Перед захистом післяпаводкових фінансових потреб області в Кабінеті Міністрів України голова ОДА Михайло Вишиванюк провів розширене засідання ради з питань соціально-економічного розвитку та боротьби з корупцією і злочинністю.

Обговорення плану-графіка відновлювальних робіт на підтоплених або зруйнованих об’єктах відбувалося в жорсткій формі. Михайло Васильович час від часу зупиняв багатослівних доповідачів — керівників галузевих підрозділів, уточнював, чи не потрібна якась допомога, вимагав назвати конкретні терміни проведення відновлювальних робіт, їх виконавців тощо. «Стихія завдала збитків майже на мільярд гривень, і, щоб цю суму відстояти в уряді, — підкреслив голова ОДА, — потрібен чіткий план дій, точні розрахунки».

Видно, не все йому сподобалося, що говорив з трибуни перший заступник Василь Плавюк, бо з притиском поцікавився: «Чому до важливих справ не залучено науковців ІФНТУНГу,  а  «варягів» з Рівного?». Не дочікуючись оправдання, Михайло Васильович запевнив ректора університету Євстахія Крижанівського, що основними експертами з ліквідації зсувів ррунту будуть місцеві доктори і кандидати наук.

Начальникові управління освіти і науки Зінаїді Болюк поставлено категоричне завдання: усі 44 заклади освіти, котрі потерпіли від стихії і вимагають ремонту, мають бути готові до 1 вересня, початку навчального року. «Школи потребують першочергової уваги, після них будемо відновлювати підтоплені заклади охорони здоров’я та культури», — прокоментував свою вимогу М. Вишиванюк.

Голова ОДА розкритикував підпорядкованість водних об’єктів, частина з яких належать до комунальної власності територіальних громад. «Дамбу на Бистриці Солотвинській передайте на баланс обласного галузевого управління — і будете мати спокій з фінансуванням щодо її утримання, — порекомендував Михайло Васильович міському голові Івано-Франківська Вікторові Анушкевичусу. — Ці питання вирішуються на сесії ради». Такою ж була відповідь і на запитання із зали: «А як бути з об’єктами районного підпорядкування?».

М. Вишиванюк загострив увагу на якості відновлювальних робіт. Якщо будувати гідроспоруди, то так, як це робили за Австро-Угорщини. «Ці об’єкти уздовж залізниць у Карпатах прокладали 120 років тому, усі вони витримали найбільші стихії 1955, 1969, 2008 років, — зауважив промовець. — А позаторішній міст, відкритий поблизу Івано-Франківська під фанфари з участю Юлії Тимошенко, не витримав навіть найменшого паводку, розвалився. Такого більше не повинно бути».

Наприкінці засідання М. Вишиванюк ще раз перерахував основні завдання щодо чіткого виконання плану-графіка відновлювальних робіт і дав роз’яснення з приводу очікуваного 50-відсоткового підвищення тарифу на газ для населення, оскільки «певні політичні сили вже спекулюють навколо цього питання». Подорожчання голубого палива, наголосив він, не торкнеться соціально незахищених громадян, а це 60 відсотків населення, котре користуватиметься субсидіями. Новою постановою уряду зменшено норму оплати комунальних послуг до 15 відсотків їхнього доходу для працюючих та до десяти — для непрацездатних громадян. «Держава не повинна фінансувати самодостатніх представників середнього класу... Будемо платити дорожче, в тому числі платитиме й Вишиванюк, — сказав з усмішкою. — А для зручності населення органи соціального захисту надаватимуть консультації щодня до 23 години».

* * *

Після  засідання ради голова облдержадміністрації вкотре зустрівся з журналістами краю і зупинився переважно на темі політики і патріотизму. «Звинувачення представників опозиції у зраді українських інтересів, адресовані Президентові і мені особисто, не відповідають дійсності, крім безсовісної критики, не мають більше нічого, — заявив він. — А зухвальний вчинок Захарука на сесії обласної ради з розірванням грамоти, на якій були прапор і тризуб, є грубою, цинічною провокацією. Можна відмовитися від нагороди, але не рвати її — це ніяк не назвеш патріотизмом».

— Ми повинні працювати на об’єднання сходу і заходу, — продовжував Михайло Васильович. — і цю політику — політику на стабільність в Україні підтримують США, Росія та Європа. Підтримала, зокрема, Хілларі Клінтон... А нині опозиціонери називають це «антинародною політикою»... Що в тому «антинародного», що я хочу перетворити наші міста і села в писанковий край?! І я продовжуватиму їх реконструкцію. Обов’язково будуватимемо нові школи, нові заклади культури, добрі дороги. Я вірю, що через десять років Україна буде у двадцятці найзаможніших держав світу...

Михайло Васильович відповів також на запитання, які цікавили журналістів. Одне з них стосувалося надання дозволу на розробку родовища калійних солей у Верхньому Струтині Рожнятівського району, проти чого виступають місцеві жителі.

«Це проблема з політичним забарвленням, але ми її вирішимо обов’язково, — запевнив голова ОДА. — Треба тільки пояснити людям, що поклади солей на території держлісгоспу, тобто за межами села, до того ж інвестиційний проект вартістю 150 мільйонів доларів обіцяє для них певні преференції: школу, інші об’єкти буде збудовано. Думаю, що цих аргументів достатньо, аби на наступній сесії було прийнято відповідне рішення». Насамкінець Михайло Вишиванюк запросив журналістів у круїз по Дністру, запланований на найближчий час.

23 Липня 2010, 9:34
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30