Жорстка державна влада повертається в країну і на Прикарпаття в тому числі. Влада, яка не лише може ставити завдання, а й здатна контролювати їх виконання. Саме так можна розшифрувати той головний месідж, який, очевидно, і намагався донести до присутніх голова ОДА Михайло Вишиванюк під час спільного засідання колегії ОДА та Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю.

Дисципліна, «трійка» й корупція

Під час цього засідання розглядали важливі питання для життя області — зокрема, про стан соціально-економічного та культурного розвитку і виконання тимчасового розпису бюджету області за перший квартал цього року; про роботу органів влади щодо залучення інвестицій в економіку краю; про організацію відпочинку та оздоровлення дітей влітку. Втім, Михайло Вишиванюк традиційно не давав присутнім закуняти під акомпанемент одноманітних доповідей. Він не лише задавав запитання доповідачам, а й розставляв акценти, так би мовити, по ходу «п’єси». І перший з них стосувався роботи чиновників, які повинні, за словами голови ОДА, знати, чим мають займатися щодня. Окремо наголосив Михайло Васильович на чиновницькій дисципліні, насамперед щодо святкування днів народжень на робочих місцях: «Не дай Бог, я побачу когось із квітамиѕ Побачу когось, хто святкує свій день народження на робочому місці, він буде автоматично звільнений».

Ще голова ОДА дав доручення підготувати інвестиційні проекти області до відповідного форуму, який відбудеться у Львові 27 травня з участю Президента та прем’єра, категорично рекомендував, щоб усі будівельні роботи в області виконували наші ж будівельники, для чого пообіцяв створити свій тендерний комітет на чолі зі своїм першим заступником Василем Плавюком. До дещо «екзотичних» рекомендацій можна зарахувати вказівку чиновникам на місцях зарезервувати землі під будівництво електрозаправок для автомобілів на електричній тязі, які лише починають у нас з’являтися. Втім, за словами Михайла Вишиванюка, у цьому є своя логіка. Адже вже за два роки Європа збирається перейти на масове використання електромобілів, тож маємо і ми йти в ногу з часом. Охочих підприємців закликано взятися до реалізації таких проектів та пообіцяно максимальні пільги й сприяння.

В контексті розгляду питання виконання бюджету голова ОДА розповів про свої відвідини одного з лікувальних закладів (в одному з сіл, яке «самостійно, без МЗС проводить міжнародні фестивалі»), в якому обвалилася стеля, а на кількох ліжках лежать одягнуті старші жінки. Як з’ясувалось, таким чином тут утримують літніх людей. Причому на вісім осіб поважного віку у медзакладі працює аж 55 чоловік медперсоналу. Зрозуміло, резюмував М. Вишиванюк, для такого «лікування» ніякого бюджету не вистачить.

Під час колегії виникло питання і щодо забезпечення дитячих та медичних закладів продукцією сільського господарства власного виробництва. Зокрема, заступник голови ОДА В. Брус отримав доручення організувати сільськогосподарський ярмарок, на якому представити продукцію виробників нашої області для того, аби школи чи лікарні могли укласти з ними угоди для закупівлі продукції. Натомість сьогодні часто купують сільськогосподарську продукцію іноземного виробництва. А ще голова ОДА пообіцяв, якщо переробники не схаменуться, оприлюднити, хто і скільки завозить в область різноманітних харчових добавок (за його словами — «трійки»), які потім потрапляють на стіл наших краян.

На спільному засіданні також розглянуто питання щодо взаємодії органів влади з промисловими підприємствами, з малим та середнім бізнесом. Коли мова зайшла про складність в отриманні кредитів, Михайло Вишиванюк розповів про знайомого, в якого банк вимагав 29 різних довідок для оформлення кредиту, і чи то жартома, чи то серйозно запропонував зробити в області «змову» й усі гроші підприємств зосередити в одному банку, який продемонструє розуміння проблем бізнесу.

А промисловці та підприємці, зі свого боку, скористались нагодою, аби розповісти про свої проблеми. Вони традиційні: своєчасне повернення ПДВ, ставки податку на землю, вимоги щодо сплати податків наперед, тиск з боку силових структур на бізнес. Ну і, звичайно, в цьому контексті не обійшлося без розмови про хабарництво. Його голова ОДА назвав «національною загрозою» та повідомив чиновникам, що до нього приходять скаржники та розповідають про те, «хто, де і яку ставку встановив». Тож, очевидно, правоохоронні органи, в які, за словами М. Вишиванюка, нині прийшли справжні професійні керівники, матимуть широке поле для діяльності.
На засіданні колегії також розглянуто ряд питань щодо програми боротьби з раком, енергоощадності. Зокрема, стосовно роботи 63-го котельно-зварювального заводу (який пропонують передати від Міністерства оборони до сфери управління Мінпромполітики чи безпосередньо в управління ОДА), про будівництво разом із протипаводковими спорудами малих гідроелектростанцій і т. д.

Злодійство, загрози й закопування грошей

Відразу після цього Михайло Вишиванюк дав короткий брифінг для журналістів, на якому йшлося про ті ж проблеми, що їх порушували на спільному засіданні. Зокрема, про ціни та якість сільськогосподарської продукції в області, в т. ч. у контексті виступу наприкінці засідання фермера, який розповів, з якими проблемами йому доводиться стикатись.

— Фермер у делікатній формі заявив, що у торгівлі в нашій області править бал торговельна мафія, — сказав М. Вишиванюк. — Я це голосно не хотів озвучувати, але оскільки мене потягли за язик, то я відповів. Через це сьогодні на колегії стояло питання про забезпечення наших бюджетних закладів продукцією нашого власного виробника і через що я дав доручення Василеві Брусу протягом тижня-двох провести ярмарок, попідписувати договори з виробником і постачати у наші заклади екологічно чисту продукцію. Аби годувати наших людей екологічно чистою продукцією. і сьогодні я дав доручення, якщо ви чули, щоб у наших містах появилися магазини, де будуть продавати продукцію, вирощену на наших полях, екологічно чисту, а не з хімічними добавками або вирощену на модифікованих організмах.

В нашу область завозять дуже багато добавок, особливо які додають до продуктів харчування, і ми тим самим нищимо, губимо свою націю своїми руками в гонитві за надприбутками. Або якщо по-простому, то ми перестали боятись Бога. Я не хотів озвучувати, скільки «трійла» ми завозимо в нашу область і скільки цього «трійла» даємо як харчові добавки. Ми з цим будемо воювати, і я попередив усіх, дав завдання всім органам влади — районним, міським, управлінню захисту прав споживачів, і доводжу це й до громадськості. Ми маємо чим годувати людину. А то нині наше молоко їде у Чернівці на переробку, а ми споживаємо молоко, зроблене з порошку. 

Відповідаючи на запитання про співпрацю з громадськими організаціями, зокрема з профспілками, Михайло Вишиванюк зазначив:

— Я прекрасно розумію і даю собі звіт у тому, що ці складні завдання, які є, отой величезний пласт проблем, з яких я сьогодні озвучив тільки частину, які нам потрібно вирішувати у нашій області, я сам один, без підтримки профспілок, громадських організацій, без підтримки населення не подужаю. Одному це не під силу. і ви прекрасно розумієте, що всі мої розмови про ті безпорядки, які я озвучив сьогодні у залі, дуже багатьом не до душі. і всі ті, кому це не до душі, завтра будуть шукати, де і на чому підставити мені підніжку. Я їм неугодний, якщо за великим рахунком. Я сьогодні прямо називав ситуацію, де було злодійство з Державного бюджету. І в цьому злодійстві замішаний цілий ряд високопоставлених чиновників, а в окремих  районах це злодійство покривали правоохоронні органи. І тут теж непочатий край роботи. Я радий, що у нас є новий начальник СБУ, хоча у мене претензій і до старого немає. Думаю, що свіжими силами ми будемо наводити в області у цьому напрямі порядок. Далі так не можна. А не можна ще й з тієї причини, що народ втратив довіру до влади, не розуміє цю владу, звик, що у нас все купується і все продається і будь-яке питання можна вирішити за хабара. І це роз’їдає наше суспільство й стало справді загрозою для національної безпеки України...

За словами Михайла Вишиванюка, насправді влада в області лише формується, так би мовити, стає на ноги. Крім того, він повідомив, що питання стосовно вилучення земель, які неефективно обробляють, управління сільського господарства ще не вивчило. Наразі проводять інвентаризацію землі, після чого будуть встановлювати власників, вивчати ситуацію, і у тих раздів, які її не обробляють, землю планують вилучати. Крім того, М. Вишиванюк повідомив, що проект створення «Карпатського Артеку», справді є. Голови адміністрацій східних, центральних і південних областей його підтримують, але на це потрібен час. Крім того, журналісти задавали запитання про перспективи цьогорічного бюджету, чи є надія, що цей «бюджет виживання» може бути переглянутий.

— Надія така є, — запевнив М. Вишиванюк. — Я думаю, що є цілий ряд позитивних моментів в економічному плані, у тому числі дуже багато позитивних моментів є з розширення економічних відносин з Росією щодо організації нашого експорту. Практично наш експорт був заборонений у Росії. У зв’язку з тим, що нині знімається дуже багато бар’єрів, економіка країни підніметься.

Крім того, з економіки держави було виведено 50,1 млрд. гривень неповернутого ПДВ, які потрачено невідомо куди. і економіка практично лягла, зупинилась. Тепер держава робить усе можливе і неможливе, щоб підняти економіку, «розкрутити» її . А вже від роботи економіки залежатимуть наш бюджет, наші доходи. Якщо в деяких областях економіка базується на промисловості, сільському господарстві і будівництві, то економіка нашої області базується на чотирьох китах: промисловості, сільському господарстві, будівництві і туризмові...

Щодо ситуації з вирішенням проблем міста Калуша та навколишніх сіл, то голова ОДА запевнив, що уважно вивчав її:

— Річ у тому, що оголосили, протрубили, Верховна Рада прийняла рішення про виділення коштів, а коли кинулись до виконання, то виявилось, що навіть немає елементарних проектів. Цифри на ліквідацію взято зі стелі. Реально ніхто нічого не рахував.  Спочатку, коли я проводив першу нараду в Калуші, то там мене ввели в дуже серйозну оману. Потім я зібрав науковців — вилізли нові моменти. Потім ще раз зібрав науковців — вилізли ще нові проблеми. І для того, щоб приймати управлінські рішення й використовувати державні бюджетні кошти, потрібно мати як мінімум науковий підхід і на  цій основі мати відповідні розроблені проекти. Ці проекти повинні пройти експертизу, і аж тоді можна приймати управлінське рішення щодо виконання тих чи інших заходів з ліквідації того лиха, яке там є. А просто використати бюджетні кошти, закопати під землю?.. Під землю ревізора не пошлеш, кошти можна закопати, а з проблемою залишитись ще на довгі роки. Я дуже добре знаю, яка йде перевірка використання бюджетних коштів, і ставлюся до цього дуже обережно й акуратно. І з цієї причини, поки не буде проектів, розроблених нашими науковими інститутами, поки не буде експертизи цих проектів, поки ми їх не затвердимо у Міністерстві регіонального будівництва, до тих пір я не підпишу ні один контракт ні з однією фірмою. А вони злетілися, як бджоли на мед...

20 Травня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30