На черговий схід селян Підмихайля Калуського району активісти місцевої громади запросили голову облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, аби поділитися великими й малими проблемами села і «по можливості» отримати допомогу для їх розв’язання.

Минулого понеділка разом з  М. Вишиванюком до Підмихайля прибула майже вся команда заступників — перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, заступник — керівник апарату Роман Струтинський, заступники Василь Брус, Руслан Гусак, Роман іваницький, а також начальники галузевих управлінь, служб. Це представницьке зібрання сільської громади та керівників обласної і районної влади набуло широкого резонансу.

«Ми приїхали до вас, у ваше ініціативне село, аби розпочати серію зустрічей з громадами сіл області відповідно до завдань, які ставить перед головами обласних та районних державних адміністрацій наш Президент В. Янукович», — зазначив голова ОДА М. Вишиванюк. — Глава держави поставив завдання: протягом десяти років вивести Україну в число двадцяти найрозвиненіших країн світу, і це завдання стане реальним, якщо ми разом з вами працюватимемо на розвиток кожного села, району, області й України загалом, кожен на своєму місці».

М. Вишиванюк повідомив підмихайлівців: в області розробляється програма реконструкції сільських населених пунктів, реалізація якої розпочнеться 2011 року, та нагадав про те, що в 2004 році на сесії обласної ради було затверджено план реконструкції 24 прикарпатських сіл, який «з відомих причин» не став реальністю. «Ми хочемо почути від вас, яким ви бачите своє село, де треба і де можна задіяти вільні робочі руки підмихайлівців з найбільшою ефективністю. Аби люди не шукали заробітків на боці, а мали працю і гідні заробітки у своєму селі», — з такими словами звернувся до селян голова ОДА.

Як наголосив М. Вишиванюк, кожне прикарпатське село має мати свої очисні споруди, доброякісну питну воду, належне медичне обслуговування, дитячий садок, добротні дороги, «аби умови проживання в селі нічим не відрізнялися від міських, окрім чистого повітря». Підмихайля буде одним із перших включено до програми реконструкції населених пунктів, яку буде винесено на сесію обласної ради в листопаді».

М. Вишиванюку сподобалися наміри підмихайлівців відновити Святомихайлівський монастир на Лисій, нині Святомихайлівській, горі, який зруйнували наприкінці ХIII  ст. татари. «Ви збудуєте фундамент, за мною — цегла, — запевнив М. Вишиванюк. — На святу справу я знайду меценатів. У 2011 році розпочнемо капітальний ремонт, реконструкцію вашого дитячого садка, який селові конче необхідний».

Принагідно люди нарікали на те, що на Лімниці вода забрала кладку. Голова ОДА тут же дав доручення начальникові служби автомобільних доріг в області С. Сендерському вирішити питання переходу через річку. А на те, що немає в селі аптеки, Михайло Вишиванюк запропонував сільраді створити свою комунальну аптеку.

«Крадуть гравій з річки, а село нічого з того не має», — кидали репліки місцеві чоловіки. Перший заступник голови ОДА В. Плавюк повідомив сільську громаду про те, що 16 липня на сесії обласної ради буде подано на затвердження програму впорядкування піщано-гравійних кар’єрів в області під назвою «Про порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області». «Ви будете мати щебінь для потреб села, якщо зареєструєте своє комунальне підприємство, візьмете ліцензію», — запропонував М. Вишиванюк.
Голова ОДА також дав доручення першому заступникові В. Плавюку підготувати листа з пропозицією Гринявському газосховищу підготувати й укласти угоду з Підмихайлівською сільрадою на співпрацю.

Сільський пенсіонер С. Лагойда раз у раз невдоволено коментував: «Усі обіцяють. Ще до вас приїжджали в наше село ваші попередники, обіцяли добудувати Народний дім. І що? Я хочу, аби хоч ваші слова стали реальністю». У відповідь односельцеві заступник сільського голови на громадських засадах С. Якимович заявив: «Нині й справді історичний день для Підмихайля — ми побачили стільки керівних людей на території села, і ми віримо: як сказав Михайло Вишиванюк, так і буде — наступного року на івана наш Народний дім буде відкритий».

У тривалій і різноплановій розмові з головою ОДА жителі села також нарікали на зволікання з видачею державних актів на землю. З цього приводу начальник управління земельних ресурсів ОДА Ю. Добровольський повідомив: «Щодо села Підмихайля, то виготовлено 80% державних актів у частині безоплатної приватизації». За словами сільського голови  П. Кінаша, наступного тижня державні акти на землю «будуть видані».

Перепало і районній владі за «не раз не виконані обіцянки». Взявши слово, багаторічний голова районної ради В. Прокопів відповів: «Навіть при бюджеті виживання цього року з районного бюджету виділено 180 тис. грн. для потреб села Підмихайля, які можна буде використати чи на капремонт приміщення дитсадка,чи на добудову Будинку культури. Тож використайте їх ефективно».

«Нині політика держави є такою, аби 60% коштів залишалися на місці, а решту йшло до центру, — уточнив М. Вишиванюк. — Тому треба навчитися наповнювати місцеві бюджети, які мають працювати на розвиток громади».

«Нинішній день я записую в актив історії села, — сказав, підсумовуючи розмову громади з керівниками області і району, настоятель місцевого храму Архістратига Божого Михаїла митр. проторієрей Богдан Челядин. — Це знакова подія для нашого села, ось така відкрита і доступна розмова з Михайлом Вишиванюком та його командою, і, вірю, вона матиме позитивний результат.

Михайло Вишиванюк як і тоді, під час першого правління в області, так і тепер закликає до відродження духовності й усіляко допомагає у цій справі, а якщо буде духовність, буде мати розвиток культура, оживе економіка.
Наприкінці зустрічі М. Вишиванюк сказав: «У четвер приймайте 20 тонн цементу. Для початку».

У селі Підмихайлі на Калущині майже три тисячі жителів. Будинок культури тут розпочали будувати в 1988 році поруч з сільрадою, на місці колись спаленого костелу. Як зазначив сільський голова Петро Кінаш, на добудову БК потрібно понад чотири млн. грн. Родом із с. Підмихайля восьмеро депутатів Калуської районної ради.

12 Липня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30