13 травня на 38-й сесії обласної ради затверджено основний фінансовий документ року.

— Програмними пріоритетами формування бюджетної політики на цей рік, — сказала доповідач начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Любов Костів, — є прогнозування збалансованих показників місцевих бюджетів, оптимальність витрачання бюджетних коштів та збереження виправданої попередніми роками бюджетної практики щодо методик і механізмів обчислення обсягів міжбюджетних трансфертів між державним та місцевим бюджетами.

Любов Василівна назвала основні показники обласного бюджету на 2010 рік. Загальний обсяг доходів та видатків заплановано в сумі 1 млрд. 798,5 млн. гривень. З них власні доходи загального фонду становитимуть 275,3 млн. (зростання порівняно з попереднім роком — 41,8 млн. грн., або 17,9%); спеціального фонду — 96,2 млн. грн.; дотація вирівнювання — 347,4 млн. грн. (зростання 77,9 млн.) і додаткова дотація на вирівнювання фінансової заборгованості — 22,9 млн. грн.

Основними джерелами власних надходжень будуть податки з доходів фізичних осіб та з прибутку підприємств і організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, плата за землю і за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями й тютюновими виробами, плата за оренду майнових комплексів, концесійні платежі стосовно об’єктів спільної власності, надходження від розміщення в установах банків тимчасово вільних бюджетних коштів тощо.

Субвенції з Державного бюджету районам і містам обласного підпорядкування передбачено в сумі 970,5 млн. гривень. Ці гроші будуть спрямовані на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам; на надання пільг та житлових субсидій населенню відповідно до чинного законодавства; на фінансування програм торішніх переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування; на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

З обласного бюджету передбачено понад 3,6 млн. гривень субвенції місцевим бюджетам: зокрема, на надання допомоги по догляду за інвалідами I та II груп внаслідок психічного розладу і відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій; на пільги з медичного обслуговування громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи; на виконання регіональних програм і програм зовнішнього освітлення сільських і селищних населених пунктів.

Порівняно з 2009 роком видатки загального фонду збільшено на 644,5 млн. грн., або на 22,8 відсотка, що дозволить у повному обсязі забезпечити бюджетні призначення на заробітну плату й енергоносії, частково поліпшити матеріально-технічну базу обласних установ бюджетної сфери. Приміром, мінімальна заробітна плата посадовців з 1 січня — 869 грн., з 1 квітня — 884, з 1 липня — 888, з 1 жовтня — 907 і з 1 грудня — 922 гривні на місяць. А за рахунок залишків коштів бюджету розвитку та обласного дорожнього фонду, що склалися на 1 січня 2010 року, визначено відповідні суми на погашення заборгованості за вже виконані роботи на споруджених об’єктах освіти, охорони здоров’я, культури, а також на об’єктах дорожнього господарства.

Враховано також видатки на встановлення посадових окладів працівникам, у яких вони менші за мінімальну заробітну плату на рівні мінімальної, а також на її індексацію та виплати, які гарантовані державою.

Реакція на бюджет з обмеженими можливостями була традиційною: одні депутати сприймали його як «данину кризового періоду» і не претендували на його перекроювання, інші ще до розгляду фінансового питання (під час оголошення депутатських запитів) озвучували проблеми, які потребують негайного вирішення, знаючи добре, що наразі це нереально. І тих, і тих довелося заспокоювати депутатові, голові облдержадміністрації Михайлові Вишиванюку. Він пояснив, що «за великим рахунком час уже працювати над бюджетом 2011 року», бо з нинішнім унаслідок відомих обставин надто спізнилися, і запевнив, що «жодна гривня надходжень не буде
спрямована без відома депутатів».

М. Вишиванюк ще раз наголосив на необхідності розробки дієвих програм розвитку районів, котрі наполегливо відстоюватиме в Кабінеті Міністрів у найближчі дні.

Бюджетна дискусія дещо затягнулася з інших причин. Бютівці й особливо голова фракції Юрій Романюк піддали сумніву зміст дев’ятого пункту документа, що стосується порядку перерозподілу бюджетних призначень. У проекті на першому місці стояло, що збільшення чи зменшення видатків «здійснює обласна держадміністрація після погодження з головою обласної ради». Тоді як, на думку Юрія Дмитровича, голова облради не повинен цього робити до розгляду фінансового питання «у профільній комісії з подальшим затвердженням на черговій сесії облради». М. Вишиванюк, реагуючи на це, власне, і дав запевнення, що без відома депутатів «нікуди не піде жодна гривня».

Оцінку затвердженому бюджетові дають депутати облради.

Зіновій БЕРЕГОВСЬКИЙ, перший заступник голови обласної ради:

— Якщо говорити про дохідну частину обласного бюджету на цей рік, то вона базується на цифрах, доведених Міністерством фінансів. Наша виконавча влада, володіючи ситуацією, підготувала в принципі збалансований і реальний фінансовий документ року.

Традиційно в усіх галузях є проблеми, і кожна потребує коштів на їх вирішення. Тому з огляду на обмеженість асигнувань тимчасово припинено фінансування деяких програм. Це делікатне питання узгоджено з усіма управліннями ОДА. Однак в міру наповнення бюджету, за умови його перевиконання, поступово повертатимемось і до їх реалізації.

Відрадно, що в повному обсязі буде профінансовано захищені статті у таких галузях, як освіта, охорона здоров’я, соціальний захист населення і навіть культура, яка традиційно недоотримувала певну частину коштів. На рівні 2009 року буде надано матеріальну допомогу ветеранам та інвалідам війни.
Розраховуємо також на стабілізаційний фонд Держбюджету, в якому закладено значні кошти на капітальне будівництво. Будемо доводити Мінрегіонбудові, урядові, що є нагальна потреба у завершенні чи продовженні спорудження окремих соціально-побутових об’єктів, і в такий спосіб вирішуватимемо низку проблем.

Безсумнівно, що доведеться раціонально і з повною віддачею використовувати кожну гривню одержаних доходів. Тому маємо вчитися, так би мовити, бачити перспективу вкладення бюджетних коштів. Це і буде запорукою того, що область вийде на стабільний розвиток, зуміє подолати існуючі проблеми і виклики. Цей рік буде важким, але ми неодмінно виживемо.

Володимир ФЕДОРАК, секретар постійної комісії ради з питань культури, національного і духовного відродження:

— Мені приємно, що нинішня адміністрація повернулася, як заведено говорити, лицем до проблем обласних бюджетних закладів культури і вперше подбала, щоб основні статті цієї галузі — заробітна плата в повному обсязі, нарахування на неї та розрахунки за енергоносії — були фінансово захищені. Вдячний також депутатам-колегам, котрі підтримали цю ініціативу в сесійній залі. На вирішення ж питань поточного і капітального ремонтів будемо сподіватися в процесі року, тобто за підсумками виконання обласного бюджету за півріччя або за дев’ять місяців. Все залежатиме, як спрацюємо загалом: будуть додаткові фінансові надходження — буде й можливість спрямовувати їх на розвиток усіх галузей, в тому числі й культури.

Микола КУЗЬМА, секретар постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій:

— Щороку ситуація з обласним бюджетом стандартна: проблем багато, а грошей мало. Тому змушені виходити з тих реалій, котрі є на сьогодні в нашій державі.

Позитивом бюджету на цей рік вважаю повернення до практики попередніх років, коли дорогами і комунального, і загального користування опікувалася служба автомобільних доріг, і відповідно вона виступала замовником поточних чи капітальних ремонтних робіт,  а не управління житлово-комунального господарства ОДА. На цей рік заплановано майже 19,5 мільйона гривень збору з власників транспортних засобів, і шляховики, маючи сучасну техніку та висококваліфікованих фахівців, без сумніву, приведуть наші транспортні артерії до належної якості. Думаю, що водії — платники тих же зборів не матимуть більше підстав нарікати на неефективне використання саме цих коштів.

х х х

Найбільш дискусійним на цьому засіданні було політичне питання, яке першим стояло на порядку денному сесії. Фракція БЮТ безкомпромісно почала наполягати на прийнятті пакетом двох заяв обласної ради: першої (правда, із ситуативною правкою), яку депутати підписали не в сесійному  режимі ще 24 квітня і яку, до речі, публікувала «Галичина», та другої, підготовленої буквально днями з урахуванням тривожної суспільно-політичної ситуації в Україні, яка склалася внаслідок «широкомасштабного наступу на демократичні цінності й національні інтереси» команди нового Президента.

Голосування все ж таки відбулося окремо — за кожен із двох документів, і достатню підтримку здобула друга заява (однак без доповнення депутата О. Сича щодо оголошення імпічменту Президентові Януковичу та з вимогою достроково розпустити Верховну Раду), яку публікуємо нижче.

Витративши на безплідну дискусію понад півтори години, депутати у скороченому форматі розглянули бюджетне питання, так само заслухали щорічний звіт голови облради Ігоря Олійника та інформацію заступника голови ОДА Ігоря Зварича про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2010 рік. Успіх виконання програми, за словами доповідача, залежатиме «від угоди з Кабміном, в основу якої закладено найнеобхідніші розвиткові напрями і реалізація яких залежатиме від можливостей бюджету».

Дещо прискіпливіше проходило обговорення майнового питання — про передачу в концесію цілісного комплексу «Міжнародний аеропорт Івано-Франківськ» товариству з обмеженою  відповідальністю «Скорзонера». Депутатів насторожили, зокрема, експертна оцінка майна (41 млн. грн. з ПДВ) та оцінка розвитку підприємства (22 млн.). Для обчислення концесійної плати взято перший показник, тож до бюджету щомісяця надходитиме 73 тисячі гривень. За таких умов голосування виявилося результативним.
На початку сесії було заслухано і взято до уваги інформацію ОВК щодо заміщення депутата облради, повноваження якого достроково припинено у зв’язку зі смертю (світлої пам’яті Петра Пушкаря), а також про визнання повноважень депутата за списком фракції БЮТ Кравця Олега Адольфовича, 1955 року народження, позапартійного, проректора з економічних і правових питань Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Припинити антиукраїнську політику

Президентові України В. Януковичу

Верховній Раді України

Кабінетові Міністрів України

Раді національної безпеки і оборони України

Заява

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко стурбовані розвитком суспільно-політичної ситуації в державі — широкомасштабним наступом на демократичні цінності та національні інтереси.
Відверте підігрування геополітичній стратегії Росії, повернення символів і гасел радянської імперії, планомірне нищення набутків освіти, зокрема у сфері національного виховання, культури, діяльності засобів масової інформації та свободи слова, намагання фальсифікувати історію України, незаконне заперечення Голодомору 1932—1933 років як геноциду українського народу, широка пропагандистська кампанія з дискредитації Героїв України Романа Шухевича, Степана Бандери та визвольної боротьби Української Повстанської Армії, потурання встановленню пам’ятника большевицькому катові українського народу Сталіну є відчутною загрозою втрати Незалежності, за яку віддали життя мільйони українців. Замість європейських цінностей і гідного життя нам, за сценарієм Кремля, нав’язують совкові міфи й стандарти.

Висловлюючи волю жителів Прикарпаття, вимагаємо від Президента України Віктора Януковича, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України:

— дотримання Конституції та законів України щодо гарантування суверенітету, територіальної цілісності й унітарності нашої держави, припинення антиукраїнської гуманітарної політики, збереження євроатлантичного курсу України;

— денонсації угод щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, прийнятих всупереч статті 17 Основного Закону України;

— унеможливлення контролю з боку інших держав над стратегічними галузями економіки та підприємствами промисловості;

— захисту прав і свобод громадян; недопущення спотворення функцій правоохоронних органів, які присягали на вірність українському народові.
Івано-Франківська обласна рада у традиціях своїх попередників, які стояли біля джерел становлення сучасної Української держави, буде захищати мрію багатьох поколінь українців — Українську суверенну державу.

Слава Україні!

Прийнято на 38-й сесії
Івано-Франківської обласної ради
п’ятого демократичного скликання 13 травня 2010 року.

17 Травня 2010, 12:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30