Відверто кажучи, ювілейний, тридцятий підсумок, хотілося присвятити якимось приємним та веселим подіям. Однак, реалії сьогодення змушують міркувати про протилежне. Здавалось куди вже гірше... Навіть світло вечорами почали вимикати, що систематично траплялося востаннє ще здається за Кучми. Втім, чомусь постійно лапаєш себе на думці, що вже незабаром окрім черги за отриманням субсидії доведеться змінювати й церкву до якої ходиш…

Візит Московського Патріарха Кирила, якого Олег Тягнибок охарактеризував таким собі «попом-колонізатором», спричинив цілу низку запитань не лише до Патріарха, але й до влади. Це і тривалість візиту, яка становила 8 днів, і духовні «проповіді» Патріарха, і зустрічі «за закритими дверима» з першими особами держави, і «особливо» активне висвітлення візиту державними медіа. Незважаючи на те, що візит був приурочений до чергової річниці хрещення Русі, викликає певне здивування те, що ця подія на тлі дещо «блідого» святкування 20-ї річниці Декларації про державний суверенітет України, відбувалася із таким пафосом та увагою.

Підвищення Урядом тарифів на комунальні послуги, в першу чергу безпрецедентне 50% підвищення вартості газу для населення, а також приїзд в Україну Московського Патріарха Кирила, візит якого більше нагадував політичну, аніж релігійну місію в контексті формування «руського мира», безпосередньо вплинули на суспільно-політичне життя в області цього тижня.

Опозиційні політичні сили просто «з неба» отримали чергову можливість для активізації та політичних заяв із осудом політики влади. Якщо профспілки, «Наша Україна», «Батьківщина» обмежилася усною критикою та офіційними заявами від партій, то «Національний вибір» організував пікет під стінами обласної ради. До речі, хотілося б відзначити «Нашу Україну», якій нарешті вдалося перевершити своїх чи не головних опонентів із «Батьківщини» в гостроті та красномовності заяв.

Проти підвищення тарифів виступила не лише опозиція, але й, як не дивно, представники влади. Петро Симоненко несподівано згадав про інтереси трудящих й пригрозив масовими акціями протесту проти підвищення тарифів. Головний комуніст країни, перегрівшись вочевидь на сонці, заявив, що справжньою політичною опозицією є саме комуністи, які перебувають в конфронтації з партіями олігархів. Виявляється, опозицією можна бути й в коаліції… Слова Симоненка інакше як популізмом й черговою піар-акцією назвати доволі важко. Однак, їх надзвичайно легко пояснити наближенням місцевих виборів. Партія всіх трудящих «піклується» про свій електорат, кількість якого й так невпинно зменшується.

Іншої думки аніж комуністи дотримується «Батьківщина». В партії переконані, що «єдиним реальним опонентом влади сьогодні є об’єднана опозиція на чолі з Тимошенко. Решта партій є лише проектами, які обслуговують владу, або створені для відтягування голосів у Тимошенко, або такі, що не мають шансів перемогти». Відповідно, «врятувати» країну від «Партії Регіонів» спроможна лише Юлія Володимирівна.

Практика такого роду заяв не є новою для цієї політичної сили. Останні президентські вибори яскраве тому підтвердження. Хочеться вірити, що цього разу Вона таки переможе. Однак, риторику, незважаючи на загрози, варто було б таки дещо змінити й більшу увагу зосередити над реальним напрацюванням шляхів подолання багатьох проблем. Один Месія в країні вже був…

По своєму трактує діяльність опозиції Михайло Вишиванюк. На його думку, «зараз опозиція кричить криком, що Україна в небезпеці, що її необхідно рятувати. Народ піддається на ці спекулятивні гасла, проте в результаті ніяких «спасітєлєй» не побачив. Зараз в області активно працює Комітет порятунку України. Але треба вже створювати комітет порятунку від цього комітету».

Лідер іншої політичної партії – «Європейської» – Микола Катеринчук особисто завітав на Прикарпаття. Однак, на відміну від опонентів, критикував проект нового Податкового кодексу. Свого часу Катеринчук розробив власний Податковий кодекс, який при помаранчевих загубився в комітетах, а нова влада успішно його відхилила. Головний «європеєць» міг б багато розповісти про недоліки кодексу, який він охарактеризував  «концентраційним табором для підприємців», однак дуже швидко переключився на боротьбу із «злом» та майбутні вибори.

Новий закон про місцеві вибори суттєво перекрив кисень й обмежив поле для маневру «Європейській партії». Саме тому «європейці» зверталися до інших опозиційних партій з пропозицією бойкотувати місцеві вибори. Якби пропозиція пройшла, не важко здогадатися хто б від цього постраждав більше… Сьогодні Катеринчук розглядає місцеві вибори в першу чергу як підготовку до майбутніх парламентських та президентських перегонів. Існують проблеми й з командою на місцях. Свідченням цього є те, що в обласному середовищі партії не знайшлося достойної кандидатури на посаду міського голови Івано-Франківська. Балотуватися запропонували самому Катеринчуку… Однак, для початку «кандидату» необхідно краще ознайомитися із проблемами обласного центру.

Не «дрімали» цього тижня й інші кандидати на крісло міського голови. Так, Юрій Соловей до дня працівника торгівлі обговорював ситуацію на місцевих ринках. На думку голови «Громадського форуму» обласному центру необхідний оптовий ринок на зразок аналогічного в Чернівцях, який б був розташований на околиці міста. Проблема з ринками в Івано-Франківську існує вже давно. Досить важко уявити «базар» на Хрещатику або поблизу Оперного театру у Львові. Втім, центральна частина обласного центру вже давно схожа на суцільний «базар», а тому перенесення ринків на околиці є більш ніж доцільним хоча б з точки зору туристичної привабливості та європейськості нашого міста. Однак, що робити з підприємцями… Хочеться вірити, що новому, а можливо й старому міському голові вдасться щось зробити в цьому напрямку.

Про свої мерівські амбіції в черговий раз заявив й Ігор Насалик. Ігор Степанович «мусить йти на Івано-Франківськ». Виявляється, «франківчани попросили», адже ситуація склалася вже надто складна… Якщо нещодавно очолена ним «Українська партія» висуне його, то обласний центр отримає ще одного кандидата на посаду міського голови. Досить важко віриться в те, що партія може піти проти волі й бажання свого лідера… Однак, гречкою на Західній Україні виборця не купиш. Тому Насалик не лише не перестає вихвалятися власними здобутками в Калуші, але й обіцяє в разі балотування запропонувати програму розвитку обласного центру, а в разі перемоги – провести аудит й планомірно працювати над проблемами. Втім, для початку ще необхідно вирішити конфлікт з «Карпатнафтохім» й змусити підприємство перерахувати до бюджету Калуша 195 млн. грн. на розвиток міста.

Про електоральні перспективи Насалика наразі вести мову дещо передчасно хоча б з тої причини, що де-юре кандидат ще офіційно не оголосив про вступ у кампанію. Однак, якщо це станеться, то Ігор Насалик на тлі в цілому успішного головування в Калуші, здатен скласти серйозну конкуренцію Віктору Анушкевичусу. Тим паче, що в них вже давно триває й особисте суперництво.

Разом з тим, саме Віктора Андрюсовича можна назвати людиною тижня…За поки що ситуативне налагодження співпраці з депутатами міської ради та спасіння ФК «Прикарпаття».

З наближенням виборів міська рада почала хоча й фрагментарно, але працювати конструктивно. Як не дивно, однак окремі питання почало вдаватися приймати навіть без традиційних суперечок та образ. Що говорити, якщо вже Богдан Ониськів стверджує, що «не може відмовити меру, якщо той просить…»

В питанні з ФК «Прикарпаття» міський голова проявив не лише волю, але й витримку. І хоча головна заслуга в залученні «Скорзонери» належить Михайлу Вишиванюку, мер отримає також дивіденди, які вочевидь спробує трансформувати в додаткові голоси на близьких виборах. Щодо депутатів, то, усвідомлюючи неминучість прийняття сесією відповідного рішення, вони не оминули можливості близько години займатися піаром, переживаючи за футбольний клуб. Особливо активними були наші «будівельники». Дійшло навіть до того, депутати ледь не почали рахувати прибуток з майбутніх комплексів, які спорудить навколо стадіону «РУХ» «Скорзонера». Добре, що витримки вистачило й у інвестора… Тепер «це доленосне рішення буде згадувати не одне покоління футболістів».

Доля «Прикарпаття» й стала головним питанням сесії. Напередодні депутати затвердили звіт про виконання бюджету 2010 року, виконання якого склало лише 42, 7% !!! Після обідньої перерви ж у міської ради чинного скликання зазвичай не складається з кворумом – депутатам вже не до міських проблем.

Як тут не згадати ще одного кандидата Андрія Микитина, який переконаний в тому, що задля того, щоб стати депутатом необхідно любити своє місто, оточуючих й прагнути змінити своє життя й життя людей на краще. Вочевидь, Андрій Микитин з своїми пріоритетами поволі визначається…

Висловлювань, які могли б стати цитатою тижня було вдосталь. Практично кожен політик радував власними «перлами», однак і тут Віктор Анушкевичус виявився поза конкуренцією. Його цитата на останній сесії міської раді під час розгляду питання долі футбольної команди запам’яталися особливо. «Імперії створюються і розпадаються, а колізеї залишаються», – заявив міський голова.

Що ж питання з Колізеєм Віктор Андрюсович вирішив. Залишилося дізнатися про долю його «імперії»…

Ігор Дебенко, політолог

31 Липня 2010, 21:04
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 01 Серпня 2010, 1:04
Відповісти

Автор: , 01 Серпня 2010, 20:46
Відповісти

Автор: , 02 Серпня 2010, 9:20
Відповісти

Автор: , 02 Серпня 2010, 9:41
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39