З-поміж претендентів на головне крісло обласного центру голова Івано-Франківської міської організації «Фронту Змін» Ігор Прокопів - чи не єдиний, хто може похвалитися реальним і успішним досвідом управління великими колективами й структурами. Він завжди був більше господарником і менеджером, ніж публічним політиком.

Депутат міської ради Ігор Прокопів не надто «світився» на трибуні чи біля мікрофона з політичними промовами, але це не завадило йому як директору «Івано-Франківськтеплокомуненерго» за 14 місяців «підняти» підприємство-напівбанкрут з глибокої боргової ями й успішно провести опалювальний сезон 2009-2010 років.

Які виклики й проблеми чекають місто й нового мера у наступних 5 років і як з ними можна впоратися - в інтерв'ю «ГК» з Ігорем Прокопівим.

- Місто нерідко порівнюють з живим організмом. У якому, на Вашу думку, стані цей організм сьогодні? Хворий, критично недужий, більш-менш здоровий?

Франківськ як організм - у важкому стані. Зрештою, як і більшість міст в нинішній Україні. Причина очевидна: ми досі багато в чому «виїжджаємо» на радянському спадку. А в того спадку є дві недобрі складові: по-перше, він давно морально застарів, а по-друге, ще й добряче зносився. Бо нічого вічного немає, є термін експлуатації мереж, обладнання, споруд...

Отже, організм важко хворий, але не безнадійно. Місто потребує негайної терапії: для цього пора змінювати концепцію розвитку і реально виконувати її, а не балакати. Успішність лікування буде залежати від того, хто прийде до керівництва, як йому вдасться сформувати команду й організувати громаду.

- За які міські болячки треба братися в першу чергу? Де головні загрози?

Якщо по правді, все міське комунальне господарство - на межі техногенної катастрофи. Просто люди не задумуються чи воліють не задумуватися про це...

Візьміть газові мережі: протягом останніх років почастішали аварії і вибухи. Бо термін експлуатації газових мереж - до 40 років, і він закінчився. Не секрет, що на наших ГРП все обладнання з 60-70 років минулого століття. Його давно час міняти, але потрібні дуже великі кошти.

Якщо говорити про воду, маємо 53% втрат у мережах. Забираємо 60 тис. кубометрів води - і 30 тис. кубів щодня подаємо до помешкань. Половину втрачаємо по дорозі. За рахунок цих втрат під Івано-Франківськом вже річка підземна утворюється. Тому й підвали будинків затоплені.

Візьмемо тепло - щороку помітно зростає кількість поривів. Якщо минулого року було 102 випадки, то цього -152. Наступного може бути зо дві сотні. І ці речі вже мало залежать від суб'єктивних факторів, це - об'єктивна реальність.

З електричними мережами та сама ситуація. Наприклад, по вулиці Шевченка - ще польський кабель, разом з усією розводкою...

Дуже гострою є й проблема зношеності житлового фонду - чи йдеться про радянські, чи ще старі польські й австрійські будинки. Час уже робити ревізію й визначатися, що робити з будівлями. В Європі такі будинки час від часу капітально ремонтують, консервують стіни й фундамент, а середину повністю міняють на нову.

І пік цих проблем припаде саме на наступних кілька років, на каденцію обраного 31 жовтня міського голови.

Тому посада мера сьогодні - дуже важка штанга... Тих, хто живе ілюзіями, чекатиме велике розчарування. Маю на увазі і кандидатів, і депутатів, усіх, хто потрапить до влади, і самих мешканців міста. Ілюзій пора позбуватися.

Сьогодні треба «сапати» з ранку до вечора, усією командою. Передовсім - треба мати стратегію розвитку, розуміти, що нас чекає, до чого йдемо. Визначити найкритичніші точки, чітко поділити проблеми за важливістю і працювати. З громадою має бути дуже чесна й щира розмова. Має бути виписано, що робимо цього року, що - наступного... І - звіт за кожний період. Зрештою, люди й самі побачать результати.

Сісти й просидіти наступних 5 років, нічого не роблячи, не вийде.

- Місто здатне впоратися з цими викликами, скажімо, за одну мерську каденцію? Вистачить власних ресурсів?

Самотужки однозначно не витягнемо. У міському бюджеті дохідна й розхідна частини - впритул, профіциту нема. Бюджет розвитку - просто смішний.

Тому потрібні якісно нові підходи і з наповнення бюджету, і з використання коштів, і з залучення коштів у місто. Сьогодні потрібно витискати на всі сто: брати участь в усіх державних, урядових, обласних програмах, залучати інвесторів і внутрішніх, і зовнішніх.

Для цього міська влада має чимало важелів: місто встановлює орендну плату за землю і комунальне майно, може звільняти від сплати податку на прибуток, може запроваджувати пільгові режими... Але слід розуміти: якщо не створити чіткі зрозумілі правила гри й не працювати над приходом капіталу, то ми залишимося в тому ж жалюгідному стані. Це ще в кращому разі. Бо власних грошей не вистачить, їх просто нема.

Візьміть ті ж дороги. У Франківську щорічно збирають 10 млн. грн. транспортного збору, ще 3 млн. грн. закладає державний бюджет. На що вистачить цих грошей? На капітальне будівництво 2 кілометрів доріг. У Франківську - 196 км доріг. То що - будемо 90 років чекати на якісні дороги? Тобто нам сьогодні потрібен інвестиційний стрибок...

- Ви зустрічали в Україні, не за кордоном, приклади ефективного управління міською господаркою? Бодай спроби?

Звичайно, є такі приклади. І найближчий - це Львів. Я їздив туди, дивився, як функціонує ЖЕО, теплоенергетика, дорожнє господарство. Львів'яни серйозно додали за останніх чотири з половиною роки. Вони значно випередили Івано-Франківськ, хоча раніше все було навпаки. У Львові і з дорогами більш-менш впоралися: працюють 4 асфальтних заводи, дорожники ремонтують 20 км доріг у рік. Усі жеки - прибуткові. Послуги насправді надаються! Регулярно проводяться опитування мешканців щодо якості послуг. І якщо жек збитковий чи люди нарікають - начальника міняють негайно. Львівське теплокомуненерго - прибуткове, краще розраховується за газ. Цього року їхні тепловики поміняли 10 км труб. Також нарешті вирішили вічну для Львова проблему з водою.

Як бачимо, усе можна зробити, якщо працювати як слід. Ніякого чуда немає - є просто господарський підхід до справи й звичайна менеджерська робота. Бо хто такий мер? Менеджер, найнятий громадою для управління її майном.

- У разі перемоги з чого б Ви почали «лікувати» Івано-Франківськ - з мереж, доріг?

Ані з мереж, ні з доріг. Почав би з людей. Сьогодні треба створити команду з людей, які були б не просто добрими й слухняними виконавцями, а які б розуміли, що слід робити в місті, бачили шляхи і методи...

Щоб бути сьогодні ефективним, я переконаний, що міський голова повинен стати над політичним процесом і позиціонувати себе як господарник і управлінець, а не політик і член якоїсь партії. Взагалі, я прихильник погляду, що мер мав би бути позапартійним, однак за нинішнім законодавством кандидатів можуть висувати тільки партії.

Тому підхід має бути таким: політика - на другий план, партійні, особисті інтереси - вбік, понад усе - місто. Це основа, усе інше - похідне.

Галицький кореспондент

 

04 Жовтня 2010, 10:24
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 04 Жовтня 2010, 20:45
Відповісти

Автор: , 04 Жовтня 2010, 23:07
Відповісти

Автор: , 20 Жовтня 2010, 19:09
Відповісти

Автор: , 20 Жовтня 2010, 19:10
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02