http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/d/d7/Prapor_kalush.jpgЄдине комунальне підприємство, яке займається розміщенням реклами у Калуші, незаконно отримує прибутки від оренди землі, що належить громаді міста. Міський голова та частина депутатського корпусу готові закрити на це очі. Адже “Міський інформаційний центр” — єдина у місті комунальна структура, яка може жити без дотації, та ще і заробляти. Між тим, твердять опоненти, ухиляння від виконання законів не звільняє від відповідальності.

Ще у 2003 році Кабінет Міністрів України прийняв Положення, згідно з яким для  регулювання діяльності з розміщення зовнішньої реклами сільська, селищна, міська рада може утворювати відділ, управління, інший виконавчий орган або покладати відповідні функції на існуючий відділ, управління. Як відомо, у Калуші ці функції покладено на комунальне підприємство “Міський інформаційний центр”, яке останні кілька років демонструє успішну роботу. Відтак, міський голова Ігор Насалик останнім часом усе частіше ставить “МІЦ” за приклад іншим комунальним структурам. Найчастіше — Калуському міському телебаченню, яке без дотації з міського бюджету ледь існує.
Між тим, у вересні минулого року Кабмін затвердив зміни до типових правил розміщення зовнішньої реклами, доповнивши їх суттєвим абзацом, згідно з яким плата за тимчасове користування місцем, що перебуває у комунальній власності, зараховується до бюджетів територіальних громад сіл, селищ і міст. Отут і починаються проблеми.
Справа у тому, що на балансі комунального підприємства “МІЦ” землі немає. Однак гроші за її використання комунальники отримують. Саме ці кошти, до речі, і є основним заробітком підприємства. А це — понад 300 тис. гривень на рік.
— Мова йде про такі речі, як об’єкти комунального права: активи, землю, нерухомість, — каже депутат міської ради Володимир Іваницький (фракція “Наша Україна”, група “За Калуш”). — Цими об’єктами від імені громади мав би управляти Фонд комунального майна територіальної громади міста Калуша. Натомість за землю громади від суб’єктів господарювання прибутки отримує “МІЦ”, який не тільки не має права це робити, але і тим більше не може розпоряджатися цими коштами.
Натомість у директора КП Тетяни Кригануци з цього приводу інша думка:
— У постанові чітко не вказано, що плата за тимчасове користування місцем, що перебуває у команальній власності, зараховується до місцевих бюджетів у повному обсязі. Виходячи з цього, ми вирахували максимальний відсоток, який “МІЦ” може перераховувати у міський бюджет щомісяця, залишаючи собі при цьому кошти на функціонування підприємства. Ми готові після сплати всіх податків віддавати 70% прибутку у міський бюджет, а собі залишати 30%. Це — дуже малий відсоток. Фактично на розвиток не залишиться нічого. Тому депутатська комісія з власності пропонує ділити 50% на 50%. Таким чином, на діяльність і розвиток комунального підприємства залишатиметься трохи більше 50 тис. гривень.
— На комісії справді були дебати стосовно розподілу коштів. Але, навіть залишивши 1%, ми порушуємо законодавство, — апелював Володимир Іваницький. — Адже доходи з оренди землі повинні напряму йти у бюджет міста. Комунальне підприємство має білборди, інші площини. Це і повинно приносити прибутки. Земля тут — ні до чого. Вона  не належить “МІЦу”. Більше того: “МІЦ” також має сплачувати орендну плату за землю. Зрозумійте, що незнання законів не звільняє від відповідальності. Ви повинні були привести все у відповідність одразу ж після прийняття Постанови Кабміну. Натомість минуло вже понад півроку.
На захист комунальників став Ігор Насалик, який нагадав, що до цієї владної каденції місто взагалі нічого не отримувало від реклами, а коли підприємство лише починало розвиватися, коштів не вистачало навіть на зарплату людям.
— Тому ми свідомо віддали увесь прибуток цьому комунальному підприємству, щоб воно могло розвиватися. Відтак, на сьогодні побудовано 9 нових білбордів, кожен із яких, між іншим, вартує близько 15 тис. гривень. “МІЦ” — розвивається. Справді, керуючись Постановою Кабміну, ми можемо забрати прибуток. Але тоді нам доведеться передбачати дотацію цьому підприємству. Отож, щоб не кидати гроші туди і назад, ми все прорахували і дійшли висновку, що поділ 50% на 50% — найбільш оптимальний.
Загалом дискусія між депутатами, міським головою та директором КП тривала майже годину. Щоправда, системність вона втратила приблизно на половині розмови. Відтак, одні пропонували залишити комунальникам їхні прибутки та ще і передати на баланс землю, інші — наполягали на попередніх пропозиціях.
Тетяна Кригануца, зокрема, наголосила, що підприємство несе податковий тягар, але при цьому готове віддавати частину коштів містові. Забравши все, міська влада, насамперед, поставить під удар підприємців, які з-поміж іншого вже не зможуть відшкодовувати навіть ПДВ.
Володимир Іваницький, у свою чергу, висловив припущення, що міський голова проти, щоб бюджет наповнювався без транзитного розпорядника коштів.
Натомість Ігор Насалик запевнив, що, насамперед, хоче, щоб у місті працювали бездотаційні комунальні підприємства. За його словами, оскільки “МІЦ” 100-відсотково належить місту, то і його прибутки так чи інакше — власність міста. 
Після цих баталій мер поставив пропозицію про рівномірний поділ прибутків на голосування. Для прийняття рішення забракло одного голосу. Відтак, наразі “МІЦ” має право і далі брати гроші за оренду землі, яка ніяким боком не стосується цього підприємства, а всі прибутки — використовувати на власний розсуд.
Між тим, Володимир Іваницький кілька разів просив поставити на голосування пропозицію про 100-відсотковий перерахунок плати за землю у міську скарбницю. Його прохання проігнорували як колеги-депутати, так і міський голова. Останній, до речі, був готовий повернутися до голосування за умови, що депутати таки підтримають його пропозицію.
Спір, очевидно, міг би вирішити прокурор міста. Адже саме він неодноразово вносив протести на рішення ради. Крім того, нагляд за законністю — його пряме завдання.

12 Травня 2010, 11:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46