Працівників обласної рятувально-водолазної служби, яку очолює Микола П’ятковський, підняли по тривозі в неділю о пів на сьому ранку. Місцем їхньої дислокації визначили Тисменицю, зокрема вулиці, залиті річкою Вороною, рівень води в якій піднявся до шести метрів на заплавах. І лише за три доби працівники служби надали допомогу майже 120 місцевим жителям.

- Дощ лив і лив, — розповідає Микола П’ятковський, — за годину рівень води на вулицях зростав до півметра. На щастя, місцеві жителі, вже маючи досвід попередніх повеней, не впали у паніку. Люди знали, як діяти в такій ситуації...


Щоправда, стихія є стихією, і повністю убезпечити себе від неї неможливо. Кілька вулиць містечка виявилися практично відрізаними від світу. Дорогами, якими їздили на автомобілях, тепер можна було пересуватися хіба що човнами. Вода не тільки залила підвали осель, а й позатоплювала житлові будинки, де її рівень сягав від півметра і вище. Власники рятували своє майно хто як міг. Деякі, наприклад, звернулися до працівників рятувально-водолазної служби, щоб ті вивезли їх речі у більш безпечне місце. Чимало жителів Тисмениці опинилися без питної води, бо їхні криниці також затопило.

— Тож нашим основним завданням, — каже начальник аварійно-рятувальної групи Валерій Кучер, — було перевезення людей. Здебільшого до крамниць, аби вони могли закупити продукти харчування, і назад. Декому допомагали добратися до лікувальних закладів. Звернувся до нас також підприємець, прізвища його ми не питали, котрий попросив допомогти доставити хліб жителям однієї з вулиць райцентру.

До речі, поки ми розмовляли з Миколою П’ятковським та Валерієм Кучером, до нас підійшов худорлявий, середнього віку чоловік у темно-синій сорочці з короткими рукавами, мовчки поставив біля рятувального човна упаковку мінеральної води і непомітно зник. Хлопці розгубилися, зауваживши це. Кому ж її відвозити?

Власне, можуть і самі спожити, адже вже четверту добу позбавлені домашнього затишку. Розмістили їх в одному з тисменицьких дитячих садків, хоча особливо часу відпочивати у працівників рятувально-водолазної служби немає. На момент нашого приїзду свої гідрокостюми вони сушили, розклавши їх на оперативно-рятувальному автомобілі.

Ще менше мали змогу відпочити співробітники Тисменицького райвідділу ГУ МНС в області. За словами начальника цього підрозділу підполковника служби цивільного захисту Анатолія Букатки, вже в суботу їх перевели на підвищений режим несення служби у зв’язку з екстремальною ситуацією, яка склалася. Весь особовий склад, навіть тих, хто перебував у відпустці, відкликали на роботу.

— З досвіду попередніх повеней ми знали, де у нас найбільш, так би мовити, вразливі місця. Отож завчасно направили туди людей, техніку, човни.
«Менеесники», головне, займалися перевезенням людей. Приблизно 300 осіб скористалися їх послугами за ці кілька днів. А в одному випадку завдяки тому, що тут вчасно опинилися співробітники райвідділу ГУ МНС в області, було врятовано життя дитини. Там двоє чоловіків вирішили, що зможуть проїхати возом, хоча рівень води на дорозі сягав десь півтора метра. Як потім з’ясувалося, самовпевненості їм додавав алкоголь. В одному місці кінь потрапив у фосу, схарапудився та вирвався з упряжі, потягнувши за собою чоловіків. Віз тим часом почав перевертатися і з нього у воду впала дівчинка, котра їхала з татом і його товаришем. Стрімка течія підхопила перелякану дитину. Але тут саме нагодився караул рятувальників. Його начальник старший лейтенант служби цивільного захисту Назар Лазорко зістрибнув з човна, схопив дівчинку та передав підлеглим.

Але, зазначимо, те, що відбувалося в Тисмениці й районі, дрібниці, порівняно з тим лихом, якого наробила вода у Верховинському, Коломийському, Снятинському, Косівському, Богородчанському, Надвірнянському, Галицькому та Калуському районах. Повідомлення з них нагадували сумнозвісний липень 2008 року. Якщо вдатися до попередніх узагальнених даних, то внаслідок сильних опадів, які тривали в області з 22 по 28 липня, було залито водою 2 078 житлових будинків, 5 310 присадибних ділянок, 2 049,5 га сільськогосподарських угідь (лише тут збитки сягають понад п’ять мільйонів гривень). Розмито 63 км берегів річок, пошкоджено або зовсім зруйновано 14,3 км берегоукріплень, 5,09 км дамб, 59 автомобільних та пішохідних мостів, близько 189 км доріг.
Якщо детально описувати всі руйнації, завдані повінню на Прикарпатті, то не вистачить цілого номера газети. Кількість людей, які потерпіли від стихії, ще підраховують.

Зазначимо лише одне: чимала частина населення області залишилася без питної води, газу та світла. Наприклад, затоплено близько двох тисяч криниць, звідки вже не можна брати воду для споживання. Через високу каламутність, викликану пошкодженнями водозабірних споруд, припинено водопостачання в Тлумачі, у Калуші з цієї ж причини вода подається за графіком. Через прорив водоводу без води залишилося селище Отинія. Тільки орієнтовна сума збитків, завданих об’єктам житлово-комунального господарства, становить понад 11 мільйонів гривень.

Через пошкодження водою або внаслідок зсувів ррунту поблизу газопроводів у шести населених пунктах
(1 349 абонентів) та у психоневрологічному диспансері селища Делятина було тимчасово припинено газопостачання.

Чимало збитків завдано автодорожньому господарству. На ранок 30 червня тільки в об’їзд можна було доїхати до 15 населених пунктів у Богородчанському, Калуському, Косівському, Надвірнянському і Тисменицькому районах. До п’яти сіл у Верховинському районах — Яблучниці, Грамотного, Гриніва, Пробійнивки, Білої Річки проїхати можна тільки легковиками. Повністю немає проїзду до присілка Кохана, села Голошина Верховинського району, сіл Лужків Долинського району та Зеленої Надвірнянського району. Наразі залишаються без зв’язку 15 населених пунктів.

Розповідають, що в деяких селах люди не спали вночі, спостерігаючи за підйомом води в ріках, аби в разі виникнення екстремальної ситуації вчасно попередити односельців про небезпеку. Та не все можна передбачити. Лише можна уявити, якого жаху натерпілися жителі (шість осіб, серед яких дві дитини) одного з будинків на вул. Касіяна у Снятині, коли близько шостої години ранку 30 червня на їх житло зсунулося приблизно сто кубометрів землі. Споруда вистояла, проте в одній зі стін утворилася велика тріщина, і її мешканці тимчасово переселилися до родичів.

Зауважимо, що всі ці дні самовіддано працювали над ліквідацією завданих повінню пошкоджень дорожники, газовики, енергетики, водники тощо. Практично не бачили вдома своїх чоловіків, батьків, синів родини співробітників ГУ МНС в області, водолазно-рятувальної служби, Регіонального центру швидкого реагування. Наразі основні дані ще узагальнюють, але зазначимо, що лише протягом цього вівторка вони перевезли через водні перешкоди 229 людей, доставили потерпілим 900 кг продуктів харчування та питної води, відкачали з затоплених підвалів будинків, присадибних ділянок три з половиною тисячі кубометрів води, наповнили піском чотири з половиною тисячі мішків, якими укріпили греблю дамби на річці Пруті в селі Прутівці Снятинського району. Якщо пригадуєте, саме там під час повені 2008 року загинуло одразу восьмеро людей. Нині, слава Богу, жертв немає. Але руйнації величезні. Чи буде допомога держави — побачимо...

01 Липня 2010, 13:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17