Як ми вже повідомляли, в п’ятницю голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк дав прес-конференцію для представників регіональних і центральних ЗМІ. Привітавши журналістів із професійним святом, він розповів про головні події в житті країни й регіону, які відбулись останнім часом і в яких він брав участь, а також відповів на запитання мас-медіа. Тематичний діапазон розмови видався доволі розмаїтим — від послання глави держави до народу до особливостей ЗНО-2010. Про те, як М. Вишиванюк прокоментував оприлюднену на тому тижні програму реформ Президента Віктора Януковича, ми розповіли в минулому числі газети. Тепер повідаємо про решту з головних питань, порушених у діалозі з керівником області.

Шлях із «греків» у «варяги» через Карпати

Ми зокрема дізналися дещо більше про результати засідання Ради єврорегіону «Верхній Прут», до складу якої входять керівники Івано-Франківської, Чернівецької областей та Сучавського повіту (Румунія), ніж повідомили про це в «Галичині» за 3 і 5 червня. А з’ясувалося, що Рада затвердила план роботи на 2011 рік. і до нього ввійшла, звичайно, не лише пропозиція М. Вишиванюка про нагальність спорудження на карпатських річках малих ГЕС як джерел електроенергії і водночас гідротехнічних споруд для запобігання руйнівним повеням, про що ми вже розповідали.
 «Минулими роками Прикарпаття досить пасивно ставилося до участі в такому потужному транскордонному утворенні, як «Верхній Прут», — зазначив принагідно голова ОДА. — І це при тому, що Рада Європи виділила на потреби цього регіону — під його різні програми — 132 млн. євро. Однак івано-Франківщині не потрапляло з тих грошей ні копійки, бо область, повторюю, не виявляла жодних ініціатив. Тепер же доводиться наздоганяти втрачене... Тож ми висловилися за доцільне й налагодити охорону карпатських та буковинських лісів від шкідників і хвороб, і створити автоматизовану систему з запобігання стихійним лихам починаючи з Верхнього Пруту й закінчуючи Молдовою тощо».

За словами керівника області, матиме для прикарпатського краю стратегічне значення й ініціатива голови Сучавської повітової ради Герге Флутера стосовно будівництва транскордонної автомагістралі під умовною назвою «Чорне море — Балтика», яка пролягла б через Сучавський повіт, Буковину, Коломийщину, Надвірнянщину, через Яремчансько-Ворохтянську зону до Закарпаття. Чернівецька й івано-франківська делегації підтримали цей проект. Тепер треба зробити все, щоб його реалізації посприяла й Рада Європи. Той шлях матиме значення і для всього континенту, оскільки скоротить відстань від чорноморських портів до балтійських більш ніж на 200 км.

Унікальний шанс для «туристичної Швейцарії»

Тим більш вигідним для області виглядає цей проект у контексті програми з підготовки до зимової Олімпіади-2022 у наших Карпатах. Хоч її центром стане гірськолижний комплекс «Буковель», однозначно, що в зоні спортивних подій опиняться й Ворохта, де є лижні трампліни і траси для змагань з біатлону, Яремче, Коломия, Івано-Франківськ, Долинщина. «Розроблятимемо невдовзі велику стратегічну програму підготовки до ігор із залученням інвесторів, а вони вже є», — повідомив керівник області. За його словами, група підприємців зголосилася побудувати два льодові палаци на 15 тисяч глядачів кожен — в Івано-Франківську й Яремчі. Інші бізнесмени готові прокласти належну дорогу між цими містами, й не тільки.
«Плануємо приїзд на Прикарпаття Президента, голови Національного олімпійського комітету, ряду відповідальних осіб держави, щоби накреслити приблизний план будівельної революції в регіоні. Час у нас є, базу для підготовки маємо добру. А використовуючи бажання інвесторів будувати готелі й інші об’єкти туристично-відпочинкової інфраструктури, одержимо реальну можливість зробити з області, як я вже заявляв раніше, писанковий край, — підкреслив М. Вишиванюк.

— Просив би, щоби всі зрозуміли, які це величезні перспективи для Івано-Франківщини, а не виступали проти цього задуму... Так чи інакше, сигнал ми отримали й наполегливо працюватимемо, щоби цей проект був здійснений на території нашого регіону. Є, повторюю, унікальний шанс зробити все ідеально й перетворити область на «туристичну Швейцарію». А це — нові робочі місця, розвиток сімейного бізнесу, транспорту, сфери послуг».

Влада — для людей, а не навпаки

Розповів голова ОДА і про хід боротьби з корупцією, коментуючи інформацію одразу про дві свіжі кримінальні справи під таким грифом, які органи правопорядку відкрили днями на Коломийщині: «Ми свого часу чесно й відверто попередили всіх в органах державної влади й місцевого самоврядування, що буде дано жорстокий бій насамперед хабарникам, які обдирають до нитки простих людей. До речі, я особисто побував з такою метою у всіх районах, крім Рожнятівського, не раз заявляв про це на колегії й на обласних нарадах. І просив усіх чиновників розпочати жити і працювати з чистого аркуша... На превеликий жаль, чимало хто цього не зрозумів. Тому й складається так, що нині щодня когось арештовують. Скажімо, сьогодні посадили за ррати сільського голову одного із сіл за отримання хабара в 10 тис. грн., вчора взяли «на гарячому» двох викладачів, які одержали гроші за те, що поставили відповідні оцінки на екзаменах. В одному з райцентрів арештували начальника залізничної міліції й начальника депо за вимагання від робітника винагороди у 30 000 грн. Позавчора посадили за ррати одного землевпорядника. Скільки арештів, як бачите, за три дні! Нині ще затримають двох...»

М. Вишиванюк запевнив журналістів, що міг би продовжувати той перелік, бо «ця робота триватиме. Хабарництво, оті побори з людей, через які наші краяни аж голосять, що куди не поткнися, всюди вимагають винагороди, вже стало системою. Не можна нічого вирішити без хабара. І чим менший чиновник, тим більший хабарник».

Але «є тисяча способів заробити гроші, не порушуючи закону. Зароби, а не обдирай свого ближнього, — наголосив голова ОДА. — Коли мені доповідають, що той чи інший службовець — хабарник, то що я маю чинити? Прохати, щоби сфотографували й зробили з нього образ на стіну!? Хай арештовують?! А що робити, коли не хочуть слухати. Я ж попереджав... Президент дав завдання повернути в людей довіру до влади. А цього досягти можна лише шляхом ліквідації хабарництва й корупції, через реалізацію програми, що закон однаковий для всіх. Маємо довести, що живемо й житимемо надалі в правовій державі, в якій кожен громадянин — на чільному місці. Не держава для влади, а держава для людей, як недавно сказав Президент. І влада — для людей, а не навпаки».

У Калуші — все за планом

Відповідаючи на запитання журналістів про те, що роблять у Калуші для локалізації зони екологічного лиха, керівник області зазначив, що насамперед розроблено відповідну проектну документацію. Адже аби щось робити, потрібно спершу накреслити план, який має пройти й відповідну наукову експертизуѕ Наразі ж ту документацію вже погоджено в усіх необхідних міністерствах і відомствах. На першу декаду липня у Держказначействі передбачено виділити перші 86 млн. грн. для здійснення запланованих заходів. «Тобто все йде за планомѕ Самі розумієте, що з «кондачка», як я уже казав, такі роботи не виконують. Державні гроші просто так закопувати в землю або якось інакше їх розтринькати чи й розікрасти ніхто нікому не дозволить», — запевнив керівник області. Водночас М. Вишиванюк повідомив, що обласна влада просить в уряду ще 290 млн. грн. — для ліквідації сховища гексохлорбензолу в Калуші, де накопичилося майже 11,9 тисячі тонн отруйної речовини.

08 Червня 2010, 12:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30