Монстрація… Незважаючи на те, що назва акції  «незгідних» за словами організаторів  немає жодного відношення до політики, даний термін певною мірою підходить для характеристики того, що нас очікує у найближчі місяці. Протягом передвиборчої кампанії спливе не лише море бруду та відвертої брехні, але й цілком можливо з’явиться низка місцевих політичних монстрів, образи яких з особливим натхненням «малюватимуть» один одному опоненти в суперництві за голоси виборців.

     Наразі  ж переважаюча частина місцевого політикуму, роз’їхавшись по курортах, набирається сил перед кампанією, яка багато в чому обіцяє визначити палітру політичного життя області на найближчі п’ять років. Ті ж кому не до відпочинку ведуть підготовчі роботи й намагаються хоча б чимось запам’ятатися виборцю...

     Благо, тем для піару на даний момент вдосталь. Це і підвищення вартості газу на 50%, і зростання вартості інших комунальних послуг, і певна проросійськість в риториці влади.  

     Взяти б до прикладу газ. Інформація про те, що НКРЄ планує підвищити вартість газу одразу на 50%, була відомою ще задовго до 1 серпня. Однак, до дня з якого ціни власне й підвищились особливої активності чи гучних акцій протесту щодо цього не спостерігалося. Втім, вже з 1 серпня це стало головною темою для обговорення та дискусій.

     Але якщо комуністи, незважаючи на обіцяні  масові протестні акції, продовжують  протестувати виключно «на папері»  шляхом поодиноких коментарів, то наприкінці тижня подібна акція все ж  таки відбулася.

       Під стінами облдержадміністрації її організувала «Свобода» разом із «Оновленням країни», «Батьківщиною Молодою» та «Нашою Україною». Звичайно про примирення вести мову не доводиться, однак це, до речі, одна з небагатьох акцій в якій «Наша Україна» брала участь поряд з «Батьківщиною», щоправда «молодою»...

     Щодо  самої акції протесту, то окрім  вже традиційних транспарантів, вона запам’яталася тим, що учасники прийняли звернення до голови обласної ради та голови ОДА з вимогою скликати позачергову сесію обласної ради та прийняти заяви до Кабінету Міністрів та Президента з вимогою скасувати підвищення цін на газ.

     Позачергова сесія з такої нагоди може не лише зібратись (з відпусток), але й  прийняти відповідну заяву. Напередодні  виборів окремими силами це може бути використано як ще один аргумент на користь відстоювання інтересів громади. Однак, значних дивідендів така заява й так не принесе. А якщо й принесе, то в першу чергу «Нашій Україні» як найбільшій фракції в раді, і в меншій мірі БЮТу та «Свободі», незважаючи на те, що саме останні фактично очолили опозицію в області.

     Водночас, згадуючи як обласна рада не так  давно приймала заяви по Чорноморському флоту та «харківських домовленостях» мимоволі жахаєшся, боячись повторення. Заяви подібного характеру в нас приймаються лише за погодженням з губернатором. Навіть незначне посилення позицій потенційних опонентів Михайлу Васильовичу напередодні виборів не потрібне. Тим паче, що адміністрація в особі Василя Плавюка вже засудила подібні акції протесту. Хоча, як компромісний варіант, заява у виключно толерантній формі може бути таки прийнята. Судячи з тенденцій та часу, необхідного на скликання сесії та прийняття заяви, значення її буде приблизно таке ж як сумнозвісних попередніх заяв.

     Окрім того, необхідно розуміти, що на зниження цін уряд не піде. Відповідно, такі акції протесту й подібні заяви є лише формою прихованої передвиборчої агітації, черговою технологією. 

       «Наша Україна» не лише прийняла заяву з вимогою заборонити меру Москви, який своїми висловлюваннями щодо України, зокрема статусу Севастополя, давно заслуговує провести решту життя десь в прип’ятських лісах або, що краще, в небайдужих йому кримських степах,  в’їжджати в Україну, але й провела і обласну конференцію партії…

     Новий закон про місцеві вибори цілком можливо може врятувати обласну організацію від здавалось б неминучої деградації. В орбіту партії з вимушених обставин повернулися переважаюча частина тих, хто вже здавалось б розпочав самостійне «плавання». Схоже, що на місцеві вибори під помаранчевими прапорами «Нашої України» підуть й «Оновлення країни», «Народний Рух ім. В. Чорновола», «Спільна праця», «За Україну»... Зібравши такий конгломерат постатей, «Наша Україна» може розраховувати на власну, хоча й нечисельну фракцію в обласній раді, окремі особи цілком ймовірно пройдуть по мажоритарних округах. До речі, цілком можливо, що Івано-Франківська область стане чи одним із тих небагатьох регіонів, в яких представництво «Нашої України» в місцевих радах може більш-менш зберегтися.

     Керівником  обласного штабу «Нашої України» цілком прогнозовано затверджено Зіновія Шкутяка, який окрім всього схоже таки намірився висунути власну кандидатуру на крісло міського голови обласного центру. Зважаючи на політичну ситуацію, певну ймовірність проведення наступного року позачергових виборів до Верховної Ради, низьку вірогідність подолання виборчого бар’єру «Нашою Україною», передислокація в крісло міського голови не самий гірший варіант для Зіновія Васильовича.

     Якщо  Шкутяк дійсно вирішить балотуватися, то передвиборча шахівниця зазнає значних змін. Поза всяким сумнівом Шкутяк не лише вплине на перерозподіл позицій ще до виборів, але й перетвориться на одного з головних фаворитів кампанії. Однак, вибори ще потрібно виграти. Шкутяк ж, незважаючи на високий авторитет, має й достатню кількість опонентів, які залюбки згадають цікаві факти з політичної й управлінської біографії вже колись мера… Хоча в будь-якому випадку балотування Шкутяка буде значним позитивним імпульсом для «Нашої України».

     Перед однопартійцями Шкутяк поставив завдання «втримати Україну на місцях». Україна  ж на місцях – це в першу чергу  Дзеса, Івасютин, Коржак, Олійник, Бабій, Береговський, Біляшова, Палійчук та інші…

     Цілком  прогнозовано й те, що зі складу Ради обласної організації партії вивели Миколу Круця. Перехід Круця в коаліцію, зумовлений бажанням уберегти власний бізнес, не міг залишитися поза увагою… та ще й напередодні місцевих виборів. Ще однієї зради суспільство не пробачило б точно. Схоже, що тепер народному депутату залишається одна дорога – у владу.

     Що  стосується влади, то Партія Регіонів розраховуючи вочевидь цю владу в  регіоні здобути остаточно, сформувавши  чи не в кожній раді власні фракції, до виборів готується особливо ретельно. Якщо на президентських виборах підтримка лідера партії коливалась в межах 5-7%, то такий результат на місцевих виборах, зважаючи на нові політичні умови, буде розцінено як повне фіаско. З цієї причини і запрацювали офіційно з початку місяця виборчі штаби партії, в яких вже поволі формуються списки, здійснюється набір членів ДВК, визначаються з кандидатами. Вже сьогодні можна буде прогнозувати, що значний акцент буде здійснюватися на мажоритарні округи, хоча надзвичайно багато залежатиме від того, хто очолить список…

     Вірогідно, що цією особою буде Михайло Вишиванюк. Перехід губернатора та інших ключових в області функціонерів у партію влади є цілком можливим, судячи із одного з останніх інтерв’ю губернатора. Окрім того, Михайло Васильович, як чи не найбільш авторитетна в області особа, схоже з особливою наснагою взявся працювати над пониженням рейтингу Тимошенко в регіоні. Критика на адресу Юлії Володимирівної лунає чи не в кожному інтерв’ю губернатора. Це можна пояснити як наближенням виборів, так і позицією самої «Батьківщини» в особі її місцевих лідерів. Цього разу, прогнозуючи зростання підтримки Януковича, Вишиванюк зауважив, що «ще трохи – і від Тимошенко залишаться одні спомини. Бо всі ті, хто її підтримував, розберуться з її сутністю… що це, будемо так казати, – партія брехні». 

     Саме  Вишиванюка можна відзначити й як автора цитати тижня – «Я колись був головою колгоспу, і знаю, що таке загальні збори колгоспників. Так от останні п’ять років ми з вами жили на основі принципу загальних зборів колгоспників: всі за все, але конкретно ніхто ні за що не відповідає.

       За принципом колгоспу вже не один місяць живе й Івано-Франківська міська рада. Схоже, що на сесію вчасно можуть прийти всі, окрім самих депутатів (прошу вибачення в тих, кого це не стосується). Щоб зібратися на останню сесію міським, обранцям було потрібно всього-на-всього близько півтора години. Щоправда згодом депутати запрацювали з натхненням, чому посприяла вочевидь відсутність міського голови, й похапцем ухвалили низку рішень, зокрема, щодо медицини. Що стосується бюджету розвитку, то пропозиція щодо його більш ніж двократного збільшення (з 39 до 81 млн. грн.) за рахунок продажу землі підтримки очікувано не знайшла. Напередодні виборів такі кошти в розпорядженні міського голови стали б вагомим адмінресурсом, який б стовідсотково працював на рейтинг Віктора Андрюсовича. Наразі ж спроба провести кампанію за рахунок бюджетних коштів відправлена на доопрацювання. 

     Що  стосується людини тижня, то нею можна було б назвати як Руслана Коцабу, так і Володимира Олійника. Для Коцаби звітний тиждень видався в значній мірі урочистим. Він не лише відзначив першу річницю свого дітища – «Народного ока», але й презентував громадськості історичний відео-портал «Дем'янів Лаз». Історична тематика не чужа Коцабі хоча б того приводу, що не так давно він очолював музей Визвольних змагань, історія з яким завершилася гучним скандалом. З цієї причини, якщо для Коцаби інтернет-журналістика не є новизною, то Володимир Олійник постав у дещо новій іпостасі. Олійник не лише знайшов себе в соціології, провівши соціологічне дослідження з приводу місцевого самоврядування, але й подав у розшук…Найближчим часом Олійник збирається зайнятися пошуком кандидатів на посаду міського голови, депутатів міської та обласної ради. З огляду на те, що головними вимогами до кандидатів є чесність, порядність, професіоналізм, незалежність від адмінресурсу і так далі стає зрозумілим, що з цим у соратників відчуваються певні проблеми…Хоча в самого Олійника проблем із потраплянням в список «Нашої України» виникнути не має.

Ігор Дебенко, політолог

08 Серпня 2010, 12:53
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 08 Серпня 2010, 17:57
Відповісти

Автор: , 09 Серпня 2010, 21:44
Відповісти

Автор: , 08 Серпня 2010, 21:16
Відповісти

Автор: , 08 Серпня 2010, 23:24
Відповісти

Автор: , 09 Серпня 2010, 7:58
Відповісти

Автор: , 13 Серпня 2010, 16:59
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39