Суботнє засідання колегії облдержадміністрації Михайло Вишиванюк розпочав з інформації про рішення Ради регіонів, засідання якої відбулося
9 вересня в Києві під головуванням Президента України Віктора Януковича. На ньому, повідомив Михайло Вишиванюк, зокрема йшлося про головний фінансовий документ на 2011 рік, який має стати бюджетом розвитку, а не виживання, як це є нині. Розроблений на основі нового Податкового кодексу, він буде спрямований на розширення виробничих потужностей промисловості, відродження сільського господарства, зміцнення матеріальної бази установ освіти, охорони здоров’я і культури тощо. Окремим рядком буде виділено 10 мільярдів гривень на розвиток територій, а місцеві органи державної виконавчої влади отримають відповідні додаткові субвенції.

М. Вишиванюк наголосив, що він, як і Президент України, «зацікавлений у чесних, відкритих і прозорих виборах до місцевих органів самоврядування, щоб учасники цього процесу змагалися програмами, ідеями, а не обливанням одне одного брудом». Для роботи дільничних комісій, запевнив він, буде створено всі необхідні умови. А чутки про те, що на Прикарпатті створюються «якісь додаткові органи і печатки для фальсифікації результатів виборів», голова ОДА назвав «черговою цинічною брехнею в стилі Тимошенко. Цього нема і не буде!».
На засіданні в Києві йшлося також про виконання протипожежних заходів, пов’язаних із літньою спекою, та про шефство над Збройними силами України. Наші ліси, зауважив Михайло Вишиванюк, не горіли, але поблизу Галича він «жахнувся від побаченої безгосподарності». «Завдання завдань для управління з надзвичайних ситуацій та лісівників — зробити нормальні дороги у лісових масивах, особливо карпатських районів», для чого є достатньо часу до наступного літа.

Керівників районів та міст і навчальних закладів краю голова ОДА закликав відновити шефство над підрозділами Чорноморського флоту, як це було, щоб реалізувати ще не забутий лозунг «народ і армія — єдині!», а новому військовому комісарові Ігореві Боловицьких (його було представлено на початку засідання колегії) та керівникам освітніх закладів в області доручив посилити військово-патріотичне виховання молоді «за повною програмою». Українська армія, на думку М. Вишиванюка, має бути не гіршою за швейцарську, з рівнем вишколу якої він ознайомився недавно.

Питання підтримки розвитку сільських кооперативів на період до 2015 року обговорювалося разом із проблемою працевлаштування сільського населення та відновленням діяльності споживчих товариств області. Голові облспоживспілки Мирославу Ціхоню Михайло Вишиванюк порадив повезти своїх працівників до Тернополя чи Рівного за наукою, як займатися такими традиційними для споживчої кооперації видами діяльності, як заготівля і переробка сільськогосподарської продукції, а також пообіцяв ширше поговорити «про стан справ із сільською торгівлею» на одному з наступних засідань колегії.

Голова ОДА дуже хотів почути з уст перших керівників РДА та директора обласного центру зайнятості Григорія Горбаля, скільки цього року створено нових робочих місць, у тому числі з використанням державної допомоги з безробіття. Цифрі 19 тисяч він не повірив і прокоментував її так:

— Це явна приписка. Померла людина чи відправили її на пенсію, заповнили вакансію — яке ж це нове робоче місце? Зберіть сільські сходи, поговоріть з людьми, запитайте, хто хоче вести кравецьку, шевську, перукарську чи іншу справу за рахунок державної допомоги з безробіття — і будемо мати реальні робочі місця навіть у найвіддаленіших селах...

Своє незадоволення Михайло Вишиванюк висловив і щодо темпів розвитку кооперативного руху на Прикарпатті. Наразі тут нічим похвалитися, бо на 765 населених пунктів припадає заледве 69 зареєстрованих сільськогосподарських кооперативів. Тим часом селянин, виростивши в особистому господарстві овочеву чи іншу продукцію, не має можливості вигідно продати результат своєї праці: він або збуває її за безцінь посередникові, або переводить у компости чи згодовує худобі.

— Набирайте обертів, — наказав голова ОДА керівникам сільгоспуправлінь, сільським та селищним головам. — До 2015 року має бути створено широку мережу ОСК, відповідно до розробленої нами програми...

Її, цю програму, буде затверджено також на черговій сесії обласної ради, причому з тими поправками, які висловили на засіданні колегії безпосередні учасники кооперативного руху. Тому є надія, що за умови підтримки розвитку сільськогосподарських кооперативів як важливої соціально-економічної інституції підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва в сільській місцевості «будуть створені додаткові робочі місця, активніше розвиватимуться території, поліпшиться добробут сільського населення в цілому».

На початку розмови про розвиток туризму в краї голова облдержадміністрації повідомив, що наприкінці вересня — на початку жовтня з цього питання на Прикарпатті відбудеться нарада за участю Президента України Віктора Януковича.

— Хочу почути не похвалу, а те, які проблеми турбують працівників цієї галузі і яким чином можна поліпшити якісні показники туристичного сервісу, — попередив учасників засідання М. Вишиванюк.

Серед нагальних проблем було названо — низький рівень культури обслуговування в окремих туристично-рекреаційних закладах, незнання обслуговувального персоналу іноземних мов, брак фахівців європейського рівня, відсутність автостоянок для туристичних автобусів, наявність великої кількості  самозванців — безліцензійних учасників на туристичному ринку, бюрократичні перепони з виділенням в оренду земельних ділянок, особливо на територіях парків (серед національних фігурував Гуцульський НПП на Косівщині), тощо. На останню з цих проблем голова ОДА зреагував реплікою:

— Запаркувалися! Та вже так, що самі себе обмежуємо. Науковці нехай займаються своєю справою високо в  горах, а в межах населених пунктів і на околицях має розвиватися туризм з високим рівнем обслуговування людей. Ми обов’язково переглянемо межі парків...

Проект рішення з цього питання прийнято лише за «основу». Для прийняття «в цілому» відповідним структурам дано доручення доопрацювати його  з урахуванням висловлених у залі пропозицій і зауважень, також і тих, які надійдуть найближчими днями від зацікавлених суб’єктів туристичного бізнесу. Адже вони теж будуть брати участь в очікуваній розмові на цю ж тему з Президентом України.

* * *

Після засідання колегії Михайло Вишиванюк знайшов час  поспілкуватися із журналістами області. Відповідаючи на їх запитання, він повідомив, що на реалізацію екологічних заходів у Калуші надійшли вже 105 млн. гривень, «проблема — в їх використанні, що потребує чіткого дотримання графіка робіт», для чого він сам виїде туди в найближчі дні.

«Будівництво розсолопроводу в Рожнятівському районі — на політичній стадії. Але це повинно переваритися. Хоч зайва пересторога не завадить», — допускає Михайло Васильович. Що ж до необхідності кадрової атестації  у виконавчих органах влади, то він пояснив: «У зв’язку з відпустками людей її перенесено на грудень. А знання хоча б двох іноземних мов — це вимога часу. Особливо для тих, хто працює в «мозкових» центрах влади — управліннях економіки, промисловості, зовнішніх зв’язків та інвестицій... Я, до речі, коли їду в райони чи до Києва, теж беру словники і по дорозі студіюю англійську. Це — як приклад для інших».

Відповідаючи на запитання стосовно місцевих виборів, М. Вишиванюк позитивно оцінив повернення до пропорційної системи. «Депутат, обраний за мажоритарним принципом, відчуватиме свою відповідальність перед виборцями конкретної території і виконуватиме їхні накази, — зауважив Михайло Васильович. — Правда, на хвилі популізму за партійними списками пройдуть і чисті політики... А в обласній раді наступного скликання хотів би сподіватися на її структуризацію за певним принципом. На превеликий жаль, постійно маємо партію влади і опозицію. А що таке опозиція?  Це ті, хто втратив владу і знову прагне повернути її собі, що тільки заважає нашому поступові... Та незалежно від результатів виборів 31 жовтня наша команда буде будувати дороги, фабрики і заводи, відкривати нові школи та заклади охорони здоров’я, обновлюватиме населені пункти. Словом, будуватимемо нову Україну та писанковий край на Прикарпатті», — запевнив журналістів голова ОДА.
14 Вересня 2010, 12:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 14 Вересня 2010, 13:00
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30