— Кожен мер і голова райдержадміністрації віднині доповідатиме мені про стан справ з погашенням заборгованості із заробітної плати. За законами Божими, не платити людям зароблене — один із найбільших гріхів. Цього навчають з дитинства, і якщо хтось забуває про це, то нехай нарікає на себе. Панькатися з такими не будемо.

Так у п’ятницю на засіданні колегії зреагував голова ОДА Михайло Вишиванюк на факти, які наводила у своїй доповіді начальник галузевого управління — заступник начальника головного управління праці та соціального захисту ОДА Ярослава Ульванська. А вони, ці факти, дуже неприємні: на
1 червня загальна сума заборгованості із заробітної плати досягла 12 347 тис. грн., з яких 75,9 відсотка — заборгованість працівникам економічно активних підприємств. Причому в першому півріччі на цих же підприємствах допущено зростання заборгованості: в Івано-Франківську — на 22,3 відсотка, Калуші — на 30,2, Яремчі — на 46,5, у Калуському районі — на 38% і в Тлумацькому — в 15 разів. Без таких боргів лише в Болехові та в Снятинському районі.


Зросла також заборгованість з оплати праці і в державному секторі економіки — на 37,8 відсотка і становить майже півтора мільйона гривень. Особливо критичний стан на підприємствах комунальної форми власності, передусім у сфері житлово-комунального господарства — борги тут перевищили 1,7 млн. грн., за що, власне, прем’єр-міністр  М. Азаров піддав гострій критиці область на одній із червневих нарад.

Природно, що на засіданні колегії голова ОДА своєю чергою жорстко вимагав результативнішої роботи щодо погашення заборгованості з виплат заробітної плати. Коли доповідач сказала, що депутати двох рад — Галицької і Рогатинської — не проголосували на сесіях за розірвання контракту з керівниками комунальних підприємств за ті ж борги перед своїми працівниками, Михайло Васильович простодушно запропонував: «Заблокуйте їм усі рахунки — і буде вам результат».

Місяць часу голова ОДА відвів податківцям області на з’ясування, «як це так, що заклади торгівлі, ресторани й готелі працюють «збитково» і не банкрутують», а їх керівникам — погасити наявну заборгованість з оплати праці. Михайло Вишиванюк також пообіцяв, що з підприємствами приватної форми власності буде окрема розмова на одному з наступних засідань колегії — на тему виплати людям заробітної плати в урізаних розмірах (менше мінімальної в державі).

Прийнятим рішенням передбачено низку заходів, спрямованих на різке зменшення заборгованості з оплати праці як загалом по області, так і щодо конкретних підприємств, зокрема в колективах ВАТ «Оріана» і ДП «Калійний завод», ВАТ «Пресмаш» і ДП «63-й котельно-зварювальний завод», Галицького ЖКГ і Рогатинського «Водоканалу»... Керівникам трьох останніх прописано розірвання контрактів, інших — поки що попереджено. Суворіше питатимуть відтепер і з керівників галузевих управлінь ОДА, голів РДА і міських голів, якщо вони допускатимуть «заборгованість із заробітної плати працівникам бюджетних установ та збільшення таких же боргів у виробничій сфері». Словом, виконавська дисципліна посилюється по всій вертикалі владних структур.
На цьому ж засіданні колегії розглянуто ще три життєво важливі питання — про підготовку освітніх закладів до нового навчального року, про результати профілактичної роботи щодо забезпечення законності, правопорядку і протидії корупції та про поліпшення інвестиційного клімату в області. Доповідачі акцентували увагу переважно на існуючих проблемах і вносили пропозиції щодо їх розв’язання. Звучали вони і з уст голови ОДА — зокрема щодо відновлення закладів дошкільного виховання дітей та розташування їх при школах, як це є у багатьох селах; наявності пришкільних дослідних ділянок як резерву забезпечення продуктами харчування учнівських їдалень та для трудового виховання; виділення бюджетних коштів на забезпечення вчителів житлом. «Учителі та лікарі, — зазначив М. Вишиванюк, — це та категорія людей, котрі ніколи не збудують хату за свою зарплату. Влада покликана допомагати їм у цих питаннях».

Михайло Васильович похвалив нового начальника управління МВС України в області Василя Варцабу за результативну роботу з розкриття тяжких кримінальних злочинів, кількох наркотичних угруповань та за зменшення ДТП на дорогах області і порадив відновити патрулювання добровільних дружин з числа студентів ВНЗ. Очевидно, це була своєрідна реакція на заяву професора Прикарпатського національного університету Степана Пушика, котрий дорікнув доповідачеві, що нинішня міліція буцімто «боїться хуліганів». «У нас 50 тисяч студентів, а співпраці ректоратів з міліцією — ніякої. Дайте їм пов’язки, виведіть на вулиці міста — і хулігани вгамуються», — парирував Михайло Вишиванюк.
Про негативні тенденції в інвестиційній політиці говорив заступник голови ОДА ігор Зварич. Він зажадав поліпшення роботи дозвільних центрів у районах і містах обласного підпорядкування, розкритикував землевпорядників та екологів, які «за звичайну консультацію деруть від 170 до 1 300 гривень», відлякуючи тим самим інвесторів. А для поліпшення інвестиційного клімату запропонував проводити відкриті торги з впровадження таких проектів, звільнити інвесторів від земельного податку тощо.

Продовжуючи розмову на цю ж тему, М. Вишиванюк похвалив долинян за створення цільової карти з розвитку туристично-рекреаційної галузі, виділивши для неї  9 800 гектарів землі. Він також підтримав ідею безплатного виділення земельних ділянок, і передусім під інвестиційні проекти на території колишньої військової бази в Ценжеві Тисменицького району. «Тут є під’їзні колії, все інше для створення технічного парку, будівництва промислових об’єктів за межами міста. Тому на сесії обласної ради маємо прийняти рішення, котрі сприяли б активізації інвестиційної діяльності».

Наприкінці засідання депутат облради Андрій Романчук презентував законопроект, розроблений разом із групою народних депутатів, — стосовно надання спеціального режиму інвестиційної діяльності в області на наступні 30 років. У ньому йдеться, зокрема, про запровадження податкового і митного заохочення для майбутніх інвесторів. Подякувавши авторам за підготовку законопроекту, М. Вишиванюк висловив упевненість, що в разі його затвердження у Верховній Раді, до чого докладеться особисто, «він матиме архіважливе значення для подальшого соціально-економічного розвою Прикарпаття».
01 Липня 2010, 14:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30