Суперечка з сільським головою Угринова Романом Терешкуном для активіста опозиційного до війта громадського об'єднання «За справедливість» Лазаря Будзенка завершилася госпіталізацією. У 63-річного чоловіка зламане ребро, ніс, забій легені, гематоми на обличчі.

У понеділок, 3 травня, делегація з шести десятків угринівців прибула на прийом до голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка - просити захисту від свавілля сільського війта Романа Терешкуна. Поки губернатор знайомився з довгою історією дерибану коштовних земель сусіднього з обласним центром села й протистояння громади і війта, в самому Угринові до цієї історії додався ще один драматичний епізод.

«Того дня я проходив повз стадіон і побачив, що там ведуться земельні роботи", - починає розповідь Лазар Будзенко, який очолює створену мешканцями Угринова громадську організацію «За справедливість». Сьогодні організація об'єднує понад сотню мешканців села, що вважають себе потерпілими від протиправних дій сільського голови. Серед них здебільшого колишні колгоспники-пайовики, на чиїх паях вздовж Калуського шосе «стараннями» Романа Терешкуна рясно вродили відпочинкові комплекси й розкішні котеджі заможних івано-франківців. Тим часом селяни роками безуспішно чекають на 6 соток під забудову в рідному селі. Втім, з часу заснування ГО «За справедливість» намагається вгамувати не тільки земельні апетити війта, а й його непідробний інтерес до майна громади. А зокрема й до стадіону «Шинник» у так званому Нижньому Угринові, що безпосередньо сусідить із франківським мікрорайоном Пасічна.

«Я підійшов ближче, а там якісь земельні роботи і сам сільський голова, - розповідає Лазар Будзак. - Питаю: що ви робите? А він каже, що треба біля футбольних воріт забрати ґрунт. Ворота ж на стадіоні поставлені так, що грати на ньому не можна, - перпендикулярно! На мою думку, там просто планується будмайданчик під забудову і для нього готується в'їзд».

В селі давно підозрюють, що стадіон «Шинник» або вже продано у приватні руки, або готується до приватизації. Підстави для підозр дає сам сільський голова Роман Терешкун, який вже два роки вперто відмовляється на вимогу сходу села, ГО «За справедливість» і навіть депутатів сільради надати проектно-кошторисну документацію на стадіон і спорткомплекс «Сокіл», зведений компанією «Енергобуд». Селяни не впевнені, що об'єкти залишилися у власності угринівської громади. Зате їм добре відомо, що пов'язані з «Енергобудом» франківські підприємці незаконно отримали чималі наділи на колишніх пайованих землях.

За словами Лазаря Будзака, його цікавість до робіт на стадіоні неабияк розгнівала війта, який почав штурханами проганяти його з майданчика. Тоді чоловік став просто під ковш екскаватора. «А Терешкун мене - стусанами, і я подзвонив у міліцію, сказав, що мене б'є сільський голова», - розповідає Лазар Будзенко. Роман Терешкун також зателефонував - синові Олегу і племіннику Володимиру Пушу. Молодики негайно прибули на виклик. «Пуш зразу б'є мене кулаком в обличчя, я падаю, вони починають мене копати. Я втратив свідомість. Потім мені сказали, що люди їх відтягнули. Я не міг дихати через біль у грудях», - розповідає угринівець.

Медичне обстеження виявило в Лазаря Будзака перелом 6-го ребра, перелом носа, забій легенів, гематоми. Потерпілий у вівторок написав скаргу до міліції і був госпіталізований. Втім, як з'ясувалося, Роман Терешкун поскаржитися правоохоронцям встиг першим.

За версією війта, «жодного інциденту на стадіоні не було» і «він особисто нікого не бив». Лазар Будзенко начебто заважав готувати стадіон до гри, а «говорити він може, що хоче, бо в нас свобода слова». Чи втрачав чоловік свідомість і чи отримав травми, Роман Терешкун не цікавиться, бо він «не судмедексперт». Але, запевняє сільський голова, в нього є свідки, які підтвердять його правоту. Роман Терешкун нагадав також, що обраний сільським головою вже на четвертий термін, і, якби факти зловживання службовим становищем зуміли довести, він давно б був покараний.

Про сутичку на стадіоні селяни, які вирушили на зустріч до губернатора Михайла Вишиванюка, дізналися ще в приймальній ОДА. І дописали до свого 12-сторінкового звернення на ім'я голови ОДА ще й цей епізод. Як розповідає мешканка Угринова Марія Юхимук, Михайло Вишиванюк пообіцяв доручити новопризначеним начальникам УМВС і УСБУ в області провести ретельну перевірку діяльності сільського голови. На разі, скаржаться селяни, протягом 4 років правоохоронці вперто не помічали порушень і підстав для реагування. Навіть незважаючи на вердикти Тисменицького районного і Львівського адміністративного апеляційного судів у 2008-2009 роках, якими рішення сільської ради від 2003 року про зміну схеми поділу угринівських земель на паї були визнані неправомірними. Саме ці ініційовані війтом рішення спричинили масштабний дерибан сільських земель в Угринові.

З 2006 року, відколи селяни несподівано з'ясували, що без їхнього відома паї гектарами розходяться під забудову для міських скоробагатьків, в історії протистояння громади з війтом було чимало конфліктів - і протестні сходи села, і спроба оголошення недовіри Терешкуну через референдум, численні скарги до органів влади і правоохоронців, виграні селянами суди, нічна оранка земель, облога сільської ради... Чи зуміє в цій ганебній історії покласти крапку новий губернатор, якого угринівці вважають «останньою надією»? В кожному разі, кажуть учасники ГО «За справедливість», вони готові відновити акції непокори і за потреби вирушити за справедливістю до столиці.

«ГК» і надалі стежитиме за перебігом конфлікту в Угринові.

Галицький кореспондент

 

07 Травня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17