http://galychyna.if.ua/typo3temp/pics/efe1b923b0.jpgНезабаром, у грудні, мине чотири роки, як у Тисмениці на Липовій вулиці здали в експлуатацію багатоповерхівку. Тоді, у 2006-му, державна комісія подарувала офіцерам запасу та їх родинам житло і без газопостачання, і без води та каналізації. Зате з відкритим смердючим муловим майданчиком насосної станції  під вікнами. Дев’ять місяців тому «Галичина» писала, що без нагального і невідкладного розв’язання проблеми ця «бомба», як прорік свого часу один із тисменицьких чиновників, з формату сповільненої дії може спровокувати іншу «бомбу» — дії прискореної. Яким чином  зреагувало місцеве й обласне чиновництво? Кажуть, що приїжджали, ойкали і ахкали. І як наслідок за дев’ять місяців «народили»... плиту, заблокувавши під’їзд до зливного колектора...

Новорічний «дарунок»

Свого часу до Нового року тисменичани дістали дарунок: 27 грудня 2006 року державна комісія своїми підписами ствердила акт про здачу в експлуатацію закінченого об’єкта — 75-квартирного житлового будинку на Липовій вул.  Два роки люди виходжували для новобудови газ і воду. Але й досі не можуть позбутися ще одного «спадку» від членів комісії — смердючої зливної ями за 16,5 м від людських вікон площею 300 кв. м, яку прокуратура називає «резервуаром» чи «відкритим басейном». Жителі ж називають цю клоаку просто «фантомом», бо нема жодних документів на цю яму з нечистотами. Ще 24 жовтня 2009 року за наслідками прокурорської перевірки Тисменицька районна СЕС запропонувала заступникові міського голови та директорові Тисменицького ВКП ліквідувати цей резервуар-відстійник. Своєю чергою заступник міського голови Олег Шкрумида восени торік нашому кореспондентові прокоментував, що «згадану насосну станцію збудовано так, що практично неможливо засипати резервуар-відстійник», а головний санітарний лікар області М. Яворський в інформації для ЦСЕС МОЗ України у червні 2009 року зазначив: «На момент перевірки територія поблизу ями є в задовільному стані, розливів нечистот на прилеглу до будинку територію не виявлено. Фактів зливу нечистот в яму не виявлено». І ще: «Санітарно-захисна зона до житлової будови витримана».

Виявляється, все «чотко». Та от тільки прокурор району вже у червні нинішнього року однозначно констатує: «Проектна документація на КНС та дозвільна документація на резервуар-відстійник біля КНС на підприємстві відсутні. Резервуар-відстійник біля КНС не є зливною станцією». За такого прокурорського вердикту ми  здивувалися, що й через дев’ять місяців яма на Липовій зустріла нас у всій своїй смердючій «красі». Та дещо за дев’ять місяців таки змінилося — впоперек під’їзної дороги для асенізаторів промовисто розляглася залізобетонна плита. Може, це і є та «санітарно-захисна зона», про яку так оптимістично відписався свого часу головний санлікар області? Але ж ні — плита вже цьогорічна, і у неї також вже є своя історія

«Ямова» нарада 2010-го

У березні нинішнього року житель будинку на Липовій вул. Микола Полив’яний (виконуючи волю мешканців багатоповерхівки) звернувся з позовом до суду на Тисменицьку міськраду та Тисменицьке водоканалізаційне підприємство про зобов’язання ліквідувати резервуар-відстійник біля КНС-1 Тисменицького ВКП. А у червні цього року Тисменицький районний суд ухвалив до негайного виконання: «До закінчення провадження по справі заборонити злив відходів у резервуар-відстійник біля КНС-1 Тисменицького ВКП».

Та вже 4 липня цього року прокуратура запротоколювала факт зливання у відстійник відходів з тубдиспансера. Тож робоча нарада безпосередньо «на ямі», яку провів 14 липня перший заступник голови Тисменицької РДА іван Росіцький, і плита-«захисник» поперек дороги біля КНС вже були реагуванням на звернення жителів і виконанням попередньої ухвали суду. Думаю, що інша сторона — Тисменицьке водоканалізаційне підприємство — також вирішило не дрімати. Бо його заяви про те, що через закриття КНС-1 зростуть тарифи і пенсіонери Тисмениці не зможуть розраховуватися за послуги вивезення зливних відходів, — цілковитий нонсенс. По-перше, жоден пенсіонер не потребує таких обсягів вивезення відходів, про які зазначають противники закриття резервуара-відстійника. Звичайно, якщо ці пенсіонери не провадять підприємницьку діяльність, характерну для Тисмениці. По-друге, а хто такі тарифи може встановити, якщо навіть технічна документація на КНС-1 не відповідає більшості правил технічної експлуатації систем каналізації, встановлених Держкомітетом України  з ЖКГ? і це, до речі, має підтвердження прокурорською перевіркою.

Коментар міського голови

Проблему, яку впродовж років не можуть вичерпати у Тисмениці, ми свого часу назвали «важкою ношею від Галиги», бо і нинішній міський голова Тисмениці, окрім районного і обласного керівництва,  у 2006 році своїм підписом «благословив» місто на багатоповерхівку на Липовій вулиці.

— Маємо, звичайно, велику проблему, — погоджується міський голова Тисмениці Ярема Галига. — По-перше, ви знаєте, що на рік і вісім місяців мене було відсторонено від посади — два тижні, як суд поновив на посаді. Можливо, за інших обставин можна було б і вчасно розв’язати  проблему на Липовій вул. Зберу керівників, щоб порадитися, що робити. Дивуюся, як там люди можуть жити. і вікон не можна відчинити, а особливо в спекотні дні! Так, проблема мене торкалася і торкається. Але річ у тім, що і військові нас підвели своїми обіцянками і невиконанням зобов’язань. До речі, один із безпосередніх будівельників нині є заступником голови райдержадміністрації у Тлумачіѕ Може, і приймальна комісія дала маху, зокрема і я. Нас запевняли, що згадану яму відповідно законсервують повітряним ковпаком. Алеѕ Напирали, що військовим вкрай необхідне житло, туляться по гуртожитках тощо. То закривали очі на деякі речі, щоб тільки дати людям житло. Відтак відпиралися, що коштів військове відомство не виділяє, і  багатоповерхівка — вже проблема міської ради...
— Чи можна попри все людям допомогти?

— Планую домовитися з міським головою Івано-Франківська про передачу нашого водоканалізаційного підприємства у підпорядкування «Водоекотехпрому». Є навіть рішення сесії. Та я гальмую, бо депутати наші вирішили передати все майно, а я не погоджуюся — асенізаційні машини, приміщення, гаражі тощо є комунальною власністю міста. Думаю, що дійдемо спільної думки. Є й інший варіант. За моєї відсутності заступникам треба було залишатися людяними — зустрітися з жителями Липової вул. І вирішити питання. Не громада наша погана, а керівники. Звідки взявся мільйонний борг перед «Водоекотехпромом»? Значить, окрім дотації, що ми давали людям для покриття різниці в тарифах,  жодні кошти «Водоекотехпрому» не надходили від нашого комунального господарства. КРУ вже працює і, переконаний, розбереться у ситуації з таким господарюванням. Невідкладно зберу всіх своїх підлеглих, компетентних у цьому комунальному питанні, і упродовж тижня знайдемо шлях для розв’язання  проблеми на Липовій вул.

— Чи оскаржуватиме міська рада кінцеве рішення суду, якщо воно не буде на її користь?

— Смішне запитання. Як я, міський голова, можу оскаржувати рішення і взагалі судитися зі  своєю громадою? Звичайно, я проконтролюю, щоб водоканалізаційне підприємство не зробило цього без мене. А апеляційну скаргу, якщо така буде, зупиню.  Ми виконаємо судові вимоги й підемо назустріч інтересам громади міста. Для цього люди нас і вибирали.
20 Вересня 2010, 13:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47