«Освіті України ніколи не бракувало екстріму», — зазначила начальник головного управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк на традиційній розширеній педагогічній колегії, яка відбулася днями. А й справді, змін протягом останніх років було чимало: перехід на 12-бальну систему оцінювання та на дванадцятирічку... І недавно освітню галузь знову залихоманило від чергових реформувань. Передусім від них потерпають учні, які вчаться справді в екстремальних умовах, адже не завжди знають, що чекає на них завтра і скільки років ходитимуть до школи, і вчителі, які попри ненайсприятливіші умови повинні надавати високоякісні освітні послуги та, як зазначили на конференції, формувати гармонійну особистість.

Загалом на розширеній педколегії також проаналізували роботу освітян регіону за минулий навчальний рік та накреслили перспективи розвитку освітянської галузі області на наступний. В обговоренні взяли участь начальники відділів і управлінь освіти районів, голови профспілкових комітетів, завідувачі районних методичних кабінетів, директори шкіл, а також начальник головного управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк, перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський, заступник голови ОДА Роман Іваницький, міський голова Віктор Анушкевичус, директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук, професор теологічної академії Іван Козовик.

Нинішній рік приніс нові сюрпризи та нові зміни — це і обов’язкове охоплення дітей п’ятирічного віку до­шкільною освітою, повернення до одинадцятирічної системи освіти, брак підручників... Атмосфера стає ще напруженішою, адже на носі — початок нового навчального року. Основні проблемні акценти нового шкільного року виокремила Зінаїда Болюк: «Забезпечити дітей стовідсотковою дошкільною освітою не буде можливим, тому виходимо із ситуації як можемо: формуємо групи при дошкільних закладах, школах, встановлюємо соціально-педагогічний патронаж, плануємо відкрити 12 дошкільних навчальних закладів до кінця року. Друга проблема — брак підручників. Їх лише починають друкувати, вони мали б уже надходити для перших класів. Буде електронний варіант, тому мусять працювати методичні кабінети, управління освіти, директорський корпус, щоб як тільки з’явиться електронний варіант, роздати його по школах, в яких немає Інтернету. Хвилюють кадри: фактично 62% учителів працюють на неповному навантажені, кожен п’ятий — працюючий пенсіонер, молодь не має де працевлаштовуватись».

«Школи Івано-Франківська готові до початку навчального року», — запевнив міський голова Віктор Анушкевичус. — У початкових класах замінено парти на регульовані, майже в повному обсязі реалізовано програму «Басейни», і нині всі четверті класи мають уроки плавання, успішно продовжуємо програму комп’ютеризації. В Івано-Франківську 75% дітей охоплено дошкільною освітою, 25% — ще стоять на черзі. Тому ми не можемо обмежитися лише формуванням додаткових груп — плануємо будівництво чотирьох нових дитячих садків і капітальну реконструкцію ще одного».

Держава за своїм конституційним обов’язком повинна забезпечити доступну та безоплатну дошкільну освіту. І тут починаються проблеми.

«В Івано-Франківській області лише 52% дітей охоплено дошкільним навчанням, у тому числі понад 70% — у місті і 34 % — на селі. Є багато сіл, у яких немає навіть побудованих дошкільних закладів. Нині офіційно нараховується близько шести тисяч незадоволених заяв батьків на влаштування у ДНЗ, а насправді їх є значно більше. У більшості дитсадків — перевантаження, на кожні 100 місць — 115 дітей, у сільській місцевості трохи менше — 103», — зазначила у своєму виступі Зінаїда Болюк.

Недостатня кількість дитячих садків — не всі проблеми дошкільної освіти, є ще: незадовільна якість харчування, слабке матеріально-технічне забезпечення, кадри тощо. Визначивши їх, Зінаїда Андріївна окреслила завдання: «Забезпечити максимальну кількість відновлюваних ДНЗ, які закрили або віддали в оренду, забезпечити охоплення дітей п’ятирічного віку різними формами здобуття обов’язкової дошкільної освіти починаючи з 1 вересня 2010 року. Підготувати пропозиції щодо розробки державної програми дошкільної освіти на період до 2017 року».

В загальносередній освіті теж є ряд проблем, які вимагають негайного вирішення. Зокрема, наповнюваність шкіл. Як зазначила Зінаїда Болюк, Донецька область має середню наповнюваність класів учнями 22, у нас — 18. Найнижча наповнюваність — у Рогатинському, Галицькому і Тлумацькому районах. Лише в Рогатинському районі є п’ять шкіл I-III ступеня, які мають менше 90 учнів.

Хоч міністр освіти Д. Табачник стверджує, що рівень комп’ютеризації шкіл у сільській місцевості становить 86%, одначе проблема полягає в іншому: підключенні до Інтернету. Як зазначила Зінаїда Болюк, інтернетизація прикарпатських шкіл становить 72%, проте її ефективність у сільських школах — всього 30%. «Цю проблему вирішити не так легко, це треба поставити в базових селах цифрові станції», — наголосила вона.

Педагоги б’ють на сполох та кричать в один голос про те, що якість знань українських школярів різко падає, особливо з природничих наук — математики, фізики, хімії, грамотність теж не на висоті.

Активність суспільства, в тому числі й що стосується руху, також впала. Для контролю здоров’я школярів та уникнення летальних випадків на уроках фізкультури З. Болюк запропонувала, щоб медогляди учнів незалежно від віку проходили щороку і на базі шкіл.  До речі, через день, у минулу п’ятницю, уряд ввів обов’язковий медогляд у приміщеннях шкіл. «Хочу наголосити, що фізичне виховання — це не виховання атлетів, це формування здорового тіла, в якому мав би бути здоровий дух. Це комплекс педагогічного виховання. Навчання — організований, цілеспрямований процес формування особистості і тому ми маємо працювати на ці всі риси постійно й однозначно», — узагальнила чільниця обласної освіти.

Однією з найуспішніших реформ останніх років педагоги, вчителі та учні називають зовнішнє незалежне оцінювання. Про підсумки тестування Прикарпатських випускників розповів директор регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук: «Ми мали можливість спостерігати за найщасливішими випускниками 2008, 2009, 2010 років. Тому що наразі у Верховній Раді є проект закону, згідно з яким узаконюється середній бал атестата, прирівнюється до результатів ЗНО, і що найстрашніше — вводиться право ВНЗ на свій обо­в’язковий іспит. Завжди, принаймні за моєї пам’яті, коли мав доступ до державних освітніх карт, наша область у найкращому разі малювалася сірими тонами, в більшості випадків це були чорні тони, що свідчило про низький рівень освіченості. Ми зробили потужний ривок своєю працею. Нині практично з жодного предмета показники області не йдуть нижче середнього українського, а якщо брати біологію та й інші предмети — це лідерські позиції. Не йдеться про одного конкретного випускника, це би не було підставою для розмови, це вже йде статистика, рейтинг. Тішить, що за кількістю «двохсотбальників», якщо взяти процентне відношення до кількості учасників тестування, область перебуває також у чільній половині таблиці».

...Щороку до 1 вересня всі школи готуються за звичним графіком, створюють належні умови для навчання учнів. Звісно, проблем в українській освіті чимало, відчувається брак послідовності реформ, та все ж, незважаючи на численні негаразди «у нашому домі», як завжди, усі школи Прикарпаття відкриють свої двері вчасно і почнуть новий навчальний рік. Як зазначила директор Богородчанської школи № 2 Уляна Битківська: «Школа живе своїм певним специфічним єдиним ритмом: 1 вересня — напружений навчальний рік — 31 травня. Не думаю, що цей рік приніс нам фундаментальні зміни, завдання школи завжди залишається вічним — вчити і виховувати дітей, розвивати гармонійну особистість, а зміни в програмах і навчальних планах, звичайно, вносять свою специфіку, труднощі, але кваліфікований учитель подужає все».

На засіданні педколегії також вручили традиційну обласну премію ім. Івана Косика за добру роботу в галузі управління та організації системи освіти. Її лауреатами стали директор Богородчанської ЗШ № 2 Уляна Битківська, начальник управління освіти Коломийської міської ради Марія Грицан, ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб’як, директор Центру професійно-технічної освіти № 1 м. Івано-Франківська Богдан Казимирів. Також ряд освітян від­значено за високий рівень підготовки до навчального року.

31 Серпня 2010, 11:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30