Від оперативності та універсальності прикарпатських рятувальників залежать людські життя і збереження матеріальних багатств. Про те, як нині працює ця служба, йдеться в нашій розмові з нагоди професійного свята — Дня рятівника з начальником головного управління МНС в області підполковником служби цивільного захисту Володимиром Чернецьким.

— Володимире Володимировичу, професіоналізм і постійна готовність прикарпатських рятівників прийти на допомогу тим, хто цього потребує, вміння протистояти стихії, врятувати людське життя заслуговують, безперечно, найвищої суспільної шани. А з якими відчуттями зустрічають своє нинішнє свято самі рятувальники?— Запровадженням цього свята заслужено вшановується жертовна праця рятувальників, які, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, забезпечують повноцінну життєдіяльність містам і селам, повертають людям надію й упевненість у завтрашньому дні. Але водночас воно спонукає нас до більшої відповідальності, адже нинішні глобальні виклики висувають щораз серйозніші вимоги до професійної майстерності та готовності в будь-яку мить прийти на допомогу.

І сухі цифри статистики по-своєму красномовно доповнюють специфіку пожежно-рятувальної служби. Скажімо, підрозділи оперативно-рятувальної служби області за вісім місяців цього року здійснили понад дві тисячі виїздів на ліквідацію надзвичайних ситуацій, гасіння пожеж та на порятунок людських життів. У місцях активного відпочинку в гірській місцевості рятувальники івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону надали долікарську допомогу та врятували близько 130 туристів. Рятувальники на водних об’єктах врятували життя 40 жителям краю. Піротехніки виявили і знешкодили понад три сотні вибухонебезпечних предметів на території області.

На жаль, мусимо констатувати, що надзвичайні ситуації природного характеру стаються дедалі частіше, і примхи погоди цьогорічного літа продемонстрували їх у якнайширшому діапазоні. Ми пережили дві хвилі повені — наприкінці червня внаслідок заливних дощів було підтоплено 171 населений пункт у районах області і вже в першій декаді липня від тривалих сильних дощів постраждали 202 населені пункти, в тому числі й Івано-Франківськ. і в числі перших, хто прийшов на допомогу людям у цих непростих ситуаціях, були рятувальники МНС.

Особовий склад ГУ МНС в області було негайно переведено на посилений варіант несення служби, працювали мобільні оперативні групи пожежно-рятувальних підрозділів області. Рятувальники зі своїм спецспорядженням та технікою евакуйовували населення із затоплених територій та вивозили людей у безпечні місця, розвозили продукти та питну воду.

А вже через кілька тижнів встановилася надзвичайно суха і спекотна погода, яка загрожувала безпеці краю виникненням пожеж у лісах. Для недопущення загорянь працівники державного пожежного нагляду ГУ МНС в області здійснили ряд рейдових перевірок місць продажу піротехнічних виробів, лісових господарств і місць збирання та зберігання врожаю. і ці заходи повністю виправдали себе — на території області не було допущено жодної пожежі ні в лісових масивах, ні в сільгоспугіддях.

— Специфіка вашої служби вимагає тісної співпраці з органами місцевого самоврядування, оскільки захист населення від різного роду надзвичайних ситуацій є також і одним із пріоритетних завдань влади. В яких формах вона реалізовується?

— Приміром, із залученням органів місцевого самоврядування, відомств освіти, культури, релігійних інституцій, засобів масової інформації ведемо активну масово-роз’яснювальну роботу серед жителів краю щодо безпечної життєдіяльності та навчання населення, особливо дітей, правил безпеки життєдіяльності. Форми такої співпраці різнопланові — від різноманітних круглих столів до заходів у рамках всеукраїнської акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти» та Днів безпеки життєдіяльності. Варто тут згадати і цьогорічний Х Всеукраїнський (V Міжнародний) збір–змагання юних рятувальників «Школа безпеки», який ми провели і який зібрав 30 команд з усіх регіонів України та з-за кордону. Загалом 250 учасників — юнаків та дівчат віком від 14 до 17 років — у мальовничому Яремчі впродовж декількох липневих днів у напруженій, цікавій боротьбі виборювали звання найкращої команди.

— Відомо, що рятувальники області свою гуманну місію виконують і через різні благодійні акції, мають свої підшефні дитячі заклади...

 

— Без сумніву, мужність і самовідданість нашої професії тісно пов’язані з благородством і милосердям, які повністю проявляються у благодійних акціях опіки над підшефними дитячими закладами, яких у нашого головного управління МНС в області є три згідно із розпорядженням голови ОДА М. Вишиванюка. Нашими підшефними є вихованці Коломийського дитячого будинку-інтернату, Микуличинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату та Снятинського обласного центру реабілітації дітей-інвалідів, з якими нас пов’язують давні і дружні зв’язки. Жодне свято в цих закладах не відбувається без подарунків від рятувальників, особливо в день святого Миколая, Міжнародного дня захисту дітей та свята першого дзвоника. Ці дні стають особливо наповненими цікавими дійствами, безліччю подарунків і солодощів. Не забуваємо про своїх підопічних і впродовж року. Я переконаний, що така плідна і різнобічна співпраця є лише на користь вихованцям, робить їх життя щасливішим та безпечнішим.


 — Володимире Володимировичу, головне управління МНС в області — це майже двохтисячний колектив прикарпатських рятувальників, які присвятили своє професійне життя благородній справі служіння людям. Що б ви побажали своїм колегам у переддень цього чудового свята?

— З нагоди професійного свята висловлюю щиру подяку за самовіддану працю, героїзм та чуйність до чужої біди. Сердечно вітаю і наших ветеранів, які щедро передають свій багатий досвід молодому поповненню. Міцного здоров’я та щастя вам, миру і добробуту, професійної удачі та творчої наснаги у благородній справі служіння народові України.

З нагоди свята ГУ МНС у області в обласній філармонії відбудуться урочистості, на яких праця рятувальників буде гідно поцінована. Відповідно до наказів МНС, голови ОДА Михайла Вишиванюка та начальника ГУ МНС в області за добросовісне виконання службових обов’язків та з нагоди професійного свята найкращих працівників служби буде нагороджено відзнаками, грамотами, вони отримають чергові звання...

16 Вересня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47