У понеділок на позачерговій сесії Верховна Рада ухвалила зміни до закону про місцеві вибори. Відповідно до них усі партії, які зареєстровані в Україні, можуть брати участь у виборах, також збільшується склад територіальних виборчих комісій до 18 осіб та надається право подавати кандидатури для формування ТВК усім місцевим організаціям політичних партій. Сьогодні ми поцікавилися, що думають з цього приводу депутати різних фракцій Івано-Франківської обласної ради, а в наступному випуску «Галичини» запитаємо про це незалежних експертів.

Ігор Олійник, голова Івано-Франківської обласної ради, вважає не надто досконалим і далеким до європейського ухвалений Верховною Радою Закон  «Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради, Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних голів», оскільки він «має чимало відхилень від  європейського виборчого законодавства  та Європейської хартії місцевого самоврядування, яку підписала Україна», повідомила прес-служба голови облради.

Але І. Олійник разом із тим позитивно відгукується про зняття обмежень щодо участі у місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, що утворені менше року тому, завдяки чому всі місцеві партійні організації мають можливість висувати своїх кандидатів на виборах. На переконання голови, «ми повинні вибирати людей, які б представляли громади, осіб відомих незалежно від того, коли зареєстровано політичну силу, до якої вони належать».

Щодо змін у формуванні складу територіальних виборчих комісій, тобто збільшення їхнього складу до 18 осіб та права подавати кандидатури для членства у ТВК  всім місцевим організаціям партій, що зареєстровані в Україні, а не лише тим, які представлені у Верховній Раді, то, на думку І. Олійника, і перше, і друге тільки сприятиме тому, щоб майбутні вибори пройшли чесно й прозоро, звичайно, в тому разі, якщо представники виборчих комісій «не спокушатимуться на різні підкупи та відмовляться від суто особистих і партійних інтересів».

Зіновій Береговський, фракція «Наша Україна»:

— Обмеження участі партій у виборах до місцевих рад було, м’яко кажучи, несправедливим. Адже такі партії, як, скажімо, «Фронт змін», «Сильна Україна» вже пройшли становлення, структуровані від верху до низу, отож, поза сумнівом, повинні мати відкриту дорогу до місцевих рад. Правки дали можливість доступу до місцевої влади і нечисленним партіям, місцеві організації яких були не зареєстровані на районному, міському, сільському рівнях. Щоправда, їхню участь у виборчому процесі можна оцінювати по-різному.

Зміни загалом виглядають позитивними. Здавалось би, істина перемагає. Проте зміни зроблено надто пізно, бо механізм уже запущено, виборчий процес набирає обертів. З огляду на це, гадаю, законодавчі правки істотно не вплинуть на якість виборчого процесу. Всього-на-всього матимемо більше кандидатів. Бо партії незалежно від дати реєстрації отримали право висувати своїх кандидатів на місцевих виборах. Якщо всі партії братимуть участь у виборах, то логічно, що вони повинні мати своїх представників у територіальних виборчих комісіях, склад яких збільшено до 18 осіб.

Василь Головчак, фракція Української народної партії:

— Внесення змін до закону про місцеві вибори можна оцінювати як позитивно, так і негативно. Безумовно, це демо­кратичний крок. Адже такі партії, як «Фронт змін» Арсенія Яценюка, «За Україну!» В’ячеслава Кириленка неодмінно повинні брати участь у місцевих виборах. Проте велика кількість партій, які стануть учасниками виборчого процесу, спричинить розпорошення голосів між національно-демо­кратичними силами, якими здебільшого представлене Прикарпаття. На жаль, це може призвести до того, що націонал-демократію буде подолано. Адже значна кількість так званих технічних партій може унеможливити проходження тривідсоткового бар’єра навіть тим політичним силам, які мали реальні шанси.

Збільшення складу виборчих комісій є, безумовно, позитивним моментом, але все ж таки це, як на мене, не вплине суттєво на виборчий процес.

Микола Зелінський, фракція БЮТ:

— Вважаю, що зміни до Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад», які внесла коаліція на позачерговому засіданні Верховної Ради України, є не що інше, як профанація, окозамилювання та ширма, за якою ховається звичайнісінький популізм та відверта брехня. Тому що закон про місцеві вибори є абсолютно непридатним, і змінивши три положення в ньому, вони не змінили його суті. Якщо керуватись цим законом, то провести чесні і демо­кратичні місцеві вибори фактично неможливо. Він написаний під одну пар­тію — Партію регіонів. Вони все чітко прорахували і зважили. Так і появився цей «новий» і «демократичний» закон.

А тепер щодо змін. По-перше, зняття норми про 365 днів зроблено для того, щоб запустити «нові» партії Яценюка, Тігіпка та інших «нових» політиків на електоральне поле партії «Батьківщина» і «розмити» голоси, віддані за опозиційні сили. Таким чином намагаються усунути найбільшу і найпотужнішу опозиційну політичну силу — «Батьківщину» Юлії Тимошенко. По-друге, збільшення представництва партій у ТВК — це взяття ще міцнішого контролю над ними. Бо представників партій у комісіях будуть обирати шляхом жеребкування у ЦВК. А як воно відбуватиметься, думаю, всі здогадуються.

і наостанок хочу сказати, що, на превеликий жаль, у нашій країні не важливо, як голосують, а важливо — хто і як рахує. А рахувати буде Партія регіонів та її сателіти. Тому плацдарм для фальсифікацій підготовлено. А ми мусимо зробити все, щоб їх не допустити і захистити волевиявлення народу. 

Олександр Сич, фракція «Національний вибір»:

—  Маю глибоке переконання в тому, що природа такої «поблажливості» Партії регіонів та її сателітів корениться не в глибинах їх «демократизаційної» совісті, а в двох прагматичних чинниках — міжнародному і політтехнологічному.

Щодо міжнародного, то, схоже, нинішній Президент і його політична сила змушені реагувати на міжнародний тиск,  інструментом якого можуть бути такі світові фінансові інституції, як МВФ. І таке реагування має не ціннісний, а прагматичний характер. Аякже, втративши якийсь транш позики, можна позбутися солідного джерела фінансового «дерибану».

Політтехнологічна природа «поблажливості» Партії регіонів полягає в розрахунках, що, навіть обмеживши кількість учасників політичної боротьби нормою про річний термін їхньої реєстрації, вона все одно не зможе одноособово домінувати у виборчих перегонах. А тому її політичні технологи вирішили максимально розчинити електоральне поле головних конкурентів на Західній та Центральній Україні, в тому числі ВО «Свобода», масою дрібних партій-учасників, в т. ч. й керованих чи контрольованих нею.

Щодо збільшення кількісного складу територіальних виборчих комісій (ТВК) й можливості іншим партіям, окрім парламентських, брати участь у їх формуванні. Так це ж косметична зміна, яка суттєво нічого не змінює! Якщо законодавці вже хотіли побавитися в демократію, то слід було змінити сам механізм формування ТВК. Який стосунок до проведення місцевих виборів має парламентська партія? Наприклад, у якомусь галицькому селі може не існувати осередків комуністів, «регіоналів» та литвинівців, але вони будуть вирішувати долю виборів у цьому селі. Хіба не абсурд?!

Якщо вже йти за логікою представництва партій в чинних органах представницької влади, то принаймні можна було надати право на відповідному рівні формувати ТВК партіям, що представлені в обласних чи районних радах. Кажу компромісно «принаймні», бо й такий підхід є недемократичним. Адже він надає переваги тим партіям, що вже представлені при владі. А якщо вони не виправдали довіру виборців, то як з ними конкурувати тим їхнім опонентам, що цією довірою тепер скористаються!? Найкращий приклад для сказаного — нинішній склад Івано-Франківської обласної ради. 

Отож так чи інакше, але домінування ПР та її сателітів у ТВК наперед обумовлене чинним законом. У ньому ж за­кладено ланцюгову дію — ТВК формують дільничні виборчі комісії, а ті рахують голоси виборців, застосовуючи відомий сталінський принцип…


02 Вересня 2010, 12:36
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 02 Вересня 2010, 12:45
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02