Мешканець Івано-Франківська Василь Микицей відстояв у судах своє право не платити ЖЕО за неякісні послуги.

Верховний Суд України не дозволив ЖЕО №7 обдурити мешканців Івано-Франківська та стягнути з них заборгованість за послуги, які не надаються. Сім'я Василя Микицея, яка проживає по вул. Гетьмана Мазепи, 30, вже 12 років не платить житлово-експлуатаційній організації №7 за послуги з утримання будинку та прибудинкових територій. Люди переконують: платити нема за що. Адже ЖЕО не виконує договірних зобов'язань та не реагує на прохання жильців відремонтувати старий будинок. Щоб стягнути з людей заборгованість за квартплату, начальник ЖЕО вдавався навіть до шантажу та протиправних дій.

Мешканці будинку по вул. Гетьмана Мазепи вже давно нарікають на бездіяльність працівників ЖЕО. "В будинку багато років не проводиться ніяких ремонтів. Дах будинку весь світиться і протікає, загнивають крокви, лати й інші дерев'яні конструкції. Погнили і протікають зливні жолоби", - неодноразово скаржилися люди в різноманітні інстанції. Через дірявий дах особливо потерпали жильці останнього, третього, поверху.

Кінець терпінню прийшов, коли 1998 року квартиру Василя Микицея, яка знаходиться якраз на третьому поверсі, затопило через сильні зливи. «В спальні відпала частина стелі, замочило всі меблі. В нас текло по стіні на другий поверх, затопило другий поверх, - розповідає івано-франківець. - Ми викликали з ЖЕО майстрів. Вони прийшли, подивилися, склали акт». На цьому робота майстрів закінчилася. А потерпілі попередили начальника ЖЕО та міського голову Івано-Франківська, що припиняють платити квартплату. «Адже у договорі із ЖЕО зазначено: співвласник будинку має право не платити за обслуговування, якщо власник будинку (ЖЕО) не виконує відповідних робіт з утримання будинку та прибудинкових територій», - нагадує Микицей.

Після чергового затоплення будинку у 2001 році постраждали дві квартири на третьому поверсі та одна на другому. Мешканці знову звернулися до ЖЕО за допомогою. Проте керівництво ЖЕО замість того, щоб привести будинок до ладу, звернулося до суду із позовом про стягнення заборгованості за квартплату із Василя Микицея, його дружини та сина.

«Ми перестали платити - на нас подали до суду. На першому суді я спитав у юриста ЖЕО: куди діваються наші гроші? - розповідає пан Василь. - З того всього суддя зобов'язав їхнього юриста принести документи, які засвідчують, куди використали гроші, отримані від жильців будинку. На друге слухання юрист не прийшов, і суд справу закрив». Таким чином, сім'я Микицеїв виграла суд першої інстанції і продовжувала не платити квартплату.

Нарешті, за вимогою жильців у 2007 році працівники ЖЕО таки перекрили дах. Проте люди стверджують, що неякісно - в деяких місцях і сьогодні просочується вода. Після заміни даху Микицеї зробили ремонт, проте стеля у квартирі почала тріскати. Як стверджує Василь Мицикей, через те, що працівники ЖЕО не спромоглися забрати старий шифер з горища. «Ми в суді сказали, що начальник ЖЕО нічого не робить, що шифер розкиданий. Тоді прийшли з жеку, подивилися і пішли. Потім прийшли десь через місяць, добрий шифер вибрали, скидали в дворі біля під'їзду, де він і стоїть дотепер. На горищі, а тепер і в дворі зробили бардак і вже не показуються», - каже Микицей.

Проте дірявий дах і занедбане горище - це не єдині недоліки будинку. На трухлих балках горобці досі в'ють гнізда, кут будинку руйнується, зі стін фасаду обвалюється штукатурка. Василь Микицей розповідає, що мешканці за власні кошти у 2008 році замінили водогінні труби, а у березні цього року відремонтували електрощит.

Та замість того, щоб якось допомогти людям, начальник ЖЕО №7 Михайло Рибак різними методами намагався вибити заборгованість за послуги, які ЖЕО насправді не надає. "Він відмовився приписувати мого внука. Невістка не могла зареєструвати дитину і отримати на неї державну допомогу, бо в жеку не давали відповідну довідку. Яке право має начальник ЖЕО не приписувати внука? За довідки та проведення запису в будинкову книгу я оплачую паспортисту ЖЕО», - обурюється Василь Микицей.

Проте шантаж Рибаку не допоміг. Жінка поскаржилася міському голові Віктору Анушкевичусу та написала скаргу в прокуратуру. Мер оголосив Рибаку догану, а прокуратура зобов'язала його видати довідку. Начальнику ЖЕО пояснили, що за законодавством доступ громадян до відомостей, які містять дані про них самих, є повністю відкритим і має надаватися на їхню вимогу без перешкод. «Для чого тримати такого начальника жеку? - питає Василь Микицей. - Люди повинні платити за послуги. Дають нам воду - ми платимо, споживаємо електроенергію - платимо. Але за що платити ЖЕО, якщо вони нічого не роблять?»

Судова тяганина, яка тривала до 2009 року, завершилася на користь мешканців. Івано-Франківський міський суд та Апеляційний суд Івано-Франківської області відмовили ЖЕО у задоволені позову про стягнення заборгованості із сім'ї Микицеїв. Крапку у справі поставив Верховний Суд, який виніс ухвалу відхилити касаційну скаргу ЖЕО №7.

«Ми зараз не платимо квартплату і пишемо лист Рибаку, що й не будемо платити, доки не зробить порядок принаймні на горищі», - каже Василь Микицей, який власним прикладом довів, що свавілля комунальників можна і треба зупиняти. Може, варто й іншим спробувати?

Галицький кореспондент

 

23 Липня 2010, 14:11
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30