http://img.nr2.ru/pict/arts1/20/44/204465.jpgДнями у Калуші побували молоді експерти Фонду Конрада Аденауера, який уже 15 років працює в Україні над реалізацією низки проектів, спрямованих на підтримку демократичного розвитку, побудову громадянського суспільства, утвердження вільних ЗМІ та консолідацію демократичних інститутів. Мета приїзду делегації — підвищити обізнаність людей про Європейський Союз, допомогти зрозуміти, чого все ж таки чекати від цієї структури, та головне — визначитися, чи потрібна українцям євроінтеграція.

— Ми всі добре знаємо про існування Євросоюзу. Однак, не кожен може сказати, що це за структура, чим вона займається і яку користь може принести Україні. Щоб дати відповіді на ці та чимало інших запитань, з ініціативи Фонду Конрада Аденауера був створений проект “Європа у чемодані”, представляючи який, ми зустрічаємося зі школярами та студентами, різними громадськими організаціями та просто активними людьми, які хочуть більше дізнатися про євроінтеграцію та  місце України у цьому процесі, — пояснила координатор проекту Вірджинія Дронова (Україна).
Довідка. Вірджинія Дронова — випускниця магістерської програми “Німецькі та європейські студії” Києво-Могилянської академії. Має дворічний досвід роботи у Відділі міжнародної співпраці однієї з парламентських політичних партій в Україні. У 2008 році протягом п’яти місяців працювала асистентом депутата німецького парламенту у рамках програми “Міжнародна парламентська стипендія”. Із 2009 року працює у Фонді Конрада Аденауера у Києві, де відповідає за проекти по співпраці з політичними партіями та молодіжними організаціями, а також — з європейської інтеграції.

Зустріч відбулася в офісі Калуської міської організації політичної партії Народний рух України за участю кількох десятків молодих людей, головно — “молодорухівців”. Розповідати ж про Європу у Калуш приїхали шестеро представників проекту: по двоє з України, Польщі та Німеччини. Кожен із них спеціалізується на своїх питаннях. Скажімо, Тамара Ланг (Німеччина), яка нині вивчає політичні науки у Вільному університеті Берліна, у своєму короткому виступі акцентувала на проблемах національних меншин. За її словами, великим позитивом Євросоюзу є те, що він не пригнічує нацменшини, а навпаки — дає можливість їм почуватися вільно та розвиватися.
— Європейський Союз об’єднує 27 народів. Деякі з них, звісно ж, — у меншості. Тому важливо, щоб усі жили у мирі та злагоді, і національні меншини зберігали свою автентичність, — доповнила Вірджинія Дронова.
Інша учасниця конференції, асистент проектів Європейської Академії Берліна Куін Нуен (Німеччина) наголосила на необхідності розширювати в Україні політику сусідства. Адже ЄС уже впритул наблизився до України. Відтак, остання повинна зробити все для того, щоб стати членом цієї спільноти. Це, твердить Куін Нуен, — цілком реально.
Практичними знаннями був готовий поділитися з калушанами ще один гість — заступник голови Рівненської ГО “Активна молодь”, член Європейського Молодіжного Парламенту, студент-магістр національного університету “Острозька академія” зі спеціальності “Політологія” Анатолій Октисюк (Україна), який, зокрема, зазначив: існує низка можливостей для навчання і професійного росту української молоді. Потрібно лише знати, чого ти хочеш, уміти ділитися власними знаннями та намагатися допомагати у вирішенні певних проблем громади.
— У країнах ЄС визнається неформальна освіта, — резюмував Анатолій Октисюк. — І це — значний позитив. Адже, якщо людина цікавиться якоюсь окремою проблемою, намагається знайти шляхи її вирішення і має конкретні пропозиції, то вона може отримати грант для вдосконалення своїх знань, набуття нового досвіду або ж стати учасником програми обміну чи волонтерського руху. Якщо когось цікавлять конкретні приклади такої співпраці — я готовий допомагати. Проте, одразу ж хочу наголосити: це програми — не для заробітку, а виключно для професійного зростання.
Після невеличкого представлення учасники конференції отримали змогу поставити свої запитання іноземним гостям. Найбільше калушан зацікавив досвід поляків. Відтак, саме до них зверталися найчастіше.
— Поляки дуже неоднозначно сприйняли вступ країни у Європейський Союз. Можна сказати, що перший рік більшість із них переживали справжній шок. Як удалося подолати цей процес? Що отримала країна від такого членства? Зрештою, що, у свою чергу, може отримати Україна? Адже у Європі нас усе ж таки сприймають як країну “третього світу”. Відтак, чи не станемо ми тягарем для ЄС або навпаки — черговим сировинним придатком, який можна буде просто використовувати у власних цілях? — запитала одна зі слухачів.
Відповідь на це запитання спробував дати, причому — українською мовою (більшість членів делегації спілкувалися англійською. ), спеціаліст бюро міжнародної співпраці Сільськогосподарської агенції Варшави Войчех Мрозовскі:
— Противників вступу Польщі до ЄС свого часу було чимало. Адже вимоги, які ставить об’єднана Європа до потенційних членів, — серйозні, і потребують відповідного підходу. Але “плюси”, які отримує країна від такого членства, того варті. Скажімо, польська молодь отримала можливість здобувати освіту за кордоном, отримувати стипендії та бути учасниками міжнародних програм. Крім того, Шенгенська зона дала можливість нашим людям працювати в інших країнах. При цьому — зникла необхідність відкривати візи для подорожей і працевлаштування.
— Відтак, якщо спочатку членство Польщі у ЄС підтримували близько половини населення країни, то зараз противників майже не залишилося, — підхопила координатор проектів з розвитку демократії в Україні у Фонді “Інститут Леха Валенси” Анна Мазур. — Адже за відносно короткий проміжок часу у нас з’явилася низка можливостей і вдалося вирішити чимало проблемних питань. Що ж до України, то ми зацікавлені у тому, щоб мати надійні кордони і надійного сусіда. Ми пройшли через ті зміни, які ще чекають Україну. Тому головне зараз — консолідуватися.
На думку більшості представників Фонду Конрада Аденауера, Україна для ЄС цікава стратегічно як своєрідний міст між Європою і Росією, як потужний (хоча і занедбаний наразі) агропромисловий комплекс, як інтелектуальний ресурс. “Плюсом” для України є також виходи до двох морів. Натомість найбільшою проблемою, вважають європейці, є відсутність у суспільстві політичної еліти  та пасивність громади.
На конференції поговорили також про майбутнє Євросоюзу, про те, якою хочуть бачити нашу країну сусіди та світ і навіть — про Євро-2012.
Загалом зустріч тривала майже дві години, після чого європейці залишили Калуш. Наступного дня у них мала відбутися зустріч із молоддю Закарпаття.

25 Травня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47