Франківська, а хто — на багаторічні заробітки за кордон, відродження сіл є, напевно, найгострішою проблемою.

20 Квітня 2010, 15:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47