У селищі Битків Надвірнянського району заледве не поховали заживо новонароджену дівчинку, яку після пологів лікарі визнали мертвою. У прокуратурі за цим фактом довго не порушували кримінальну справу, очікуючи результатів службового розслідування. Наразі п'ятеро медичних працівників Надвірнянської центральної районної лікарні звільнені з роботи за згодою сторін. Не виключено, що тільки цим і обмежиться покарання для медиків, які допустили такий грубий недогляд. Як з'ясував "ГК", за останніх п'ять років жоден лікар на Івано-Франківщині не відповів за допущену халатність перед судом.

Неправильно поставлений діагноз, марно придбані ліки за помилково виписаним рецептом, недбало проведена операція чи невчасно надана допомога - на жаль, про такі прояви халатності медичних працівників доводиться чути нерідко. У кращому разі лікарські помилки закінчуються фінансовими та моральними втратами для пацієнта, в гіршому - його смертю.

За даними обласної прокуратури, впродовж кількох останніх років на Івано-Франківщині неодноразово траплялися випадки, коли в лікувальних закладах області через неналежно надану допомогу помирали люди. Зокрема, у районній лікарні в місті Калуші через помилковий діагноз хірурга помер чоловік внаслідок гнійного перитоніту. У реанімаційному відділенні райлікарні у Надвірній після несвоєчасної операції на апендицит помер 20-річний юнак, якому лікар поставив хибний діагноз - запалення підшлункової залози. У Лисецькій ЦРЛ через неналежне лабораторне обстеження пацієнтка померла від отруєння невідомою речовиною.

Народжена жити

Останній випадок, який стався 16 квітня цього року в Надвірнянській ЦРЛ, шокував особливим цинізмом та патологічною байдужістю медиків. Новонароджену дівчинку, яку мешканка селища Битків народила в домашніх умовах на сьомому місяці вагітності, лікарі визнали мертвою і віддали батькові на поховання.

Приголомшений чоловік привіз свою, як він гадав, мертву дитинку додому в картонній коробці від ліків. Коли ж дівчинку розпеленали, вона... подала ознаки життя: заплакала, почала рухати ручками. Знову - виклик "швидкої", огляд лікарів і термінова госпіталізація породіллі з дитиною до реанімаційного відділення обласної дитячої лікарні в Івано-Франківську. "Воскреслу" дівчинку назвали Ангеліною.

У Надвірнянській районній лікарні помилку із битківським немовлям називають "соціальним випадком", наголошуючи на складних побутових умовах, в яких відбувалися передчасні пологи. Медики кажуть, що дитина народилася в непристосованих умовах, була недоношеною, вагою 1300 грам, та ще й породілля не дотримувалася відповідного для вагітних жінок режиму. Селянка й справді перед самими пологами цілий день працювала у полі, висаджуючи картоплю. Мабуть, вона, як мати двох дітей, сподівалася на власний досвід і не очікувала, що перейми цього разу почнуться передчасно.

"Цю сім'ю важко назвати малозабезпеченою, вони ніколи не зверталися до нас за соціальною допомогою чи з якимись проблемами, - розповідав репортерові "ГК" селищний голова Андрій Крицький. - Скарг на них не поступало, та й самі вони ні на кого не скаржилися, тихі такі люди, до цього випадку я й не чув про них нічого".

Натомість, за словами битківського війта, надання медичної допомоги у селищі могло би бути й кращим. Вже десять років, як у Биткові не працює аптека - її закрили через нерентабельність. Попри те, що у селищі є не просто фельдшерсько-акушерський пункт, а ціла лікарня, яка працює як підрозділ ЦРЛ, обслуговується тут небагато мешканців.

"Лікарня розташована на території колишнього нафтового промислу, - пояснив Андрій Крицький. - Це аж за околицею селища, куди добиратися з центру довше і складніше, ніж до Надвірної. Тому більшість селян їздять за медичною допомогою за 9 кілометрів - до райцентру".

Труднощі сільської медицини

Начальник головного управління охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Любомир Малофій у розмові з "ГК" визнав, що резонансний випадок у Биткові стався через "недопрацювання і безвідповідальність у виконанні свої службових обов'язків" працівників Надвірнянської районної лікарні.

"Дякувати Богу, що все минулося без важких наслідків, ми не втратили нічийого життя, - сказав головний лікар області. - Жінка тепер почуває себе добре, проблем ніяких, дитинка в обласній дитячій лікарні у стані середньої важкості, але її життю нічого не загрожує. Важкий стан немовляти - це навіть не наслідок екстремальних пологів та недогляду лікарів, а викликаний власне патологічними пологами".

За словами Любомира Малофія, для роботи у первинній ланці надання медичної допомоги, а саме в сільських амбулаторіях та ФАПах відчутно бракує кваліфікованих кадрів. Сільська медицина - важкий кусок хліба, який неохоче обирають випускники медичних вузів. Відсутність матеріальних стимулів у вигляді забезпечення житлом чи надбавок до платні за складні умови праці відвертає медиків від роботи на селі.

"На самому ентузіазмі та ініціативі, без матеріального підкріплення важко підняти престиж цієї праці, - вважає Любомир Малофій. - Досі серед студентів-медиків престижно бути хірургом, акушер-гінекологом, шкірвенерологом, бо не треба на село йти. Потрібно на державному рівні створити належні умови для роботи і проживання сільських лікарів, бо інакше нормально на цій первинній ланці фахівець працювати не зможе".

Покарати лікаря

...За лікарську помилку чи службову халатність закон передбачає для медичних працівників різне покарання - від дисциплінарного стягнення у вигляді догани до кримінальної відповідальності з позбавленням волі. Однак найчастіше такі проступки закінчуються для медичних працівників щонайбільше звільненнями із займаних посад. Принаймні за останніх п'ять років жоден лікар на Івано-Франківщині не був засуджений до позбавлення волі з такої причини. За даними минулорічного звіту обласного управління охорони здоров'я, тільки 11 медпрацівникам за допущені порушення у лікуванні хворих чи недотримання принципів лікарської деонтології (медичної етики ставлення до пацієнта) були оголошені догани.

"Тих доган, які були винесені торік, можливо, було й замало, - розмірковував Любомир Малофій. - Я прихильник того, щоб радикально вживати заходів і адекватно реагувати на грубі порушення, коли була безвідповідальність, халатність та бездушність з боку лікарів. Якщо з вини лікаря сталося щось непередбачуване, він свідомо допустився помилки чи своєю бездіяльністю спричинив якусь біду, то такий лікар не повинен працювати в галузі охорони здоров'я. Якщо є значні порушення, їх повинні розбирати компетентні органи, нехай прокуратура докаже вину лікаря і покарає. Медики не є якісь недоторкані".

...У Надвірнянській районній прокуратурі журналісту "ГК" повідомили, що наразі за фактом "воскресіння" новонародженої дівчинки у Биткові було проведено перевірку. "Перевіркою встановлено, що лікарі Надвірнянської ЦРЛ дійсно констатували смерть немовляти, а коли дитину повернули батькові для поховання, вона подала ознаки життя. Питання про порушення кримінальної справи буде вирішуватися після того, як закінчиться службове розслідування, яке проводять медики", - сказав прокурор району Василь Балковий.

Як стало відомо, спеціальна комісія обласного управління охорони здоров'я уже розглянула цю ситуацію і прийняла рішення про звільнення із займаних посад п'яти медичних працівників Надвірнянської ЦРЛ. Минулого тижня, вивчивши всі обставини цього випадку, вердикт обласних управлінців від медицини погодила комісія Міністерства охорони здоров'я.

"Займані посади залишать обидва лікарі, які надавали допомогу і не дотрималися стандартів надання медичної допомоги, огляду дитини і пацієнтки, а також головний лікар пологового будинку Надвірнянської ЦРЛ, заступник головного лікаря ЦРЛ з охорони дитинства і материнства - вони звільнені з посад за наказом головного лікаря ЦРЛ, - повідомив Любомир Малофій. - На ім'я голови райдержадміністрації підготовлене подання на звільнення головного лікаря району. Наша комісія мала також претензії до роботи Битківської селищної лікарні, на її керівника накладено дисциплінарне стягнення".

Однак, як стало відомо репортерові "ГК", медичні працівники Надвірнянської ЦРЛ позбулися своїх посад за згодою сторін, тобто лікарям запропонували самостійно написати заяви на звільнення, щоб не псувати трудову книжку записом про допущені службові порушення. Отож, якщо за цим випадком все-таки буде порушено кримінальну справу, слідчим прокуратури для доведення провини лікарів не вдасться скористатися фактом їхнього звільнення. Більше того, дехто із цих лікарів уже готується повернутися на роботу в лікарню, оскарживши звільнення у судовому порядку.

Галицький кореспондент

29 Квітня 2010, 14:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47