Нещодавно керівництво калуського ДП «Науково-дослідний інститут галургії» вкотре заявило (на цьому неодноразово наголошували й інші фахівці і керівники Калуської РДА та районної ради), що проблема екологічної небезпеки на Калущині має вирішуватися комплексно — це загроза не тільки місту Калушу та селам Кропивнику і Сівці Калуській, територія яких законодавчо визначена зоною екологічного лиха, а й іншим приміським селам. Мостищу, Верхні, Копанкам...І як підтвердження тому — ситуація в селі Пійлі Калуського району: за повідомленням керівництва села, вже кілька років через потрапляння розсолів у водоносні горизонти відбувається засолення сільських криниць у деяких обійстях місцевих жителів. «Питання щодо екологічної ситуації в Калуші готували не тільки без району, але й без області», — прокоментував одну з причин зволікання з практичним вирішенням екологічної проблеми в регіоні голова Калуської районної ради Василь Прокопів...

Вода село точить

Ми з’ясували, що такі екологічно небезпечні процеси, як запобігання можливій екологічній біді, тривають у селі вже не перший рік. І йдеться не про поодинокі випадки, а про майже 25% пійлівських селянських господарств. Ще 2006 року в сільських криницях зафіксували потрапляння води, яка у 2,3 — 6,4 раза була перенасичена хлоридами, а площа засолення водоносних горизонтів, що з кожним роком більшає, за офіційною інформацією керівництва Калуської міської ради, сягала 930 гектарів.

З гребеня Домбровського кар’єру, переповненого небезпечними розсолами, село Пійло, що активно розбудовується в бік Калуша, — як на долоні. Та не тільки розсоли Домбровського кар’єру, а щонайперше хвостосховищ № 1 та № 2 є джерелами забруднення водоносного горизонту солевмісними сполуками. Ще 2007 року Держекоінспекція в області констатувала, що «ареал забруднення підземних вод простежується від хвостосховищ через Домбровський кар’єр і досягає дороги Калуш — Долина». І площа забруднення розширюється до ріки Лімниці, де (на території Пійлівської сільради) розташований інфільтраційний водозабір міста Калуша. Чотири роки тому Калуська районна санепідстанція пропонувала організувати централізоване водопостачання для жителів села Пійла.

Ми поспілкувалися з жителями деяких будинків на вулиці Львівській — родинами Василя Кравчука, Ярослава Сербіна, Володимира Кучери та ін. Суть людських відповідей така: з того часу, як побудувалися — не менше десяти років тому, — вода в криницях непридатна для вживання. Та й для інших потреб також. А централізоване водопостачання не організоване — хтось ходить до сусідів, інші використовують бутильовану воду, а дехто й до лісового джерела мандрує. Ми також спробували смак криничної прохолоди — гидке солене пійло. А за останні два роки, підтверджують селяни, якість води ще погіршала.

У цьому контексті депутат Калуської райради Ярослав Сербін, який, до речі, ще в липні 2006 року звертався з проблемою питної води у селі Пійлі до керівництва Калуського району, вважає, що за чотири роки було достатньо часу, щоб не «без району», а з участю району розроблялася «Програма...» екології регіону.

Керівництво змінюється — проблема наростає

З часу виявлення у селі Пійлі екологічної небезпеки засолення водоносних горизонтів у Калуському районі, та й в області, змінили не одного керівника виконавчої влади.

— Я головую у селі Пійлі тільки два роки, — каже Микола Семанів,— але знаю, що проблема виникла значно давніше. Річ у тім, що від Домбровського кар’єру з розсолами до початку села — не більше кілометра. І солі, як нам пояснювали фахівці, з поверхневими водами потрапляють у людські криниці — десь чверть села не може використовувати колодязну воду для своїх першочергових потреб, а головно — як питну. Ще в 2007 році йшлося про доцільність збудувати для села річковий водогін. Та плани залишилися тільки планами. Економічна ситуація в державі відсунула реалізацію добрих задумів на невизначений час, а за мізерні кошти сільського бюджету втілити в життя проект водопроводу неможливо. Адже це не лише прокладання труб, а й насосна станція, очищення води, водовідведення і т. д.

На наш погляд, ситуація нині така, що будь-якої близької перспективи щодо будівництва водопроводу в селі Пійлі поки що не видно. Бо, як пояснив керуючий справами Калуської районної ради Любомир Максим’як, все впирається у відсутність необхідних коштів: «Хіба що в рамках вирішення екологічних проблем регіону не обійдуть увагою і село Пійло». Своєю чергою заступник голови Калуської РДА Василь Турчин також підтвердив, що ситуація з питною водою в селі залишається проблемною, а питання будівництва трубопроводу — актуальним і потребує якнайшвидшого вирішення. У зв’язку з «непідйомністю» для району можливих витрат на спорудження водопроводу (йдеться про весь комплекс — водозабезпечення і водовідведення) райдержадміністрація бачить можливий шлях забезпечення села питною водою через участь у державній програмі «Питна вода України». «Вже цього року плануємо виготовити проектно-кошторисну документацію для будівництва водопроводу», — повідомив заступник голови РДА.

Окрім цього, ще 13 березня нинішнього року Калуська РДА своїм листом звернулася до Івано-Франківської облдержадміністрації, де детально виклала низку проблем, які не враховані у «Програмі — переліку невідкладних (першочергових) робіт з ліквідації наслідків та заходів, пов’язаних із запобіганням транскордонному розповсюдженню надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру в зоні надзвичайної ситуації на території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка Калуська Калуського району Івано-Франківської області». Серед таких неврахованих проблем, про які йдеться у зверненні сесії Калуської районної ради 23 березня 2010 року до керівництва держави, зокрема і ситуація в селі Пійлі: «Єдиний водоносний горизонт, а разом з тим і його засолення і забруднення не може обмежитись адміністративною територією міста Калуша та двох сіл Кропивник і Сівка Калуська, а неодмінно поширюється і на територію суміжних сіл, що межують з містом Калушем. Зокрема, підвищена кількість солей зафіксована в криницях села Пійло, що межує з Калушем. Споживання забрудненої води жителями сусідніх сіл, очевидно, і є однією із причин підвищеної захворюваності громадян та дітей...» Та головний лікар району Микола Гудима заперечує будь-які прояви в селі підвищеної захворюваності людей, а, навпаки, підтверджує, що ситуація у Пійлі краща, ніж в інших приміських селах Калуського району.

Питання щодо екологічної ситуації на Калущині, особливо на тлі 90 днів, що минули з часу надання деяким населеним пунктам статусу зони екологічного лиха, навіть попри те, що готували його зі значним запізненням, виглядає підготовленим поспішно. І ситуація в Пійлі — то тільки дещиця такої поспішності.
17 Травня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47