Вона не нарікає на долю, не вважає, що та була надто жорстокою до неї. Навпаки, Марія з гордістю каже: «У мене був Сашко, є Іванка — хіба це не щастя?!». І лише Господь Бог знає, що пережила ця жінка. Жінка, про яку чоловік в одному з віршів написав: «Ангела-хранителя маю я, ангел-хранитель — дружина мояѕ»

Все починалося, як у всіх молодих людей, — з нібито випадкової зустрічі. Два юнаки довго не відходили від прилавка в магазині, за яким покупців обслуговувала симпатична невисокого зросту чорнявка. Між ними зав’язалась розмова, й відразу їй призначили побачення. Правда, Марії більше сподобався русявий високий юнак, але той поводився надто скромно, постійно відводив погляд. Однак на побачення з букетом квітів прийшов саме той русявий велетень — тоді він посоромився призначити побачення дівчині й саме про це довго впрошував свого друга у магазині.

Сашко чи не кожен день зустрічав Марійку з роботи, а через три місяці вони вирішили одружитися. Після заручин щасливий юнак запропонував скупатися в річці. Це було спекотного 26 червня — найщасливішого і найстрашнішого дня в її житті. Дівчина не хотіла йти, наче передчувала щось, але Сашко наполіг. На річці він з розгону пірнув і... надовго зник під водою. Марійка захвилювалася не на жарт і метнулася до того місця. Її коханий лежав на дні зовсім неглибоко. Вона кинулася до нього, намагалася з усіх сил дістати його з води, почала кликати на допомогу. Молоде подружжя, яке відпочивало неподалік, відразу ж прибігло — разом витягли бездиханне тіло на берег.

— Сашко лежав на спині, розкинувши руки наче Ісус, розіп’ятий на хресті, з закритими очима. Він був без ознак життя, але я серцем відчувала, що він просить мене допомогти, — пригадує Марія.

Від лікарів почула найстрашніше: пірнувши, він упав на мілину, вдарився спиною і зламав хребет. У неї навіть не майнуло думки відректися від коханого. Ще навіть не чоловіка. Кинути його. Адже вона кохала його. І яке це мало значення, що він лежав перед нею безпорадний, немічний? Від того вона любила ще сильнішеѕ Другим випробуванням її коханню були жахливі рани від пролежнів. Та Марія не опускала рук — возила Сашка по санаторіях, по бабках і знахарях, шукала ліки де тільки могла: з Казахстану привозили бабаковий жир, із Грузії — трави. і незабаром рани стали гоїтись.

Важко було й Олександрові звикати до такого життя. Коли був здоровим, — умів робити все, майстрував гарні речі з дерева, випалював і вирізьблював, до нього приходили радитися про будівництво, столярку. Тепер Сашко став дорослим немовлям, руки лежали безпомічно вздовж такого ж безпомічного тілаѕ  Його руками стала Марія. Лікарі, дивлячись на старання дівчини, пророкували хлопцеві років 12 життя, якщо це можна було назвати життям. Він прожив 23.

«Зустрівсь я зі смертю один, віч-на-віч,
а ти не пустила мене в темну ніч.
Ти не пустила, бо міцно любила,
так міцно любила, що воскресила».

Ці рядки Сашко присвятив дружині. Вона таки стала його дружиною, вони побралися тоді, коли обоє добре знали й усвідомлювали, що йому не підвестися вже ніколи. Розписалися не тому, щоб переконати один одного в своїх почуттях, а щоб запевнити його батьків, що він не залишиться наодинці зі своєю жахливою бідою. «Перед Богом ми були подружжям уже давно і залишилися ним назавжди», — запевняє Марія. Після 14 років тяжкого спільного життя доля подарувала їм донечку. Допомагали батьки, бо непросто було жінці справлятися з двома дітьми — маленькою іванкою й дорослим Сашком.

— Садовила донечку на ліжку біля чоловікової голови, брала тарілку і ложкою годувала по черзі: раз — доні, раз — чоловікові. іванка зіп’ялася на ніжки, безперестанку крутилась біля татка, розказувала щось своє, дитяче, згодом вчила його малювати. Саме так, завдяки постійним масажам і тренуванням, руки чоловіка хоч не повністю, але стали дієвими.

Мало хто бачив, щоб Марія плакала, а щоб нарікала на свою долю — Боже борони. Якщо й плакала — то від людської черствості. У лежачих через певний період починають відмовляти нирки. Не оминуло це лихо й Сашка. На 21-му році його інвалідського життя йому видалили нирку, відразу ж почала «здавати» друга. Коли він потрапив до відділення детоксикації, лікарка, не ознайомившись з історією хвороби, стала кричати на жінку, що допустила чоловіка до такого стану. В душі Марії похололо: невже не доглянула чоловіка як слід? Картаючи себе і плачучи спускалась сходами, не знаючи, куди їй податися. І лише ласкавий дотик руки старенького професора зупинив й привів її до тями. Він запевнив: вона зробила все, що можна було й навіть більше. І та лікарка, вражена самовідданістю Марії, скоро щиро просила у неї вибачення.
Тоді Сашко за добу тричі побував у стані клінічної смерті. Але він вижив, можливо, його тримали на цьому світі кохання дружини та маленької донечки. Можливо — його кохання та любов до них. Після цього випробування долі Сашко почав писати вірші, присвячуючи їх найдорожчим людям у своєму житті. Вони були з ним до його останньої хвилини. А тепер, після його відходу, вони відчувають його присутність, його любов...


Нині Іванна — студентка університету економіки і підприємництва. Тата любить до безтями, часто відвідує могилку — доглядає її та квіти, посаджені з любов’ю, приносить букети, а то просто посидить і порозмовляє — розкаже йому про їх життя. Вона і схожа більше на тата. А мама від цього лише щасливіша!

P. S. Ця історія — з життя Марії Кобельник із Хмельницького.

27 Липня 2010, 15:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47