http://galychyna.if.ua/typo3temp/pics/f4fe95c4f7.jpgПоки патріотично налаштовані громадяни дружно гризли підкинуту їм кістку у вигляді одіозного міністра освіти, нова влада в умовах підвищеної секретності готувала історичний політичний бартер у вигляді обміну зниження ціни за газ на продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму. Причому термін цього продовження, як стверджують обізнані джерела, визначали саме росіяни — 25 років і ще плюс п’ять років, якщо жодна сторона на буде виступати проти цього. Вже наступного дня після підписання домовленостей у Харкові Президент Віктор Янукович намагався на великій прес-конференції пояснити свою позицію з цього приводу. Він запевняв, що «враховуючи те, що ціна на базування ЧФ РФ була встановлена на рівні 97 мільйонів 850 тисяч доларів на рік, то це був залік, який відбувався щороку, і з України списували борги за використаний природний газ. Україна  заборгувала тоді, в 1997 році, два з половиною мільярда. І щороку  відбувалося списання цього боргу. І так би відбувалося до 2017 року. Живих коштів ми не отримували».

За словами Януковича, він наполягав, що Україна може піти на продовження перебування ЧФ тільки нині, коли в країні криза. Втім, основним, за словами Президента, було те, що нинішня ціна на газ для економіки країни була непідйомна. «Цю ціну треба було зрештою закладати в комунальні послуги і тарифи, в ціни на всі споживчі товари, хліб. Наша хімічна галузь була неконкурентоспроможна, і її треба було зупиняти. Врешті-решт дохідна частина бюджету була під загрозою. Це було питання виживання країни, — запевнив Президент. — Тому саме ключовим завданням виходу країни з кризи я вважав зменшення ціни на газ. Зі зменшенням ціни збільшується конкурентоспроможність наших товарів, підприємства починають платити податки, і можемо виконувати наші соціальні проекти — піднімати зарплати і пенсії».

В Адміністрації Президента завбачливо заручились опосередкованою підтримкою Конституційного Суду, який відмовив у відкритті провадження у справі про офіційне тлумачення використання існуючих військових баз Чорноморським флотом РФ. Нагадаємо, що відповідне подання зробили екс-президент Віктор Ющенко і 50 депутатів.  Суд обррунтував своє рішення непідвідомчістю КС таких питань.

Нагадаємо також і про те, що пункт 14 розділу XV «Перехідних положень» Конституції говорить, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою. Разом з тим частина 7 статті 17 Конституції говорить, що на території України не допускається розміщення іноземних військових баз. Саме цю колізію просили розтлумачити екс-президент і депутати.

Наразі ще не було опубліковано офіційний документ, з якого можна було б чітко зрозуміти, про що ж домовились президенти двох країн у Харкові. Втім, поінформовані джерела (а українські журналісти, які були присутні під час зустрічі, запевняють, що їх російські колеги мали більше інформації) стверджують, що коли звести ці домовленості до кількох позицій, то вони виглядатимуть так: базова ціна на газ залишається попередньою, тобто тією, про яку підписала контракт ще Юлія Тимошенко (це означає, що в разі відмови від виконання договору все повернеться до тих самих 450 доларів за тисячу кубів газу); в угоді вилучили пункт про штрафні санкції за недобір газу; ставка за транзит залишилась незмінною, а самі умови про знижку ціни на газ виписані не в додаткових угодах до газових контрактів, а в міждержавній угоді про продовження перебування ЧФ РФ у Криму. Відтак, на думку аналітиків, це означає: якщо Верховна Рада не ратифікує цієї угоди, то і зменшення ціни на газ Україні не бачити. Ось такий бартер.

Зауважимо, що ця подія дала шанс на об’єднання не лише опозиційних сил у Києві (що вони продемонстрували в четвер), а й для вироблення спільної позиції БЮТ і «Нашої України» в обласній раді. Принаймні дві ці політичні сили оприлюднили з приводу описаних подій свої заяви, які ідеологічно близькі. Фракція «БЮТ» також ініціювала термінове скликання позачергової сесії Івано-Франківської обласної ради не пізніше 26 квітня ц. р. для обговорення політичної ситуації в зв’язку з підписанням міждержавної угоди між Україною та Російською Федерацією стосовно продовження перебування  ЧФ РФ  на території України після 2017 року на наступні 25 років та заяви Януковича в США щодо вивезення з України високозбагаченого урану в обмін на низькозбагачений.

«Ганебна міждержавна угода, яку підписали в Харкові 21 квітня
ц. р. президенти України — Янукович та Росії — Медведєв, — йдеться в заяві фракції «БЮТ» в облраді, — стосовно продовження оренди для розміщення бази військово-морського флоту Росії в Севастополі після 2017 року ще на 25 років, з правом подальшої пролонгації на наступні п’ять років, є цілком передбачуваною та очікуваною зрадою національних інтересів України, її євроатлантичного курсу з боку Януковича, який, відверто нехтуючи  ст. 17 Конституції України, думкою народу та європейськими перспективами нашої країни, на майбутні щонайменше чверть століття віддячує Кремлю за підтримку його кандидатури на останніх президентських виборах.
Продовження т. зв. оренди території України під базу ВМФ ЧФ РФ після 2017 року ще на 25 років є не орендою, а неприхованою відверто цинічною анексією частини території нашої держави. А розмови про «знижки» — профанація.

Жодні виправдання про нібито здешевлення вартості газу для України з боку Росії неприйнятні тому, що питання стратегічної національної безпеки й оборони України не має будь-якого стосунку до тимчасової ціни на газ від Росії. Газові питання і цінову політику розв’язують виключно ринковими механізмами, а не здачею власних національних інтересів в інтересах інших держав. В Україні достатньо інших ринкових важелів взаємовигідного впливу на формування ціни на російський газ відповідним тарифом на транзит і зберігання російського газу у власних підземних сховищах.

Зрадницькі витівки нової антиукраїнської влади Януковича лише протягом двох останніх місяців свідчать про одне: білорус Янукович і прем’єр-міністр росіянин Азаров щонайменше переймаються і турбуються про національні інтереси країни і до кінця року знівелюють суверенітет незалежної України до статусу 84-го суб’єкта Російської Федерації. Такі дії Януковича—Азарова більше притаманні не президентові й прем’єрові незалежної країни, а тимчасовому й випадковому провінційному губернаторові Російської Федерації, призначеному Кремлем.  Янукович не тільки не наш президент, він не президент України!

Звертаємося до всіх опозиційних народних депутатів України із закликом негайно розпочати процедуру імпічменту Президенту Януковичу (150 голосів) та заблокувати в силовий спосіб будь-які намагання зрадницької «тушкованої» більшості у Верховній Раді, процедуру ратифікації ганебної угоди Януковича—Медведєва. Закликаємо до спільних публічних акцій громадської непокори й усунення такої влади всіма конституційними способами захисту незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави від іноземних військ на своїй території.

Голова фракції «БЮТ»   обласній раді  Юрій Романюк».

 

Заява президії ради Івано-Франківської обласної організації партії «Наша Україна» щодо здачі національних інтересів держави

21 квітня 2010 року в м. Харкові були підписані угоди між президентами Російської Федерації — Дмитром Медведєвим та України — Віктором Януковичем щодо продовження на 25 років перебування в Україні російського Чорноморського флоту. Зав’язавши цю угоду з газовими домовленостями між Україною й Росією, Президент України Віктор Янукович поставив під удар державний суверенітет і українську незалежність.
Стаття 17 Конституції України однозначно стверджує: «На території України не допускається розташування іноземних військових баз». Термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації закінчується 28 травня 2017 року, а порушувати Конституцію не може жодна особа, тим паче Президент України!

За неповні два місяці на посаді Президента України Віктор Янукович зробив ряд кроків, які дозволяють однозначно стверджувати, що Україна впевнено й невідворотно займає орбіту сателіта Росії.

Незважаючи на опір української громадськості, на посаду міністра освіти призначено українофоба Дмитра Табачника. Останній при цьому одним розчерком пера повертає корупцію у вищі навчальні заклади та фактично позбавляє українську мову статусу державної.

Будучи гарантом Конституції, Президент Віктор Янукович не припинив антиконституційного створення коаліції у Верховній  Раді шляхом входження до її складу окремих депутатів, а не фракцій. Таким чином дістав коаліцію, якою просто й легко керувати в «ручному режимі».

Обіцяючи до 9 травня 2010 року незаконно позбавити звання «Герой України» Степана Бандеру, Президент Віктор Янукович випробовує на міцність патріотичний дух українців і вбиває клин розбрату між ними.
Домовляється з Москвою про участь у військовому параді на Хрещатику 9 травня цього року військ російської армії.

Не виявляє жодної реакції на скандальну виставку «Волинська різня: польські та єврейські жертви ОУН—УПА», яку організували антиукраїнські сили в Українському домі в Києві і яка однозначно  спрямована на підрив іміджу держави.

І нарешті — харківські домовленості з Дмитром Медведєвим щодо російського флоту й газових угод.

Здача українських інтересів, започаткована Юлією Тимошенко під час підписання в 2009 році газових угод з Росією, коли голова НАК «Нафтогаз» Олег Дубина підписав чисті аркуші, а умови вписували російські чільники, розгортається повним ходом і в усіх напрямах. Адже перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України порушує статус України як позаблокової держави і служить дестабілізуючим фактором для нашої країни у міжнародних відносинах. Українці не можуть бути заручниками у військових конфліктах Росії. А коли врахувати, що при цьому зменшення вартості російського газу для України покривається за рахунок орендної плати за перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, то зрозуміло, що крім кабальних умов Янукович для України нічого в Харкові від Росії не дістав.

Ми не можемо мовчати. Наше мовчання завтра однозначно призведе до зникнення незалежної самостійної соборної України.

Президія ради Івано-Франківської обласної організації партії «Наша Україна» закликає національно-патріотичні сили краю, всю патріотичну громадськість України силою громадянського спротиву не допустити реваншу антидержавних сил. Ми  звертаємося до народних депутатів України з вимогою вжити всіх заходів, щоб унеможливити ратифікацію Угоди щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Ми вимагаємо від народних депутатів України розпочати процедуру імпічменту Президенту України Вікторові Януковичу за порушення присяги президента.

Україні — українського Президента! Слава Україні!

Ні — здачі українських інтересів!

Відбулася прес-конференція новообраного голови Івано-Франківської крайової організації Народного руху України Ігоря Шумеги та його заступника Ярослава Єфімчука.

Йшлося про суспільно-політичну ситуацію в Україні, позицію Руху, становище в крайовій організації НРУ. Щодо останнього, то, за словами Ярослава Єфімчука, який півтора року виконував обов’язки голови КО НРУ, обласний Рух вийшов із кризи, яку спровокували «містечкові інтереси, особисті амбіції деяких лідерів». В організації відбулась перереєстрація, а на звітно-виборній конференції на альтернативній основі обрано нового голову. Ним став депутат обласної ради Ігор Шумега.

Сам Ігор Шумега акцентував увагу на позиції і діях НРУ в продовженні справи засновника Руху В’ячеслава Чорновола. На його переконання, «попри спроби розколу Рух вистояв і продовжує відстоювати інтереси української нації.  На минулих виборах через зраду, здавалося б, наших однодумців, ми програли бій. Але переможну битву за Україну зобов’язані виграти».

На жаль, на 20-му році незалежності Україна знову в небезпеці, під загрозою наша державність, українська нація та її духовність. Обраний Президент здає сусідам не лише Севастополь, Крим, а й нашу незалежність. Виявилось, що навіть не дочекавшись ста днів, за якими оцінюють його діяльність, він уже порушив присягу, яку дав на Пересопницькому Євангелії: «усіма своїми справами боронити суверенність і незалежність України, дбати про благо Вітчизни, ...додержуватися Конституції України, ...підносити авторитет України в світі».

«Крайова організація НРУ засуджує дії нової влади та її чільника В. Януковича як антиконституційні і протизаконні й закликає Верховну Раду не ратифіковувати угоду про продовження базування Російського Чорноморського флоту в Україні», — наголосив Ігор Шумега та запевнив, що рухівці «вже сьогодні готові до протестних акцій на зразок: «Україна без Кучми!», створення громадських комітетів оборони державної незалежності й територіальної цілісності України».

26 Квітня 2010, 11:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02