Побоювання й прогнози щодо можливої так званої «ізоляції» й нехтування проблемами Івано-Франківщини внаслідок приходу до влади Віктора Януковича наразі не спостерігається. Разом з тим, складається враження, що новий Президент України намагається оминати нашу область (починаючи з передвиборчої кампанії, Віктор Федорович перебував в обласному центрі з візитом лише одного разу, та й то проїздом, відзначившись при цьому «цитуванням» генія Івана Франка). Звичайно, Івано-Франківськ – не Донецьк, однак діалог між нашою областю та офіційним Києвом продовжується. Не в останню чергу завдяки особі нового-старого губернатора та політиці, яку він проводить на новій посаді.

Так, значну частину минулого тижня Михайло Вишиванюк провів у столиці, де зустрічався з Миколою Азаровим та іншими високопосадовцями, а вже в четвер разом із Ігорем Олійником брав участь у новоствореній Раді регіонів у Львові. Варто зауважити, що Михайло Васильович порушив цілу низку важливих для області питань, на що отримав у відповідь обіцянки у сприянні їх вирішенню – загальні, шаблонні фрази, які тим не менше не дають наразі однозначної відповіді щодо налаштованості й конкретних кроків держави у вирішенні наболілих для області проблем.

В першу чергу слід зазначити те, що для області існує об'єктивна необхідність у позитивному і якнайшвидшому вирішенні порушуваних губернатором питань. Це, зокрема, стосується продовження та завершення ремонтних і відновлювальних робіт на пошкоджених стихією об'єктах комунальної власності. Незважаючи на те, що минуло вже два роки від часу стихії, на багатьох об'єктах робота не те, що не завершена, але й взагалі не розпочалась. У зв'язку із тривалими дощовими опадами і очікуванням подальшого підняття рівня води, не вщухають розмови про загрозу нової повені, що робить важливість якнайшвидшого вирішення даного питання особливо актуальним.

Важливе, однак у першу чергу психологічне, значення мала порушувана губернатором тема необхідності подальшого виконання Закону України «Про статус гірських населених пунктів України».

Вирішення ж цілої низки, порушених Михайлом Васильовичем, питань економічного характеру не лише б стабілізувало ситуацію у відповідних галузях промисловості, але й надало їм нового імпульсу розвитку, сприяло покращенню фінансового мікроклімату в регіоні, залученню додаткових інвестицій.

Своєрідним локомотивом, який б розігнав економіку краю, може стати подання Україною заявки на проведення в Карпатах зимових олімпійських ігор 2022 року. Про такі плани заявив Віктор Янукович на вже згадуваному засіданні Ради регіонів у Львові. Зараз оцінювати таку заяву Президента, який при цьому перепутав загальновідомий гірськолижний курорт «Буковель» із Буковиною, доволі складно, адже дана заява стала скоріше результатом чергової імпровізації глави держави. Необхідно брати до уваги й те, що 2014 року олімпіада відбуватиметься в російському місті Сочі, а МОК намагається, як правило, проводити дані змагання, чергуючи континенти та регіони країн-учасниць. Втім, у можливість проведення Євро-2012 в Україні також мало хто вірив. У Президента та його оточення є значні ресурси та кілька років для позитивного рішення комісії. Івано-Франківська область від цього лише виграє.

Інвестиції, інвестиційна привабливість області є взагалі одним із ключових завдань, поставлених Михайлом Вишиванюком на новій-старій посаді. Губернатор постійно акцентує увагу на необхідності їх залучення. Однак, для цього потрібна міцна основа, якої, на жаль, і далі немає. Інвестиції приходять туди, де існує стабільність, в першу чергу політична, де створено сприятливі умови для бізнесу, що робить інвестиції економічно доцільними. А це вимагає прийняття та зміни значної частини нормативно-правових актів. Анонсована Віктором Януковичем програма соціальних та економічних реформ, яка повинна увінчати перші сто днів перебування Президента та його команди при владі, має принаймні продемонструвати в якому напрямі вітчизняна економіка планує розвиватися у найближчому майбутньому.

Іншим фактором, який так чи інакше внесе свої корективи, є значна обмеженість державного бюджету й не надто велика зацікавленість уряду витрачати додаткові кошти, яких і так немає.

Разом з тим, мало віриться в те, що в умовах доволі неоднозначної ситуації в області Михайло Вишиванюк став б публічно піднімати на найвищому рівні питання, у позитивному вирішенні яких б сумнівався. Хоча й просто нагадати офіційному Києву про проблеми регіону також не завадило б. Слід взяти до уваги й той факт, що Михайло Вишиванюк доволі давно знайомий й перебуває у нормальних стосунках з теперішніми керівниками держави. Ще за часів Кучми, очолюючи область, губернатор неодноразово стикався й співпрацював з Януковичем та Азаровим, які працювали в той час в уряді.

Сьогодні Михайло Васильович, як і тоді, асоціює себе в першу чергу як людина Президента й всіляко підтримує його та його політику. Він як ніхто інший розуміє, що якщо хочеш добре жити з владою, з нею не потрібно сваритися. Чого лише варте трьохразове непроголосування депутатами обласної ради звернення щодо засудження Харківських домовленостей та пролонгації перебування Чорноморського флоту в Криму. Тоді Михайло Вишиванюк зазначав, що виступає проти такого роду звернень, оскільки не уявляє, як можна виступати з осудом когось, а наступного ж дня звертатися до нього за допомогою у вирішенні тих чи інших проблем.

Відштовхуючись від вище зазначеного, можна спрогнозувати, що переважна більшість порушених перед керівництвом держави питань таки будуть реалізовані. Звичайно, що не у повній мірі й звичайно, що поступово. Водночас, незважаючи на важливість якнайшвидшого вирішення окремих проблем, вирішальну роль у їх подоланні скоріш за все відіграє не так об'єктивна необхідність, як персональний фактор та особа Михайла Вишиванюка. Михайлу Васильовичу необхідно продемонструвати, що його слова не розходяться з діями, що він знає як і яким чином слід вирішувати складні та наболілі для області питнання, а неприйняття звернень не пройшло безслідно. Разом з тим, Януковичу та команді необхідно показати, що проблеми області для офіційного Києва не є чужими й по мірі можливості докладатимуться усі зусилля для їх вирішення. Окрім того, це стане своєрідною подякою губернатору за його позицію та зроблену роботу. Михайло Вишиванюк окреслив коло проблем, на допомогу у вирішенні яких першочергово сподівається від Києва. Залишилося лише дочекатися конкретики з боку столичних високопосадовців…
02 Червня 2010, 14:47
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 03 Червня 2010, 0:22
Відповісти

Автор: , 03 Червня 2010, 9:45
Відповісти

Автор: , 03 Червня 2010, 21:58
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02