3 травня, не зважаючи на вихідний день, на перший офіційний прийом громадян з особистих питань (перший понеділок місяця) на прийомі у голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка побували 112 краян. Розпочавшись об 11.00, прийом заявників тривав без перерви до 16.20. Усі, хто попередньо записалися у відділі роботи зі зверненнями громадян, мали нагоду побувати в кабінеті голови ОДА, стисло висловити суть своїх проблем і отримати – хто допомогу, хто пораду, роз”яснення з вирішення того чи іншого питання, яке їх хвилює.

Насамперед Михайло Вишиванюк уважно вислухав “болі і тривоги” інвалідів, ветеранів війни і праці, “дітей війни”, багатодітних матерів. Більшість з них висловлювали сподівання: побувавши у керівника області - їм неодмінно допоможуть, їхні пропозиції будуть враховані.

Зокрема, калушанин Йосип Мельник, голова міської екологічної організації “За виживання”, поскаржився голові ОДА на те, що довкола “Оріани” “бездумно” вирубують зелені насадження в лісопарковій зоні,160 га, які, за його словами, є “додатковими легенями для Калуша і калушан”. Подякувавши “за громадянську небайдужість”, Михайло Вишиванюк запевнив заявника: “На місце виїде комісія, попрацює і ви, і я неодмінно отримаємо відповідь”.

З ідеєю створити міні-молокозаводи, зокрема, для гірських районів до голови ОДА звернувся іванофранківець Сергій Сингалевич. Подякувавши за добру пропозицію, Михайло Вишиванюк дав доручення опрацювати цю цікаву, на його погляд, ідею.

Член Спілки письменників України 80-річний Микола Мироненко просив голову ОДА посприяти у перевиданні його книг, примірники яких приніс з собою і просив Михайла Вишиванюка їх перечитати. Інвалід першої групи ВВВ Василь Проців з села Глибоке Богородчанського району прийшов на прийом до голови ОДА разом з сином. Проціви стверджували: останні 13 років їхня родина “безперспективно” чекає в черзі на обмін спецавтомобіля перестарілого батька-інваліда, який потребує сторонньої допомоги і опіки.

“ Не вистачає мізерної пенсії на лікування”; “Розбазарили майно громади і ніхто не хоче з нами рахуватися”; “Порадьте, де шукати правди, якщо суди не на нашому боці?”; “Допоможіть з переоформленням спадщини”; “Посприяйте в отриманні “розумного” кредиту на будівництво житла”; “Коли розблокують, як обіцяли, заощадження “Ощадбанку”?; “Сільський голова почуває себе “царьком”, йому нема діла до проблем громади”; “Мер став недосяжним для простих людей” – з такими типовими “криками душі” зверталися минулого понеділка до Михайла Вишиванюка ті мешканці області, які спілкувалися з ним під час офіційного прийому.

“На вас остання надія”; “З вашим приходом , віримо, стане менше відписок від чиновників”; “Дякуємо Богові, що ви на своєму місці”, - щиро говорили голові ОДА і сивочолі, і молоді прикарпатці.

Найчисельнішою була група мешканців села Угорники Івано-Франківської міської ради, яка скаржилися на протиправну, за їхніми словами, діяльність сільського голови Романа Терешкуна. Проблема паїв мешканців Угорник набула широкого резонансу; ця “земельна справа з продовженням” перебуває у судах. Однак люди вирішили розповісти про неї Михайлу Вишиванюку, бо мають надію, що він “не прикриватиме” тих посадовців, зокрема представників силових структур, які свого часу отримали від війта Романа Терешкуна землю і тому не реагують на численні зверення мешканців села. Голова ОДА запевнив: в Угорники виїде комплексна комісія, яка “об”єктивно вивчить колективну скаргу і оприлюднить результати”.

Водночас люди просили Михайла Вишиванюка “накласти вето” на приватизацію землі - доки не завершиться каденція сільського голови Романа Терешкуна.

Чимало краян звернулися до керівника обласної виконачої влади з питаннями житла та щодо працевлаштування .

“Впродовж 20 років держава, по суті, не будує житло, -зазначив Михайло Вишиванюк. - Починаючи з 2011 року , уряд будуватиме таке необхідне соціальне житло. Однак ми квартир не роздаємо, це компетенція місцевої влади; ”штурмуйте свого мера”,- наголошував голова ОДА. До обраного громадою міського голови слід наполегливіше звертатися і з приводу обміну квартири , з верхнього на нижчий поверх, – радив Михайло Вишиванюк інваліду –чорнобильцю Петру Рудому. Ремонт багатоповерхівки, дороги, даху – це теж в компетенції міської влади. Ми ж будемо притягувати до порядку всіх, хто порушує Закон”,-запевнив Михайло Вишиванюк.

Від імені ошуканих вкладників кредитної спілки “Християнська злагода”, центральний офіс якої у Львові, до голови ОДА зі проханням: “Порадьте, що нам робити?” звернувся інвалід першої групи ВВВ Йосип Писанчин. За його словами, лише в Івано-Франківській області ошукано майже 700 людей; всього в Західній Україні без власних грошей залишилися більше 4 –х тисяч осіб. Прикарпатцям “Християнська злагода” не віддала 25 мільйонів гривень (з обіцяними процентами - більше 30 мільйонів),- зазначив Йосип Писанчин.

“Це справа правоохоронних органів, -сказав Михайло Вишиванюк , і тут же зателефонував начальнику УМВС в області Варцабі, запитуючи: “Чому злодії на волі?”.

На прийомі у Михайла Вишиванюка побувала відома частими пікетуваннями адмінбудинку сім”я Гринівих з Івано-Франківська зі своїм резонансним квартирним питанням. за твердженням глави сім”ї, впродовж шести років вони “добиваються правди”.

Голова ОДА порадив цій родині ще раз звернутися до міського голови Віктора Анушкевичуса, у віданні якого перебувають питання житла для мешканців обласного центру, які свого часу обрали його представляти їхні інтереси.

Пенсіонерка з села Гаврилівки Надвірнянського району нарікала на те, що сільська рада незаконно відмоволяє їй у приватизації земельної ділянки. За дорученням голови ОДА у Гаврилівку “найближчим часом виїде комісія”.

Разом з чисельною групою болехівчан, які скаржилася голові ОДА на неправомірні, за їхніми словами, дії і наміри міського голови Зенона Бакоти, зокрема, щодо земельних питань, найбільш неочікуваним скаржником була мати Болехівського мера Віра Михайлівна. Жінка, яка народила і виховала шестеро дітей -п”ять синів і доньку, прийшла до Михайла Вишиванюка разом із сином Ігорем Чикаловським. Зі сльозами на очах мати міського голови Зенона Макоти скаржилася на рідного сина, який, за її словами, не хоче дати дозвіл на переоформлення на брата Ігора (по матері) 32 ари землі, хоча, як стверджує, є відповідне рішення міської ради з цього питання. Мовляв, дозволяє приватизувати лише 10 арів, а решту “хоче продати з аукціону”.

“Ми чотири роки воюємо за свою землю, - сказав Ігор Чикаловський. -Рідну матір мій старший брат-мер виганяє зі свого кабінету. Допоможіть”. Розібратися, що коїться у Болехівській міськраді Михайло Вишиванюк доручив заступнику-керівнику апарату ОДА Роману Струтинському.

Група депутатів Боднарівської сільської ради та Калуської районної прийхала “в область, до Вишиванюка” з наріканням на сільського голову Марію Матківську, яка, як ситверджували чоловіки-депутати, не зважає, на їхню думку, впродовж року не проводить сесії, збори селян.

“Буде комісія у вашому Боднарові; побачимо, що ви там не поділили”- сказав голова ОДА.

Галина Чухрій з міста Галича, яка проживає у США, перебуваючи у відпустці в рідних краях, звернулася до голови ОДА з листом з багатьма підписами своїх небайдужих земляків. У ньому йдеться про те, що у 1974 році відповідно рішення Івано-Франківського облвиконкому у Галичі по вулиці Чорноти (колишня Бутеліна) було встановлено пам” ятник білоруському льотчику Бутеліну, який 22 червня1941 року здійснив таран літаком над селом Німчин, поблизу міста Галича. Таких пам”ятників на Прикарпатті було два: в селі Задністрянське Галицького району , на території коишнього цукрового заводу, і в Галичі, біля школи №2. У 2009 році на сесії міської ради прийнято рішення про демонтаж пам”ятника Бутеліну. Довкола зрізано більше 40 дерев туй. Ділянку надано під будівництво аптеки і офісних присміщень.

“Ми, жителі Галича, обурені таким рішенням міської ради,-йдеться у листі.- Просимо припинити це безчинство. Просимо відновити пам”ятник льотчику Бутеліну. 4 січня 1984 року цей пам”ятник занесено до реєстру пам”ятників культури місцевого значення”.

Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк подякував жінці “за небайдужість”, і запевнив: до 9 травня цей пам”ятник, як інші, стоятиме на місці.

06 Травня 2010, 8:57
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30