38-ма, позачергова, сесія обласної ради, яку планувалося провести в суботу та з перенесенням на понеділок, 26 квітня, так і не відбулася через відсутність кворуму. Натомість 24 квітня було проведено загальні збори депутатів обласної ради спочатку в сесійній залі, а пізніше і перед адміністративним будинком з участю громадськості краю під політичним лозунгом «Державній зраді — ні!». З атрибутами своїх партій і об’єднань тут були представники НРУ, УРП «Собор», ВО «Свобода» і «Батьківщина», КУН та «Просвіти» ім. Т. Шевченка.

Проект звернення обласної ради щодо недопустимості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, яке озвучив у суботу в сесійній залі заступник голови ради Остап Дзеса, дістало підтримку 52 депутатів, зареєстрованих перед початком засідання. Єдиний із фракції «Відродження Прикарпаття» Михайло Вишиванюк, який збирався працювати в сесійному режимі, з ледь прихованим лукавством побажав колегам «успіху» і відправився на робоче місце, оголосивши при цьому, що двері кабінету голови ОДА відчинені «для кожного депутата». Дехто з присутніх у залі оцінив це запрошення як продовження формування коаліції «тушок», але вже на місцевому рівні.

Кожен із промовців на цьому зібранні з обуренням говорив про політичний бартер у вигляді обміну суверенітету на газ продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму, а «харківські» домовленості В. Януковича з російським президентом Д. Медведєвим називав зрадою національних інтересів, що веде до знищення незалежної самостійної соборної України.

— Я з повагою ставлюся до Михайла Вишиванюка, однак не вірю його заявам у ЗМІ про те, що Янукович — український президент, — з болем сказав депутат кількох скликань облради Зіновій Остап’як. — Але Янукович ніколи не зміниться, не пристосується до національно-патріотичних прагнень українців, а, найімовірніше,  пристосує нас до своїх намірів прилучити Україну до Росії. Мені прикро, що так легко віддаємо державу, за яку я боровся все життя. Закликаю всіх об’єднатися, щоб дати належну відсіч цим ганебним намірам...

Даючи аналогічну оцінку діям Президента Януковича, народний депутат України попередніх скликань, колишній голова облвиконкому Дмитро Захарук, депутати облради Богдан Борович, Олександр Сич, Роман Шевчук, Павло Андрусяк, Руслан Марцінків та інші теж наголошували на необхідності організації потужних протестів. Бо «якщо не починати битви за минуле, то не виграємо війни за майбутнє». На ці слова Романії Постолянюк зала зреагувала оплесками.

Гостра розмова на тему «зрадництва» з боку нинішньої влади мала продовження на зібранні перед адміністративним будинком. Голова облради Ігор Олійник ознайомив представників громадськості з текстом звернення до чільників держави, Конституційного Суду, Генпрокуратури і Служби безпеки України, після чого до мікрофона один за одним підходили промовці.

Знані в краї громадські та політичні діячі Степан Пушик, Степан Волковецький, Ольга Бабій, Богдан Борович, Олександр Сич, Уляна Скальська, Зіновій Остап’як, Микола Ладовський та інші одностайно сходилися на тому, що продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму порушує статус України як позаблокової держави і буде дестабілізаційним фактором для неї у міжнародних відносинах.

«Під загрозою наша державність, українська нація та її духовність. Ми повинні унеможливити ратифікацію угоди двох президентів на сесії Верховної Ради і вимагаємо від народних депутатів України розпочати процедуру імпічменту Президентові Вікторові Януковичу за порушення присяги, яку він дав на Пересопницькому Євангелії», — таким був лейтмотив більшості виступів промовців на загальних зборах депутатів обласної ради та національно свідомої громадськості краю.

Вчора частина депутатів обласної ради знову зібралася, щоб відкрити
38-му, позачергову, сесію і достатньою кількістю голосів прийняти актуальне політичне звернення. Та, на жаль, і цього разу забракло кворуму (трьох осіб). Важко повірити, що більше половини депутатів з 120 обраних до ради в суботу і понеділок перебували у відрядженнях, на курортах чи деінде за межами області. До речі, персональні автомобілі окремих із них у ці дні можна було побачити на вулицях Івано-Франківська, а дехто відсиджувався у своїх службових кабінетах... Особистий  інтерес, щоб не потрапити в немилість нової влади, очевидно, виявився для них вищим за національні інтереси. Не змогли депутатів-однопартійців дисциплінувати й лідери фракцій, що зайвий раз підтверджує: вибори за партійними списками повинні поступитися місцем мажоритарній системі. З огляду на це дуже доречно прозвучала пропозиція, яку двічі повторив Олександр Сич, що «таку раду треба розпускати».

У вівторок патріотично налаштована частина депутатів Івано-Франківщини планує провести виїзне засідання під стінами Верховної Ради в Києві, щоб разом з колегами сусідніх областей не допустити ратифікації «пакту» Януковича—Медведєва. На противагу нашим депутатам Львівська і Тернопільська обласні ради солідаризувалися і прийняли аналогічні звернення в сесійному режимі, хоч на багатьох із них теж був тиск з боку новообраних керівників виконавчої влади цих областей. із появою «тушок» і на рівні місцевих рад Україну чекають не найкращі часи.

Вчора ж відбулися сесії Івано-Франківської міської, Городенківської  та Надвірнянської районних рад, які прийняли звернення до керівних інстанцій держави із засудженням харківських домовленостей між президентами України і Росії щодо продовження базування ЧФ РФ на території України.

 

Президентові України В. Януковичу, Верховній Раді України, Кабінетові Міністрів України,
Конституційному Суду України, Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України

Звернення

депутатів Івано-Франківської обласної ради
щодо недопустимості продовження терміну перебування
Чорноморського флоту Російської Федерації на території України

Ми, депутати обласної ради, категорично виступаємо проти домовленостей між Президентом України Віктором Януковичем і президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України після 2017 року на 25 років.

Такі рішення регулює Конституція України. Перехідні положення Основного Закону України визначають, що змінити порядок тимчасового перебування Чорноморського флоту на території України можна виключно шляхом внесення змін до Конституції України, які підлягають затвердженню на всеукраїнському референдумі.

Президент України Віктор Янукович перевищив свої повноваження, грубо порушивши статтю 17 Конституції України. Такий крок свідчить про те, що нова влада позбавляє Україну незалежності, суверенності й самостійності і стає на службу влади Кремля.

Здійснення цього антиукраїнського сценарію стане вироком нашому європейському вибору, нашим сподіванням на суверенну і могутню Українську державу.

Звертаємося до Верховної Ради України, до кожного народного депутата України зокрема з вимогою не допустити ратифікації цієї угоди.

Просимо Конституційний Суд України, Генеральну прокуратуру України, Службу безпеки України дати належну юридичну оцінку підписаним угодам щодо продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України після 2017 року.

Виражаючи волю жителів Івано-Франківщини, закликаємо громадські та політичні організації краю рішуче стати на захист національних інтересів України.

Прийнято на зборах депутатів Івано-Франківської обласної ради 24 квітня 2010 року.

Звернення депутатів обласної ради підписали: Фракція «Наша Україна»: П. Андрусяк, О. Бабій,
Г. Беляшова, З. Береговський, М. Білінська, З. Васильків, Б. Волошинський, М. Габорак, О. Дзеса, В. Добрянський (відкликав підпис), І. Дутчак, Я. Єфімчук, Б. Заріцький, Р. Марцінків, Н. Мельник, І. Олійник, І. Оробець, М. Павлюк, Я. Паньків, В. Перевізник, М. Полицький, І. Попович, Р. Постолянюк, В. Пушкар, Б. Романчук, А. Романюк,
П. Семанюк, О. Синютка, Б. Скрип’юк, В. Тимків, В. Тисяк, В. Ткачук, І. Ткачук, Р. Шевчук, І. Шовковий,
В. Шувальський, І. Шумега; Фракція БЮТ: В. Бежук, В. Будз, М. Зелінський, В. Кифорук, П. Книшук, М. Кузьма, О. Левицький, П. Никитюк, З. Остап’як, Ю. Романюк, Т. Хованець; Фракція УНП: Р. Білик, З. Болюк, Б. Остафійчук, М. Семенюк, Т. Яворський; Фракція «Національний вибір»: Б. Борович, Р. Держипільський, Д. Дзвінчук, В. Костючик, О. Мечева, О. Сич, Р. Яковина; Фракція «Відродження Прикарпаття»: Я. Ульванська.

Звернення депутатів обласної ради не підписали: Фракція «Наша Україна»: М. Балух, К. Бородайко, О. Бубен, І. Гаврилюк, Г. Горбаль, Д. Гринишин, Ю. Келестин, Ю. Кобель, В. Ковальчук, В. Костюк, І. Куриляк,
Є. Лехіцька, В. Луцький, В. Матійчик, Ю. Міндюк, Б. Остап’юк, Б. Пашко, І. Підлетейчук, М. Романів, А. Романчук, Р. Сушко, Б. Томенчук, В. Федорак, І. Яківчук, В. Яремчук; Фракція БЮТ: З. Бойчук, В. Брус, В. Вівчарик,
Б. Гдичинський, М. Гнип, І. Данів, О. Дащенко, Г. Карп, В. Качкан, М. Клим, М. Ковальчук, В. Костів, О. Лазорко, Б. Лесюк, І. Луцький, І. Присяжнюк, І. Римарчук, А. Сава, С. Сендерський, Т. Скоропад, Б. Скрипник, М. Яворський, Б. Яковишин, Б. Яцук; Фракція УНП: М. Гой, В. Головчак, М. Миркевич, Р. Струтинський; Фракція «Відродження Прикарпаття»: М. Вишиванюк, М. Негрич, В. Фрунза, Я. Шинкарук.

27 Квітня 2010, 11:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 27 Квітня 2010, 13:17
Відповісти

Автор: , 27 Квітня 2010, 13:19
Відповісти

Автор: , 27 Квітня 2010, 13:34
Відповісти

Автор: , 27 Квітня 2010, 20:40
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30