http://nytka.com.ua/web/images/uploads/other/5e7db5969d5e9bef202ce5424a595676.jpgУ селі Спас на Коломийщині минулої неділі відбувся перший Міжнародний фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас», гостями якого були представники Швейцарії, Польщі, Австрії, Німеччини, Румунії, Закарпаття, сусідніх гірських районів Прикарпаття .

На запрошення сільського голови Олександри Гоянюк, голови райдержадміністрації Михайла Негрича у святі старовинних страв і самобутніх місцевих традицій взяв участь голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. Щиро вітаючи працьовитих газдів Покуття з першим міжнародним фестивалем екологічно чистої карпатської кухні, який “обов”язково матиме смачне довголіття”, Михайло Вишиванюк наголосив: “Тут, у Спасі, у всій красі постала Україна. Це село продемонструвало не лише Україні, а й всьому світові, що ми є, що невмирущими є українські батьківські традиції. Це село переступило поріг меншовартості, настільки причепурилося, що можна його назвати взірцевим і показувати іншим селам у всій красі, як край зеленого туризму”.

За словами голови ОДА, органічна продукція, про яку йдеться - “це велика перспектива для того, аби якнайшвидше показати світові, що у нас екологічно чиста земля, де вирощують екологічно чисті продукти”.

На багатолюдному сільському стадіоні в спеціально збудованих дерев”яних альтанках, вбраних “писаними” веретами і вишитими рушниками наметах кожне село презентувало свою самобутню домашню кухню, наввипередки пригощаючи та припрошуючи гостей. Поруч покутяни представили вироби народних умільців. Учасниками святкового концерту на відкритій сцені були сільські фольклорні колективи.

За задумом головного організатора, голови правління Асоціації виробників органічної продукції «Чиста флора» Михайла Стовп’юка, основне завдання започаткованого фестивалю, який отримав назву «Смачний Спас» на честь недавнього храмового у селі Спас свята, де він проходить,- це розвиток і збереження кулінарної спадщини України, зокрема культури автентичних продуктів харчування Карпатського регіону, підтримка органічного землеробства, сприяння розвитку сільського зеленого туризму, популяризація етнічних традицій та ремесел.

У програмі фестивалю було приготування найбільшої у порції грибної юшки у п'ятидесятилітровому казані та понад ста страв за старовинними рецептами покутських родин, частування ними допитливих гостей, які тут же записували рецепти, створення книжки автентичних рецептів «Родинна кулінарія».

В межах “Солодкого Спаса” відбулися конкурс «Країна гурманів», виставка-ярмарок виробників органічної продукції України, конкурс етнічних ремесел «Спаський вернісаж», виступи фольклорно-етнографічних колективів.

За словами ініціативного спасівця Михайла Стовп’юка, очолювана ним Асоціація виробників органічної продукції «Чиста флора» взялася за активне пропагування серед прикарпатців органічної, екологічно чистої продукції, щоб убезпечити здоров’я краян і привабити якомога більше туристів, які б їздили в Карпати задля екотуризму.

Напередодні фестивалю відбувся міжнародний семінар з обміну досвідом «Маркетинг сертифікованої органічної продукції з Карпат».

Серед організаторів фестивалю “Солодкий Спас” - Федерація органічного руху України, Інститут органічного сільського господарства Швейцарії за фінансової підтримки цієї держави.

Коментуючи акредитованим представникам ЗМІ значення кулінарного дійства у Спасі, голова ОДА Михайло Вишиванюк зазначив: “Обласна рада виділила з обласного бюджету 127 тисяч гривень для того, щоб сертифікувати наші землі і показувати Європі і світові, що у нас екологічно чиста земля, безпечна здорова продукція. Будь-ласка, приїжджайте і споживайте”.

Довідка.

Навесні Туристична Асоціація Івано-Франківщини, яку очолює Оксана Федорович, звернулася до голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка з пропозицією вступу області до Європейської мережі кулінарної спадщини.

“Місцеві продукти харчування та кулінарні традиції Прикарпаття є особливими принадами нашого регіону, що спонукають туристів з інших регіонів та країн відвідати нашу область,- йшлося у листі. - Зважаючи на те, що тема пропагування традиційної гастрономії Прикарпаття є перспективною та водночас недостатньо розвинутою, Туристична Асоціація Івано-Франківщини, яка активно займається просуванням місцевої кулінарної спадщини, вважає одним з пріоритетів у цьому напрямку входження області у Європейську мережу кулінарної спадщини.Перспективи:мережастворить додаткові потужні можливості для промоції місцевих виробників традиційних екологічно чистих продуктів та традиційної карпатської кулінарії, а відтак – нові ринки збуту та залучення нових відвідувачів з туристичних ринків Європи. Членство в мережі відкриє нові перспективи для місцевих підприємств щодо участі у європейських проектах, спрямованих на підвищення кваліфікації спеціалістів у сферах виробництва та обслуговування, впровадження мережевих ініціатив задля просування та пропагування місцевих продуктів, в тому числі, з використанням вже добре відомого у світі бренду мережі.

Вперше тема приєднання Івано-Франківської області до Європейської мережі кулінарної спадщини була піднята делегацією області на чолі з першим заступником начальника Головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації Вірою Квочак в рамках конференції Європейської мережі кулінарної спадщини «Роль якості продукту харчування та страв у світлі ідеї Європейської мережі кулінарної спадщини», що відбулася у жовтні 2009 року в м.Рівному.

Наступним етапом інтеграційного процесу був установчий семінар, 20 травня, за участю головного координатора Європейської мережі кулінарної спадщини Яна Хансона зі Швеції та представника мережі, директора Бюро якості і регіональних марок Маршалковського уряду Вармінсько-Мазурського воєводства в Ольштині, уродженця Коломийщини.

26 Серпня 2010, 15:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47