Для податківців професійне свято цього року поєдналося з 20-літнім ювілеєм державної податкової служби (ДПС). На цю структуру виконавчої влади покладено завдання, без здійснення яких держава, власне, не могла б існувати, — наповнювати бюджети всіх рівнів та контролювати, як суб’єкти господарювання дотримуються податкового законодавства. Серед тих, хто почав працювати у новоствореній ДПС із першого ж дня, — Віктор РАХМІЛЬ. Тоді, в 1990-му, його посада називалася головний державний податковий інспектор відділу податків з населення обласної ДПІ. Нині він голова ДПА в області.

— Вікторе Григоровичу, як би ви кількома словами охарактеризували пройдений за два десятиліття шлях і значимість для держави та регіону податкової служби, в тому числі й обласного її підрозділу?

— За цей час ДПС стала досить авторитетною і впливовою державною установою, котра забезпечує життєдіяльність країни, її фінансову стабільність. Правильним вважаю те, що взято курс на модернізацію податкової служби. Ми в області прагнемо досягти європейських стандартів обслуговування платників податків, навести містки до взаєморозуміння й довіри, гармонізації відносин із сумлінними платниками податків. Бо саме завдяки тісній співпраці з ними, незважаючи на сьогоднішні складні економічні умови, можна виконати доведені обласній ДПА показники з наповнення як Державного, так і місцевих бюджетів-2010.

За ці два десятиліття сформувалася і зміцніла матеріально-технічна база ДПС. Наша служба загалом зросла, я б сказав, інтелектуально, її кадровий склад за своїми професійними якостями відповідає високим сучасним вимогам. 

— Мабуть, найважливіше, щоб ті непрості умови для малого й середнього бізнесу, про які ви сказали, не ускладнювалися ще більше внаслідок непосильного для них податкового навантаження? Адже багатьом підприємцям сьогодні й так не з медом через брак обігових коштів...


— Розуміємо, що і від органів ДПС немалою мірою залежить забезпечення сприятливих умов для розвитку економіки і підприємництва. Тому стараємося оперативно і справедливо з погляду норм закону вирішувати всі проблеми, що виникають у наших взаєминах з платниками податків. Передусім таку дуже складну в масштабі всієї держави проблему, як відшкодування платникам податку на додану вартість. Його необхідно повернути підприємцям, особливо ж — безпосереднім товаровиробникам, бо це той фінансовий ресурс підприємств, який має сприяти розвиткові виробництва, створенню нових робочих місць та формуванню сприятливого інвестиційного середовища. Дасть можливість зняти гостроту питання щодо наявності у підприємств та фірм обігових коштів отримання ними невідшкодованих сум ПДВ цінними паперами. Як відомо, ст. 25 Закону України про Державний бюджет на 2010 рік передбачено випуск облігацій внутрішньої державної позики в рахунок погашення боргу з цього податку.

В Україні загальна сума заборгованості з ПДВ перед бізнесом сягнула астрономічної цифри — близько 25 млрд. грн. Правда, щонайменше чверть цієї суми — так званий дутий податковий кредит, щодо правомірності формування якого тривають перевірки. Прикарпатські платники податків на сьогодні задекларували до повернення з бюджету ПДВ загалом на 840 млн. грн. Після підтвердження відповідні суми їм відшкодовуватимуть облігаціями.

— А що ще сьогодні найбільше хвилює вас як головного податківця краю?

— Давно вже назріла необхідність комплексно реформувати всю податкову систему. Для цього Верховна Рада України повинна нарешті ухвалити покликаний замінити безліч нормативно-правових актів з питань оподаткування — на сьогодні їх налічується близько півтори тисячі! — єдиний кодифікований закон — Податковий кодекс.

— Чи не викликає сьогоднішня жорстка ситуація з наповненням бюджету посилення в роботі податківців фіскальних заходів впливу на підприємців, які, зрештою, передбачає закон?

— Звичайно, податківці за будь-яких умов зобов’язані виконати показники щодо мобілізації коштів до бюджету. Є два основні шляхи виконання цього завдання — сприяння добровільній сплаті податків і застосування фіскальних методів. Але такі методи, на мою думку, не спрямують у нормальне річище сплату податків. Отже, покладатися слід лише на економічні важелі. Тож ми ведемо відвертий діалог з підприємцями, простягаємо руку партнерства, причому істинного партнерства, сумлінним платникам податків.

Перспектива — за добровільною сплатою податків. На цьому я наголошую під час зустрічей з керівниками підприємств, бізнесменами, зокрема й ризикоорієнтованими суб’єктами господарювання — таким терміном називаємо підприємців, щодо яких є велика ймовірність того, що вони ухиляться від сплати податків, застосувавши для цього різні хитромудрі схеми.

— Чи результати діяльності податківців уже дають підставу говорити про зрушення, про те, що економіка області поступово долає наслідки кризи?

— Так, результати роботи податкових органів краю вселяють певний оптимізм у цьому плані. Вони у співпраці з платниками за п’ять місяців року забезпечили надходження податків і зборів до зведеного бюджету області на суму 1,085 млрд. грн., а це на 46,6 млн. грн. більше порівняно з таким же періодом 2009-го. 621,6 млн. грн. податків надійшло до бюджету області, 463,4 млн. — до місцевих бюджетів, показники наповнення яких, затверджені органами місцевого самоврядування, виконано на 108,2%.

Ще одна промовиста цифра. У травні до загального фонду Держбюджету від нашої області надійшло податків і зборів на суму 151 млн. грн. А це найбільший обсяг надходжень починаючи від листопада 2008 р., коли, власне, почалася криза.  


— Що ви хотіли б сказати своїм колегам напередодні Дня працівника податкової служби України?

— По собі знаю, що праця податківця вимагає від людини багато зусиль, часу, знань, прийняття креативних рішень. І водночас кожен, хто обрав для себе цей фах, цю по-державному відповідальну роботу, має завжди пам’ятати й керуватися таким основним правилом: податкова — для платника податків, а не навпаки.

Щиро вітаю з професійним святом і бажаю здоров’я та добра колективу податкової служби Прикарпаття, який об’єднав справжніх фахівців своєї справи і в якому вони реалізують свої найкращі професійні та особисті якості на благо рідної України.

Хочу від усього серця подякувати ветеранам податкової служби і нинішнім її працівникам за той нелегкий повсякденний труд щодо наповнення державної скарбниці, котрий в кінцевому підсумку служить зміцненню нашої держави.


01 Липня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30