Напередодні святкування Дня рятівника, котре уже третій рік поспіль в Україні, відповідно до Указу Президента, відзначають 17 вересня, відбулася  прес-конференція начальника ГУ МНС в області Володимира Чернецького для представників центральних та регіональних засобів масової інформації.

Зустріч керівника Головного управління МНС в області з журналістами пройшла цікаво та неординарно. Репортери дізналися про підсумки діяльністі пожежно-рятувальної служби Прикарпаття за вісім місяців 2010-го року, про статистику пожеж та інших надзвичайних ситуацій, що за цей період мали місце на теренах Івано-Франківщини, почули про перспективи на майбутнє.

Одним із основних напрямків діяльності Головного управління та його територіальних підрозділів МНС в області, підкреслив Володимир Володимирович, є насамперед проведення комплексу заходів щодо недопущення виникнення пожеж, надзвичайних ситуацій, навчання населення правил безпеки життєдіяльності, адже причиною виникнення більшості пожеж, як відомо, є людський фактор. Велика увага спільно з органами місцевої влади та самоврядування приділяється створенню нових місцевих пожежних команд у віддалених населених пунктах області задля забезпечення їх надійного протипожежного захисту. Щодоби, проінформував  журналістів очільник Івано-Франківського обласного рятувального відомства, на сторожі життя та спокою прикарпатців несуть службу понад три сотні висококласних спеціалістів – універсальних рятувальників, здатних однаково добре спрацювати при гасінні пожеж, ліквідації різних надзвичайних ситуацій, рятуванні людей на водоймах і у гірській місцевості.    

Прес-конференція відбувалася на стадіоні спортивно-оздоровчого комплексу імені Героїв-пожежних в умовах, наближених до польових. По завершенні її офіційної частини на працівників мас-медіа чекали приємні несподіванки – показові виступи рятувальників різних служб, а також різноманітні конкурси, у яких мав змогу взяти участь кожен бажаючий. Акули пера, яких уже навряд чи й  можливо чимось здивувати, були вражені: кажуть, такого не сподівався ніхто.

У першому конкурсі – піднятті по штурмовій драбині у вікно третього поверху навчальної вежі – зголосився взяти участь один-єдиний чоловік – представник Карпатського медіа-центру  „Відкритий простір” Тарас Лялик. Серед івано-франківських журналістів Тарас уже здавна славиться як неординарна особистість, а події на стадіоні імені Героїв –пожежних лише зміцнили таку його репутацію. Пан Лялик піднявся по штурмовій драбині хоча й не дуже швидко, проте впевнено – далися взнаки заняття у гуртку юних пожежників у шкільні роки. Героїзм Тараса Лялика був гідно поцінований – начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький вручив журналісту футболку та кепку із символікою МНС.

  Такі ж пам’ятні подарунки отримали й інші репортери – Вікторія Мартинович з інтернет-агенції  „News.if.ua” – за відважний спуск крутопохилою навісною переправою з четвертого поверху навчальної вежі, фотограф прес-служби обласної держадміністрації Микола Мацюк – за те, що за допомогою піротехнічного спорядження найшвидше виявив під шаром піску „вибухонебезпечні предмети”. Вражень – море, – каже пан Мацюк, однак він не заздрить хлопцям, котрі носять форму рятувальника. Фотографувати та фільмувати різні події – одна справа, проте брати в них безпосередню участь – це геть інше.

  Змагатись у дистанції, котра вважається складною навіть серед професіоналів - «Пошуково-рятува­льні роботи в зоні хімічного або радіаційного забруднення»  - зголосилися лише представниці прекрасної статі. Одягти на себе спеціальний костюм хімзахисту журналістки змогли не одразу – знадобилася допомога рятувальників. Широчезні штани, величезні прогумовані рукавиці на тендітних жіночих руках – усе це виглядало досить кумедно, однак очі кожної світилися азартом і нестримним бажанням перемогти. Щастя посміхнулося команді, що складалася із представниці обласного радіо Любові Крайньої та  журналістки із „24-го каналу” Іванни Янчук – вони першими доставили свого „потерпілого” на ношах до фінішу. Начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький щиро привітав переможниць та вручив обидвом уже традиційні подарунки – футболки та кепки із символікою МНС.

...На часі останній конкурс – „Влучний ствольщик”. Завдання для учасників – прокласти рукавну лінію від пожежної автоцистерни та струменем води поцілити у спеціальну мішень. Коли резервуар на мішені наповниться водою і загориться лампочка – справу зроблено. У цьому поєдинку виграла команда Сергія Білого – журналіста інтернет-агенції „Коломия. Вебпортал” та чарівної Світлани Лунгор – представниці телеканалу СТБ.  Пані Світлана у заходах рятувальників приймає участь уже не вперше, тож тримати пожежний ствол їй уже доводилось. Для Сергія Білого перемога у такому конкурсі – цілковита несподіванка і велика радість. Лише особисто поспілкувавшись із рятувальниками, зауважує пан Сергій, зрозумів, наскільки важкою є ця романтична на перший погляд професія. Сам тут працювати навряд чи наважився би, однак готовий схилити коліна перед цими мужніми людьми, для котрих рятувати життя – справа буденна.           

Після усіх конкурсів та гасіння умовної пожежі начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький запропонував журналістам оглянути техніку та обладнання, що є на озброєнні у прикарпатських рятувальників. Розмаїття автомобілів та рятувального спорядження вразило усіх, а піднятися на автодрабині зголосилися лише одиниці. Найсміливішим і тут виявився представник Карпатського медіа-центру  „Відкритий простір” Тарас Лялик. Можливо, на такий вчинок його надихнула присутність тут же таки на драбині Головного рятувальника області Володимира Чернецького, тож пан Лялик був упевнений, що нічого поганого у такому товаристві із ним трапитися не може.

  Зустріч репортерів із рятувальниками добігала кінця. Начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький подякував усім присутнім за те, що і вони, журналісти, долучаються до нелегкої, але потрібної справи – пропаганди серед населення правил безпеки життєдіяльності. „Як „четверта влада”, ви маєте через засоби масової інформації величезний вплив на людей,  адже вони дослухаються до кожного вашого слова. І тому тільки за умови такої спільної і ефективної співпраці ми можемо розраховувати на найкращий результат щодо розуміння того, що надзвичайним ситуаціям набагато легше запобігти, аніж ліквідовувати їх жахливі наслідки,” – підкреслив головний рятувальник області.

17 Вересня 2010, 8:27
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47