http://www.vikna.if.ua/images/uploads/29-2.jpgЦього понеділка, 30 серпня, міський голова, лідер Української партії Ігор Насалик організував зустріч з лідерами міських партійних організацій та фракцій, представлених у міській раді, і запропонував сформувати спільний список і спільних мажоритарників на виборах у міську раду 31 жовтня цього року. Якщо ж “Наша Україна”, БЮТ, НРУ, КУН та “Фронт змін” відмовляться, то на однопартійців Насалика чекає ну дуже цікавий відбір. До останнього моменту ніхто з них не знатиме, пройшов він у міську раду чи ні. І ще одна топ-новина від Насалика: він удруге буде балотуватися міським головою Калуша.

Свою ідею Ігор Насалик озвучив після того, як Верховна Рада України, внісши зміни у законодавство, дала Українській партії “зелене світло” для участі у місцевих виборах. І запропонував представникам політичних сил, представленим у владі, об’єднатися під прапорами… “Еко+25”. Таким чином, лідер УП нібито демонструє: я теж готовий забути про власні політичні амбіції. Цю ж тезу Ігор Насалик озвучив і на прес-конференції:
— Я запропонував, ураховуючи екологічну ситуацію, інтереси громади поставити вище політичних інтересів. Це дало б можливість відібрати ту групу людей, які можуть працювати на громаду і розв’язувати ту групу питань, які актуальні для міста. Ніхто не сказав, що це неможливо. Більше йшлося про технологічні особливості. Пообіцяли поспілкуватися з партійцями й у понеділок дати відповідь.
За словами головного УП-івця, керівництвом “Еко+25” будуть займатися всі лідери партій, які погодяться на цей проект. Тобто спільно сформувати як партійний список у міську раду, так і список мажоритарників.
Журналісти висловили припущення, що таким чином буде реалізований при мінімальній конкуренції механізм самозбереження людей, які при владі:  як виконавчої, так і депутатського корпусу. А вибори відбудуться фактично на безальтернативній основі. Таку думку підтверджує і той факт, що на зустріч Ігор Насалик запросив лідерів тільки тих політичних сил, які вже представлені у міській раді. Крім “Фронту змін”. Проте цю політсилу у місті представляє Микола Полицький, який на попередніх виборах очолював ПППУ. Остання, у свою чергу, входила у блок “Наша Україна” і нині має у міській раді чотирьох депутатів. Саме “Фронт змін” першим може погодитися на пропозицію Ігоря Насалика. Адже Микола Полицький є людиною з близького оточення міського голови. Крім того, він не проти утримати, а то — і наростити своє представництво у міській раді.
Серйозно може розглянути проект і КУН, який нині представляє у міській раді тільки очільник міської організації Олег Кушлик. Не володіючи достатнім кадровим і фінансовим ресурсом, ця політсила може перейти і під стяги “Еко+25”.
Щодо БЮТ, “Нашої України” та НРУ, то ці давні гравці на політичній шахівниці таку комбінацію навряд чи визнають доцільною.
Вирішальний вплив на рішення місцевих організацій матиме вище партійне керівництво. Серйозною перешкодою проекту може стати і необхідність здачі партійних квитків. Очевидно, розуміє це й Ігор Насалик, оскільки сам розцінює вірогідність реалізації власної ідеї як 40:60. Тому видав журналістам на-гора і другий, швидше за все, — основний варіант.

Три кола пекла за Насаликом
Якщо проект “Геть політичні амбіції! Дайош інтереси громади!” провалиться, то УП піде на вибори у місті самостійно. Але — за іншими принципами, ніж інші партії.
— Я мав розмову з партійцями, — зазначив Ігор Насалик. — Хоч законодавчо не закріплена форма відкритих списків, але ми її застосуємо. За кожним депутатом-мажоритарником буде закріплений депутат-списочник. Таким чином, депутати по списку будуть формуватися залежно від того, скільки голосів вони набрали по округу. Громада буде мати вплив. Окрім того, кожен депутат-списочник буде обирати свій номер у списку. Усі — крім першого номера (очевидно, самого Насалика. — Авт.). Також напишуть усі заяви на вихід (зі списку на вибори. — Авт.), і тільки ті, хто максимально попрацює, пройде у раду. Усе будемо робити при участі ЗМІ і втілимо, таким чином, систему відкритих списків.
Тож, фактично, Ігор Насалик підтвердив: він очолить список УП на виборах у міську раду. А от його однопартійцям та симпатикам треба буде попітніти, щоб: по-перше, потрапити у список; по-друге, щоб потрапити у саму раду. Адже спочатку Насалик розіграє власну лотерею: вгадай свій номер у виборчому списку. Згодом закріпить списочників за виборчими дільницями, де треба буде плідно попрацювати. Проте, і давши результат, не факт, що цей списочник потрапить у міську раду. Адже у кишені Насалика завжди буде його заява на вихід зі списку. Чим не “російська рулетка”?

Насалик вирішив залишитися
Окрім того, Ігор Насалик повідомив: “Я йду міським головою Калуша”. На запитання журналістів, що, таким чином, питання про балотування на посаду міського голови Івано-Франківська знято, Насалик відповів: “А хто вам сказав, що знято? Воно не знято. Це я вирішив, що я йду. От я як особистість. Адже не завершена ця тема (екологічна. — Авт.). Її треба завершити. Але, якщо Українська партія висуне мене на мера Івано-Франківська, то доведеться йти на Івано-Франківськ”.
Зазначимо: раніше Ігор Насалик наполягав, що більше і дня не пробуде на посаді міського голови, оскільки громада обрала його на чотири роки і він своє служіння громаді виконав сповна. Далі були натяки на можливе балотування в обласному центрі. Згодом Насалик очолив обласну організацію Української партії. Далі став лідером самої партії. Нині він дає численні інтерв’ю в обласних ЗМІ, презентував саму партію в Івано-Франківську. І тільки зараз, напередодні офіційного старту виборчої кампанії, Ігор Насалик уперше заявив про свою готовність удруге балотуватися на міського голову Калуша і, таким чином, офіційно стартував на перегонах за крісло міського голови. Нині очевидно: його ймовірні конкуренти вже програють. Принаймні, інформаційно.


Володимир Климентій, “Наша Україна”:
— Пропозиція міського голови є цікавою і, безперечно, заслуговує на увагу. Хоча, подібне я чув і від інших партійних лідерів. Таке об’єднання у місті треба було створити вже давно і не на базі якоїсь однієї політичної партії, а як широкий громадський рух.  До речі, депутатська група “За Калуш” у складі міської ради, до якої ввійшли представники фракцій “Наша Україна”, НРУ, БЮТ, позапартійні депутати, своїм прикладом яскраво демонструє, що такі міжфракційні, міжпартійні об’єднання є цілком реальними й ефективними.
Щодо екологічних проблем, то весь депутатський корпус, міський голова і вся виконавча структура міської ради сьогодні всеціло перейнялися екологічними проблемами міста і жодне політичне забарвлення чи політичні симпатії не стоять на заваді. Упевнений, що  так буде і надалі.
А над пропозицією міського голови ще є час поміркувати. Однак не хочу, щоб свята для українців тема єдності та об’єднання ставала розмінною картою і елементом технології чиєїсь гри. Політична еквілібристика — заняття не для “Нашої України”. 

Олег КУШЛИК, КУН:
— Однозначно сказати щось зараз щодо пропозиції міського голови — складно, оскільки партія ще не розглянула це питання. Днями відбудуться збори і ми приймемо з цього приводу конкретне рішення. Загалом ідея — цікава, але тягне низку запитань. Таке об’єднання — це своєрідний блок. Утім, чинне законодавство забороняє блокам приймати участь у виборах. Тому — треба шукати механізми.

Микола ПОЛИЦЬКИЙ, “Фронт змін”:
— Ідея об’єднання зусиль — цікава. І загалом актив “Фронту змін”, який вже обговорив це питання, її підтримує. Адже спільні дії депутатів міської ради — це лише “плюс” для міста.
Я не вважаю, що подібне об’єднання призведе до “консервації” нинішнього складу депутатського корпусу. Адже у будь-якому випадку у рядах кожної партії буде відбуватися “чистка”. Відтак, не всі нинішні депутати зможуть знову прийти до влади. Із власного досвіду знаю, що виборці будуть голосувати не за партію, а за особистість. Тому об’єднання кращих кандидатів на рівні міста мало би дати добрі плоди. Але наразі я не бачу механізму, за яким подібне об’єднання зможе взяти участь у виборах. Як відомо, згідно з чинним законодавством, політичним силам заборонено об’єднуватися у блоки. Тому, вочевидь, для згуртування під екологічною партією всім доведеться вийти з лав своїх партій. Думаю, на це, у першу чергу, не піде Українська партія. Тому, яким чином ідею можна буде втілити у життя, я наразі не знаю.
Загалом “Фронт змін” та Українська партія — близькі по духу. Більше того — ми готові підтримати цю політичну силу на виборах чи йти спільно.

Ігор ОЧКУР, “Наша Україна”:
— Ігор Степанович — майстер на такі штучки. Ініціювати щось, що сам не збирається реалізовувати. А потім знайти винного. Згадайте Пантеон Героїв: шуму було багато, обіцяв 100 тисяч особисто виділити. Скінчилося все пшиком, а у газетах пишеться, що міська рада землю не надала. А рада цього питання і не розглядала зовсім. Головне — хто винен. Так і тут. Це, як дітлахи у дворі бавляться, а один каже: а ходімо, стрибнемо з отої високої верби! Тільки всі разом і взявшись за руки. Ніхто не стрибне, зате ініціатор — „герой”. Адже він — „хотів”.
Ігоре Степановичу, звертаюся до Вас через газету: а я готовий „стрибати з верби”! Для того, щоб піти одним списком — кожному слід скласти свої партійні квитки. Так каже Закон. Я — готовий. А чи Ви готові скласти повноваження голови Української партії? Якщо готові це зробити на підтримку Вашої ж ідеї — можемо зробити це разом й одночасно. Тільки пропоную обрати для такої благородної мети іншу партію. Наприклад, Народний рух України. У нього історія — достойніша, і цілі зрозуміліші, ніж у всіх “екологічних” партій разом узятих.

06 Вересня 2010, 13:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02