http://newtimes.ru/upload/medialibrary/be4/137-06-01.jpgТехнологія праймеріз покликана зробити більш прозорою систему вибору кандидатів на посаду міських голів та депутатів місцевих рад. Вона передбачає попередні вибори кандидатів членами місцевого осередку партії. Про можливість застосування системи праймеріз в Україні почали говорити і напередодні місцевих виборів. Проте первинно американська система в Україні, швидше за усе, приживеться з корективами, або ж не приживеться узагалі.

Упервинному варіанті, у якому праймеріз існує у США, сформовані у результаті попередніх виборів списки чи обрана кандидатура не підлягають уточенню. Система обирання кандидатів на участь у виборах серед однопартйців та населення була створена для того, щоб усунути протиріччя всередині партії, а не підвищити власний рейтинг. В українських праймеріз — свої уточнення: щоб і люди задоволені були, і політиків не обділити.
Фактично, система формування списків на цих виборах не зміниться, проте, будь-які консультації із населенням, які, проте, не відкидає жодна партія, всі гордо називають праймеріз, хоча від класичної процедури попередніх виборів вона — далека. 
Про можливість проведення таких праймеріз заявили відразу дві потужні політичні сили — ВО “Батьківщина” та Партія регіонів.
“Батьківщина” рекомендує провести праймеріз для перевірки потенційних кандидатів на міцність та якість. Механізм проведення праймеріз міститься у методичних рекомендаціях центрального штабу партії Юлії Тимошенко.
Згідно зі вказівками, кожен бажаючий бути включеним до списку кандидатів повинен пройти спеціальний тест, який підтверджує його придатність для участі у виборах.  Для цього кандидату необхідно зібрати певну кількість підписів місцевих жителів й однопартійців, які постійно проживають на території відповідної місцевої ради. Після цього місцева організація партії повинна розмістити оголошення із зазначенням дати, часу і місця проведення попередніх партійних виборів й обов’язково запросити на них місцеві ЗМІ. Рекомендують дати можливість населенню проголосувати за кожного окремого кандидата. Або навіть і висловити про нього свою думку.
Остаточний список має бути сформований згідно із попереднім волевиявленням народу, але вже на засіданні бюро обласної організації партії. Тому існує чимала ймовірність того, що у списки кандидатів потраплять зовсім не всі “народні” обранці. Тим більше, що рекомендації не є обов’язковими: кожна місцева організація може обирати метод визначення кандидатів по-своєму і по-своєму проводити процедуру попередніх виборів.
Ідея праймеріз, проте, не знаходить підтримки столичних однопартійців Юлії Тимошенко. Раніше глава Київської міської організації партії “Батьківщина” Анатолій Семинога заявляв, що ядро команди вже сформоване: це люди, які зарекомендували себе під час попередніх кампаній, депутати місцевих рад. Тому ніякі праймеріз не потрібні.
Калуш обіцяє провести попередні вибори. Проте, як саме — не вирішили.
— Поки що не знаємо, чи виконуватимемо все так, як вказано у рекомендаціях. Наразі система формування списків у Калуші тільки обговорюється. Швидше за все, ми проведемо ряд відкритих заходів, на які можуть завітати всі охочі зі своїми пропозиціями. А, взагалі, прийматимемо і вислуховуватимемо всіх, хто приходитиме до нас із пропозиціями. Такий досвід ми мали і на попередніх місцевих виборах, коли організовували зустрічі, запрошували авторитетних калушан, а також проводили індивідуальний прийом громадян. І потім, при формуванні остаточних списків, враховували ці пропозиції, — зазначив у коментарі “Вікнам” голова Калуської міської організації ВО “Батьківщина” Роман Боднарчук.
Провладна Партія регіонів також не виключає можливості проведення праймеріз. Але — з іншою метою: розширення електорального поля. Систему праймеріз Партія регіонів хоче застосувати саме із проекцією на Західну Україну.
Депутат Верховної Ради, член фракції Партії регіонів Володимир Зубанов вважає, що можливе застосування такої технології буде корисним для партії. Проте, і “регіонали” планують залучити до попереднього голосування виборців.
“Регіонали” на наступних виборах також хочуть узгоджувати кандидатури не тільки з однопартійцями, але і з населенням. Як приклад Володимир Зубанов наводить вибори 2002 року, коли для формування списків проводили соціологічні дослідження.
Калуські “регіонали” говорять, що формуватимуть списки, насамперед, опираючись на результативну діяльність кандидата.  Голова Калуської міської організації Партії регіонів Михайло Форович повідомив “Вікнам”, що у списках на місцевих виборах будуть тільки найбільш достойні представники із лав партії. Список формуватимуть за територіальним принципом, тому, можливо, певні опитування проводитимуть.
Очевидно, у гонитві за рейтингом, українські політики вирішили модифікувати саму ідею попередніх виборів: акцентувати на участі у формуванні списків виборців. Повіривши у те, що для формування списку важлива їхня думка, люди мали б автоматично позитивно сприймати політичну партію й активніше підтримувати сформований ними список. Проте, навіть за методичними рекомендаціями центральних штабів, остаточне право формування списків все ж належить верхівкам місцевих організацій, а, чи врахують вони думку народу, — питання спірне.
Проте, ідея дістала таку підтримку серед українських політиків, що опозиція навіть розробляє законопроект про праймеріз. І, схоже, ця ідея зможе об’єднати коаліцію й опозицію у Верховній Раді, адже “регіонал” Володимир Зубанов не виключає, що коаліція підтримає відповідний законопроект.

09 Серпня 2010, 13:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 02 Вересня 2010, 10:59
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02