http://glavred.info/images/o-00069035-a-00014855.JPGМинулої п’ятниці чимало калушан мимоволі стали свідками усипляння кількох безпритульних собак. “Родзинка” події у тому, що свою роботу гицлі розпочали близько 10-ої години ранку. Місце для цього також обрали “видовищне” — тротуар між “п’ятачком” та податковою інспекцією. Тож, розгледіти деталі мали змогу і дорослі, і діти. Реакція — передбачувана: від часткового схвалення — до повного несприйняття. Відтак, із підвищених тонів у хід мало не пішли кулаки.

Виловлювання безпритульних тварин — справа буденна. Адже ні для кого не секрет, що популяція безхатьків, попри кволі спроби комунальників її зменшити, постійно зростає. Якщо раніше на “полювання” гицлі виходили майже щоночі, то тепер, через недостатнє фінансування відповідних служб, собаки сплять спокійніше. Натомість, сон багатьох калушан, особливо у “весільний” період тварин, — не такий міцний.

— Безпритульних собак у нашому місті розвелося дуже багато, — поділилася з “Вікнами” калушанка Любов Коваль. — Навесні вони цілими зграями ходять й особисто на мене наганяють страх. Особливо багато нічиїх тварин біля ринків, поблизу шкіл та у дворах будинків, де їх, очевидно, підгодовують небайдужі люди. Удень, звичайно, собаки рідко когось чіпають. Хоча мою сусідку нещодавно “дворняжка” таки покусала, коли вона поверталася з ринку. Жінка, здається, навіть у поліклініку зверталася. Утім, вдень усе одно не так страшно. Адже поруч — люди. Ввечері ж від безпритульних тварин можна чекати чого завгодно. Узимку ситуація взагалі була вкрай складною: собаки, шукаючи тепла, цілими зграями забігали у під’їзди. Мало того, що за ними ніхто не хоче потім прибирати, вони ще і своїм гавкотом заважають спати. Я розумію, що відстрілювати цих бідних тварин — не гуманно. Але, якщо інших методів немає, то що робити?
Інші методи є, запевняють активісти громадської організації “Захист”, які працюють над будівництвом притулку для тварин.
— На наші довготривалі прохання міська влада, нарешті, дозволила облаштувати притулок на території колишнього калійного комбінату на вул. Чорновола, — каже голова громадської організації Калуського товариства захисту прав тварин “Захист” Ольга Тарханова. — Плануємо утримувати тут щонайменше 80 собак. У притулку можна буде лікувати хворих тварин, стерилізувати самок. Безперечно, це дасть змогу знизити практично до нуля нерегульоване розмноження котів та собак. За цю роботу ми готові взятися негайно. Але спершу мусимо обгородити територію майбутнього притулку, підвести електроенергію та воду. Ця справа — непроста. Адже треба спершу все задокументувати, отримати відповідні дозволи, зібрати кошти. Окрім цього, чекаємо на добровольців, які люблять тварин і готові допомагати їм. Ми будемо раді кожній людині, яка захоче нам допомогти. Звертаємося до керівників підприємств та організацій: підтримайте нас і допоможіть фінансово.
Реквізити організації: ЄДРПОУ 36112908 МВФ 336677 р/р 26000060399202 АТ КБ “Приватбанк” Калуське відділення №11.

Уроки гуманності
Притулок притулком, а видовище, яке посеред білого дня мали змогу спостерігати калушани, — малоприємне.
— Я випадково проходила поруч, коли почула пронизливе скавуління собаки, — розповіла “Вікнам” одна із очевидців події. — Ще через кілька секунд помітила, що якийсь чоловік силоміць волоче тротуаром безпорадну тварину. Налякана собака навіть не намагалася вкусити свого кривдника, щоб хоч якось захистити себе. Проте, кілька людей одразу ж здійняли галас та почали обороняти пса. Зрештою, його вдалося “відбити”. Проте, за кілька кроків я побачила ще двох, уже мертвих, собак. За секунду стало зрозуміло, що жертвами облави стало значно більше тварин, які вмирали у різних місцях на газонах.
Як з’ясувалося, віку собакам вкоротили комунальники. Поки укол подіяв і тварини перестали дихати, пройшло близько півгодини. Увесь цей час собаки мучилися у передсмертних конвульсіях. А випадкові перехожі мимоволі ставали спостерігачами. Багатьох таке видовище просто обурювало. Члени організації “Захист”, які миттєво відреагували на ситуацію, запевняють, що заглянути у кузов машини КП “Екосервіс” їм не дозволили. Натомість водій спробував якомога швидше втекти з місця події і навіть направив вантажівку на людей, які намагалися йому перешкоджати.
— Ні за що вбиті тварини не були хворими чи агресивними, — переконана Ольга Тарханова. — Вони просто стали жертвами чергової облави. Чи відповість хтось за це? Чи покарають шкуродерів за те, що, виконуючи свою ганебну справу, вони економлять на дозі смертельної отрути? Між іншим, саме у цьому у липні минулого року могли переконатися чимало калушан: поки тварини корчилися у передсмертній агонії, гицлі добивали їх камінням та палицями. Так, проблема безпритульних тварин справді існує: вулицями нашого “європейського” міста блукає велика кількість собак-безхатьків. Та, на жаль, ставлення до них зовсім не європейське. Між тим, Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження” забороняє жорстокі методи умертвіння тварин і передбачає відповідальність за подібні вчинки. Ми неодноразово намагалися налагодити співпрацю з комунальним підприємством “Екосервіс”, скоординувати спільні дії, щоб якось пом’якшити ситуацію. Однак наші старання — марні. Чимало людей гавкіт собак сприймають як агресивність. Та потрібно розуміти, що гавкіт — це собача мова, якою тварини виражають свої емоції. Собаки повинні жити. Ніхто ж не умертвляє людей, залежних від алкоголю, наркотиків, злодіїв чи сексуальних злочинців. Усі вони, як і безпритульні собаки, — плід нашого суспільства. І ми мусимо слухати часом гавкіт, як слухаємо нічні “дебоші” сусідів, нецензурні слова на наших вулицях і від наших дітей. Ті ж, хто бояться собак, повинні навчитися просто оминати їх. Адже не можна через одну агресивну собаку вбивати десятки інших.
Між тим, серед перехожих, які також стали свідками умертвіння безпритульних тварин, знайшлися і люди, які знищення собак схвалили.
— Собаки не повинні жити на вулиці! Вони можуть бути агресивними, нападати на людей і навіть переносити різні інфекційні захворювання. Їх розвелося стільки, що відстріл — просто необхідний! У місті давно пора лад наводити. Тому нема чого здіймати галас через якогось там пса. Теж мені захисники! Людину вб’ють, то ніхто не кричить, а через “дворняжку” стільки шуму наробили! — гаряче протестував проти захисників тварин немолодий чоловік, який проходив мимо.
— Це — не гуманно! — апелювала йому інша сторона. — Вбивати тварин такими варварськими методами заборонено законом. Ніде у світі подібного немає. Зрештою, тут діти ходять. Що вони бачать? Чого вчаться?
Словесні баталії між чоловіком та жінкою ще більше привернули увагу людей. Навколо мертвих собак почалася серйозна суперечка. Зрештою, у конфлікт втрутився заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради з питань благоустрою та реконструкції Микола Найда:
— До нас в управління та до міського голови щодень телефонують калушани, які скаржаться, що безпритульні собаки їм заважають. Когось — кусають, когось — лякають. Але є офіційне звернення — мусить бути і реакція. Ми маємо довідку санепідстанції й усипляємо тільки тих тварин, які є небезпечними для суспільства. Собак-безхатьків у місті — дуже багато. Тому, можливо, коли, нарешті, почнуть будівництво притулку для цих тварин, ситуацію вдасться стабілізувати. Поки що це — лише перспектива. Що ж до того, чому собаками зайнялися о 10-ій годині ранку, — будемо розбиратися. Подібні процедури мали би завершуватися не пізніше 8-ї години ранку.

19 Травня 2010, 14:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47