У справжню проблему для тисменичан, котрі мешкають у приватних будинках, перетворилася така, здавалося б, буденна справа, як очищення вигрібних ям і вивезення та скидання побутових відходів у каналізаційний колектор. Вона стала предметом неформального обговорення, котре ініціював депутат обласної ради Богдан Романчук після чергової наради з питань водопостачання, яка відбулась у Тисменицькій райдержадміністрації і про яку «Галичина» розповість окремо. А в цій дискусії взяли участь зокрема директор водоканалізаційного господарства Тисмениці О. Оношко і головний інженер підприємства М. Струк, приватні перевізники, які мають спеціалізовані автомобілі, представники міської громади, а також начальник управління економіки райдержадміністрації Л. Кузьо.

Тарифні плани для вигрібної ями

За кубометр злитих у каналізацію побутових стоків мешканці багатоповерхівок у Тисмениці платять комунальникам 5,11 гривні. А ті, хто проживає у власних будинках, — 12 або 18 гривень залежно від того, куди буде скинуто побутові відходи — у колектор водоканалізаційного господарства міста чи на очисні споруди АТ «Хутрофірма «Тисмениця».

Можливо, навіть до таких високих і ніяк не зрозумілих з точки зору економічного обррунтування тарифів тисменичани поставилися б по-іншому, якби до кожного будинку, як і до квар­тир у багатоповерхівках, було підведено каналізацію. А так власникам будинків принаймні раз на місяць доводиться замовляти спеціальний автомобіль, що може викачати побутові відходи з вигрібної ями і вивезти їх та злити у каналізаційний колектор водоканалізаційного господарства міста чи доставити на очисні споруди
АТ «Хутрофірма «Тисмениця». А тут «працює» вже зовсім інша арифметика. Бо спецавтомобіль здатний за один раз забрати три кубометри відходів. Отож 12 чи 18 гривень відразу ж множаться на три та ще додаються витрати водіїв на бензин і мастильні матеріали, на амортизацію транспорту й оплату послуг перевізників. І в підсумку набігає кругла сума — по 100 гривень з двору.

— Але під час червневих і липневих злив багатьом у Тисмениці доводилося замовляти спец­автомобілі навіть двічі на місяць, щоб не допустити витікання побутових стоків і фекалій з туалетів на власні та сусідські подвір’я і городи. А отже, викладати вже по 200 гривень, — за­значає Б. Романчук. —  А це для пенсіонерів з мінімальними пенсіями та багатодітних родин із невеликими доходами просто непосильна плата за відходи...

Отож Богдан Іванович ініціював неформальну дискусію, прагнучи переконати і комунальників, і приватних перевізників добровільно зменшити свої тарифи та ціни на послуги. Хоча О. Оношко і М. Струк погодилися з тим, що сума плати за утилізацію відходів справді неспівставно висока для людей з мінімальними пенсіями і зарплатами, все ж ні Оксана Михайлівна, ні Микола Степанович не дали прямої відповіді на запитання про те, чому плата за кубометр стоків з багатоповерхівок становить 5,11 гривні, а з вигрібних ям приватних будинків — аж 12 грн. Це при тому, що, як зауважив Б. Романчук, з колектора і ті, і інші підприємство перекачує трубопроводом для наступного очищення в Івано-Франківськ. І, зрозуміло, несе одинакові витратиѕ Вони лише зауважили, що тариф господарства значно менший, ніж у «Хутрофірми «Тисмениця», яка і побутові, і промислові стоки приймає за єдиною ціною — по 18 гривень за кубометр. Щодо приватних перевізників, то вони погодилися подумати над зниженням вартості своїх послуг. Проте попередили, що «люфту», образно кажучи, у них небагато. Бо за їхніми розрахунками, з кожної отриманої сотні гривень вони 36 або 54 гривні платять за право скинути стоки й ще 30 гривень у середньому витрачають на бензин. А те, що залишається, ділиться і на зарплату, і на придбання шин, запчастин та ремонт автомобілівѕ

 

Бетонна «пломба» на колекторі

Але висока плата за очищення вигрібних ям і вивезення відходів днями перестала бути єдиною проблемою, що турбує мешканців приватних будинків у Тисмениці. Річ у тім, що суд задовольнив скаргу жителів розташованої неподалік від каналізаційного колектора багатоповерхівки на те, що звідти поширюються  неприємні запахи. І виніс ухвалу закрити колектор для скидання стоків, яку працівники водоканалізаційного господарства виконали, закривши люк бетонною панеллю. Таким чином, тепер перевізникам доведеться возити відходи або ж до колектора АТ «Хутрофірма «Тисмениця», або ж аж до Івано-Франківська, де комунальне підприємство «івано-Франківськекотехпром» готове дати дозвіл на скидання їх у колектор, що розташований у районі Івано-Франківського домобудівного комбінату. Там дешевше, проте і пального, і часу на поїздку до обласного центру потрібно витратити більше. Тож для власників вигрібних ям це обійдеться, можливо, ще дорожче.

До речі, цікава, як зазначали учасники дискусії, історія появи поблизу колектора водоканалізаційного господарства багатоповерхового будинку, мешканці якого нині відстоюють своє право на чисте повітря в судовому порядку. «У середині 70-х років минулого століття, коли будувалася, до речі, коштом «Хутрофірми «Тисмениця», каналізаційна мережа, колектор звели за містом, на болотах», — зауважила під час дискусії О. Оношко.

В останні роки Тисмениця, як й інші міста краю, розрослася. І, судячи з усього, забудовувалася хаотично. Без науки і без виваженого плану. За практично одностайним висновком фахівців, попередній владі не слід було давати дозвіл на спорудження багатоповерхівки в цьому місці. Тепер і влада, і громада міста, схоже, зайшли в глухий кут: щоб відкрити іншу точку доступу для скидання побутових стоків, необхідно будувати новий колектор. Або ж — новий будинок для відселення людей з багатоповерхівки, що виросла «на болотах». Та ні на те, ні на інше коштів у міському бюджеті немає. Тож навіть фахівцям непросто знайти вихід з цієї справді патової ситуації.

Зазначимо також, що під час згаданої дискусії деякі з її учасників висловили думку про те, що повітря в тому місці забруднюють не ті «запахи», що йдуть з колектора, котрий, як стверджували, зазвичай закритий і його люк водії відкривали лише на той невеликий час, щоб скинути привезені стоки, а ті, котрі вітер приносить з так званого озера. «Озеро» — це насправді котлован, котрий в авральному порядку вирили поблизу колектора, коли тут сталася аварія. І в нього комунальники перекачали стоки, без чого неможливо було полагодити каналізаційну систему.

Згодом, коли ремонтні роботи завершили, «озеро» вирішили залишити. Бо оскільки в Тисмениці немає резервного каналізаційного трубо­проводу до Івано-Франківська, то, вірогідно, що знову щось поламається і нагально виникне потреба мати під рукою бодай такий саморобний резервуар, аби тимчасово перекачати туди стоки. І якщо це справді так, то мешканці багатоповерхівки, зведеної по сусідству з каналізаційним колектором, насправді опинились у дуже безперспективній ситуації.

Б. Романчук стурбований закриттям однієї з двох наявних у місті точок доступу для скидання відходів з вигрібних ям. Оскільки це може призвести до того, що АТ «Хутрофірма «Тисмениця» ще підніме ціну на приймання стоків. А тут, на його переконання, надзвичайно важливо зберегти баланс інтересів — якщо комусь стане економічно невигідно викачувати і вивозити стоки з дотриманням екологічних вимог, то люди почнуть шукати, так би мовити, дешеві варіанти. І незабаром вміст вигрібних ям може опинитися у фосах, на нічийних полях чи в перелісках, забруднюючи довкілля, знищуючи природу та криючи серйозну небезпеку для здоров’я людей.

26 Серпня 2010, 12:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47