Будівництво житлового будинку на вулиці Чорновола, 67, 69 в Івано-Франківську, зокрема сам процес і мотиви прийняття рішень щодо збільшення поверховості об’єкту з п’яти до дев’яти  виконкомом Івано-Франківської міської ради, збурило жителів сусіднього будинку — Чорновола, 65. Основне переконання людей: три роки тому, погоджуючи свої плани, забудовники ввели їх в оману, бо добре знали, що сусіди  будуть проти зведення висотки у міському районі  традиційних малоповерхівок...

Як п’ятиповерхівка стала багатоповерхівкою

Ще 28 вересня 2006 року виконком Івано-Франківської міської ради вирішив «дозволити проведення проектно-пошукових робіт (дозволити збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки) управлінню Служби безпеки України в Івано-Франківській області — для будівництва п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку з торгово-офісними приміщеннями на місці власних нежитлових приміщень на вул. В. Чорновола, 67, 69». Таким чином, уже 2007 року будівельна фірма ТзОВ «МЖК Експрес-24» почала роботи. За свідченнями людей, після того, як будівельники зруйнували стінку між їх будинком — № 65 та будівельним майданчиком, з претензіями вийшли мешканці, то відтак склали угоду з забудовником. «Якщо б будівельники не прагнули захопити до п’ятидесяти квадратних метрів нашої прибудинкової території, то конфлікту, а відтак і угоди ніякої не було б», — йдеться у зверненні ініціативної групи до голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка. Так виникла угода: сусіди не втручаються в роботу будівельників, а ті, своєю чергою, не забудовують арковий проїзд, зводять будинок без примикання до сусіднього за № 65 і т. д. Парадокс у тому, що тоді мова велася однозначно про п’ятиповерхівку: до 2010 року, аж поки не почали вимальовуватися обриси шостого поверху (тепер уже майже сім) люди знали, що ведеться будівництво п’ятиповерхового будинку. Тобто про зміни (за два місяці!) у планах забудовників люди і не знали, і не чули.

Тож вже 23 листопада 2006 року рішенням того ж міськвиконкому появляється дозвіл «для будівництва багатоквартирного житлового будинку», до речі, навіть без зазначення кількості поверхів. Мотивація — «на підставі повторного звернення» управління СБУ в Івано-Франківській області. Це означає, що будівництво, яке ввійшло до переліку конфліктних і було предметом розгляду міжвідомчою комісією облдержадміністрації на чолі з першим заступником голови ОДА Василем Плавюком, нині й справді провадиться згідно з проектною документацією на дев’ятиповерхівку, тобто в рамках чинного будівельного законодавства. Але вже без угоди з мешканцями сусіднього будинку — Чорновола, 65. Тому що люди, дізнавшись про справжні плани забудовника, у своєму варіанті нової (за червень цього року) угоди хочуть зійтися з забудовником на компромісному рішенні — зводити не п’ять поверхів, не дев’ять, а сім. Бо переживають, що під час здачі в експлуатацію багатоповерховий монстр, що зростає на невеличкій площі, передбаченій для п’ятиповерхівки,  поглине всю інфраструктуру їх дворової території. Та, за інформацією мешканців будинку № 65 на вулиці Чорновола, забудовник — ТзОВ «МЖК Експрес-24» — не бажає такої угоди.

Компроміс — важка ноша

— Будівництво цілком законне,— коментує директор ТзОВ «МЖК Експрес-24» Олекса Салига,— і провадиться на земельній ділянці, яка належить УСБУ в області. Вона їм і належала. Згідно з договором, де вони є замовниками, а ми — співзамовником-інвестором, 20% квартир у новозбудованому будинку ми віддаємо СБУ. Наразі основне питання — якомога більше працівників забезпечити житлом. Тож  і ми, і замовник зацікавлені у будівництві не широкометражних квартир, а невеликих. Дійсно у 2006 році спочатку було рішення міськвиконкому на будівництво п’ятиповерхівки, а відтак через два місяці — для зведення багатоповерхового житлового будинку. Така нині обррунтована доцільність будівництва. У 2007 році, коли ми планували примкнути наш будинок до сусідського, я особисто вів переговори з мешканцями сусіднього будинку — Чорновола, 65. Ми обіцяли в кожній квартирі за кошти фірми-забудовника встановити індивідуальне опалення — люди, на жаль, не погодилися. Тоді ж і з’явилася угода від 17 жовтня 2007 року, де ми зобов’язувалися збудувати паркан між будинками і не примикати нашу новобудову до будинку №65. Що  й зробили.

- А в 2007 році люди знали, що йдеться про багатоповерхівку?

— Цього я стверджувати не можу. Але тоді вони про це й не питали — більше переживали, щоб ми не захопили їх територію. Я розумію, що людей краще влаштувало б, якби на поверсі було по кілька трикімнатних квартир. Так спокійніше. Але нині ми не можемо на це піти, бо мова йде про необхідність забезпечення житлом якомога більшої кількості працівників СБУ.

- Ви насправді однозначно проти варіанту, який пропонують в новій угоді мешканці будинку № 65 — будувати не дев’ять поверхів, а сім?

— Я настоюю  на будівництві дев’ятиповерхівки. Чому? Бо угоди, які є між нашою фірмою та СБУ, реєструють у Києві і погоджують у Києві. То зменшення кількості поверхів може трактуватися неоднозначно. А щодо самого місця для висотки, на мою думку, — то питання архітектури, а не людей. Але як керівник хочу цивілізованого вирішення конфлікту. У нашому варіанті угоди ми пропонуємо мешканцям будинку № 65 сучасне облаштування всіх під’їздів. Повірте, це чималі кошти, і роботи виконаємо якнайкраще. Але люди категоричні — сім поверхів. Хоч уже є чимало мешканців, десь третина, які  погоджуються з нашою пропозицією. Тож насамкінець наголошу: я б дуже хотів, щоб люди з будинку №65 на вулиці Чорновола звернулися до суду. Його рішення ми виконаємо. Як і розпорядження влади.

- Чи визнаєте, що помилялися свого часу, коли не поінформували людей своєчасно про свої будівельні плани, зокрема про багатоповерховий проект?

— А чому вони мене не питали? Я що, мав розказувати мешканцям сусіднього будинку, що тут буде багатоповерхівка? Документація на багатоповерхівку у нас була готова. Але люди, які нині проти спорудження дев’ятиповерхового будинку, у 2007-му хотіли одного — щоб ми не пхалися їм у двір. А тепер на розмову не йдуть. Мене також дуже дивує позиція влади щодо акцентів у містобудуванні. Івано-Франківськ має нині  іншу величезну проблему: люди вклали кошти у будівництво, а їх обманули — будинки не зводять. Наша будівельна фірма такого не має. Мені видається, що «МЖК Експрес-24» — перше будівельне підприємство, що вийшло з економічної кризи. Ми будуємо і виконуємо всі зобов’язання перед інвесторами. Та попри все складається враження, що  повертаємося в минуле — як і чотири роки тому на шляху діяльності нашого товариства знову постають численні перепони.

...А тим часом на вулиці Чорновола, 67, 69  — навпроти Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника — тривають будівельні роботи, висотка росте — довершують сьомий поверх. Навколо будівництва, на думку замовників, здійнято багато галасу даремно. Мовляв, уся документація — у законодавчому полі, провірена-перепровірена відповідними органами. Ми ж переконані: побоювання людей слушні, а необхідність діалогу — на часі. По-перше, майбутня багатоповерхівка в історично малоповерховому районі нашого міста — це зримий вияв архітектурного несмаку у містобудуванні або наслідок свідомої кон’юнктури ринку. І їх не захистять і не виправдають ні соціальною, ні економічною доцільністю. А по-друге, значна частина мешканців із  сусіднього будинку №65 не вірить, що їх прибудинкова територія, яка є комунальною власністю, через відсутність зареєстрованого ОСББ — об’єднання співвласників багатоповерхового будинку, після завершення зведення висотки не стане спільною дворовою територією і для нових сусідів. Двір яких однозначно не відповідає вимогам для дев’ятиповерхового будинку. І наразі людям важко вірити у запевняння чи угоди замовників будівництва. Бо діалог 2007 року спонукає до сумнівів: у забудовників на язиці — одне, а в головах — інше...

06 Липня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47