На час відпустки кожен мріє про незабутній відпочинок. Якщо пощастить — побачити світ, поподорожувати Україною, в гіршому разі — хоча б вирватись за місто. Під час підготовки до подорожі важливо обрати маршрут, визначити транспорт і забронювати готель, садибу, квартиру, де можна зупинитись. Активні люди, які не бояться пригод, обирають новий спосіб проживання. Не в готелях і навіть не в наметах, а — на диванах, до того ж без плати!

В Інтернет-мережі створено спільноти, члени яких просять прийняти їх на ночівлю або гостинно надають місце в своїй оселі подорожнім без будь-якої плати за це. Такі спільноти об’єднані назвою «служба гостинності». Кожна з Інтернет-спільнот складається з волонтерів із цілого світу, які відкриті до спілкування, знайомств із новими людьми, культурами й звичаями. Найпопулярнішими спільнотами, за даними Вікіпедії, є couchsrfing.com та hospitalityclub.org. Кожна з них існує за своїми правилами, однак об’єднує їх мета культурного обміну й розвитку дружби в світі. Практика такого виду волонтерства розвивається і в Україні. Коли я приймала у себе вдома австралійця Біллі Рівза з міста Перс, мені пощастило заочно побувати в країні моїх дитячих мрій. Розповідаючи про свій досвід коучсерфінгу Біллі зазначає: «Коучсерфінг надає можливість дешево та цікаво подорожувати. Цього року  я впродовж трьох місяців мандрував Україною та Білоруссю. Мені надзвичайно сподобалось. Спілкування з місцевими дозволяє побачити місто таким, яким воно є для його жителів. Коучсерфінг змінив моє уявлення про подорожі».

Перші кроки в «диванних подорожах»

Нині в коучсерфінгу (КС) зареєстровано понад шість тисяч шукачів пригод з України. З часу створення мережі до неї долучилось два мільйони користувачів світу; щотижня в ній реєструється 20 тисяч нових людей, з них — понад 50 українців. Після безкоштовної реєстрації на сайті користувач (коучсерфер) може переглядати сторінки інших волонтерів, читати відгуки про них, листуватися, просити поради чи пропонувати допомогу, планувати й узгоджувати маршрути поїздок.

Моніка Маціяш (Лондон, Англія) — родом з Іспанії — після повернення додому написала мені: «Я завжди прагнула спілкування англійською мовою, знайомств з іноземцями та їх культурами. Саме тому я стала членом КС. Це чудова можливість знайти друзів, які приймуть тебе в гості у кожній частині світу. До того ж мені дуже подобається допомагати іншим — це найкраще відчуття. Я розумію, що мій час, моя доброта і мої знання допомагають іншим. Стати коучсерфером може кожен, оскільки в кожного з нас є диван чи хоча б місце на підлозі, де можна постелити подорожнім, зайве простирадло, подушка, ковдра, рушник».

Волонтери спільноти обирають для себе вид співпраці з подорожувальниками — он-лайн-спілкування, запрошення на каву-чай, тур-прогулянка містом, надання підлоги, дивана чи навіть кімнати для ночівлі. Членство ні до чого не зобов’язує: ви можете подорожувати, користуючись «диванами» і не приймати подорожніх, якщо у вас немає такої можливості, або ж навпаки. Однак після того, коли відчуєш відкритість людей, які приймають тебе вдома, годують, піклуються про тебе, довіряють тобі, хочеться відплатити їм також добром.

Сергій з Івано-Франківська ділиться: «Кожен хостинг (надання тобі нічлігу), де, крім даху над головою, ще й підгодовують — уже більш ніж позитивний. А там, де ключі від хати дають, ще й велосипеди на придачу, — це взагалі «космос». Хоча головне, щоб хости (господарі квартири) хороші були...»

Офіційна мова спільноти — англійська, що дозволяє людям з усього світу порозумітись. При перегляді «профілю» коучсерфера можна дізнатись, якими ще мовами він розмовляє і перейти на ту мову, яка для обох вас буде зручнішою.

 Арнес із Відня (Австрія), котра прийняла нас з чоловіком під час нашої недавньої літньої подорожі Європою, сказала: «Першим про цю спільноту мені розповів батько в 2005 році (тепер йому 58). Він з мамою й досі подорожують за допомогою КС і приймають гостей у себе. Я вступила до спільноти 2008 року. Досвід, здобутий через КС, завжди був позитивним. Якось у Монако нас прийняв до себе хлопець, який жив на 20 квадратних метрах. Іншого разу ми приймали молоду пару зі США, які чотири роки провели в американській армії. Вони показали нам фото, котрі зазвичай бачиш лише в новинах. Люди, з якими зустрічаєшся, завжди цікаві, неординарні, відкриті, готові допомогти. Пригадую пару з Іспанії. Вони майже не розмовляли англійською, ми ж не знали іспанської. Однак ми чудово провели час разом».

Довіряй, але перевіряй...

Не слід забувати і про ризики. Ніколи не можна бути цілком впевненим у собі, що вже казати про інших людей, до того ж іноземців. «Перед нами постає проблема «людського фактора» — важко довіритись незнайомцеві, пустити його в свій дім. Ми боїмось незнайомців, і це природно. Обережність ніколи не завадить. Інколи навіть ті, кого знаєш усе життя, можуть обманути. Вірю, що люди зі спільними інтересами, такими як подорожі, культури, знайомства, напевне не завдадуть тобі кривди. Все ж ніколи не зашкодить перевірити персональну сторінку потенційного гостя і почитати відгуки про нього, перш ніж запросити його додому...», — відверто зауважує британка Моніка Маціяш.

Щоб більше дізнатись про потенційного гостя чи «господаря дивану», кожен учасник надає на персональній сторінці якомога більше інформації про себе — інтереси, звички, музичні, книжкові та кіновподобання, країни та місця, в яких бував, особисті фото­графії, опис і фото дивану. Визначальними стануть також відгуки інших учасників спільноти про вас та наявність у вас друзів у КС. Окрім того, існують певні правила оформлення запитів про хостинг. Слід розсилати запити заздалегідь, персоналізовувати їх — обов’язково починайте листа зі звертання на ім’я і максимально вказуйте на те, що ви ознайомлені з профілем обраного вами хоста (господаря квартири), знаєте про його інтереси та вподобання. Деякі хости для перевірки вписують у свій профайл запитання чи прохання, про які ви повинні згадати при написанні листа. Це вкаже на те, чи ви справді знаєте, кому надіслали запит.

КС часто є непередбачуваним. Навіть коли ви розраховуєте на конкретну людину, варто мати ще одного-двох хостів про всяк випадок, і гроші на хостел (гуртожиток готельного типу)  в разі, якщо вас залишать без місця на нічліг.

«Були, звісно, і негативні моменти... В Китаї я надіслав понад 20 запитів про нічліг, але так і не знайшов, де заночувати. Відписали тільки четверо людей, що не можуть прийняти, решта не відписала взагалі... Причин, чому так сталось, могло бути багато — я тоді ще не знав усіх тонкощів, і особиста сторінка була не дуже заповнена. Проте ніколи не знатимеш напевне, чому люди ніяк не зреагували на твій запит...» — ділиться досвідом Сергій.

Міхал Кузджал із Вроцлава (Польща): «Я багато подорожував ще до того, як приєднався до коучсерфінгу. Зупиняючись у гуртожитках і готелях, не міг завести так багато друзів, до того ж доводилось витрачати гроші на проживання. Саме тому ідея КС видалась мені фантастичною — це чудова нагода зустріти цікавих людей, довіритись їм, запросити їх до себе чи приїхати до них. Мені подобається знайомитись зі звичками людей, їх способом життя, пізнавати іноземні культури через аспекти щоденного побуту».

В такий спосіб ви подорожуєте Україною та світом, не виїжджаючи за кордон. Навіть якщо ви не можете приймати у себе вдома гостей, варто спробувати інші можливості досвіду коучсерфінгу.

«Особливо вражає те, як легко люди готові допомогти і надати все необхідне. Як і більшість, приєдналась до КС заради економії грошей. Однак коли відчула дух дружби і взаємодопомоги, матеріальне відійшло на другий план. У деяких країнах можна досить дешево переночувати в гуртожитку. Однак досвід у КС неоціненний, значно кращий за п’ятизіркові готелі!» — зазначає Моніка.

Із КС та іншими спільнотами гостинності мандрувати стає легше, а що найголовніше, така мандрівка буде неповторною і незабутньою. За п’ять місяців членства в спільноті КС ми прийняли вдома гостей з Франції, Англії, Чехії, з Австралії та з Києва. Вирушивши цього року в подорож Європою, ми з чоловіком відвідали Польщу, Чехію, Австрію й Італію, побували в десяти містах, здобули чудових знайомих та друзів, пізнали цікаві моменти побуту іноземців, про­йшли тими місцями й шляхами, які не запропонує жодне агентство. А найважливіше — це те, що так може подорожувати кожен, хто готовий до пригод…

31 Серпня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47