Крайніми під час впровадження шкільних новацій нерідко виявляються саме діти. Процедуру обов'язкового медогляду учнів загальноосвітніх шкіл ускладнили. Від бажання спростити?

Що написане пером

Оскільки до 1 вересня медичний огляд не встигла пройти й половина школярів (зокрема і на Франківщині), Міністерство освіти і науки продовжило термін його проходження до 1 жовтня. Ще є майже місяць для того, щоб отримати і подати класним керівникам т.зв. «листок здоров'я» - довідку від дільничного терапевта (педіатра) про стан і хвороби дитини.

В довідці дільничний узагальнює інформацію для школи і надає рекомендації стосовно можливих навантажень під час навчання, визначає групу для занять фізкультурою, рекомендує режим, харчування, порядок щеплень. І за потреби скеровує дитину до профільного лікаря - для детальнішого обстеження і лікування. Такий алгоритм передшкільних медоглядів запровадила постанова Кабміну від 08.12.2009 р.

Появу цього документа зумовило кілька нещасних випадків у 2008 році, коли школярі померли на уроках фізкультури. Тоді чиновники від освіти переглянули і зменшили «фізкультурні» нормативи та ініціювали відновлення обов'язкових медоглядів. Постанова визначила, що профогляди мають бути щорічними, повинні проводитися у поліклініках і мусять відбуватися в присутності батьків. Майбутнім першокласникам, а також учням 5-их, 9-их і 11-их класів заповіли проходити комплексні огляди (ЛКК) за участю офтальмолога, хірурга, невролога та інших «вузьких» спеціалістів. Решта отримували «листок здоров'я».

За два дні до початку навчального року, посилаючись на скарги батьків про довжелезні черги у медичних закладах і на скарги медиків про навалу школярів, МОН повернув медогляд у школи. «На засіданні уряду затверджена відповідна постанова», - повідомив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

«Свіжий» документ передбачає обов'язковий медогляд у школах для учнів 1-5-их класів у першому півріччі і поширення його на учнів старших класів у другому півріччі», - пояснив на брифінгу головний спеціаліст Департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Сергій Дятленко. За його словами, учнів початкової школи виїзні бригади лікарів оглядатимуть без відриву від парт, тоді як старшокласників на медогляд усе-таки відправлять у поліклініки.

Місцеві нюанси

Здавалося би, батькам тих школярів, які не встигли отримати «листок здоров'я», тепер уже можна розслабитися і чекати медогляду. Нічого подібного! Висновок терапевта все одно слід подати в школу - до 1 жовтня. Про це повідомили в Івано-Франківському міському управлінні освіти і науки.

«На початок навчального року в кожному класному журналі має бути «листок здоров'я», щоби кожен вчитель міг дізнатися про стан здоров'я кожної дитини», - зазначила спеціаліст управління з питань загальної і середньої освіти Тамара Жилюк. В очікуванні «листків» заняття з фізкультури в школах учителі наразі проводять за полегшеною програмою.

Що ж стосується медогляду, який оголосило МОН, він має бути «поглиблений» для учнів усіх класів початкової ланки, повідомила пані Тамара. Тобто школярі з другого до п'ятого класу проходитимуть ЛКК. «За місцем навчання такий огляд організувати нереально. Можливо, його таки залишать у поліклініках, - каже спеціаліст управління освіти. - В даний час медики визначаються з організацією диспансеризації, складають графіки по школах. Після 15 вересня мережа медогляду має бути затверджена».

Остаточно визначитися медикам допомогла остання колегія Івано-Франківської облдержадміністрації. На ній керівники медустанов та закладів освіти більше години дискутували про те, де саме оглядати дітей.

Представники медичної галузі наполягали на поліклініках, оскільки, на їхню думку, якісні медичні огляди у непристосованих приміщеннях - неможливі. «Подорожування» школами, наголошували медики, в багатьох «малих» районах області відволіче лікарів від тяжких хворих. Дитячі травматологи, окулісти і т.п. працюють там лише по одному спеціалісту на район.

Педагоги ж пояснювали, що медогляди все-таки потрібно проводити у навчальних закладах - аби не руйнувати навчального процесу. А дітей із розладами здоров'я варто скеровувати на детальне обстеження в індивідуальному порядку.

Крапку у суперечці поставив губернатор. Він став на бік медиків. «Я підтримую позицію головного лікаря обласної дитячої лікарні про те, щоб огляди провести в амбулаторіях і поліклініках», - оголосив голова ОДА Михайло Вишиванюк. За його словами, шкільні автобуси за відповідним графіком підвозитимуть школярів разом із батьками та класними керівниками до поліклінік. Межового терміну медогляду не буде, оскільки в різних районах різна кількість учнів.

У режимі походу

У Франківську, Коломиї, Калуші, ясна річ, автобусів не буде. Школярі чалапатимуть до лікарських кабінетів у супроводі класних керівників і батьків. Останніх, до речі, ніхто не запитував, наскільки їм зручно виконувати постанови уряду, директиви МОН і рішення ОДА, що всі вкупі суперечать одне одному.

Не будемо аналізувати, чому це класним керівникам упало на голову додаткове не-навчальне навантаження. Важливіше інше. Як забезпечити обов'язкову присутність усіх батьків під час походу на медогляд-масовку? Чи кожен роботодавець погодиться на втрачений день? - І так у десятках міських установ... Спеціалісти Івано-Франківського управління освіти, маючи досвід подібних «мандрів», визнають, що більшість батьків зібрати складно. Тож дітей на медогляд, швидше за все, разом із вчителями поведуть представники батьківських комітетів.

Додайте до цього багатогодинні черги під поліклінічними кабінетами. Якщо медики дотримуватимуться нині діючих норм - 12 хвилин лікарського часу на одного пацієнта, прийом класу займе не менше 5-6-ти годин. У початкових класах франківських шкіл вчаться в середньому по 25-28 дітей. У кожній паралелі - по чотири класи. Огляд одного класу на день дасть змогу «охопити» одну школу як мінімум за два тижні. На всі школи міста потрібен рік. Але ж у другому півріччі поліклініки окупують старшокласники! Отже, час прийому будуть скорочувати...

Лише ці дві обставини - відсутність батьків і часу - зводять нанівець сенс обов'язкового учнівського медогляду, переводячи його із категорії «поглибленого» у «формальний». Спрощення порядку обстеження за рахунок якості огляду. Чергове «мило»?

Галицький кореспондент

 

10 Вересня 2010, 15:48
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Mykola (UK), 10 Вересня 2010, 23:51
..YKPAIHCKA 3OHA...
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47