Фото Олекси Бутчака

Протягом двох днів Івано-Франківська обласна рада не зуміла зібратися на сесію, щоб ухвалити звернення проти ратифікації «харківського пакту» й засудити Віктора Януковича за «зраду національних інтересів».

Міф, що Галичині свобода дорожча за шматок сала і земельну ділянку, помер у понеділок, 27 квітня, в 10 годині ранку, намагається жартувати депутат Івано-Франківської обласної ради, член фракції «Наша Україна» Віталій Перевізник. Цього понеділка обласні обранці вдруге безуспішно намагалися ухвалити звернення проти продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042 року. Першу спробу депутати зробили в суботу, 24 квітня. Обидва рази зібрати кворум в обласній раді так і не вдалося, незважаючи на те, що зі 120 депутатів 62 належать до фракції «Наша Україна», 37 - до БЮТ, 7 - до УНП, 9 - до фракції «Національний вибір». Усі ці партії й блоки йшли на вибори з гаслами про євроатлантичний вибір України, а їхні програми підтверджують конституційну норму про виведення російського флоту з України до 2017 року. Саме з ініціативи цих фракцій і скликалася позачергова сесія обласної ради.

Обранці «під периною»

У зверненні депутати збиралися засудити Президента Віктора Януковича за підписаний 21 квітня у Харкові договір з Російською Федерацією, яким перебування ЧФ РФ у Севастополі продовжено до 2042 року в обмін на 30% знижку за газ для України. Такі дії «стануть вироком нашому європейському вибору, нашим сподіванням на суверенну і могутню Українську державу», зазначено у проекті звернення.

"Президент України Віктор Янукович перевищив свої повноваження, грубо порушив ст. 17 Конституції України. Такий крок свідчить про те, що нова влада позбавляє Україну незалежності, суверенності та самостійності і стає на службу Кремля... Звертаємось до Верховної Ради України, кожного народного депутата України зокрема з вимогою не допустити ратифікації цієї угоди", - йдеться у документі, який так і залишився не ухваленим обласною радою. Натомість подібні звернення напередодні ратифікації «харківського пакту» парламентом у вівторок, 27 квітня, таки спромоглися прийняти Львівська, Тернопільська і Волинська облради, а також 44 голосами Івано-Франківська міська рада.

У суботу вранці на засідання позачергової сесії з'явилися тільки 53 депутати (необхідний для відкриття сесії кворум - 61 голос). Обранці вирішили, втім, не розходитися, а зачекати припізнілих колег дві години, оголосивши про це в прямому ефірі телебачення «Галичина». Вирішили також зателефонувати «прогульникам». О 14 годині, попри усі зусилля керівництва обласної ради і лідерів фракцій, кількість присутніх збільшилася тільки на два обранці. Відтак з 62 «нашоукраїнців» присутніми виявилися лише 32, з 37 «бютівців» - 10 обранців, з 9 «уенпістів» - 2 депутати. У повному складі з'явилася тільки фракція «Національний вибір». З фракції «Відродження Прикарпаття», до якої належить і нинішній голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, не прибув на сесію жоден депутат. Сам голова ОДА завітав на відкриття сесії, побажав депутатам успішної роботи і «з їхнього дозволу» повернувся до свого кабінету. Ще й запросив депутатів на прийом, «якщо комусь треба допомогти».

Масову неявку депутатів опозиційних до нинішнього Президента фракцій лідер «Нашої України», заступник голови облради Остап Дзеса спробував пояснити «сімейними обставинами». "Дуже багато є депутатів, які хрестять, народжують, у відрядженні", - зазначив Дзеса. Іншої думки виявився голова облради Ігор Олійник, який припустив, що обранці просто «поховалися під перинами» і вимкнули телефони. «Люди втікають від себе. Я переконаний, що у нас всі прекрасні депутати, але вони тікають самі від себе. Це їх не омине. Бо це - історія", - пророкував голова облради.

Значно категоричнішим виявився член «Національного вибору», «свободівець» Олександр Сич, який запропонував розпустити обласну раду, не здатну зібрати кворум з такого важливого для країни питання. «На жаль, владні крісла та приватні бізнесові інтереси для так званих націонал-демократів Прикарпаття виявились дорожчими за власні честь і гідність та національний суверенітет України. Після подібних випадків шляхетні офіцери стріляються. Я ж пропоную обласній раді саморозпуститися. Ті депутати НУНС, БЮТ та УНП, для яких крісла дорожчі за незалежність України, які думають, що їм вдасться зберегти свої посади, - помиляються. У них відберуть і посади, і бізнес», - звертався Сич до відсутніх колег.

Тим часом під стінами адмінбудівлі з прапорами «Нашої України», БЮТ, КУНу і «Свободи» зібралися дві сотні мітингувальників, які протестували проти харківських угод й вимагали імпічменту Януковича.

Депутати облради вирішили перенести засідання сесії на понеділок, 26 квітня, а тим часом збирати під зверненням підписи й готуватися до поїздки на Київ, щоб взяти у вівторок участь у протестах опозиції під Верховною Радою.

У понеділок після поіменної реєстрації в залі знову виявилося тільки 52 обранці. Стало очевидно, що провести сесію й ухвалити звернення не вдасться. Не з'явилися практично ті самі депутати, що й у суботу, - здебільшого керівники великих підприємств і держслужбовці. Окремі депутати заговорили про тиск з боку адміністрації й політичне банкрутство «помаранчевих» в області.

Тінь губернатора

Що губернатор Михайло Вишиванюк спробує вплинути на облраду й стримати депутатів від прийняття «незручного» антипрезидентського рішення, припустити було б закономірно й логічно. В кулуарах обранці напівпошепки розповідали про дзвінки з адміністрації, окремі навіть заявили про це в сесійний мікрофон. Щоправда, довести втручання губернатора ніхто не спромігся. Як ніхто й не сподівався, що воно може виявитися настільки ефективним, а депутатський корпус - настільки слабким.

Голова фракції БЮТ, яка, до речі, єдина оголосила себе прямою опозицією до чинної влади в області, Юрій Романюк, не вірить у випадковий збіг обставин, які спричинили масову неявку депутатів. «Це не випадковість, а цілеспрямовані дії нової владної команди в області з метою недопущення ухвалення невгодних Януковичу рішень. Це також спроба шантажем і залякуваннями переформатувати обласну раду під себе, сформувати контрольовану більшість», - впевнений Романюк, з фракції якого на сесію з'явилося менше третини депутатів. Лідер обласних бютівців згоден, що частина відсутніх мали поважні причини, але здебільшого неявка - просто вияв слабкодухості, «нездатність тримати позицію». Такої ж думки й Олександр Сич, який на прес-конференції одразу після невдалої понеділкової сесії заявив про прямий тиск адміністрації на депутатів й «банкрутство партійної системи на Прикарпатті». «Повертаються махрові кучмістські часи, але ті, що були на піку того режиму, - вважає Сич. - Якщо ж старт нинішнього режиму починається з такого піку, можна тільки собі уявити, що станеться далі». Олександр Сич також повідомив, що десяток компаній-перевізників відмовилися надати «Свободі» автобуси для поїздки її активістів на акції протесту до столиці. За словами Сича, перевізники пояснили відмову погрозами з міліції відібрати ліцензії і права у водіїв.

«Дві третини депутатів облради - це вихованці Михайла Вишиванюка, - пояснює ситуацію депутат Віталій Перевізник. - По-людськи їх ще можна зрозуміти. А от як депутатів - ні. Свого часу вони стали «помаранчевими», а тепер просто чемними...»

Тим часом екс-губернатор Микола Палійчук не зауважив адміністративного тиску на депутатів. «Мені не відомо, чи це (неявка) справа чиїхось рук, але я бачив людей, які таки прийшли і виявили твердість і позицію, бо коли йдеться про державний інтерес - то іншого бути не може».

Тим часом

«Шоу століття»

У вівторок, 27 квітня, Верховна Рада України ратифікувала підписану Віктором Януковичем і Дмітрієм Мєдвєдєвим міждержавну угоду з Російською Федерацією, якою передбачається продовження розміщення ЧФ РФ до 2042 року з правом пролонгування терміну на наступні п'ятирічки в обмін на 30% знижку на газ для України.

Сесійне засідання преса вже охрестила небаченим «політичним шоу століття». В сесійній залі зчинилася бійка, гриміли крики «ганьба!», літали яйця і диміли шашки. Спікера Володимира Литвина регіонали захищали парасольками, вітм одне яйце таки влучило йому в око. Кільком нашоукраїнцям і бютівцям розбили носи й порвали одяг. Відзначили сторонні молодики, яких, як стверджують бютівці, спеціально для цього й впустили до парламенту. Втім, це не завадило голові ВРУ провести голосування. За угоду проголосувала коаліційна більшість «Стабільності і реформ».

Віктор Янукович, який цього дня в Брюсселі розповідав євродепутатам, що Голодомор не слід вважати геноцидом українців, пообіцяв навести порядок з депутатами й в Україні загалом «демократичними методами». В цілому Президент висловив задоволення розвитком подій. Віктор Янукович і Дмітрій Мєдвєдєв привітали один одного з ратифікацією угоди парламентами обох країн.

Опозиція вважає ратифікацію нелегітимною через низку процедурних порушень. Юлія Тимошенко пообіцяла вирушити в регіони, щоб підняти громадськість на боротьбу режимом. Вона також ініціює створення Комітету захисту України, який домагатиметься дострокових парламентських виборів, а в перспективі - імпічменту Президента Віктора Януковича.

Галицький кореспондент

29 Квітня 2010, 11:11
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 29 Квітня 2010, 12:37
Відповісти

Автор: , 29 Квітня 2010, 14:08
Відповісти

Автор: , 29 Квітня 2010, 14:19
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30