У період з 1 по 8 липня на Прикарпатті проходить V Міжнародний (Х Всеукраїнський) збір-змагання юних рятувальників „Школа безпеки”. За звання кращої змагаються 27 команд з різних регіонів України, а також гості з Азербайджану, Білорусії та Литви. У змаганнях беруть участь 250 юнаків та дівчат віком від 14 до 17 років.

Урочисте відкриття збору-змагання «Школа безпеки-2010» відбулось в Івано-Франківську на спортивному комплексі імені Героїв-пожежних Головного управління МНС в Івано-Франківській області. Заступник Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Андрій Бондаренко у своєму привітальному слові передав вітання учасникам та гостям від Міністра МНС України Нестора Шуфрича. Учасників вітали також представники Міносвіти та науки, обласної влади та духовенства, почесні гості. Урочисте відкриття продовжилося святковим концертом творчих колективів та виконавців Прикарпаття, чиї виступи зачарували присутніх своїм самобутнім колоритом та унікальною автентикою, багатою палітрою голосів та неповторністю виконання.

Цього ж дня юні рятувальники змагалися за звання кращої команди на дистанціях - «бойове розгортання та гасіння пожежі» та «пошуково-рятувальні роботи в зоні хімічного або радіаційного забруднення». Найкращі результати відповідно продемонстрували юні рятувальники «Школи безпеки» з Тернопільської та Вінницької областей. Після насиченого старту учасники вирушили до Яремчі, де протягом тижня вони житимуть у наметовому містечку.

Другий день змагань видався не менш цікавим, аніж перший. Конкурсна програма була цікавою і насиченою: конкурс з надання першої медичної допомоги проходив на території наметового містечка, змагання на дистанції «Пошуково-рятувальні роботи в умовах природного середовища» пройшли на скелях Довбуша, а конкурс представлення команд – в Народному домі м.Яремче.

Ще до початку проходження дистанцій із юними рятувальниками працювали професійні психологи. Вони провели низку спеціальних тестів, за допомогою яких визначили лідера кожної команди, психологічний клімат та рівень взаєморозуміння між її членами. Психологічний фактор у таких змаганнях відіграє не менш важливу роль, аніж знання та фізична витривалість.

Цікавим та видовищним був конкурс «Пошуково-рятувальні роботи в умовах природного середовища». Учасники змагань повинні були правильно зорієнтуватися у незнайомій місцевості та позначити своє місце перебування на карті, а також різними способами транспортувати умовного потерпілого у безпечне місце та надавати йому першу медичну допомогу.

А завершилася конкурсна програма представленням команд. Окремі виступи юних рятувальників були схожі на справжнє театралізоване дійство. Цікавими та змістовними були виступи юних рятувальників з Луганської, Тернопільської, Чернігівської областей. Запальним танцем привітали Прикарпатський край юні азербайджанці. Колоритні національні костюми, змістовні пісні та жарти – усе приємно вражало.

До наметового містечка у Яремчі, де мешкають учасники «Школи безпеки», завітали гості – перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Василь Плавюк та начальник Головного управління МНС України в області Володимир Чернецький. Вони поспілкувалися з юними учасниками змагань та їх тренерами, ознайомились з умовами проживання та відпочинку мешканців наметового містечка. Юні рятувальники були раді гостям, адже вони привезли гостинці для кожного учасника збору-змагань. Як зазначив Василь Плавюк, організатори заходу зробили все можливе, щоб юні рятувальники отримали яскраві враження та знайшли нових друзів.

Учасники збору-змагання також мати змогу демонструвати свої вміння та рівень підготовки ще на двох дистанціях: «Рятувальні роботи на водній акваторії» та «Рятування постраждалого з висотної будівлі». У першому виді змагання учасники рятували постраждалого на човні, транспортували врятовану людину до берега, діставали з глибини манекен та переносили його на сушу, а також кидали «кінець Александрова». В даному випробуванні перемогли юні донецькі рятувальники. На другій дистанції команди змагалися у швидкості рятування людей з висотної будівлі. Роль висотної будівлі зіграла новобудова неподалік наметового містечка, а «постраждалими» були самі учасники команди. У цій дисципліні найкращий результат показала команда Миколаївської області.

Увечері у святково прикрашеній залі Яремчанського Будинку культури відбувся конкурс, який більшість учасників небезпідставно вважають найцікавішим – «Містер і міс Рятувальник-2010». За допомогою цікавих естрадних номерів найталановитіші члени кожної із команд демонстрували себе уже з цілком іншого боку – як співаки та танцюристи. Корона Міс Рятувальниці-2010 дісталася Лілії Сніжко із Кіровограда. 17-літня дівчина вразила усіх східним танком у власному виконанні, оригінальним костюмом та своєю чарівністю. Містер Рятувальник-2010 – Андрій Фіненко із Житомира – теж непересічна особистість. Він виконав свою авторську пісню, котру написав для гурту, з яким виступає вже декілька років. Хлопець надзвичайно талановитий, з тонким почуттям гумору, грає на ударних інструментах.

Учасники ювілейного Х збору-змагання „Школа безпеки” здійснили сходження на найвищу вершину Українських Карпат - гору Говерлу, де взяли участь у доброчинній акції „Чисте довкілля”.

07 Липня 2010, 14:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55