Головною  подією останнього тижня став старт офіційної виборчої кампанії в країні. 11 вересня розпочався найцікавіший етап у літньо-осінньому марафоні. Попередні, внутрішні торги або як їх ще називають «домовленості» поволі завершуються. Натомість розпочинаються торги якісно іншого ґатунку – торги з народом, загравання з масами, конкуренція особистостей та програм, називайте як завгодно, однак суть незмінна – все заради отримання заповітних голосів, а з ними й депутатських мандатів... Тим паче, що мандатів то якраз поменшало.

     Обласна рада на своїй ювілейній, сороковій, і водночас одній з останніх сесій  у зв’язку з зміною системи, за якою проходитимуть вибори, була змушена переглянути й загальний склад обласної, районних та місцевих рад наступних скликань.

     Зміна чисельності депутатського корпусу  обумовлена необхідністю приведення чисельності депутатів до кількості територіальних громад на території, де повноважна та чи інша рада, і носила свого роду вимушений, процедурно-математичний характер. Сподіватися на те, що депутати добровільно, без вагомих причин погодяться на суттєве зменшення власного представництва було годі хоча б з тієї причини, що чим менше мандатів, тим менше шансів опинитися в раді й відповідно – більша ціна самої влади. Бажаючих, а що головне «своїх», ж вистачає завжди… Втім, місце для піару знайшлося і тут…

     Починалась  сесія, що не дивно, також з піару. Перед входом до адмінбудинку чергову  акцію протесту влаштував Комітет  захисту України. Цього разу місцеві «захисники» бойкотували проти підвищення ціни на газ для населення.

     Незважаючи  на те, що акції протесту з кожним разом користуються все більшою «популярністю», обласна рада ухвалила звернення не лише стосовно підвищення вартості газу для населення, але й засудила висловлювання міністра Табачника, вимагаючи його негайної відставки, висловила своє ставлення стосовно підвищення пенсійного віку та нового податкового кодексу.

     Звернення обласної ради стосовно Табачника в  сесійній залі головного колегіального  органу країни прочитав Зіновій Шкутяк, однак, особливого ефекту на народних обранців воно прогнозовано не справило – Табачник продовжуватиме виконувати обов’язки міністра до того часу, поки Партії Регіонів не буде вигідно відправити його у відставку.

     Голова обласної ради Ігор Олійник у свою чергу, коментуючи звернення обласної ради з приводу підвищення цін на природній газ, зауважив (цитую): «Ще раніше ми прийняли звернення до Верховної Ради з вимогою не ратифіковувати угоду про продовження дислокації Чорноморського флоту Росії в Севастополі до 2042 року. Це пов’язане з тим, що не можна просто так узаконювати «харківські домовленості» Януковича й Медведєва. Адже в них ішлося, що за таку тривалу присутність ЧФ у Криму буде нижча вартість російського газу для населення України». З одного боку, Ігор Мирославович наче продемонстрував послідовність обласної ради в «газовому» питанні, однак, схоже забув, яким чином проходило голосування по «харківських домовленостях», скільки спроб знадобилося місцевим депутатам для засудження зазначених домовленостей і хто з депутатів яку роль виконував у цьому дійстві.

     Прийнявши звернення, обласна рада формально  задовольнила вимоги КЗУ в «газовому» питанні. Більше того голові міської  ради, бютівцю Василю Бойчуку так  сподобалась «польова робота», що він вирішив продовжити її й наступного дня. Зміна затишного робочого місця на транспаранти й гучномовці у виконанні Бойчука не випадкова. В міській раді можна також зініціювати розгляд та прийняття відповідних звернень, однак для «Батьківщини» на сьогодні набагато звичнішим методом діяльності є акції протесту та демонстрації. По них схоже й оцінюють... Василь Бойчук ж мітить якщо не кандидатом в мери, то точно ще раз в депутати. 

     Разом з тим обласна рада напередодні  виборів прийняла ще кілька цікавих рішень. Мається на увазі ухвалення програми молодіжного будівництва на 2010-2012 роки, Угоди щодо регіонального розвитку області на 2011-2015 роки. Виділила обласна рада й 4,847 млн. грн.. для профілактики і лікування ВІЛ/СНІДУ в 2010-2015 роках. До прикладу, для цієї ж мети Івано-Франківська міська рада виділила майже 3,3 млн. грн.. лише на 2010-2013 роки…

     Однак, саме угода між Кабміном та обласною радою щодо регіонального розвитку області викликала значні суперечки. Згідно цієї угоди протягом наступних п’яти років на розвиток області, в першу чергу покращення екологічної ситуації, розвиток і розбудову транспортної і екологічної ситуації, має бути виділено понад 1 млрд. грн., що в свою чергу вельми схоже на черговий передвиборчий хід влади. Власне, Юрій Романюк, як і личить голові опозиційної чинній владі фракції, охарактеризував дану угоду, як передвиборчий піар Партії Регіонів.

     Втім, на даний момент угода схвалена, що само по собі є позитивним моментом. Інше питання, як вона буде виконуватися і в яких обсягах. Окрім того, у зв’язку з Євро-2012 та амбітними планами на проведення Олімпійських ігор значного фінансування задля покращення та розвитку інфраструктури й так б не вдалось уникнути. Однак, це в перспективі. Наразі ж державі потрібні гроші... Як наслідок, суттєве скорочення державних субвенцій у цьому році в обмін на обіцянки значного фінансування в майбутньому.

     Завершуючи  тему акцій протесту, хотілося б  зупинитися на широко анонсованому «Комітетом захисту України» мітингу під стінами Верховної Ради. Він завершився скандалом між «Свободою» та «Батьківщиною». Учасники мітингу не поділили між собою мікрофон, точніше приховали його один від одного... Як наслідок, Олег Тягнибок не отримав слова, що власне і стало чи не головним приводом для сварки. Незважаючи на те, що сталося те, чого й було варто рано чи пізно очікувати, хочеться вірити, що це було лише прикре непорозуміння, а не чергова характеристика «єдності» опозиції,  свідчення чи то передвиборчої боротьби, коли всі засоби доречні, чи то власної самозакоханості.

     Учасникам конфлікту можна звернутися до «Оновлення країни», прихильники якої знайшли  ефективний метод боротьби з осінньою депресією. Виявляється, щоб її позбутися, варто почати обіймати перехожих. Можливо й «Свобода» разом з БЮТ помиряться – варто лише обійнятися…

     Разом з тим, головний свободівець області Олександр Сич охарактеризував дії БЮТ наступним чином: «Це примітивні дії політичної сили, яка уже втрачає свою вагу, проте судорожно намагається врятуватися, ставлячи підніжки своїм союзникам». Зважаючи на те, що характером висловлювань слова Олександра Сича не поступаються словесним закидам Юрія Романюка, їх по праву можна назвати цитатою тижня – за відповідь у стилі, традиційному для суперника.

     Щодо  Юлії Володимирівни, то складається  враження, що вона наскільки сильно увійшла в звичну для себе роль, що переключитись з боротьби, звинувачень та протестів на щось конструктивне вже не в змозі. Якщо на президентських виборах однією з головних причин поразки стало голосування «проти всіх», то вже на місцевих виборах нею може стати низька явка виборців. «Кожен голос за Партію Регіонів віддається за продовження політики відбору у людей останньої копійки вже на місцевому рівні», – переконана Тимошенко.

     Щодо  кандидатів на посаду міського голови, то поки Віктор Анушкевичус їздив  в Кабмін з проханням щодо додаткового фінансування обласного центру, а повернувшись потрапив під чергову порцію критики та звинувачень, в Івано-Франківську з’явився ще один потенційний мер. Ним став Віктор Козачок. Місцевий бізнесмен, який лише нещодавно вирішив податися в політику, був оголошений переможцем праймеріз, що здійснювався «Сильною Україною» в області. На прес-конференції присвяченій підсумкам голосування, Козачок і був представлений як потенційний кандидат на міського голову та перший номер списку «Сильної України» в міську раду. Якщо «сильну Україну» уособлює Сергій Тігіпко, то «сильний Івано-Франківськ» відтепер репрезентуватиме саме Віктор Козачок. Новий кандидат обіцяти нічого не буде, а працювати збирається так, щоб в місті не було соромно жити. Десь, якщо не помиляюся, ми вже це чули… Тим не менше на особистості політика хотілося б зупинитися більш детально в одній з наступних публікацій.

     Разом з тим, кількість кандидатів, які  оголосили про свої наміри балатуватися на посаду міського голови обласного  центру не збільшилася. Ігор Насалик, який провів цілу кампанію по висвітленню власних намірів «йти на Івано-Франкіськ», в останній момент вирішив випустити журавля й обмежитися синицею в руках у вигляді Калуша. Незважаючи на передчасний статус одного із головних претендентів на посаду міського голови й можливість напряму «втерти носа» Віктору Андрюсовичу, Насалик обмежився лише переляком потенційних опонентів. В Калуші в Ігоря Степановича конкурентів як таких немає, натомість в обласному центрі їх хоч відбавляй. В цілому, прагматизм та розрахунок взяв першість над особистими амбіціями, хоча не варто відкидати й той факт, що скоріш за все Насалик просто не зміг досягти домовленості й консенсусу з місцевими елітами. Чого лише варто те, що проти кандидатури Насалика різко виступив голова ОДА Михайло Вишиванюк…

     Активізувався з початком осені й Юрій Соловей. Цього тижня кандидат багато й охоче розповідав про економічну ситуацію в місті та власних ініціативах. Голова «Громадського Форуму» наскільки стривожився економічним становищем обласного центру, що на початку тижня зібрав навіть круглий стіл по обговоренню актуальних проблем підприємництва. Варто зазначити, що Соловей систематично намагається прив’язати і дотримуватися такого собі іміджу фахівця з економічних питань, який досяг Феноменальних здобутків, перебуваючи у владі, і обіцяє перетворити місто на економічний центр Західної України. Варто зазначити, що кандидат «працює» з різноманітними категоріями населення, намагаючись залучити їх до підтримки своєї особистості. До прикладу, не так давно політик збирав аналогічний круглий стіл для працівників медичної галузі. Соціальна тема ж наскільки сподобалася кандидату, що поряд з соціальними аптеками та магазинами в місті може відкритися ще й комунальний банк.

     На  початку тижня місто заповнилося  білл-бордами та сіті-лайтами кандидата. «2010. Юрій Соловей. Лідер. Франківець. Професіонал». Схоже, політик вирішив нагадати всім про свої достоїнства й водночас поєднати в собі риси, яких не вистачає його головним конкурентам…

     Ну  і звичайно не обійшлося без Андрія Микитина. Виганяти диявола з міської ради кандидат буде під новими стягами. Микитин очолив міську організацію партії "Народна влада", промінявши «Нову політику» на соціалізм. Щоправда, за всіма прогнозами, що з «Нової політикою», що з «Народною владою» шанси політика потрапити в раду й виконати свою місію не надто покращилися. Цікаво, з якого приводу і чим порадує Андрій Микитин на наступній конференції…

     Не  менш важливим за своїм значенням  стало й перше звільнення в  команді Михайла Вишиванюка. Президент  звільнив з посади голови Надвірнянської райдержадміністрації Юрія Бодоряка. Незважаючи на те, що причини звільнення не вказані, можна припустити, що чиновник позбувся посади не через свою професійну діяльність. Приводом для звільнення цілком реально могло стати небажання голови РДА змінювати політичну позицію напередодні виборів. Ні для кого не секрет, що на багатьох чиновників та політиків останнім часом чиниться тиск з метою висунення їх від тієї чи іншої політичної сили. «Не бажаєш змінювати партійну орієнтацію чи ще гірше –критикуєш – до побачення». Виходячи з цього, можна прогнозувати, що це не останнє подібне звільнення напередодні виборів. Список обіцяє продовжитись і цілком можливо, що наступним може стати голова Долинської РДА Петро Шкутяк, який навряд чи погодиться вийти з «Нашої України», тим паче, що як сам зізнається – «кожен день на посаді для нього як останній». Водночас, такого роду звільнення може з легкістю бути використане в політичній боротьбі й піти лише на користь Зіновію Шкутяку. Це вочевидь розуміє і сам губернатор, обіцяючи наразі не звільняти голову РДА, який на виборах репрезентуватиме таки Партію Регіонів, щоправда позапартійно…

13 Вересня 2010, 12:03
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 13 Вересня 2010, 13:02
Відповісти

Автор: , 13 Вересня 2010, 18:42
Відповісти

Автор: , 13 Вересня 2010, 22:23
Відповісти

Автор: , 13 Вересня 2010, 13:06
Відповісти

Автор: , 13 Вересня 2010, 15:26
Відповісти

Автор: , 13 Вересня 2010, 18:50
Відповісти

Автор: Mykola (UK), 13 Вересня 2010, 22:56
Lyolia (18:50) +! "XABAUTE Mykola (UK), XABAUTE"....
Відповісти

Автор: Mykola (UK), 13 Вересня 2010, 23:34
Guys, do not joke like that, PLEASE... OK ? Does "LOXI" belong to strong language?.. If so, look at the com. of "Lyolia"...Or you really want me publish very "interesting" things about local .... "ELITA, BOMOD"...
Відповісти

Автор: , 13 Вересня 2010, 23:36
Відповісти

Автор: Mykola (UK), 13 Вересня 2010, 23:40
Lyolia (18:50) +! ..." XABAUTE, LOXI, XABAUTE ! ".... It seems, they've already "HAXABALUC' "...
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39